Dodaj do ulubionych

Stan pogody

08.10.21, 12:27
Gdzie najlepiej sprawdzić? Jakie źródło polecacie? Chodzi mi o pogodę długoterminową z tygodniowym wyprzedzeniem. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • galtomone Re: Stan pogody 08.10.21, 12:30
      yr.no
    • gzesiolek Re: Stan pogody 08.10.21, 13:38
      Jak z tygodniowym i więcej tylko u indiańskiego szamana...

(stary dowcip z "bo Indanie już od 3lat chrust zbierają...")

A co do codziennego sprawdzania pogody polecam www.meteo.imgw.pl
      Najwięcej stacji i najszybsze aktualizacje zmian...
      Kilka zakładów co do pogody z córą wygrałem, jak ona patrzyła na jakieś domyślne iPhone'owskie, a ja ją wyciągałem w góry...
      Ona, że będzie padać, a ja, że nie będzie... I nie padało... ;)
      • x49xx Re: Stan pogody 08.10.21, 13:50
        Dzięki, zazwyczaj sprawdzam na interii i parę razy zmokłam w tym roku szkolnym jadac rowerem, bo miało nie padać. Mam za tydzien jechać w góry i nie wiem, czy warto.
        • klemens1 Re: Stan pogody 08.10.21, 13:52
          x49xx napisała:

> Dzięki, zazwyczaj sprawdzam na interii i parę razy zmokłam w tym roku szkolnym
          > jadac rowerem, bo miało nie padać. Mam za tydzien jechać w góry i nie wiem, czy
          > warto.

Tylko nie na interii.

www.meteo.pl
          Nie mają na tydzień i dobrze - bo na 2 dni da się w miarę przewidzieć
          • x49xx Re: Stan pogody 08.10.21, 13:58
            Wyjeżdżamy w piątek za tydzień z rana, ale muszę wcześniej się spakować. Dzięki:-)
            • marekggg Re: Stan pogody 09.10.21, 08:17
              hmmm - no dobra - jest pazdziernik, to juz w "gorach" czesto pada snieg, jest minus pare stopni, na dole moze sa przymrozki, przy tym bedzie padac. lepiej sie ubrac i potem zdejmowac, niz marznac.
              wiec podkoszulka, polar, kurtka przeciwdeszczowa/przeciwwiatrowa z kapturem, CZAPKA (a nie jakas bejzbolowa czy kapelusz), rekawice, porzadne buty a nie sneakersy/adidasy. Plecak ze swetrem, termos z czyms do picia, batoniki i do tego powerbak z kabelkiem do komorki. wiem ze to ostatnie to troche na wyrost, bo kiedys nie bylo potrzebne, ale dzisiaj - no coz.
              • x49xx Re: Stan pogody 09.10.21, 08:39
                Dzięki, nie pomyślałam o rękawiczkach, batonikach, termosie i swetrze w plecaku. Mam porządne buty w góry, wezmę je.
              • x49xx Re: Stan pogody 09.10.21, 08:41
                Ostatnio w Bieszczadach w październiku( kilka lat temu) był śnieg i ciapa, przewodnik nie chciał wyjść z grupą, bo mieli nieodpowiednie obuwie. Tylko mnie nogi nie przemokły.
                • marekggg Re: Stan pogody 17.10.21, 02:30
                  ciapa przewodnik? naprawde? szcun dla przewodnika, ze nie chcial ceprow zabrac na gore i potem miec z nimi problemy.
        • gzesiolek Re: Stan pogody 08.10.21, 13:52
          Ale to tydzień wcześniej masz sprawdzalność na poziomie 50%, albo będzie padało, albo nie...

Dopiero dzień wcześniej dochodzisz do sprawdzalności 80%
          A w danym dniu do blisko 99%...
          • x49xx Re: Stan pogody 08.10.21, 13:59
            ok , dzięki:-)
          • x49xx Re: Stan pogody 14.10.21, 21:51
            Pokazywali dziś w miarę dobrą pogodę, ale i tak wezmę kurtkę przeciwdeszczową, spakowałam się dopiero teraz, nie byłam w Pieninach kilka lat, jutro z rana wyjeżdżamy, dobranoc:-)
            • gzesiolek Re: Stan pogody 14.10.21, 23:57
              Ważniejszy ciepłe skarpetki, polar, czapka i rękawiczki... Po do południa może być "rześko", zwłaszcza bliżej szczytu... W nocy ma tam być przymrozek i duża wilgotność... Może być delikatna mgła jak zacznie słońce suszyć.
              Od 12 powinno być już lepiej (jest szansa nawet na ok 10'C w cieniu na górze i 14'C na dole) i raczej przyjemnie z niezłymi widokami. Pewnie robicie krótką trasę tam i z powrotem, ale jakby co lepiej planować zejście tak by max o 18 być na dole...
              • x49xx Re: Stan pogody 15.10.21, 12:00
                Pozdrawiam ze słonecznej Szczawnicy. Jedziemy za chwilkę do Wąwozu Homole i na Wysoką. Jest pięknie:-)
              • x49xx Re: Stan pogody 15.10.21, 12:18
                Krótką trasę robimy tak do 2 godzin plus zejście.
                • x49xx Re: Stan pogody 15.10.21, 14:33
                  Pozdrawiam z Wysokiej pięknie tu
                  • gzesiolek Re: Stan pogody 15.10.21, 14:38
                    Cyknij fotkę dla zamknietych w biurze ;)
                    • x49xx Re: Stan pogody 15.10.21, 16:57
                      Zrobiłam parę fotek.
                      • kreinto Re: Stan pogody 15.10.21, 18:27
                        Tylko dwie? Nie masz więcej pamięci? 🤔
                        • x49xx Re: Stan pogody 15.10.21, 18:52
                          Mam
                      • x49xx Re: Stan pogody 16.10.21, 13:28
                        Zaliczyłam dziś przejażdżkę rowerową ze Szczawnicy do Czerwonego Klasztoru i redyk. Pieniny są piękne o tej porze roku i mnóstwo turystów. Pozdrawiam serdecznie:-) Jutro mam zamiar zdobyć Palenicę:-) Jeszcze nie wiem, jak:-)
                        • hukers Re: Stan pogody 17.10.21, 01:31
                          x49xx napisała:

> Zaliczyłam dziś przejażdżkę rowerową ze Szczawnicy do Czerwonego Klasztoru i re
                          > dyk. Pieniny są piękne o tej porze roku i mnóstwo turystów. Pozdrawiam serdeczn
                          > ie:-) Jutro mam zamiar zdobyć Palenicę:-)

Białczańską?
                          • x49xx Re: Stan pogody 17.10.21, 08:45
                            719
                        • zolza670 Re: Stan pogody 17.10.21, 07:41
                          Wejście na Palenicę w Szczawnicy jakimś szczególnym wyczynem nie jest...zawsze możesz wjechać jak już nie dajesz rady 🙂
                          • kreinto Re: Stan pogody 17.10.21, 08:27
                            Czyli, że szczanie na Palenicy jest tak łatwe jak palenie w Szczawnicy? 🤔
                            • x49xx Re: Stan pogody 18.10.21, 19:18
                              podroze.onet.pl/aktualnosci/szczawnica-redyk-2021-tysiace-owiec-przeszly-ulicami-miasta/rms6b9x
            • zolza670 Re: Stan pogody 15.10.21, 06:38
              Nie zapomnij ciepłych majtek moja droga 😉
              • gzesiolek Re: Stan pogody 15.10.21, 08:40
                A to też... Koleżanka jak widzę z przykrymi doświadczeniami...
                • zolza670 Re: Stan pogody 15.10.21, 13:41
                  E tam zaraz przykre doświadczenie...troskliwa jestem...troszczę się o roztrzepaną koleżankę 😉
                  • gzesiolek Re: Stan pogody 15.10.21, 14:39
                    To Ci się chwali... Ciepłe gatki to podstawa w zimie ;)
    • kreinto Re: Stan pogody 08.10.21, 15:03
      Taką to u wróżki najlepiej bo to wróżby a nie prognozy.
      Jeśli chcesz prognozy to najdalej na trzy doby i np. na meteo.icm.edu.pl tylko trzeba mieć trochę umysł faceta żeby to ogarniać, a nie wiem czy masz? 🤔
      • x49xx Re: Stan pogody 08.10.21, 15:19
        Poproszę was 3 dni wcześniej, żebyście mi sprawdzili:-) Jestem typową humanistką, która chodzi z głową w chmurach:-)
        • pixma59 Re: Stan pogody 08.10.21, 15:43
          Humanistką? Niekumatą kobitą ze wsi :-(
          • nousecomplaining Re: Stan pogody 08.10.21, 16:57
            > Niekumatą kobitą ze wsi :-(
            Te twoje dopierdalanki nikogo tu nie śmieszą ani nie interesują.
            • x49xx Re: Stan pogody 08.10.21, 17:53
              Nie zwracajcie uwagi na takie do.. do Danki:-)
            • pixma59 Re: Stan pogody 08.10.21, 20:06
              >Te twoje dopierdalanki nikogo tu nie śmieszą ani nie interesują.<

Nie czytaj jak masz problem ;-)
          • zolza670 Re: Stan pogody 08.10.21, 19:04
            Kumata kumata...właśnie chłopa łowi...bo o to tu wlaśnie chodzi 😉
            • kreinto Re: Stan pogody 08.10.21, 20:57
              Przecież tylko po to tu wchodzicie i chyba nikt nie podejrzewa inaczej? 😉
              • x49xx Re: Stan pogody 08.10.21, 22:26
                Nie rozumiem tego wpisu, trudno.
              • zolza670 Re: Stan pogody 09.10.21, 06:25
                Problem w tym że tu nie ma co łowić...koleżanka jest w desperacji to próbuje 😉
                • kreinto Re: Stan pogody 09.10.21, 08:45
                  Jak wszystkie, którą się tu zjawiają.🤣
                  • x49xx Re: Stan pogody 09.10.21, 17:30
                    Piszesz niezrozumiale, więc to ostatni mój komentarz do Twojego wpisu, pozdrawiam.
    • nousecomplaining Re: Stan pogody 08.10.21, 17:28
      > Gdzie najlepiej sprawdzić?
      No a w telefonie nie masz apki typu Pogoda? U mnie się całkiem dobrze sprawdza (iOS).
      BTW, spece od pogody twierdzą, że przewidzieć coś powyżej trzech dni to raczej trudno.
      • x49xx Re: Stan pogody 08.10.21, 17:56
        Mam, z rana sprawdzałam, to pokazywało obfity deszcz za tydzień w piątek, a teraz wieczorem już mniej opadów. Dzięki
    • x49xx Re: Stan pogody 08.10.21, 18:03
      Dla was, za pomoc, wciąż aktualny...:-)

www.youtube.com/watch?v=GRhpanhkW18
    • x49xx Re: Stan pogody 09.10.21, 07:21
      U mnie termometr wskazuje -3 na zewnątrz. Życzę wam udanej soboty:-)
    • bolo2002 Re: Stan pogody 09.10.21, 07:59
      Nie ma takiego forum, zebys dostał dobrą prognozę pogody. Sprawdzam ja codziennie przynajmniej na 3-ch portalach. Wszystkie prognozy sę błędne. Np. wczoraj wieczorem podaja u mnie 9 st. C - jest 4 st. C .Dziś rano podaja +3 st C - jest - 3 st C. Mieszkam tylko 30 km od centrum Warszawy! Sytuacja z tymi prognozami powtarza sie codziennie a moja stacja meteo tez jest na wys. 2 m nad ziemią! Więc w te prognozy nie wierzę. Jedyna prawda na moim urządzeniu za oknem !
      • x49xx Re: Stan pogody 09.10.21, 08:36
        Kiedyś na interii sprawdzałam, że deszcz ma być za kilka godzin, więc wsiadłam na rowerek, ale zmokłam. W połowie drogi deszcz mnie zaskoczył. Jestem meteopatką i źle się czuje w deszczowe dni. Jeśli będzie padać w następny weekend, to lepiej siedzieć w domu, nawet, jeśli wyjazd jest za darmo.
        • grzek Re: Stan pogody 09.10.21, 20:58
          Gdzie pada deszcz w danym dniu to sprawdza się na
          radar-opadow.pl/
          a nie tam, gdzie coś przewidują.
          • x49xx Re: Stan pogody 09.10.21, 21:03
            Dzięki, lubię jeździć rowerem:-)
    • x49xx Re: Stan pogody 12.10.21, 08:34
      Witam, zdobył ktoś z was tę górę? Zastanawiam się, czy sobie nie wziąć kijków, pozdrawiam :-)

hasajacezajace.com/wysoka-najwyzszy-szczyt-pienin/
      • pixma59 Re: Stan pogody 12.10.21, 09:36
        I to wiele razy zdobyłem. Kijki mogą być przydatne, mając jednak dobrą kondycje można z nich zrezygnować. W górach polecane raczej dla osób w podeszłym wieku, z nadmierną masą ciała, z problemami stawowymi.
      • gzesiolek Re: Stan pogody 12.10.21, 09:55
        Ja ze dwa razy byłem. Kijki zbędne, szlak raczej łatwy i równomierne podejście i nawet niespecjalnie jest się gdzie spocić.
        W sumie w ostatnim sezonie jakoś odpuściłem sobie Pieniny, może warto wrócić ;)
        Bo tak krążę po szlakach byle dalej od tłumów...
        • x49xx Re: Stan pogody 12.10.21, 10:10
          Dzięki, też nie lubię tłumów. W takim razie nie będę brać kijków. Byłam na Trzech Koronach kilka razy i w Wąwozie Homole, ale na Wysoką nie miałam okazji się wspinać. Jak zdobędę i będzie zasięg, to Ci pomacham:-) Pozdrawiam
          • hukers Re: Stan pogody 12.10.21, 10:37
            Robisz Koronę Gór Polskich?
      • klemens1 Re: Stan pogody 12.10.21, 11:37
        Kijki odciążają stawy kolanowe i stopy. W sumie przydatna sprawa - zwłaszcza przy schodzeniu.
        Chyba że szlak bardzo łagodny.
        • x49xx Re: Stan pogody 12.10.21, 12:19
          Wiem, tylko nigdy jeszcze w górach nie używałam kijków. Zaufałam opinii Gzesiolka, mam nadzieję, że dam radę, mam porządne buty:-) Pozdrawiam
          • gzesiolek Re: Stan pogody 12.10.21, 13:08
            Mi wydają się tam zbędne, tam jest jak dobrze pamiętam ze 4km szlaku z max 500m przewyższeniem... i w miarę jednostajna wędrówka pod górę...
            Ale ja też z kijków korzystalem chyba dwa razy w życiu (sam nie mam, ale kumpel jest wariat i ma wszystko ze sprzętem wspinaczkowym włącznie, więc jak mnie ciągnął to czasem wziął kijki i dla mnie, teraz przestał, bo wie, że tak mnie ostrzegał, że szykuje coś co mnie wykończy na maksa i mu marudziłem od startu a nie na ostatnich 5km z 20 ;)) więc ja nie jestem jakąś wykładnią...
            • x49xx Re: Stan pogody 12.10.21, 13:13
              Rozumiem
              • x49xx Re: Stan pogody 12.10.21, 13:16
                U mnie pada grad, nie sprawdziłam pogody, przyjechałam rowerem.
                • hukers Re: Stan pogody 12.10.21, 13:23
                  x49xx napisała:

> U mnie pada grad, nie sprawdziłam pogody, przyjechałam rowerem.

Dobrze, że nie sprawdziłaś, bo przyjechalabyś samochodem.
                  • x49xx Re: Stan pogody 12.10.21, 14:49
                    No tak, szkoda auta;-) Teraz słońce świeci. W aucie pożyczonym córce są lekkie wgniecenia od gradu,( w wakacje był w Krakowie). Rano byłam autem w pracy, mam taki plan, że prawie codziennie 2 razy jeżdżę do szkoły.
        • marekggg Re: Stan pogody 17.10.21, 08:50
          probowalem raz z kijkami Na Teneryfie w Barranco del Infierno. Szczerze mowiac, dosyc latwa az lajtowa trasa. po paru metrach myslalem ze te kijki polamie i rzuce w krzaki. (no ale tego sie nie robi). no to z nimi dotarlem trzymajac je w jednej rece az do konca i z powrotem. na nic sie to nie zdalo.
          • x49xx Re: Stan pogody 17.10.21, 10:32
            Zdobyłam Szafranówke:-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka