Dodaj do ulubionych

Opel Meriva

03.06.04, 20:47
Krótkie i wąskie pasy , niechlujny montaż orginalnej instalaci gazowej ,
fotele słabo trzymające na zakrętach , spalanie 1 litr oleju na 10tyś.
km ,spalanie 12 litrów benzyny lub 13 litrów gazu na 100 km .Dodatkowo sto
innych drobnych mankamentów i na koniec sewis załatwiający sprawę dopiero po
awanturze zrobionej przy innych nieświadomych niczego przyszłych posiadaczach
innych OPLI . Tak wygląda obraz nieszczęścia za 70 000 zwanego OPEL MERIVA
1,6 16V z bogatym wyposażeniem kupionego w ostatnich dniach marca 2004 którym
przejechałem już 12 tyś.km.
W następnym odcinku :jak pasy były zakrótkie,co na to policja i co z tego
wynika.
Obserwuj wątek
    • Gość: dede Re: Opel Meriva IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.04, 09:04
      Spalanie oleju przy instalacji gazowej to normalka, nikt ci tego nie powiedział?
      Za 70 000 można kupić Merivę z najnowszym Dieslem i przyzwoitym wyposażeniem,
      więc pretensje o spalanie można mieć tylko do siebie. Nie zauważyłem także 100
      innych mankamentów, a fotele faktycznie słabo trzymaja w zakrętach - te tylne,
      bo przedie po prawidłowym ustawieniu sprawdzają się rewelacyjnie.
      Pozdr
      • Gość: cezarflexi Re: Opel Meriva IP: *.chello.pl 01.07.04, 01:12
        Spalanie oleju niema nic do zasilanla gazem.Jest to mój czwarty samochód
        zasilany gazem i w poprzednich ten problem nie występował.Diesel do MERIVY to
        ten sam silnik co 12 lat temu ,czyli silnik ISUZU zrobiony do ASTRY na początku
        lat 90-tych z niewielkimi unowocześnieniami.Silnik diesla w MERIVIE jest
        głośniejszy niż 1,6 16v pomimo tego że benzyna nie ma wygłuszenia pod
        maską.Jeżeli jeżdzisz dieslem to możemy się spotkać i porównasz obydwa .Co do
        ceny , gdy ja kupowałem swoją to różnica w cenie między 100konną benzyną a
        100konnym dieslem wynosiła ok.10tyś. PLN .Jak na zabytkowego diesla to trochę
        drogo .Wizyta w innym serwisie potwierdziła wadliwy i niechlujny montaż
        instalacji gazowej .Po usunięciu trzech nieprawidłowych podłączeń elektrycznych
        i wyregulowaniu ciśnień wpompie i rozdzielaczu gazu samochód pali 8,5l benzyny
        i 10l gazu .Okazało się że wszystko zależy od servisu i ludzi którzy tam
        pracują.
        • Gość: jag Re: Opel Meriva IP: 83.136.227.* 05.08.04, 02:36
          a mi się fajnie jeździ merivą. właśnie 1.6 16v. a benzyny pali ok. 7-7,5l/100km
          przy mieszanej jeździe. gazu nie mam, więc nie wiem. oleju nie zauważyłem żeby
          cokolwiek ubyło po przejechaniu 6tyś.km.
          • Gość: GRE12 Re: Opel Meriva IP: *.crowley.pl 01.10.04, 16:04
            Ja kupiłem Merivę w marcu przejechałem nią do tej pory 22000 km, jeździ się
            super zero problemów pali 8.4/8.6 litra na sto.
            Nie polecam natomiast serwisu OPLA - Auto Pol w Warszawie, moja żona pojechała
            tam bo był drobny kłopot z systemem składania foteli z tyłu, i co powiedzieli
            jej że musi zostawić samochód na 3h bo mają za 20 minut przerwę!!! Żona wsiadła
            do samochodu przejechała 10km do serwisu na ul. Ostrobramskiej miły pan w ciągu
            5 minut naprawił zacięcie + wymienił przepaloną żarówkę i to wszystko za darmo
            w milej atmosferze.
            • Gość: Marcin Re: Opel Meriva IP: 62.29.253.* 05.10.04, 16:54
              Ja mam Merive 1.7CDTI, na liczniku 7,5kkm - jeździ sie nieźle, chociaz diesel
              jest faktycznie dosyć głośny, do dynamiki nie mam zastrzezeń (100KM), spalanie
              od 6,4 w trasie do 7,9 wmieście z właczoną klimatyzacją. Na nierównościach moze
              denerwowac sztyuwne zawieszenie i stukajaca tylna półka.
              Jedynym mankamentem są właczajace sie (i swiecace na pomarańczowo)od czasu do
              czasu kontrolki od TCS i silnika - serwis nie wie dlaczego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka