Dodaj do ulubionych

Silnik tacuma

06.12.15, 13:48
Witam. Szukam silnika do daewoo tacuma (chevrolet rezzo)2001 r. 1.8 98KM . najlepiej z okolic Lublina.
Wie ktoś gdzie można nabyć taki używany silnik. Z pojemnością 1.8 ciężko znaleźć, ale może akurat ktoś wie gdzie można to nabyć. Pozdrawiam 😊
Obserwuj wątek
    • liczbynieklamia Re: Silnik tacuma 06.12.15, 16:20
      Łatwiej będzie chyba cały samochód kupić, niż sam silnik, bo był stosowany chyba tylko w tym jednym, mało popularnym modelu, na dodatek nie miał "rodzeństwa" o innych pojemnościach.
      • loyezoo Re: Silnik tacuma 06.12.15, 16:39
        Na aledrogo kilkanaście silników.Co prawda niektóre 1.6 i 2.0 ale nie widzę problemu ze swapem.1.8 też są,a wysyłka to jakieś 100zł ,więc też nie widzę problemu.
        • loyezoo Re: Silnik tacuma 06.12.15, 16:40
          allegro.pl/daewoo-lacetti-nubira-tacuma-silnik-1-8-16v-t18sed-i5284159313.html
        • 2bro Re: Silnik tacuma 06.12.15, 17:00
          Mógłbyś podać link?
          • galtomone Re: Silnik tacuma 06.12.15, 21:06
            serio??? Jak ty chlopie sobie dajesz rade w sieci be umiejetnosci korzystania z google czy wbudowanych w serisy wyszukiwarek... to chyba jakis rodzaj niepelnosprawnosci jest.... moze jak sie zglosisz do odpowiedniego urzedu to jakas rente sobie zalatwisz czy cos ;-)

allegro.pl/silniki-i-osprzet-silniki-kompletne-50849?id=50849&order=m&string=tacuma+1.8&bmatch=engagement-v6-promo-sm-sqm-dyn-v2-aut-1-1-1202

BTW: z opisow aucki wynika, ze to silnik 8v ktory byl tez w Astrach
            • 2bro Re: Silnik tacuma 06.12.15, 22:12
              "pewny rodzaj niepełnosprawności" to raczej definicja użytkownika galtomone, który w jakże ciekawy sposób starał się pomóc, myśląc, że pisząc taki oto zabawny post zdobędzie +100 do zajebistości w Internecie.
              • galtomone Re: Silnik tacuma 07.12.15, 06:58
                Dostales link?
                Dostales. To zmiast grzecznie podziekowac jeszcze pyszczysz, a przyznasz ze wpisanie w allegro tacuma 1.8 trudne nie jest.
                • 2bro Re: Silnik tacuma 08.12.15, 10:16
                  Ile Ty masz lat znawco samochodów? Bo ja mam 18 i poszukuję części do swojego pierwszego samochodu..więc w łaski swojej zamknij jadaczke jeśli masz trochę kultury dla kobiet w co wątpię.
                  • galtomone Buhahahaha :-) 08.12.15, 15:17
                    Teraz się ubawilem....

2bro napisał(a):

> Ile Ty masz lat znawco samochodów? Bo ja mam 18 i poszukuję części do swojego p
                    > ierwszego samochodu..

A co to ma wspólnego z umiejetnoscia korzystania z internetu??? Czy tez zsieci i pradu generalnie tez pierwszy raz korzystasz?

> więc w łaski swojej zamknij jadaczke

A to bardzo przepraszam, ze podalem Ci linka do kliku silnikow. Gdybym wiedział, ze to zle, to bym się nie odzywal.

> jeśli masz trochę kul
                    > tury dla kobiet w co wątpię.

1. Z której czesci twojego postu nr 1 wynika twoja plec???
                    2. Co twoja plec ma wspólnego z prostym stwierdzeniem faktu, ze jesteś albo niemota (nie umiesz korzystać z funkcji SZUKAJ) albo patentowym leniem (niech ktoś poszuka za mnie)?
                    3. Mój list - choc prześmiewczy był raczej kulturalny - ot dywagacje takie miałem, Zas pisanie do kogos kto ci pomogl zamknij się - zamiast dziekuje trudno uznac za obiaw wysokiej K-ultury.

Zegnam i w przyszłości radze szukac pomocy na innym forum - dla K...ulturalnych Kobiet - jak trafisz na takie mile i madre panie jak ty to razem zmienicie swiat...
            • qqbek A ty baran czasami bywasz... i kiep. 08.12.15, 15:40
              Baran i kiep czasem z Ciebie wyjdzie galtom.
              Wyraźnie pytano o silnik przedliftowy (95-98KM), a ty linkujesz poliftowy 102KM.
              Podpowiedź dla szukającej: dopytać się mechanika czy C18LE z Espero będzie pasował (albo tigesa tutaj na forum, bo kto jak kto, ale on się na Daewoo zna).
              • galtomone Re: A ty baran czasami bywasz... i kiep. 08.12.15, 18:25
                Ja tam o lifcie nic nie widze - jak sam mowie w sklepie czy mechanikowi co potrzebuje to zaznaczam ze auto jest I gereracji, ale wersja po liftowa.
                Tu widze krotki opis na ktoym sie nie skupilalem - umowmy sie, ze tacuma jest tak interesujacym autem, ze nie sadzilem, ze to sie liftu doczekalo - niby po co?
                Anyhow... z postu nie wynika ze to kobieta, za to wynika, ze nie umie znalezc - jednak nie byla laskawa napisac dlaczego.

To miej wiecej taki sam post, jak ten w ktorym ktos pyta o to jakie uzywane auto ma kupic I pyta o marki i modele.

Co wiecej, nie wierze, ze skoro do Previi 1, ktorej w PL jezdzi zapewne mniej niz tych tacum silnik to nie problem (a tez nie byl montowany w innych modelach) to do tacumy sie nie da kupic, ewentualnie, ze nie da sie zaadoptowac tego poliftowego.
                I umowmy sie;-) 98 - czy 102 KM - co to za roznica? Rozumiem, zebys sie czepial jakby jej proponowal 1.8 z "Celiki" 184KM :-) no... to troche roznicy robi....

Swoja droga ty muszisz byc hardkor autofan skoro nawet tacuma cie interesuje i wiesz ze byly lifty :-)
                • qqbek Re: A ty baran czasami bywasz... i kiep. 08.12.15, 19:08
                  Ja podejrzewam, że tę Tacumę widziałem nawet "na żywca" w chwili dorżnięcia silnika (niech się 2bro przyzna, czy zarżnęła ją gdzieś na Zemborzyckiej/Kunickiego w Lublinie, bo właśnie tam widziałem ciągnącą za sobą smugę siwego dymu i rozpaczliwie dzwoniącą panewkami Tacumę kilka tygodni temu).
                  A sprawa "znawstwa" - to ostatni model Daewoo montowany na Żeraniu... wstyd nie wiedzieć, jak odróżnić od późniejszych "importów".
                  A co do silnika niech się Tiges wypowie, ale zdaje mi się, że to ten z Espero właśnie montowano.
                  • galtomone Re: A ty baran czasami bywasz... i kiep. 08.12.15, 19:45
                    A dlaczego wstyd nie wiedzieć, ze to paskudztwo u nas składano? Jeszcze żeby to produkowane było... ale montownia się podniecać? :-)

BTW: roznych wersji liftowych. Po moim tz nie wiele widać, kolega mechanik co się nim zajmuje i wymienial mi swiatla na europe nawet nie wiedział ze przed liftem były inne.

A z obecnych modeli to najbardziej mi się Passaty mieszają... który jest który...
                    • 2bro Re: A ty baran czasami bywasz... i kiep. 08.12.15, 21:53
                      Dziękuję za odpowiedź. Nawet tobie galtomone.
                      Moja tacuma stoi od dłuższego czasu, także nie, to nie była moja sprawka 😊 będąc od czasu do czasu w Lublinie często widuję ten model. Jak widać coraz więcej pojawia się ich w Polsce. W Lublinie słyszałam że jest szrot samochodowy gdzie właśnie sprowadzają tacumy, ale tylko angliki. Wie ktoś może na jakiej to ulicy?
                      • galtomone Re: A ty baran czasami bywasz... i kiep. 09.12.15, 06:43
                        Jak masz Tacume to nie lepiej kupic anglika w calosci i albo zrobić przkladke w jedna albo w druga strone?
                        Nawet jak kupisz 2.0 - majac kompletne auto dla mechanika zrobienie z 1.8 2.0 nie będzie problemem.
                        Nie sadze aby przy tak nie wielkich roznicach zmieniala się skrzynia i sprzeglo.

A poza tym może prościej kupic kawalek silnika typu blok czy glowica a reszte naprawić...?
    • galtomone Re: Silnik tacuma 09.12.15, 06:57
      Na to UK to bym nie liczyl specjalnie. Tych aut tam tez malutko. Sprawdzlem na ebay - na cale UK jest z 6 ogloszen - to tyle co nic.
      Do tego z 2001 roku (bez info z jakim silnikiem) jest tylko jedno.
      www.ebay.co.uk/itm/Daewoo-tacuma-/121833890070?hash=item1c5ddda116:g:p5QAAOSw7FRWXEN8
      Przy tych cenach, to chyba szkoda kasy i energii na naprawianie. Jak lubisz to auto to kup dowolne drugie a swoje nie jezdzace zostaw jako dawce pozostałych czesci...
      • 2bro Re: Silnik tacuma 09.12.15, 18:08
        Ok dzięki.
    • fuiio Re: Silnik tacuma 10.12.15, 00:12
      Dam Ci dziecino prosta ale cenna rade. Zmien prace , wez kredyt jak mawial klasyk i kup "se" normalny samochod. Wycieranie pupy szklem nie tylko na dluzsza ale i krotsza mete nie ma zadnego sensu..
      • loyezoo Re: Silnik tacuma 10.12.15, 01:46
        Kredyty są dla bogatych.To po 1.Po 2 nie wiem jakim priorytetem (bądź "prestygem") musi być auto,żeby się na nie zapożyczać.
        Wracając do tematu,podane były linki i są takie silniki do dostania.Zastanawia mnie inna rzecz.Co się w tym silniku stało.Czasami,wbrew pozorom warto remontować tzn,remont może i kosztuje trochę drożej ale wiesz co masz.Z używanym silnikiem,to jak ze wszystkimi używanymi rzeczami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka