Dodaj do ulubionych

SUV z trzema mocowaniami iso-fix

10.10.13, 13:05
witam serdecznie! przeglądałam tematy zbliżone, ale nie odnalazłam informacji, których potrzebuję. a potrzebuję konkretów. niedługo urodzę trzecie dziecko i potrzebuję zamienić auto na takie posiadające 3 mocowania iso-fix w drugim rzędzie siedzeń. z uwagi na wiek pozostałych dzieci (2,8 i 1,3) nie wchodzi w grę minivan z trzecim rzędem i wożenie młodych w bagażniku. bagażnik będzie mi potrzebny do przewożenia wózka i niezliczonej ilości rzeczy potrzebnej w podróży z dzieciakami.
tak więc pytam o auto z trzema iso-fixami w drugim rzędzie siedzeń. najlepiej, żeby to było auto typu SUV - bo mieszkam na podmiejskiej wsi przy polnej drodze. minivany lekko mnie przerażają - parkowanie tym w centrum miasta (gdzie pracuję) wydaje się być abstrakcją. poza tym - zwyczajnie nie podoba mi się ten rodzaj nadwozia :).
a więc 3 iso-fixy w suv-ie powiedzmy do 70 tysięcy złotych.

co polecacie?
Obserwuj wątek
    • galtomone Re: SUV z trzema mocowaniami iso-fix 10.10.13, 13:16
      Jestes pewna, że ISO-FIX jest wazny?
      Jak robilem przeglad fotelikow to w testach wynikalo, że choc iso-fix wygodny, to jendak foteliki mocowane w aucie tradycyjne sa bezpieczniejsze.
      Nie wiem jak z wielkoscia samych fotelikow, bo po analizie tematu zdecydowalismy sie na zakup takie bez mocowania ISO. Ale jesli nie bedziesz sie upierac przy 3 p. mocujacych (dla 3 fotelikow) to moze ulatwi Ci to wybor auta.
      • zlobiva Re: SUV z trzema mocowaniami iso-fix 10.10.13, 13:21
        no jestem pewna. bo choć w testach wypadają porównywalnie, to jednak, żeby fotelik zamontowany na pas był tak bezpieczny, jak opisują to testy, musi być zapięty idealnie. a przyznasz, że wpięcie środkowego fotelika na pas, to będzie wyższa szkoła jazdy.
        • galtomone Re: SUV z trzema mocowaniami iso-fix 10.10.13, 13:36
          Jak mowilem... just a thought.
          A SUV musi byc z powodu przeswitu czy 4x4?
          Sa na rynku fajne VANY z takim napedem i tam problem przestrzeni i mocowania fotelikow powinien zniknac.
          W teren sie nie nadaja, ale za to wcale nie sa wieksze czy drozsze w utrzymaniu od SUV'a.

Moze warto sie rozgladanac za taka opcja?
          • zlobiva Re: SUV z trzema mocowaniami iso-fix 10.10.13, 13:49
            dlaczego SUV a nie VAN?
            1. mieszkam na wsi i na drogę inną niż dziurawa polna w najbliższej pięciolatce nie mam co liczyć.
            2. vany są dla starych bab ;P (taki żart). zwyczajnie nie podoba mi się ten rodzaj nadwozia.

wolałabym zwykłe kombi (teraz mam mazdę 6 właśnie w kombi), ale tu znowu niewygodne jest pakowanie dzieciaków w te niskie siedzenia. już teraz - przy dwójce, zdarza mi się wyładować łbem w belkę nad drzwiami. a wsadzam dzieci w isofixy tylko na skrajnych siedzeniach. przy konieczności zapakowania jeszcze trzeciego, w środek, nie daj Boże na pas... no zbyt nerwowa jestem na takie atrakcje.
            • nieznajacy_sie Re: SUV z trzema mocowaniami iso-fix 10.10.13, 14:19
              Obawiam się, że z SUV em może być kłopot. Nie wiem jakie foteliki masz, ale moje doświadczenie uczy, że zwykle fotelik zajmuje więcej miejsca niż dorosły pasażer. No i te 3 mocowania to też niezbyt często, w miniwanach powinny być, ale czy w SUV-ach tego nie jestem pewien. W tej cenie to jest ASX, Sportage ale wbrew pozorom to są "napompowane" kompakty i najzwyczajniej są ciasne.
              Na 99% 3 foteliki wejdą bez problemu fo S-Max'a ale to wzgardzony przez Ciebie rodzaj nadwozia.
              Zastanów się, czy ten suv koniecznie musi być. Sam mam okazje czasem jeździć po polnej drodze (praktycznie nieutwardzona) i nawet moje 307 zawsze dało radę - no ale może dlatego, że mam do przejechania ok. 400 metrów;-)
              • zlobiva Re: SUV z trzema mocowaniami iso-fix 10.10.13, 14:46
                fotelik starszej córki jest faktycznie ciut szerszy niż dorosły człowiek (solusion X), młodsza ma fotel maxi cosi pearl, który jest węższy, ale bez bazy isofix nie działa. generalnie jest tak, że jak młodsza wyrasta ze swojego fotela, to wsiada do tego po starszej. i tak będzie w przypadku trzeciego dziecka. nosidło mam maxi cosi cabrio - z możliwością montażu na bazie, którą do niego mam. także właściwie nie muszę ponosić żadnych kosztów związanych z zakupem nowych foteli, mocowań itp. a jest to dodatkowy argument ZA zakupem auta z 3 mocowaniami.
            • swan_ganz Re: SUV z trzema mocowaniami iso-fix 10.10.13, 16:31
              vany są dla starych bab ;P (taki żart)

jaki znowu żart? Przecież to szczera prawda...
        • wtopek Re: SUV z trzema mocowaniami iso-fix 10.10.13, 13:54
          wpięcie środkowego fotelika to 30 sekund, albo i krócej jak się to już zrobi kilka razy

co ma isofix czego nie mają inne foteliki bez isofixa?
          • zlobiva Re: SUV z trzema mocowaniami iso-fix 10.10.13, 14:11
            Serio pytasz?

pisałam chwilę wcześniej, że trzeba naprawdę idealnie zapiąć fotelik na pas, żeby osiągnąć stopień bezpieczeństwa z testów. przy mocowaniach iso-fix, praktycznie nie ma możliwości popełnienia błędu przy zapinaniu dziecka: wpinasz mocowania w haki umieszczone w siedzeniu, zaciągasz na max - robisz to raz. a przy wkładaniu dziecka pilnujesz już tylko, żeby szelki fotelika były odpowiednio zapięte.

zapinanie nosidła na pas na środkowym miejscu tylnej kanapy wydaje mi się być jednak dłuższą przeprawą. już samo wstawienie go tam w sposób odpowiedni, potem przeciągnięcie pasa i na koniec zapięcie go między dwoma fotelami - mówisz 30 sekund? zanim bym go tam władowała minęłoby już tyle. a gdzie tu czas na przeciągnięcie i naciągnięcie wszystkiego tak, żeby było idealnie?

dlatego nadal pytam o auto z trzema mocowaniami iso-fix.
            • wtopek Re: SUV z trzema mocowaniami iso-fix 10.10.13, 14:14
              sytuacja idealne zdarzają się tylko w idealnym świecie

proszek x pierze lepiej od zwykłego proszku :D
              • zlobiva Re: SUV z trzema mocowaniami iso-fix 10.10.13, 14:30
                :D
                • wtopek Re: SUV z trzema mocowaniami iso-fix 10.10.13, 14:35
                  rozumiem, że ten suv do 70k to używany kilkulatek?
                  • zlobiva Re: SUV z trzema mocowaniami iso-fix 10.10.13, 14:48
                    no tak! tak!

na auta ze stajni TATY raczej się nie piszę :D
    • galtomone Najprosztsze wyjscie... 10.10.13, 14:28
      Sprawdz na ktora generacje: X5, ML, RX, LC i co tam jeszcze przyjdzie Ci do glowy, Ci wystarczy kasy.
      A potem telefon do dealera z pytaniem czy w tej generacji byl ISO-FIX i na ile foteli.

Biorac pod uwage obecny klopot z autem i niechec do VAN'ow zalecam tez na przyszlosc porzadna antykoncepcje bo dopiero bedziesz miec klopot ;-) (to tak, zartem, nie obraz sie!).
      • zlobiva Re: Najprosztsze wyjscie... 10.10.13, 14:37
        dobry żart, tymfa wart :D
        zgodnie z planem, po trzecim dziecku oboje z mężem poddamy się kastracji. trojka dzieci, w oczach współczesnych, to już patologia. nie wiem, jak zareagowałby świat, gdybym miała chęci na jeszcze jedno. <lol>

obdzwoniłam już dealera mazdy, volvo, chevroleta. i póki co tylko jeden dealer volvo deklaruje możliwość montażu 3 isofixów w tylnej kanapie. nowe xc60 czy 70 jest absolutnie poza moim zasięgiem. w tych "w cenie" nie trafiłam jeszcze na egzemplarz z trzema mocowaniami. widać inni inwestują w antykoncepcję i drogie auta. nie to, co głupia ja.
        • galtomone Re: Najprosztsze wyjscie... 10.10.13, 14:46
          Coz...
          Sa takie sytuacje, ze nie da sie miec wszystkiego. Wiekszosc moich znajmoych z rodzinami 3+ (licze tylko dzieci) porusza sie jednak vanami. Czesc 4x4.
          Najliczniejsza rodznia laduje sie do VW Caravelle.

Niestety stajesz chyba przed problemem - jak przewiezc trojke dzieci w sportowym aucie z otwieranym dachem ;-).
          Niby powinno sie dac.. ale albo isofix precz i masz suv'a albo rezygnujesz z suva na rzecz vana i masz isofix....
          • zlobiva Re: Najprosztsze wyjscie... 10.10.13, 15:04
            załamujesz mnie. będziesz przyczyną próby samobójczej, którą podejmę zaraz rzucając się z tarasu na trawę. :D
            • galtomone Re: Najprosztsze wyjscie... 10.10.13, 15:07
              Oby nie - bo mnie po adrsie IP znajda i aresztuja!
              • swan_ganz Re: Najprosztsze wyjscie... 10.10.13, 16:36
                Oby nie - bo mnie po adrsie IP znajda i aresztuja!

w sumie to i tak powinni to zrobić bez względu na poczynania szanownej rozmówczyni... (szacun za tą trójkę; ja z jednym tylko mam urwanie łba..)

Za te głupoty dot. szybkosci które wypisujesz w innych wątkach.. Powinni cię za to rozstrzelać..
                • galtomone Re: Najprosztsze wyjscie... 11.10.13, 12:44
                  Ja tam nie mam az takich zapedow.
                  Wystarczy mi, ze zabiora Ci prawko i auto, zebys nie mial czym krzywdy ludziom zrobic.
    • qqbek Z pobieżnej kwerendy wynika mi, że trzy Isofix-y.. 10.10.13, 14:42
      ...z tyłu ma tylko Nissan Pathfinder (model po roku 2005).
      Tzn. są vany, gdzie też wchodzą, ale z SUV-ów ani ani.

Więc albo Pathfinder, albo kompromis (jeden fotelik z przodu, po wyłączeniu poduszki, dwa z tyłu) i Audi Q5/Q7.
      • galtomone Tylko Pathfinder to nie SUV :-( 10.10.13, 14:50
        Bazuje na Navarze wiec to typowa ciezarowka terenowa z rama.
        W teren super ale ekonomicze ani wygodne specjalnie to nie bedzie...

SUV to jednak komfort osobowego auta...
        • qqbek Jakoś ich w terenie nie widuję. 10.10.13, 14:59
          Znajomi geodeci i fachowcy od roboty w terenie jeżdżą albo gelendami, albo starymi LR.
          A Pathfindery częściej widuje przy galeriach handlowych niż na gruntowych drogach :)

Fakt - rama sugeruje czysto użytkowy typ nadwozia.

Ale - w standardzie to jest 4WD... ale z elektronicznym mechanizmem podziału mocy na osie, nie ma zaś ani reduktora, ani blokady dyferencjału (jest tylko jakaś elektroniczna zabawka udająca LSD, o stałym napędzie "na cztery łapy" nie ma nawet mowy). To co to za rasowa terenówka, ja się Ciebie pytam?
          • galtomone Re: Jakoś ich w terenie nie widuję. 10.10.13, 15:06
            To znaczy mowiac kolokwialnie, ze to auto nie "ni w pi..., ni w oko".Ani to SUV, na chus w SUVie rama i dodatkowy ciezar.
            Ani to terenowka... chyba, ze bedziemy ta rame za LR ciagnac albo pchac.

Poza tym wyswietlilem sobie wnetrza tego wynalazku (chyba roczniki ok. 2005) i w srodku straszna kicha. Juz na zdjeciach widac, ze te plastiki z ktorych jest zbudowany sa syfiate a zegary wygladaja rownie tandetnie co Primerze :-(.

Inna sprawa, ze to auto to jakos wyjatkow w cenie spadlo. Zeby za 25k mozna bylo kupic takie auto z 2006 roku....? Az sie wierzyc nie chce...
            A ja "gupi" 3 lata starszego Lexa rozwazam i to za wieksza kase...
          • zlobiva Re: Jakoś ich w terenie nie widuję. 10.10.13, 15:16
            swego czasu marzyłam o takim pafajnderze (nie wiem, jak to się pisze). no ale mój czterdziestometrowy garaż dwustanowiskowy nie pomieści takiego kolosa. noł łej. inna sprawa, że paliwo by mnie zabiło. a ja autem pracuję.

a czy w tym sprawdzaniu nie trafiłeś na info o suvach volvo? bo jeden dealer volvo powiedział mi, że każdy suv ma możliwość zamontowania 3 mocowań do isofix, a drugi, że nie ma takiej opcji. na jakimś amerykańskim forum widziałam xc90 z trzema fotelami wpiętymi na isofix. no ale to Ameryka - kraj cudów i silników pięciolitrowych.
            • galtomone Re: Jakoś ich w terenie nie widuję. 10.10.13, 15:19
              Zadzwon do jeszcze kilku + do oglaszajacych sprzedaz takiego auta.
              To moglo byc montowane jako dodatek a nie seryjnie - wiec moze w jednym byc a w drugim (na oki identycznym) nie.
              Forum Volvo tez powinno pomoc.
            • qqbek Ja sprawdziłem jedynie, co jest "w serii". 10.10.13, 15:32
              Co można było zamówić "na życzenie" to osobna kwestia - chyba nikt nie będzie Tobie w stanie powiedzieć, gdzie znaleźć inny, niż Pathfinder, używany samochód SUV z 3-ma mocowaniami ISOFIX.

Może na e-mama, albo na jakimś forum dla rodziców popytaj, czy ktoś ma takie doświadczenia (montaż 3 isofix-ów w tylnym rzędzie), z jaką marką a potem dopytaj w ASO tej marki, czy mogą trzeci Isofix zamontować w używanym samochodzie tej marki (i za ile zgodziliby się to zrobić - w grę wchodzi montaż "uszu" i wymiana oparcia tylnej kanapy na takie z kotwą dla pasa stabilizującego).
              Tutaj odpowiedzi raczej nie znajdziesz, bo trzy Isofix-y z tyłu nie są w standardzie w żadnym, poza rzeczonym Pathfinderem, popularnym u nas aucie.
              • galtomone Re: Ja sprawdziłem jedynie, co jest "w serii". 10.10.13, 15:56
                What about Duster ;-)
                • qqbek No tak... 10.10.13, 16:01
                  galtomone napisał:

> What about Duster ;-)

...bo zaraz przyleci nasz lokalny "mądrala" i powie, że zamiast używanego można przecież kupić Daćkę.
                  Niestety, Daćka ma 2 Isofix-y w standardzie... ale trzeciego nie ma w opcjach.
                  • who_cares Re: No tak... 10.10.13, 16:21
                    A nie możesz kupić bazy do maxi cosi cabrio która się zapina na pas ? Wtedy baza sobie leży przypięta na stałe a ty tylko wpinasz nosidełko. I wtedy nowy Duster jest jak najbardziej na miejscu - kanapa jest na tyle szeroka że trzy foteliki zmieszczą się dość spokojnie.A to cennik nowej wersji po FL:
                    www.daciaklub.pl/forum/download.php?id=9140
                    • zlobiva Re: No tak... 10.10.13, 16:51
                      jeśli mam kupować cokolwiek z dwoma isofixami, to raczej za dacie podziękuję. w kwocie którą podałam powinnam dostać trzyletniego japońca. a to, nie obrażając miłośników dacii, jest dla mnie lepsza opcja.
                      najlepszą byłoby pewnie rzeczone wcześniej Volvo z możliwością montażu 3 isofixów i podnoszonymi siedziskami bocznymi, które pozwalają zrezygnować z fotelika i innych poddupników, kiedy dziecko osiąga odpowiedni rozmiar i wiek.
                      • galtomone Re: No tak... 10.10.13, 20:57
                        Jakos nie kojarze fajnego SUV'a z Japanowa, który by ci pasowal rozmiarem.
                        RX chyba za ciasny....
                        Mazdy CX5/7... nie wiem na ile to jeszcze japońskie
                        Toyota nic ciekawego w segmencie SUV nie ma.
                        Honda CRV to raczej tez mniejsze niż XC90
                        Nissana już przerobiliśmy - X-Trail czy Quszkai (czy jakie się to okropinstwo zwie) tez male...

Oooo.... może Tribeca od Subaru? Szpetne ale jeździ chyba jak Subaru, fajnie...

Chyba nic nie przeoczyłem z Europejskich możliwości..?
                        • zlobiva Re: No tak... 10.10.13, 21:07
                          Siedzialam w mazdzie cx7 - jest duza. I bagaznik ma spory. Mysle, ze z powodzeniem pomiesci trzy fotele. Zreszta, jak sie nad tym zastanowic, to 90% limuzyn czy ciut wiekszych niz niz kompakt, pomiesci trzy foteliki. Bo tu nie tyle o przestrzen, co o same mocowania chodzi.
                          Quashqai, rav i tego typu suvy - to raczej kompakty na podniesionym zawieszeniu, niz rodzinne auta.
                          Nie mialam przyjemnosci siedziec w suvach volvo, ale z zewnatrz 90 wyglada jak maly autobus. Dealer z ktorym rozmawialam twierdzil, ze 60 i 70 sa bardzo duze i z powodzeniem trzy fotele pomieszcza, jak kazda limuzyna volvo. A 90 porownal do Q7.
                          Swoja droga nikt nie wspomina o niemieckich autach. Az musze sprawdzic asortyment.
                          • przemekthor Re: No tak... 11.10.13, 11:34
                            Auta formatu LR3, ML, Q7 to są ogromne 5-ciomterowe klunkry o zdolności manewrowej lokomotywy - zdajesz sobie z tego sprawę? Parkowanie w mieście czy poruszanie się w węższych ulicach to czysty koszmar. Nawet jak wjedziesz w typowe miejsce parkingowe pod galerią to nie otworzysz drzwi.
                            Nie wspomnę nawet o kosztach serwisowania takich samochodów, komplecik opon do Q7 (3 tysiące) czy przegląd (od dwóch w górę). Wymiana rozrządu 8 tysięcy i można zrobić to tylko w ASO.
                            Koniecznie przyjrzyj się Hondzie CR-V - niby większy crossover, ale miejsca z tyłu ma mnóstwo, na pewno więcej niż w Q7. To nie jest też drogie auto, a jego właściwości terenowe będą wystarczające.
                          • chris62 Re: No tak... 14.10.13, 13:58
                            zlobiva napisała:

> Siedzialam w mazdzie cx7 - jest duza. I bagaznik ma spory. Mysle, ze z powodzen
                            > iem pomiesci trzy fotele. Zreszta, jak sie nad tym zastanowic, to 90% limuzyn c
                            > zy ciut wiekszych niz niz kompakt, pomiesci trzy foteliki. Bo tu nie tyle o prz
                            > estrzen, co o same mocowania chodzi.
                            > Quashqai, rav i tego typu suvy - to raczej kompakty na podniesionym zawieszeniu
                            > , niz rodzinne auta.
                            -----------------------------

CX7 he he brałem to pod uwagę ale to taki SUV o stylistyce Vana a ten dla starych bab wszak...
                            Silnik w CX7 to paliwopijaca taki, że lepiej sobie od razu stację beznynową kup.

A z reszty "tego typu" SUVów to Kia Sportage oferuje dużo przestrzeni przynajmniej ta drugiej generacji w klasycznym kształcie ala Land Rover bo ta najnowsza spaczona designem VW i ewentualnie Hunday IX35 to już nie wiem.
                            Wiem jedno- te auta mają najlepszy stosunek auta do ceny.

Kolejna rzecz to czy nie możesz tego trzeciego fotelika ustawić na przednim fotelu tyłem do kierunku jazdy? Oczywiście auto musi mieć opcję wyłączenia airbaga z przodu i po kłopoci ea nawet lepiej bo dzidziuś pod ręką. Najwyżej chłopa posadzisz z tyłu między ISO-Fixami:)
                            • zlobiva Re: No tak... 14.10.13, 18:58
                              Sprawdze tego hiundaja i kie. Mazde skreslilam, ze wzgledu na silniki - no i nie maja opcji montazu 3xisofix.
                              Oczywiscie, ze moge montowac maly fotelik na przednim fotelu, ale musialabym zmienic meza, bo jest postawnym mezczyzna. Ale szczerze mowiac, poki co, z montazu fotelika na przednim soedzeniu korzystalam tylko w sytuacjach awaryjnych, kiedy jechalam sama z dziecmi i mlodsze nie przestawalo plakac. Jak juz pisalam wczesniej, wg mojej wiedzy (czerpanej z wypowoedzi ekspertow), isofix jest najbezpieczniejszym sposobem mocowania fotelika i chcialabym moc z tego wynalazku korzystac.

Co do samego dizajnu cx7 - mowisz Van? W zyciu bym nie porownala tego auta do vana. Moim zdaniem jest przepiekne. Wzdycham do niego, ilekroc mija mnie na ulicy. ;)
                              • chris62 Re: No tak... 16.10.13, 10:55
                                zlobiva napisała:

> Co do samego dizajnu cx7 - mowisz Van? W zyciu bym nie porownala tego auta do v
                                > ana. Moim zdaniem jest przepiekne. Wzdycham do niego, ilekroc mija mnie na ulic
                                > y. ;)
                                -----------------

VAN jak na SUVa, bo w tej klasie najbardziej mi się podoba Jeep Grand Cherokee a po nim Range Rover niestety ten ostatni kosztuje około 500 tys PLN... no ite SUVy mają stylistykę pudełkową taka ponadczasową w tej klasie.

Jak patrze na najnowsze Sportage czy IX35 itp to myśłę, że to tak okresowa moda która przeminie i za kilka lat będzie wyglądało to tandetnie.
                                Klasyczne pudełko było jest i będzie.

CX7 mi się też podoba ale nie kupiłem po prostu przerosłyby mnie koszty eksploatacji moje motto wyniesione z bajek "Nie bierz więcej niż możesz udźwignąć" jest wciąż na czasie.

Jeżeli stac Cię na CX7 (nie wycofali tego z produkcji przypadkiem?) to możesz też "looknąć" na Kia Sorento kupa SUVa że tak powiem podobny do Miśka ML. Przyglądałem się na parkingu wypasione wersji z tych nowszych IMO bardzo ładny SUV ba to prawie terenówka!
                                Rozmawiałem też z właścicielem tej starszej odmiany gość zachwalał że jeździ bezproblemowo w przeciwieństwie do znajomego, który dojeżdża Volvo XC90.

Gdybym mógł wydać na auto 70 tys PLN to na Twoim miejscu pomyślałbym o Mercedesie GLK.
                                No ale nie mogłem:)

• zlobiva Re: No tak... 16.10.13, 18:48
                                  Kupa przydatnych informacji. Dziekuje.
                                  Na mazde cx7 mnie nie stac, bo choc tansza od volvo, to w Polsce do kupienia tylko w benzynie 3,5l (jesli dobrze pamietam).
                                  Mercedesow nie sprawdzalam, bo jak rzucilam okiem na audi, to zrezygnowalam z niemieckich aut.
                                  Co to jest IMO? Wytlumacz laikowi, plizz.
                                  Zerkne na Twoje propozycje. Moze akurat odnajde to, czego szukam.

Tak! Chce kupic auto do 70 tysi, ale nie starsze niz 2008. Najlepiej 2009-2010. Wiec w sumie wybor niewielki.
                                  • chris62 Re: No tak... 21.10.13, 12:02
                                    IMO znaczy w mojej opinii- taki forumowy skrót z angielskiego często stosowany.

Co co mazdy to mi się trafiała akurat 2,2 turbo benzynowa.
                                    NO dla mnie za dużo troszkę.
                                    Za optymalny( tzn kompromisowy) wybór pomiędzy osiągami a ekonomią uważam silnik 2,0 - bo oferuje jedno i drugie przyzwoite oczywiście w zależności od masy auta.
                                    Kolejna rzecz to koszty serwisowania. W dobie skomplikowanych konstrukcji, poronionych pomysłów w stylu rozrząd silnika od strony kabiny jak w BMW itp. trzeba dobrze rozeznać temat przed zakupem.
                                    Tu nie będą kluczowym problemem mocowania ISO-Fix czy temu podobne aspekty tylko same rozwiązania konstrukcyjne może i fajne dopóki auto nowe ale zabójcze finansowo w przypadku używanych.
                                    Tendencja jest taka, żeby ludzie przestali naprawiać stare auto tylko złomowali i kupowali nowe a nic tak temu nie sprzyja jak ustawienie wysokich cen serwisu.
                                    Kolega kupil sobie sportowa wersję Audi i wszystko było fajnie dopóki nie padły wtryski i koszt naprawy ok 30 tys PLN go załamał. Po naprawie już nie ma tak "sportowej" wersji he he.
                                    SUVy są z założenia autami droższymi w zakupie i serwisie - przyjrzyj się więc dokładnie w co się wpakujesz.
                                    Powodzenia.
                                    • zlobiva Re: No tak... 21.10.13, 13:32
                                      Dzięki!

cały czas o tym myślę, rozmawiam z różnymi ludźmi, którzy coś mogą doradzić, dzisiaj gadałam z moim mechanikiem (w tej chwili jeżdżę mazdą 6 2.0 diesel kombi w wersji sport - cokolwiek to znaczy), który poleca mi hiundaje i kie - niestety z tego co udało mi się ustalić, nie posiadają takich rozwiązań, jak potrzebuję.
                                      w moim przekonaniu, każde auto pięcioletnie i młodsze nafaszerowane jest elektroniką i byle ziutek tego nie naprawi. zreszą, moje doświadczenie z ziutkami nauczyło mnie, żeby nie korzystać z poleconych mechaników garażowych, bo koniec końców drogo to kosztuje. ja aut nie naprawiam, mogę zmienić koło, ewentualnie żarówki - jeśli jest wygodny dostęp. mój mąż takimi rzeczami się nie zajmuje i nie interesuje. więc tak czy siak, skazana jestem na mechanika.
                                      chcę wydać na auto do 70 tysięcy, a więc, jak pewnie się domyślasz, nie mam ochoty jeździć fiatem doblo czy innym tej klasy wozem. chciałabym auta wygodnego, dobrze wyposażonego.
                                      dzisiaj podjechałam do komisu pooglądać minivany - miałam nadzieję, że się jakoś do nich przekonam. no ale dla mnie, taki grand scenic np. jest jak autobus. nie potrafię się w nim odnaleźć. deska jakaś ultra dziwna, przestrzeń między przednimi fotelami zorganizowana niemalże jak w starze. nic w nim z wygody mojego kombi. kolejne auta były może ciut lepsze... ale to nadal nie to, czego szukam.
                                      dlatego decyduję się na zakup suva - koniec końców pewnie będzie to VOLVO XC90, które w drugim rzędzie ma trzy fotele - 2 x isofix i jedno przystosowane do sadzania trzylatka. no chyba, że wynajdę jakiegoś hiundaja czy kię z podobnym układem drugiego rzędu siedzeń.
    • marusmk Re: SUV z trzema mocowaniami iso-fix 14.10.13, 14:23
      Peugeot 5008 podobno ma.

www.which.co.uk/baby-and-child/baby-transport/reviews-ns/child-car-seat-fitting-problems-explored/child-seats-in-seven-seat-mpvs/
      Ale to nie SUV.

• zlobiva Re: SUV z trzema mocowaniami iso-fix 14.10.13, 19:04
        Faktycznie! Nie suv, ale ladny. Nie znam francuskich aut, ale to do rozwazenia.
    • marusmk Re: SUV z trzema mocowaniami iso-fix 14.10.13, 19:25
      Sorry za Offtop
      galtomone napisał:
      ........................
      > Mazdy CX5/7... nie wiem na ile to jeszcze japońskie
      .....................

Na tyle co nowy Outlander :)

automobilio.info/auto/Peugeot-4007.jpg
      i.pinger.pl/pgr383/e251405e0024afe74b0a21f8/mitsubishi_outlander_2010_01.JPG
      • galtomone Re: SUV z trzema mocowaniami iso-fix 21.10.13, 12:18
        Czyli? Nie wiele mi mowi Twoja odp....
    • marusmk Re: SUV z trzema mocowaniami iso-fix 16.10.13, 19:50
      Weź pod uwagę jeszcze taką rzecz- bo nie wiemy gdzie mieszkasz.
      Mianowicie: ja niedawno kupując auto napalony byłem na Volvo.
      Niestety: z każdym elektronicznym problemem musiał bym kulać się 80km do fachowca który ma serce do tego typu problemów.
      Dobrze jeśli dotarł bym do niego samodzielnie a nie na lawecie.

Kupiłem Eurovana- bo ogarnia go serwis Fiata, Lancii, Peugeot i Citroena.

A dzisiaj gro awarii to niestety elektronika.

• twoteatoroomtwo-tamtaramtamtam Re: SUV z trzema mocowaniami iso-fix 26.10.14, 09:36
      mam podobny "problem" z dziećmi - wyszło mi , że albo s-max, scenic, nowy espace 2015, c4 (grand). 3 iso fixy z tyłu to raczej nie w SUVach. Mam obecnie najnowszą KIA Sportage i maxi cosi taki do roku powinien w środku wejść ale z 3 "normalnymi fotelikami może być problem (bez iso fix). Ja jakoś fanem isofixa nie jestem ale aby one z tyłu były muszą być oddzielne siedzenia. Można szukać jeszcze samochodów "7 osobowych" - fiat freemont czy qashqai (4+2) ale dostęp do siedzeń z tyłu jest mocno utrudniony.

Minął rok - co kupiłaś?
    • stary_szerszen Re: SUV z trzema mocowaniami iso-fix 26.10.14, 14:36
      Fiat Freemont. Zmieścisz się w cenie za w miarę młodą używkę. Co więcej, będziesz mogła dalej się rozmnażać, ku chwale Ojczyzny.

Amerykańska konstrukcja, 3 rzędy siedzeń, Child Booster, czyli podwyższane siedziska dla dzieci. Myślę, że najstarsze Twoje dziecko się na to załapie. Jak to się sprawdza w praktyce? Nie wiem. Przy kupnie zwróć uwagę na rdzę, po kupnie zabezpiecz antykorozyjnie. Samochody przypływają do Europy morzem i głupi makaroniarze niestarannie je zabezpieczają przed solą morską.

Freemont
      Child Booster

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka