Dodaj do ulubionych

peugeot 206

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 11:03
czolem wszystkim,

mam mozliwosc zakupu p206 z 2002r, wersja X-Line z silnikiem 1.1 (60 km). na
pokladzie jest m.in. abs z ebd, wspomaganie, centralny zamek, el. szyby,
reflektory przeciwmglowe. wersja 3-drzwiowa. auto ma przejechane ok. 27000km.
uzytkuje go sasiad, ktory zakupil cos wiekszego. interesuja mnie wszelkie
opinie na temat tego samochodu - wrazenia z jazdy, opinie i uwagi dotyczace
eksploatacji oraz ew. awaryjnosc. prosze o pomoc w kwestii rozeznania
sensownej ceny, ktora moglbym zaakceptowac.

z gory dziekuje,

jasiu

ps: tylko prosze, nie namiawiajcie mnie na inne auto - zonie sie spodobalo:)
Obserwuj wątek
    • Gość: uny Re: peugeot 206 IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.05.04, 13:31
      brat miał to cudo. 2 razy mu się włamywali, otworzyć to to 2 sek. a tak poza
      tym śmiszne autko.
    • molten Re: peugeot 206 19.05.04, 20:29
      www.autocentrum.pl ---> tu znajdziesz bardzo duzo opinii uzytkownikow. podobno
      206 sa awaryjne... kolega po 30 tys km mial wahacze do wymiany, aktualnie ma 70
      tys km, tylna belka zaczyna powoli siadac (kto jezdzil jakimkolwiek peugeotem
      wie w czym rzecz), problemy z elektronika...
      • Gość: jasiu Re: peugeot 206 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.04, 01:18
        dzieki wielkie za wskazowke, juz zagladam.

pzdr,

jasiu
        • devote Re: peugeot 206 20.05.04, 01:30
          jak zwykle japonskie najlepsze :)
      • mehow78 Re: peugeot 206 20.05.04, 10:01
        belka skretna w 206? o jakiej belce moowisz. ja mam dokladnie taki sam samochood
        i z tylu sa whacze wleczone, zadnych belek. co do wymiany wahaczy-fakt trzeab to
        robic szybciej niz w innych markach, ale z dosyc oczywistego powodu: nie sa
        konserwowane przeciwkorozyjnie. co do awaryjnosci, mnie przy ok. 8kkm padla
        przlacznica keirunkowskazoow-to pomnoc 'pieta chillesowa' wszystkich 206ek.

pzdr,

mehow78

ps: a poza tym autko jest super:)
        • kris_kelvin Re: peugeot 206 20.05.04, 10:29
          mehow78 napisał:
          > belka skretna w 206? o jakiej belce moowisz. ja mam dokladnie taki sam
          samochood i z tylu sa whacze wleczone, zadnych belek. co do wymiany wahaczy-

wydaje mi sie ze w pewnym sensie oboje macie racje. W gazetach slowa belka
          skretna autorzy uzywaja na wszytsko co jest tak wyrafinowane jak os
          wielowahaczowa. Czy to sluszne mozna dyskutowac niemniej w opisach 206 raz
          pisza wahacze a raz belka skretna.
          206 rzeczywisie ma z tylu belke do ktorej na lozyskach sa przytwierdzone
          wahacze wleczone i krotkie drazki skretne. Ale nie porusza sie cala belka lecz
          wahacze w przeciwienstwie do Fabi gdzie porusza sie cala belka.

Co do 206 slyszalem ze tam problemem sa sworznie wahacza gdyz jak sie wybija
          trzeba wymieniac caly wahacz a nie tylko sworzen. Poza tym podobno tez
          pojawiaja sie luzy na zwrotnicy i wymiana tego jest kosztowna.
          • Gość: Ziomal Re: peugeot 206 i luzy na zwrotnicy IP: 217.96.29.* 20.05.04, 13:34
            kris_kelvin napisał:

> Co do 206 slyszalem ze tam problemem sa sworznie wahacza gdyz jak sie wybija
            > trzeba wymieniac caly wahacz a nie tylko sworzen. Poza tym podobno tez
            > pojawiaja sie luzy na zwrotnicy i wymiana tego jest kosztowna.

Hej Kelvin Klajn!

Luzy na zwrotnicy w dosłownym znaczeniu to bywaja ale w malarku!

Wspomniany przez Ciebie sworzeń wahacza i jego zużycie-wybicie to jest ten
            twój "luz na zwrotnicy". Ewentualnie luz w górnym mocowaniu McPhersona.

Nara
          • molten Re: peugeot 206 20.05.04, 13:49
            A czy ja napisalem belka skretna? Oczywiscie chodzilo mi o belke do ktorej sa
            laczone wahacze! I wlasnie problemy wynikaja z laczenia i stosowanych lozysk.
            No a wymiana samego sworznia to rzeczywiscie bzdura... Przelacznik
            kierunkowskazu tradycja w peugeotach, szybko styki padaja
            • Gość: maggie Re: peugeot 206 IP: *.zen.co.uk 20.05.04, 17:10
              panowie, nie kloccie sie jak ta belka sie nazywa,
              ja tez zastanawiam sie nad 206, ale podoba mi sie tez nowe saxo (2001 1.6 VTR)
              i nie wiem co lepsze :)
              pozdr
              • Gość: jasiu Re: peugeot 206 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.04, 22:11
                dokldanie, zgadzam sie z Toba maggie; a jaka propzycja ceny? przezyje te ew.
                defekty - patrzac obiektywnie, trudno dopatrzyc sie tu jakiejs wyjatkowej
                awaryjnosci. a wiec, co z cena? musze sie okreslic.

dzieki z gory,

jasiu
              • mehow78 Re: peugeot 206 20.05.04, 22:19
                jak napisalem wczesniej, posiadam p206 odpowiadjacy tej charaktersytyce - nawet
                mam zblizony przebieg. auto dostarcza naprawde wielu poztywnych wrazen. mnie
                'oczarowalo' swoimi wlasciwosciami jezdnymi. kiedy wybieram sie regularnie przez
                pojezierze drawskie na krootkie wakacje latem, jezdze przez teren polodowcowy -
                slawne 19 km od bialogradu do walcza. sune tam 80-100 km/h non-stop. nie udalo
                mi sie nawet zmusic go do przechylu na zakrecie, co jest pewnego rodzaju
                ewenemwntem, patrzac na niektoore z aut przejezdzajacych ta trase ze mna
                (wrazenia znajomych). drugi plus to uklad kierowniczy - daje poczucie panowania
                i przewidywania zachowania auta. pdoba mi sie takze silnik, ktoory, jesli
                prawidlowo eksploatowany (dotrarty) daje solidnego kopniaka od 2500 obr. wersja
                x-line ma 'sportowe' fotele - 3manie boczne poprawne, aczkolwiek dla mnie sa
                toszke zbyt waskie w korpusie (nie jestem otyly, po prostu 'dobrze zbudowany' :)
                ). szczerze je polecam. co do ekonomiki jazdy, mile roczarowanie. mooj pali ok.
                7.3 w miescie, przy normalnej jezdzie, trudno mi jednak zejsc ponizej 7 (jezdze
                spokojnie).

pzdr,

mehow78
          • Gość: 206 RALLY TEAM Re: peugeot 206 IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.04, 22:50
            Sworznie tylnich wahaczy sie wybija :) Dobry radziecki czujnik - mlot - i po
            sprawie! Ale lepiej niech to robi ktos inny a wy na to nie patrzcie :) :) :)
            Wiem, bo juz to przerabialem, a wymiana wahacza to nie wszystko. Jesli wymienia
            sie wahacz, to trzeba tez wymienic lozysko belki skretnej :)
            Mam 206 jako treningowke do rajdow i wiele juz przeszla :) Najbardziej awaryjne
            sa przede wszystkim LACZNIKI STABILIZATOROW!!! Ale to nie wada materialowa
            tylko konstrukcyjna. Wahacze tez sa bardzo miekkie :)
    • Gość: fert Re: peugeot 206 IP: *.hd.pl 20.05.04, 22:29
      silnik 1.1 nie radzi sobie z waga auta...
      saxo vts juz da przyjemnosci duzo wiecej..
      • mehow78 Re: peugeot 206 21.05.04, 11:39
        czesc,

naprawde nie moge sie zgodzic; pisalem, ze jezdze spokojnie, ale nie znaczy, ze
        'anemicznie'; fakt wyprzedzanie na 5. biegu - to nie to. ale ponadto naprawde
        auto jest zrywne, wrecz skoczne - drapieznie szarpie do przodu. absolutnie nie
        dochodze do takiego wniosku po 2-letniej eksploatacji. jest w sam raz. ostatnio
        jechalem nim do dussledorfu i spowrotem - ok. 1700 km. na trasie spisuje sie
        wysmienicie-moja opinie potwierdza kolega (takze roslej postury). jechalismy we
        2 i caly czas na skrajnym lewym pasie:). swoaj dorga na prostej, wedle wskazania
        predkosciomierza udalo mi sie 'wycisnac' 175 km/h (ale lepiej tego nie robic -
        szkoda motorka:) ). dobrze zestopniowana jest skrzynia i silnik ma optymalnie
        dobrana krzywa mocy. przy katalogowych 156 na obrotmierzu jest 4100-4200
        obr/min, silnik nie wysilony. co ciekawe, spalanie, od tankowania (pelen bak z
        czubem) do tankowanie (pusty bak- zapila sie rezerwa) wyszlo ok. 6.5l/100 przy
        sredniej jezdzie 120-140.

pzdr,

mehow78
        • Gość: Ziomal Re: peugeot 206 IP: 217.96.29.* 21.05.04, 11:52
          Mehow78 - chłopaku!

A jaki śmiglak masz w maszynie? Wygląda na 1,4.
          Ileż to km przebyłeś prze te dwa lata? Co zaliczyło padaczke podówczas?

• mehow78 Re: peugeot 206 21.05.04, 12:09
            sorki, pomylka, za poozno sie zorientowalem - nie 4100 tylko 4400 (na
            numerycznej klawiaturze 4ka jest nad 1ka :) )

ale silnik nie jest mocno wysilony-wnioskuje po mozliwoscci jego dalszeego krecenia.

pzdr,

mehow78
        • Gość: maciejosss Re: peugeot 206 IP: 217.98.119.* 21.05.04, 12:05
          > dobrana krzywa mocy. przy katalogowych 156 na obrotmierzu jest 4100-4200
          > obr/min, silnik nie wysilony

nieźle!
          ja mam przy 4200obr/min -ok 130km/h
          ale zapewne mam lepszą dynamikę od 80-120km/h na V biegu

co do wysilenia silnika to przy takim przełożeniu i 60 koniach (długie biegi)to
          raczej jest mu ciężko.
          zapewne mój ma lżej tylko pracuje na wyższych obrotach.

Ile masz obr/min masz na V biegu przy 100km/h?
          • mehow78 Re: peugeot 206 21.05.04, 12:11
            przy V biegu i 100 km/h ok. 3000; sinik 1.1 na 100%; uprzedzam potencjalna
            krytyke-nie sciamniam, zeinteresowanym gotoow jestem pokazac :)

pzdr,

mehow78
            • Gość: maciejosss Re: peugeot 206 IP: 217.98.119.* 21.05.04, 12:16
              no to ja mam 3200obr/min
              • Gość: maggie Re: peugeot 206 IP: *.zen.co.uk 21.05.04, 13:06
                takie osiagi jak w mojej starej tigrze (1995 1.6)!!!
                czy ktos ma wiekszy silnik jak 1.6, to taki jak ja che i moze cos o tym
                powiedziec???
              • mehow78 Re: peugeot 206 21.05.04, 20:09
                kochanie,

na wstepie przepraszam za liczne bledy z klawiatury-gdy sie spiesze to tak krzacze:(

podstawowym celem mojej wypowiedzi bylo przedstawienie moich subiektywnych
                odczuc (co prawda bardzo fragmentarycznie opisanych) uzytkowania p206. podalem
                kilka przykladowych sytuacji, celem ilustracji tego co mialem w danej frazie na
                mysli. jeszcze raz potweirdzam, ze podane wartosci sa prawidlowe. zweryfikowalem
                je podczas wspomnianej podroozy do dusseldorfu. auto zachowywalo sie pieknie,
                choc dal wielu z Was jest to 'pseudo-gadka nastolatka'. faktycznie, nie traca to
                profesjonalizmem, ale przedstawiaj jedynie wycinek rzeczywistosci. powtoorze,
                jak dotad jedyna 'padlinke' mialem przy ok. 8.5kkm - padla przelacznica
                keirunkoow, naprawiono na gwarancji w aso.

co warto dodac, peugeot ma raczej kiepski serwis (mam tu na mysli jakosc
                niektoorych uslug, kontakty z klientem, itp), choc zapewne ugooolniam w tym
                momencie bolesnie. jako punkt odniesienia przyjmuje opla rodzicoow, az milo
                popatrzec (choc pewnie mozna im inne rzeczy zarzucic), jak na gwarancyjny
                przeglad uwawiamy sie dzien przed, ustalajac tylko godzine i widzac, ze gloowny
                mechanik poswieca swoja uwage w danym czasie tylko ich autu. co do peugoeot, w
                przypadku gloownego dealera na szczecin, w ktoorym mieszkam (nie chce podawac
                nazwy, nie chcialbym aby odczytano to jako prowokacje), 'standardem' jest
                zapiswyanie sie do magicznej ksiazeczki przyjec z ok. 1-2-tygodniowym
                wyprzedzeniem. poza tym ceny niektoorych uslug serwisowych...rece opadaja.
                przyklda: znajomy, ktoory ma p206 1.4 xr presence wymianial wg. ksiazki filtr
                przeciwpylkowy. nie wiedziec czemu, serwis chcial ''skasowac' go na..500plz
                (slownie piecset zl polskich). zrezygnowawszy, pojechalismy do sklepu z
                czesciami do 'francuzoow', kupil oryginal (ok. 150 plz, chyba). po czym w garazu
                zabralismy sie do wymiany-po prostu trzeba glebiej wsunac reke przy otwartej
                masce i tyle, 15 minut roboty dla niewprawionej osoby...

musze takze przyznac, ze przez ok. rok czasu cacklalem sie z samochodem
                (szczegoolnie dotyczy to jazdy), nie przekraczalem 3000 obr/min, jezdzilem
                delikatnie, ale konsekwentnie przyspieszajac (chodzi o uzycie pedalu
                przyspieszenia), moze teraz przychodza tego efekty? nieprawda jest, ze w chwili
                obecnej silniki w nowych smaochodach sa w pelni dodarte, nalezy stopniowo je
                dociazac. nie ukrywam, ze jezdzilem (i nadal jezdze) z ta swiadomoscia. byc moze
                stad te 4200-4400 obr/min przy katalogowych 156km/h. powtoorze, nie chce
                sciemniac jakie to genialne auto. uwazam jednak, ze trudniej bedzie trafic za
                podobne pieniadze. auto jest bardzo wygodne, mimo troche 'ciasnych' po bokach
                foteli (ale jak pisalem jestem 'duzy'). do przekladni skrzyni biegoow mozna miec
                drobne zastrzezenia, szczegoolnie wsteczny wchodzi ciezko (nieprecyzyjnie), stad
                czasami operacje trzeba powtoorzyc.

ogoolnie, fakt to 'francuz', ale jezdzilem dtychczas paroma autami
                (niemieckiemi, japonskimi), stwierdzam jednak, ze komfort z jakim sie tu
                spotkalem i elastycznosc silnika dla mnie jest bezkonkurencyjna. mysle, ze juz
                wystarczajaco sie rozpisalem. pozdrawiam wszystkich, szerokiej drogi.

pzdr,

mehow78 - zadowolony uzytkownik p206
                • Gość: dolphin Re: peugeot 206 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.04, 00:54
                  ja natomiast śmigam też P206 ale z silnikiem diesla 1,4 70KM i powiem wam, że
                  autko jest rewelacyjne. Przyspiesza bardzo ładnie i na trasie też pokazuje
                  pazurki, ale jakoś ciężko mi uwierzyć że można wycisnąć ponad 170 km/h 206-tką
                  z 1,1...ale sprzeczać się nie będę, bo nie jechałem nigdy tym autkiem z tym
                  silniczkiem. rewelacyjna jest wersja X-Line, super fotele, białe zegary,
                  elektryka mogłaby być bogatsza o lusterka elektr.
                  autko polecam, pomimo iż jest już dość długo produkowane, ale ma to swoje dobre
                  strony a mianowicie, przez te wszystkie lata produkcji pozbyto się większości
                  wad jakie pojawiały sie w pierwszych modelach.
                  pozdrawiam.
                  • mehow78 Re: peugeot 206 22.05.04, 08:44
                    witam,

porzypomina, ze owe 175 podalem wg. wskazan licznika. nie robilem
                    specjalistycznych pomiaroow:)

pzdr,

mehow78
    • Gość: maxxx Re: peugeot 206 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.04, 10:48
      fajna furka, tylko zabraknie ci troche mocy jak bedziesz na trasie przy 1.1 L.
      polecam 1.4 75 KM, można tym wszędzie pomykać i jest ok.
      pozdr.
    • Gość: marcin Re: peugeot 206 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.04, 10:50
      przy wersji x-line nie ma abs z ebd !!! jest tylko abs!!!
      • mehow78 Re: peugeot 206 22.05.04, 11:10
        byc moze, mnie poinformowano, ze jest:)

pzdr,

mehow78

ps: psrawdz na www.peugeot.com.pl w wyposzeniu p206: ' ABS z elektronicznym
        rozdzielaczem siły hamowania' :)
      • Gość: jasiu Re: peugeot 206 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.04, 12:07
        czesc,

dzieki za informacje; ponawiam pytanie, jaka cene proponujecie? mam rozmawiac z
        czlowiekiem we wtorek.

pzdr,

jasiu
        • Gość: maggie Re: peugeot 206 IP: *.zen.co.uk 24.05.04, 10:27
          A JA W SOBOTE KUPILAM 206!!
          silnik 1.6, abs, klima, zmieniacz cd itp.co prawda rocznik 99 ale to autko jest
          rewelacyjne,
          kopa tez ma niezlego :))

zadowolona uzytkowniczka 206.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka