Dodaj do ulubionych

Parking pod blokiem dla kazdego

03.02.24, 10:05
Parking pod blokiem? Rząd chce zmienić prawo

co o tym sadzicie? znowu sie skonczy slupkowaniem wszystkiego zeby ludzie nie prakowali na trawie i chodnikach?

ta ustawa o miejscach parkingowych to chyba jeden z lepszych pomyslow pi$$iorow.
Obserwuj wątek
    • waga173 Re: Parking pod blokiem dla kazdego 03.02.24, 10:35
      Daaawno temu moj znajomy mieszkajacy w Paryzu kupil pusta dzialke miedzy dwoma kamienicami. Myslisz ze wpasowal miedzy nie swoja trzecia kamienice na wynajem? O nie, wstawil tam wielopoziomowy parking z ktorego dochod ma trzy razy wiekszy nizby mial z wynajetych mieszkan. Nie chodzi o trzymanie samochodu pod dachem i bezpiecznie od stluczek i zlodziei, tylko w ogole o to zeby go trzymac blizej niz kilometr od domu i rano nie pamietac gdzie go wczoraj w koncu zaparkowalismy, nawet niech ta wygoda sporo kosztuje..
      • kokosowy15 Re: Parking pod blokiem dla kazdego 03.02.24, 12:54
        Wielopoziomowy parking na ok 400 miejsc w Polsce to koszt rzędu 20 - 25 mln złotych. Utrzymanie tez tanie nie jest. Kto ma dopłacić do interesu, żeby właściciele samochodów że chcieli zapłacić i pokryć koszty? Jakoś kapitał prywatny do budowy się nie garnie. Okolice płatnych parkingów "pod chmurka" należą do najbardziej zastawiony h samochodami miejsc.
      • qqbek Re: Parking pod blokiem dla kazdego 03.02.24, 13:50
        Dawno temu w Lublinie powstał wielopoziomowy parking firmy Bigmar.
        Zlokalizowany jak złoto - w samym centrum Lublina, naprzeciwko Prokuratury Okręgowej, przy Dyrekcji Okręgowej PKP, przy ulicy, na której mieści się jeszcze Prokuratura Regionalna, Delegatura NIK, rzut kamieniem od kilku wydziałów Urzędu Miasta, Poczty Głównej, ścisłego centrum.
        Trzy poziomy tego parkingu przekształcono już na inne cele - są lokale handlowe, wielka przychodnia, biura.

Dlaczego?
        Bo chuj złamany tam nie parkował.
        Niewydolność Straży Miejskiej sprawia, że każdy burak pastewny zaglądający w tamte okolice szuka "darmowego". Na chodniku, na trawniku, na pasie ruchu zaraz za B-36 - byleby było "na krzywy ryj", a nie za kilka złotych za godzinę.
        • marekggg Re: Parking pod blokiem dla kazdego 03.02.24, 14:09
          problem polski w pigulce. kazdy by chcial wszystko za fryko, to sie parkuje gdzie popadnie a milicja ma w dupie
          • qqbek Re: Parking pod blokiem dla kazdego 03.02.24, 19:55
            marekggg napisał:

> problem polski w pigulce. kazdy by chcial wszystko za fryko, to sie parkuje gdz
            > ie popadnie a milicja ma w dupie

Sęk w tym, że nawet płatne parkowanie to jakieś fistaszki, drobne.
            W tym kraju nawet kasjerka w sklepie ma już ponad 30 zeta za godzinę, a ile kosztuje godzina parkowania?
            W Lublinie, w najdroższej strefie, 4,50 za godzinę.
            Biuro mam na granicy podstref A i B, więc da się złapać miejsce za 2,80, a nie 4,50 za godzinę.
            10 godzin parkowania za godzinówkę kasjerki z Biedry!

Gdyby Strasz Wiejska się wzięła za nielegalne parkowanie, to byłoby inaczej.
            A tak szanse na mandat za nieprawidłowe parkowanie są nieproporcjonalne do szans na opłatę dodatkową, którą z dużą dozą prawdopodobieństwa wlepią tobie za nawet kilkuminutowe przekroczenie czasu parkowania w strefie (przynajmniej w podstrefach A-C, bo tymi zarządza prywatna firma, najtańszą "D" zarządza MPK i tam też parkują i nie płacą, bo rzadko kto sprawdza).

No i przecież "Janusz" co trawnik rozjedzie, żeby tylko kilka zeta przycebulić będzie piał z zachwytu nad swoją zaradnością przez miesiąc, pogrążając się w autoerotycznym zauroczeniu zaletami własnej osoby. Ostatnio głośno było o gościu, który wjechał, a potem zaparkował swoją Fabiedę na centralnym placu Ogrodu Saskiego (może nie największy, ale najbardziej reprezentacyjny park Lublina). Park patrolowany przez SM i Policję, musieli dziesiątki razy tamtędy przechodzić/przejeżdżać. Myślisz, że odholowali? Takiego wała, sam po kilku dniach odjechał.
        • only_the_godfather Re: Parking pod blokiem dla kazdego 03.02.24, 14:59
          To ja mam inne doswiadczenie. W Łodzi parking na tzw Manhattanie kiedyś należący do spółdzielni dziś prywatny (to akurat temat na inną historie dlaczego spółdzielnia sprzedała), 5 poziomów, blisko Piotrkowskiej, kilku urzędów i biurowców, szpitala i bloków. Jak tam jeszcze parkowałem to na 5 poziomów 4 zawsze były zajęte i to głównie przez ludzi z abonamentami. Trochę mieszkańców, trochę pracownikow urzędów i biur. Wszystkie dziado parkingi w okolicy też miały wykupione miejsca.
          • qqbek Re: Parking pod blokiem dla kazdego 03.02.24, 23:03
            Bo wy tam w Litzmannstadt, albo napływowi, albo jakieś niedobitki, więc nie możecie się powoływać na starą tradycję bylejakości Kongresówki.
            A my tu mamy Lublin, może i mały przed wojną, ale jak tu przyjeżdża potomek jakiegoś małorolnego z Turobina, Piask, Poniatowej, czy innej Konopnicy, to się czuje paniskiem "na swoim". Jego praszczur przywoził świnie na targ przy Świętoduskiej, po sprzedaży chlał w żydowskiej knajpie przy Krawieckiej, a potem go koń, razem z furą, na "polskim autopilocie" odwoził do domu. Swoje prawo do parkowania za darmo uważa za dziedziczne i przechodnie.

I dlatego parking Bigmaru to dziś w 2/3 biurowiec, a w 1/3 parking (tak przy okazji wymieniania interesów tam funkcjonujących zapomniałem o knajpie na ostatnim poziomie, z leżaczkami oferującymi fajny widok na właściwie całą panoramę Lublina - polecam).
            • bywalec.hoteli Re: Parking pod blokiem dla kazdego 03.02.24, 23:06
              Qqbek, ta Kongresówka to nie wywołuj rainera z lasu…
              • qqbek Re: Parking pod blokiem dla kazdego 03.02.24, 23:10
                bywalec.hoteli napisał:

> Qqbek, ta Kongresówka to nie wywołuj rainera z lasu…

Marek jest z Golicji i Głodomorii - to jeszcze gorzej niż Kongresówka ;)
                • bywalec.hoteli Re: Parking pod blokiem dla kazdego 03.02.24, 23:40
                  On jest przekonany o wyższości tej Glodomorii 😅
              • tbernard Re: Parking pod blokiem dla kazdego 06.02.24, 12:12
                bywalec.hoteli napisał:

> Qqbek, ta Kongresówka to nie wywołuj rainera z lasu…

A może z chatki w lesie.
        • allegropajew Re: Parking pod blokiem dla kazdego 05.02.24, 17:12
          Parę, nie parę. W zeszłą sobotę bylismy we Wrocku w Galerii Dominikańskiej. Zeszło się niecałe 4 godziny (ale prawie). Zapłaciłem 36 zł.
          Parking był praktycznie 100% pełny.

Gościula
          • tbernard Re: Parking pod blokiem dla kazdego 06.02.24, 12:06
            allegropajew napisał:

> Parę, nie parę. W zeszłą sobotę bylismy we Wrocku w Galerii Dominikańskiej. Zes
            > zło się niecałe 4 godziny (ale prawie). Zapłaciłem 36 zł.
            > Parking był praktycznie 100% pełny.
            >
            > Gościula

Galeria Dominikańska jest na Placu Dominikańskim, który kiedyś nazywał się Plac Dzierżyńskiego.
    • kokosowy15 Re: Parking pod blokiem dla kazdego 03.02.24, 12:59
      Chciałbym, żeby niczego nie trzeba było slupkowac, chodniki i trawniki były chodnikami i trawnikami. Gdy mowa jest o mieszkaniach jako prawie a nie towarze, to wredne lewactwo, za to miejsca parkingowe, i to nie jedno ale kilka, pod domem, praca, sklepem, miejscem rozrywki powinny należeć się każdemu użytkownikowi samochodu. Nie mam lotniska, nie kupiłem samolotu. Nie masz miejsca do parkowania - nie kupuj samochodu.
    • shellyanna Re: Parking pod blokiem dla kazdego 03.02.24, 15:21
      O ile deweloperka w centrach miast mogłaby się powiedzmy obyć bez miejsc parkingowych, przy założeniu ze mieszkańcy poruszają się dobrze zorganizowanym zbiorkomem, o tyle na obrzeżach miast to już raczej nie przejdzie.

Generalnie ludzie lubią sobie utrudniać sytuacje.
      Dwa przykłady:
      Podmiejskie osiedle szeregowców. Każdy ma zamykana kryta wiatę na jedno auto i do dyspozycji wspólny parking na mocno ograniczona ilość miejsc. I co? I wiaty wykorzystywane są jako składziki, a w godzinach popołudniowych trwa walka o miejsce na parkingu. Nie ma dnia, żeby sąsiad sąsiadowi nie zastawił wyjazdu, ludzie wrzucają na osiedlowej grupie fb zdjęcia złe zaparkowanych pojazdów, ciagle walczą o szlabany itp.

Przykład drugi - osiedle bloków z lat 50’, parking pod blokiem. Kiedy budowano bloki ludzie aut nie mieli, albo zdarzyły się dwa na cały blok. W latach 90’ aut zaczęło przybywać, ludzie parkowali prostopadle do chodnika (na ukos) i powiedzmy, ze miejsc starczało.
      Z 5 lat temu administracja nakazała stawać rownolegle do chodnika, automatycznie zmniejszając liczbę miejsc parkingowych, a w bocznych uliczkach, gdzie ludzie potworzyli dzikie miejsca parkingowe, stanęły słupki.
      Efekt jest taki, ze kiedy tam przyjeżdżam, zajmuje mi jakieś 20 minut objechanie kilka razy osiedla w poszukiwaniu jakiegokolwiek miejsca. Serdecznie współczuje mieszkańcom.
    • hell-raiser1 Re: Parking pod blokiem dla kazdego 03.02.24, 15:49
      Mieliśmy w wieczystym co każdego roku się buli. Do tego z pieniędzy wspólnoty, czyli naszych pokryliśmy koszty wybudowania parkingu. Było spoko parę lat. I ktoś się w urzędzie dopatrzył, że nie był podnoszony i komuszki co rządzą już trochę w moim mieście podnieśli czterokrotnie. I najlepsze jest że płacimy po równo z tymi co nie dawno dostali miejsce na ten parking. Co był przez nas robiony. W tyłku mieli koszty robocizny i materiału na to. Bo parking jest spory. Chciałem dodać uprzejmie z ci z magistratu ciągle jęczą, że im mało. Jaki by nie był rząd.
    • hukers Re: Parking pod blokiem dla kazdego 03.02.24, 15:58
      Nawet nie wiedziałem, że Pis coś takiego sensownego wymyślił.
      Zostawiłbym to w obecnym kształcie, przecież jedno miejsce parkingowe na mieszkanie to i tak jest za mało.
      • kokosowy15 Re: Parking pod blokiem dla kazdego 03.02.24, 17:17
        Jakie "jedno"? Przecież drugie potrzebne jest pod praca, trzecie pod sklepem/ marketem, czwarte w okolicach ZOO lub parku, pod teatrem, restauracja. A przeciętny samochód w Polsce jeździ ok 45 minut dziennie, więc 23 godziny MUSI PARKOWAĆ!
        • bywalec.hoteli Re: Parking pod blokiem dla kazdego 03.02.24, 22:59
          Kokos, twoi ulubieni komuszki to budując bloki już od drugiej połowy lat siedemdziesiątych budowali wokół nich dużo parkingów. Więcej miejsc parkingowych przewidywali niż pazerni deweloperzy obecnie.

Widzę zatem u Ciebie pewna schizofrenię: z jednej strony popierasz rozwiązania socjalistyczne, gdzie buduje się rzeczy wspólne, dla ogółu ale z drugiej strony stajesz po stronie pazernych kapitalistów. Może zdecyduj się na jedną z opcji?
          • kokosowy15 Re: Parking pod blokiem dla kazdego 04.02.24, 10:27
            Jeśli nie zrozumiałeś tego co napisałem, to trudno. Może także opowiesz się za jednym z systemów, z jego dobrymi i złymi warunkami? Ja, jak wiesz, jestem komuchem więc dla mnie spożycie zbiorowe ma priorytet, wraz z transportem zbiorowym, równym chodnikami, zielonymi trawnikami i bez nadmiaru samochodów.
    • wislok1 Re: Parking pod blokiem dla kazdego 03.02.24, 19:04

ta ustawa o miejscach parkingowych to chyba jeden z lepszych pomyslow pi$$iorow.

W sumie tak, ale czasami zwyczajnie w centrum miasta tych miejsc parkingowych brakuje, bo po zbudowaniu domu nie ma gdzie parkingu utworzyc....

Generalnie powinno byc tak, ze kazde mieszkanie ma miejsce parkingowe, ale np. w centrum Monachium to czysta abstrakcja...

Nie ma miejsc na parkingi...

Dlatego tez dobra inwestycja to domy parkingowe, wielopoziomowe...
      Na kilkaset aut....
      Mieszkancy centrum placa ciezka kase, nie maja innego wyjscia...

Natomiast na peryferiach miasta jest ten pomysl z 1 miejscem parkingowym na 1 mieszkanie bardzo realny.......

W centrum tez sie da, jesli jest to stare budownictwo, jest duze podworko i da sie zrobic miejsce parkingowe dla kazdego mieszkania...

Tak jest w Wiedniu

Siostra takie miejsce miala, a ze nie miala samochodu, to handlowala z sasiadami, ci mogli parkowac majac 2 auta....
      • waga173 Re: Parking pod blokiem dla kazdego 03.02.24, 21:06
        wislok1 napisał:

> W sumie tak, ale czasami zwyczajnie w centrum miasta tych miejsc parkingowych b
        > rakuje, bo po zbudowaniu domu nie ma gdzie parkingu utworzyc....

Ciekawi mnie jakiej wielkosci ma byc te pisowskie miejsce parkingowe i czy przewidzieli miejsce na zaparkowanie i otworzenie drzwi. A pisze to bo pamietam Hotel Mercure w Epinal we Francji, gdzie do kazdego pokoju bylo przypisane miejsce parkingowe. Tylko ze nie na jakims podworku czy na dachu a w... piwnicach. Niziutkie, krete i pelne filarow, niczym wiekszym od tego ich LeCar nie daloby rady zaparkowac. Wjechalem do polowy samochodu i ledwo co wycofalem bez obcierania o sciane. Ale miejsce parkingowe dla mnie a jakze bylo.
        (hotel czterogwiazdkowy gdyby ktos pytal).
        • shellyanna Re: Parking pod blokiem dla kazdego 04.02.24, 01:00
          To jest kolejny problem.
          W nowym budownictwie miejsca parkingowe są konstruowane pod typowo miejskie mini autka. W jednym z mieszkań, parking jest tak skonstruowany, ze przyjeżdżając tam, wole zaparkować na miejskim płatnym parkingu niż bawić się w manewrowanie na 5 razy.
          • shellyanna Re: Parking pod blokiem dla kazdego 04.02.24, 01:02
            Podobnie jest w wielu hotelach.
            • waga173 Re: Parking pod blokiem dla kazdego 04.02.24, 02:04
              W starych hotelach. W relatywnie nowych od razu parking jest zaplanowany. Na przyklad jak budowali hotel Forum w Warszawie, lata 70-te, to obok powstala struktura parkingowa a uliczke na zapleczu hotelu nazwali Parkingowa.
              • marekggg Re: Parking pod blokiem dla kazdego 04.02.24, 07:40
                przewidziany parking w "nowszych" hotelach, naprzyklad takich z lat 1985-1995, to tez jest dosyc cos co jest super waskie. 20 lat temu samochody nie byly takie grube, dlugosc moze i ta sama.

wystarczy porownac byly Fiat 500 i obecny, albo Mini. roznica kolosalna.

kolega mi wyslal o to zdjecie, ktore mowi za wszystko.
                • waga173 Re: Parking pod blokiem dla kazdego 04.02.24, 07:51
                  Cos mi sie zdaje ze te zdjecie to lekki fotomontaz.
                  • marekggg Re: Parking pod blokiem dla kazdego 04.02.24, 08:44
                    jest, ale to tak mniej wiecej odzwierciedla rzeczywistosc
                    • shellyanna Re: Parking pod blokiem dla kazdego 04.02.24, 11:03
                      Dokładnie tak.
                    • hell-raiser1 Re: Parking pod blokiem dla kazdego 04.02.24, 12:27
                      marekggg napisał:

> jest, ale to tak mniej wiecej odzwierciedla rzeczywistosc
                      Taka jest prawda, że auta nie są małe. Coraz więcej Suvów. A parkingi ciasne. Już nie mówię o rysach na aucie. Z bocznych mam listwy ochronne. Ale lusterka boczne, składane są regularnie obijane.
                      • marekggg Re: Parking pod blokiem dla kazdego 04.02.24, 13:21
                        mam xc60, ale v60, ktore wyglada mniejsze, ma dokladnie takie same wymiary - oprocz wysokosci.
                        • waga173 Re: Parking pod blokiem dla kazdego 04.02.24, 15:37
                          Znalazlem takie cos.Volvo byloby okolo10 centymetrow dluzsze wiec trudno powiedziec, moze faktycznie zdjecie nie doktorowane?

www.carsized.com/en/cars/compare/fiat-126-1972-2-door-sedan-vs-fiat-tipo-2015-estate/
                          • qqbek Re: Parking pod blokiem dla kazdego 05.02.24, 11:53
                            Fajne to.
                            Porównałem Micrę do największego bydlaka jakiego w ostatnim tygodniu widziałem:
                            www.carsized.com/en/cars/compare/nissan-micra-1992-3-door-hatchback-vs-gmc-sierra-2019-pickup-2500-crew-cab/
                  • qqbek Re: Parking pod blokiem dla kazdego 04.02.24, 14:09
                    waga173 napisał:

> Cos mi sie zdaje ze te zdjecie to lekki fotomontaz.

Nie, widziałem kiedyś na Facebooku (piszę Facebook, bo się tutaj co niektórzy plują, jak napiszę bardziej swojsko mordoksiążka albo ryjrejestr) więcej postów tego gościa - jeździ tym po Stanach.

Kiedyś zaparkuję Micrę przy jakimś RAM-ie, albo chociaż przy X7/Q8 i też walnę fotę :-)
                    • waga173 Re: Parking pod blokiem dla kazdego 04.02.24, 15:24
                      Mozesz walnac fote samego Rama i powiedziec ze Micra stoi za nim:)

Przy okazji, w watku ktory wyladowal na oslej wyraziles obawe czy ja sie aby nie pochorowalem. Otoz nie, wrecz przeciwnie. Wyleczylem sie z alkoholizmu. Przeczytawszy ze 4 drinki dziennie to jeszcze picie rekreacyjne a wiecej niz 4 to juz nalogowe, zaczalem rozdzielac pol litra na tylko 4 drinki wiec nie jestem nalogowy!
        • hukers Re: Parking pod blokiem dla kazdego 06.02.24, 12:27
          waga173 napisał:

A pisze to bo pamietam Hot
          > el Mercure w Epinal we Francji, gdzie do kazdego pokoju bylo przypisane miejsce
          > parkingowe. Tylko ze nie na jakims podworku czy na dachu a w... piwnicach. Niz
          > iutkie, krete i pelne filarow, niczym wiekszym od tego ich LeCar nie daloby rad
          > y zaparkowac. Wjechalem do polowy samochodu i ledwo co wycofalem bez obcierania
          > o sciane. Ale miejsce parkingowe dla mnie a jakze bylo.

Znajoma kupiła niedawno mieszkanie w apartamentowcu blisko Wawelu. Naziemnych miejsc parkingowych nie ma w ogóle, jest za to wielopoziomowy parking podziemny. Wjazd i zaparkowanie w nim większego samochodu niż, za przeproszeniem Micra, jest nie lada wyzwaniem.
    • bywalec.hoteli Re: Parking pod blokiem dla kazdego 03.02.24, 20:33
      Marek chwali pissiorkow?
      • marekggg Re: Parking pod blokiem dla kazdego 04.02.24, 06:37
        za dobre rzeczy tak. a ze ich bylo za malo, to juz inna sprawa.
    • bywalec.hoteli Re: Parking pod blokiem dla kazdego 03.02.24, 23:04
      Oczywiście że nie należy ustępować deweloperom. Co więcej, powinna być na blok pewna ilość wspólnych miejsc parkingowych (dla wszystkich). Miejsca takie są znacznie lepiej wykorzystane niż miejsca prywatne.
      • marekggg Re: Parking pod blokiem dla kazdego 04.02.24, 06:26
        to mnie rozbawilesz... "wspolne miejsca" i nie zajete przez mieszkancow? a kto tam Januszowi zakaze parkowac?
        • bywalec.hoteli Re: Parking pod blokiem dla kazdego 04.02.24, 09:26
          Wspólne miejsca na których może parkować kto chce. Janusz, Grażyna a nawet Marek
    • bolo2002 Re: Parking pod blokiem dla kazdego 04.02.24, 08:52
      Przepraszam- a ten PIS-to miał jakieś dobre pomysły? Czy nawet lepsze? Głównym pomysłem tej hołoty było: kto więcej nakradnie-ten ważniejszy. Inne pomysły były już dużo mniej ważne.
    • engine8t Re: Parking pod blokiem dla kazdego 05.02.24, 01:49
      hehehehe znaczy sie kazdy bedzi mial (chinski) rower elektryczny ?
      • hell-raiser1 Re: Parking pod blokiem dla kazdego 05.02.24, 02:19
        I chińskie zabawki erotyczne, tanie jak barszcz.
    • bolo2002 Re: Parking pod blokiem dla kazdego 05.02.24, 09:54
      Na temat parkingów- na osiedlach, czy pod blokami napisano juz kilkadziesiąt książek i wyglada na to, że ten nowy rząd Tuska chce popełniać te same błędy - co jego poprzednicy .
      Zacznę od tego, ze za .... komuny-było lepiej. Spółdzielnie mieszkaniowe budowały mieszkania a nie deweloperzy.
      Pierwsze mieszkanie miałem w 1982 r- miejsc parkingowych było tyle- ze i 3 samochody kazdy mógł miec i parkować. Dlaczego? Bo wtedy spółdzielnie budowały osiedle mieszk. z kompletem infrastruktury. czyli były parkingi, sklepy, przedszkola, żłobki i inne elementy infrastruktury. Od ca 30-tu lat - jak tzw. deweloperzy wzięli sie za budowanie mieszkan- na osiedlach nie ma infrastruktury- bo im sie to nie opłaca. No i nie ma parkingów.
      Moje wnioski sa jednoznaczne- deweloperów należy wyciąć do dna- to sa krwiopijcy, którzy na barkach młodych ludzi buduja swoje zyski i dlatego dziś- 1 m2 w stolicy- to 17100 zł ! Mieszkania winno sie w Polsce budowac na wynajem- tak jak to od kilkudziesieciu lat działa to na Zachodzie, w USA, i td. Gmina winna dostawać kasę na osiedla i je wznosić- wreszcie młode małzeństwo nie zarzynałoby sie na 20-30 albo i wiecej lat. Mniej rozwodów, samobójstw, itd. Przeciez kredyt hipoteczny to nieporozumienie-czyżby ten nowy rząd dalej brnął w ten bład. Rozwiazanie jest proste-kasę dostje gmina i ona stawia osiedle z pełną infrastrukturą - w zależnosci oczywiscie od wielkosci osiedla. Rozwiazanie znane na swiecie i Europie. A jak ktoś ma kasę- proszę bardzo-niech sobie stawia dom. Wtedy nie byłoby problemów i z parkingami , żłobkami, sklepami, przedszkolami- itd. Polacy przestaliby się zadłużac na całe zycie. I na koniec-to , co zawsze podaję- najtanszym mieszkaniem jest- własny dom. Dziś mozna postawic dom dla rodziny za ca 260-300 tyś zł/może nie 100 m, ale 70-80 m2/. Wystarczy. Kiedy w stolicy 1 m2 mieszkania na "goło' kosztował 3500 zł/ 1996 r/- to ja postawiłem na gotowo-pod klucz i ze wszystkimi instalacjami i kominkiem za 1580 zł/ m2/ mam dokładne rozliczenie/. Dzis dokładnie jest taka sama relacja cenowa budowy domu do ceny mieszkania u dewelopera-złodzieja jak 30 lat temu.Deweloperów należy wyciąć i to szybko.Ile mam miejsc parkingowych przy domu? Dokładnie mam 8 miejsc parkingowych - jak potrzeba.Za darmo i bez łaski.
      • qqbek Re: Parking pod blokiem dla kazdego 05.02.24, 11:36
        Tyś się chyba z choinki urwał.
        260-300 tysięcy na budowę domu 80m^2?
        400 tysięcy do stanu deweloperskiego i jeszcze ze 150 na wykończenie.
        Działki nie liczę.
        • hell-raiser1 Re: Parking pod blokiem dla kazdego 06.02.24, 00:30
          Bolo żyje marzeniami dawnych lat.
          • bolo2002 Re: Parking pod blokiem dla kazdego 06.02.24, 09:21
            To nie jest marzenie-tylko wniosek-jak nalezy to zmienić. Mieszkania na wynajem-bez kredytów hipotecznych, bez zarzynania sie na całe zycie funkcjonuja na zachodzie , USA itd. od conajmniej 40-tu lat.
            lepszego rozwiązania nie znam . Zdania nie zmienię- bo mam zasady.
        • bolo2002 Re: Parking pod blokiem dla kazdego 06.02.24, 09:03
          Tak -potwierdzam- sprawdziłem -dziś-za tyle wybudujesz dom ca 70-80 m2. Mogę podać adres firmy spod Wyszkowa. Budowa dod klucz. 10 lat temu-ta sama firma stawiała 100m2 dom za 120 tys zł-tez pod klucz.
          działkę oczywiscie trzeba doliczyc, ale tez mozna ja kupić taniej. Szukajcie-a znajdziecie . Tez nie uwierzysz-mam dokumenty notarialne-tam jest cena za moja działke-kupiłem działkę ponad 1000m2 , ogrodzoną i z ujeciem wody za .... 20 % ceny rynkowej!!!!!!! Co ciekawe- ogrodzenie wykonane z ram z katownika 5 mm i siatki tez 5 mm i zabezpieczone, pomalowane. Ramy przykrecane srubami do słupów. Ogrodzenie takie wytrzyma ca 200 lat! Tez nie uwierzysz? To zapraszam do mnie-to wszystko można zobaczyc, dotknąć. Tez nie uwierzysz-niedowiarku- to zapraszam do mnie- i kawę postawię.
          • qqbek Re: Parking pod blokiem dla kazdego 06.02.24, 11:53
            Dawaj ten adres.
            Działkę mam, zdolność na kolejne 200 kredytu też "z palcem w dupie".
            260 tysięcy za 70 metrów "pod klucz", a nie w stanie deweloperskim - uwierzę, jak potwierdzę.

Tylko teraz nie pisz, że nie wiedziałeś co oznacza "pod klucz".

A tak bardziej serio - mitomanie - sama łazienka, "na biednie", to 30 tysięcy... od stanu deweloperskiego do "pod klucz". Kuchnia drugie tyle (też "na biednie"). Masz już 60. Podłogi, drzwi wewnętrzne, oświetlenie, gładź i malowanie ścian to najbiedniej 700-1000 złotych za metr, kolejne 50 tysięcy. 120 tysięcy w samych pracach wykończeniowych. Zostaje 140 za pozwolenie budowlane, roboty ziemne, ławę fundamentową, prace murarskie, tynkarskie, dekarskie, okna, drzwi, podjazd i opaskę, instalacje wewnętrzne (w tym elektryczną i gazową z odbiorami i najdroższą - CO).
            • qqbek Re: Parking pod blokiem dla kazdego 06.02.24, 11:56
              A - piszę 120, a nie 140 za wykończenie, bo łazienkę, podłogi, ściany potrafię sam zrobić, więc wystarczy mi sam materiał (plus ewentualnie koszt wypożyczenia "żyrafy" do gładzi i dobrej piły stołowej do podłóg).
      • marekggg Re: Parking pod blokiem dla kazdego 06.02.24, 12:41
        bolo2002 napisał:

> Pierwsze mieszkanie miałem w 1982 r- miejsc parkingowych było tyle- ze i 3 sam
        > ochody kazdy mógł miec i parkować. Dlaczego? Bo wtedy spółdzielnie budowały osi
        > edle mieszk. z kompletem infrastruktury. czyli były parkingi, sklepy, przedszko
        > la, żłobki i inne elementy infrastruktury. Od ca 30-tu lat - jak tzw. dewelope
        > rzy wzięli sie za budowanie mieszkan- na osiedlach nie ma infrastruktury- bo im
        > sie to nie opłaca. No i nie ma parkingów.

to ze zlobkami sie zgadza. tylko ile osob mialo wtedy samochod? tak na blok, gdzie mieszkalo powiedzme 60 rodzin - moze 10?
    • marekggg No i parkowanie w Paryzu 05.02.24, 12:22
      w Paryzu w referendum zdecydowano, ze SUV ponad DMC 1,6t oraz elektryki ponad 2t beda placic 3-krotna stawke za parkowanie. Nie dotyczy rezydentow, przedsiebiorcow, osob niepelnosprawnych.

18 euro za godzine, albo 225 euro za 6 godzin.

moim zdaniem to idiotyczne, bo masa to jedno a wymiary co innego. bo ludzie argumentuja - bo sa wieksze. niektore tak. ale nie wszystkie.

inna sprawa, ze tylko idiota sie pcha do Paryzu samochodem.
      • marekggg Re: No i parkowanie w Paryzu 05.02.24, 12:59
        zapomnialem - w referndum glosowalo 5,7% uprawnionych.
        • kokosowy15 Re: No i parkowanie w Paryzu 05.02.24, 16:19
          Jak zwykle w referendum - głosowali zainteresowani. W Polsce ciężkich samochodów nawet z chodników przepedzic nie można, a co dopiero kontrolować na parkingach.
          • qqbek Re: No i parkowanie w Paryzu 05.02.24, 20:27
            kokosowy15 napisał(a):

> Jak zwykle w referendum - głosowali zainteresowani. W Polsce ciężkich samochodó
            > w nawet z chodników przepedzic nie można, a co dopiero kontrolować na parkingac
            > h.

Mnie dzisiaj z chodnika dostawczak pogonił (dosłownie - musiałem zejść na trawnik, bo jechał).
            Za mną stał radiowóz policji (stoją teraz na zapleczu Urzędu Miasta, zaraz obok Urzędu Wojewódzkiego - nie wiem po co, ale stoją - wcześniej stali tak kawałek dalej, przy Konsulacie Ukrainy, ale najwyraźniej im się pozmieniało i teraz przy UM stoją).

W centrum Lublina, pod Urzędem Miasta pogonił mnie z chodnika dostawczak... i wszystko jest OK.

Pani policjant się popatrzyła i znów nos w telefon wsadziła.
            • kokosowy15 Re: No i parkowanie w Paryzu 05.02.24, 20:50
              Mój syn mówił, że w Angoli jest gorzej a w Peru policjant może obrabować. Nie jest więc źle, jak na cywilizowany, europejski kraj.
            • wislok1 Re: No i parkowanie w Paryzu 05.02.24, 20:57
              Dostawczak nie byl tam dla przyjemnosci..

Policja to rozumie

TO samo jest w DE

Strafa dla pieszych, a dostawczaki parkuja i jezdza
              • qqbek Re: No i parkowanie w Paryzu 05.02.24, 22:05
                wislok1 napisał:

> Dostawczak nie byl tam dla przyjemnosci..
                >
                > Policja to rozumie
                >
                > TO samo jest w DE
                >
                > Strafa dla pieszych, a dostawczaki parkuja i jezdza

Mam nadzieję, że to sarkazm.

Budynek UM ma parking podziemny, na tyle wysoki, że wjeżdżają tam dostawczaki.
                Parking ma windę towarową.
                No, ale najszybciej po chodniku i "pod drzwi".
            • waga173 Re: No i parkowanie w Paryzu 05.02.24, 21:02
              Lubisz utrudniac ludziom zycie. Jedzie sobie dostawczak po chodniku a Ty musisz akurat tamtedy isc. Siedzi sobie pani policjantka w ciepelku i bawi sie telefonem a Ty bys chcial zeby interweniowala? Jestes kulakiem i wrogiem ludu pracujacego!
              • wislok1 Re: No i parkowanie w Paryzu 05.02.24, 21:39
                I kierowca dostawczaka tam pojechal, zeby atakowac pieszych, czy zeby dostarczyc wazny towar ?

Oczywiscie mozna sie czepiac, ze policja ma walic mandaty,
                ale jak maja wtedy funkcjonowac firmy w scislym centrum miasta, gdzie nie ma mozliwosci spokojnego zaparkowania przed firma. tak zeby to nie utrudnialo zycia innym ?

Nawet pieszym, a co dopiero autom

Policja nie jest po to, zeby bez sensu dawac mandaty i karac firmy dla samego karania
                • waga173 Re: No i parkowanie w Paryzu 05.02.24, 22:23
                  Ja to napisalem lekko sarkastycznie, ale jezeli jedzie dostawczak "z zachowaniem szczegolnej ostroznosci" po chodniku to mnie nie wkurwi. Tak samo jak ciezarowka stanie na srodku ulicy i zatrzyma ruch w obie strony ale chlopaki cos w pospiechu rozladowuja to mnie nie wkurwia, jeszcze im pomacham reka. Co innego jak burak osobowym rozpedza ludzi albo ciezarowka lamie plyty. Jakbym mial laske z kolcem na koncu to bym sie przeszedl kolo jego opony:)
                  • wislok1 Re: No i parkowanie w Paryzu 05.02.24, 22:37
                    Niszczenie plyt czy inne powodowanie strat materialnych podlegac powinno karze, to oczywiste
                    • waga173 Re: No i parkowanie w Paryzu 05.02.24, 23:02
                      wislok1 napisał:

> Niszczenie plyt czy inne powodowanie strat materialnych podlegac powinno karze,
                      > to oczywiste

Dlatego jeszcze im oponek nie przebijam:)
        • wislok1 Re: No i parkowanie w Paryzu 05.02.24, 20:56
          Jakas totalna abstrakcja
          • kokosowy15 Re: No i parkowanie w Paryzu 05.02.24, 21:48
            Oczywiście, ludzi trzeba zrozumieć. Dlatego ciężarówka wjeżdża na trawnik, robiąc koleiny bo panowie sprzątają i muszą mieć blisko. Inna ciężarówka jedzie po chodniku, załamują płyty, bo "służbowo" musi wylądować towar do sklepu, a o ręcznymi transporcie nikt nie słyszał. Niedawno jakiś cofał dostawczakiem po chodniku i rozjechal starsza panią. Miał pretensje, że nie uciekła a przecież piszczało - niestety, pani była głucha. Ale ludzi trzeba zrozumieć.
            • wislok1 Re: No i parkowanie w Paryzu 05.02.24, 22:29
              Przyklady z d....

Realnie jest tak, ze policja w PL czy w DE, czy w innym kraju przymyka oczy na dostawe towarow, bo to o wiele wazniejsze niz to, ze sie to nie podoba jakims pieszym ....

Co do aut, to dostawczaki nie powinny blokowac calkowicie przejazdu innym autom...
              POza tym tez przymyka oczy...

Inaczej np. w centrum Monachium firmy by szlag trafil, bo nikt by nie dostarczyl towaru
      • bolo2002 Re: No i parkowanie w Paryzu 06.02.24, 09:23
        To nie jest marzenie-tylko wniosek-jak nalezy to zmienić. Mieszkania na wynajem-bez kredytów hipotecznych, bez zarzynania sie na całe zycie funkcjonuja na zachodzie , USA itd. od conajmniej 40-tu lat.
        lepszego rozwiązania nie znam . Zdania nie zmienię- bo mam zasady.
    • bolo2002 Re: Parking pod blokiem dla kazdego 06.02.24, 09:32
      No i popatrzcie-co sie porobiło. W Paryżu już nie chcą SUV-ów i chca im dowalic straszne opłaty za parkowanie.
      No i wniosek-wycięto kompakty z rynku, diesle i inne-bo SUV-y modne i zaczęto je produkowac. Dzis znów SUV-y sa be i fe-wyciąc. Ciekawe-czy w innych dużych aglomeracjach tez tak bedzie? A tymczasem mój stary dieselek/18-ty roczek lada chwila emituje 129 gram CO2/1 km-tymczasem ten 2 tonowy/ i sa dużo cięższe/- ca 200g CO2. Na dodatek on zatruwa srodowisko oponami- bo waga robi swoje i emituje 2 x więcej zanieczyszczeń z opon niz mój 18-letni diesel. Hipokryzja wychodzi na wierzch-dlatego nie chcą juz SUV-ów. Choroba rozprzestrzeni sie na inne miasta i kraje.
    • hukers Re: Parking pod blokiem dla kazdego 07.02.24, 10:57
      weekend.gazeta.pl/weekend/7,177344,30670324,miejsc-jest-mniej-niz-samochodow-gdy-sasiad-zatarasowal.html#s=BoxOpImg5
      • waga173 Re: Parking pod blokiem dla kazdego 07.02.24, 11:13
        Zima tradycyjnie zaskakuje drogowcow, zniwa zaskakuja snopowiazalkowcow to dlaczego motoryzacja mialaby nie zaskoczyc urbanistow?
      • qqbek Re: Parking pod blokiem dla kazdego 07.02.24, 12:44
        hukers napisał:

> weekend.gazeta.pl/weekend/7,177344,30670324,miejsc-jest-mniej-niz-samochodow-gdy-sasiad-zatarasowal.html#s=BoxOpImg5

Czytałem.
        Najbardziej wkurwia to "rezerwowanie" miejsc publicznych. To już jakaś plaga.

Inna sprawa, że w wuj i ciut ciut jest ludzi, którzy potrafią zaparkować tak, jak gdyby na tej planecie nikt poza nimi nie istniał, a linie wyznaczające miejsca parkingowe zupełnie olewają.
        Ostatnio, pod dużym marketem, widziałem Toyotę Yaris (starą, "jedynkę") zaparkowaną na 4ch miejscach (tak właściwie to chyba "celował" w lewe tylne, ale zderzak mu wyszedł za linię z przodu, a błotnik i koło na dwa sąsiednie miejsca. Jakim trzeba być "ulungiem", żeby takiego rzęcha, do tego tak małego, tak zaparkować?
        • hukers Re: Parking pod blokiem dla kazdego 07.02.24, 13:08
          qqbek napisał:

> Ostatnio, pod dużym marketem, widziałem Toyotę Yaris (starą, "jedynkę") zaparko
          > waną na 4ch miejscach (tak właściwie to chyba "celował" w lewe tylne, ale zderz
          > ak mu wyszedł za linię z przodu, a błotnik i koło na dwa sąsiednie miejsca. Jak
          > im trzeba być "ulungiem", żeby takiego rzęcha, do tego tak małego, tak zaparkow
          > ać?
          >

Yariska zaparkowana na czterech miejscach?
          To medal się należy za taką pomysłowość a nie nagana.
          • qqbek Re: Parking pod blokiem dla kazdego 07.02.24, 13:45
            hukers napisał:

> Yariska zaparkowana na czterech miejscach?
            > To medal się należy za taką pomysłowość a nie nagana.

Proponuje nawet order -
            Virtuti Cebulari z Ziemniakami i Liśćmi Kapusty od razu!

Co się będziemy rozdrabniać?
            W końcu ten od Yariski też poleciał grubo.
        • wislok1 Re: Parking pod blokiem dla kazdego 07.02.24, 18:58
          W PL jest bardzo wku,wiajacy pomysl, zeby instalowac kasy parkingowe w supermarketach miejskich...
          Np, w Lidlu obsluga zajmuje sie APCOA..

Potem sa kary, jak ktos zapomni wziasc bilet za bezplatne parkowanie...
          Co sie moze zdarzyc...
          W DE sa takie zagary wstawiane za szyba i szkoda im kasy na idiotyczne automaty parkingowe...
          A dluzej niz na zakupy nie wolno parkowac...

Ale takie zegary w zasadzie sie nie kontroluje, jak jest dosyc miejsc parkingowych

Zegar mozna tez kupic w PL, np.
          www.joom.com/pl/products/5c4ec1348b2c37010159f593?currency=PLN&variant_id=5c4ec1348b2c37040159f595&utm_ticket=c5032c30-b209-405c-badb-294a59170121&utm_productid=5c4ec1348b2c37010159f593&gsAttrs=eyJyZWdpb24iOiJQTCJ9&utm_source=google_shopping&utm_medium=cpc&utm_campaign=20820571865&gclid=CjwKCAiA8YyuBhBSEiwA5R3-E-GuDH7NdnOiU5e4zYhxucSNnMT_1g8oU_bZZqBMUXw7_5McdcyNVBoCD3UQAvD_BwE
          • qqbek Re: Parking pod blokiem dla kazdego 07.02.24, 20:30
            Pomysł wcale nie taki durny, jak masz ochotę z takiego sklepu skorzystać.
            Miałem taką Biedrę po drodze do pracy - zaparkować nie było gdzie, a na hali wiatr hulał, bo pusto. Postawili parkomat i teraz nawet czasami jakieś miejsca są.

Zresztą co tu mówić o Biedrze.
            W Lublinie na Czechowie jest spory Auchan (z jeszcze większym parkingiem). Bywało kilka lat temu, że w sklepie pusto, a postawić samochodu na ogromnym parkingu nie było gdzie.
            Dlaczego?
            Bo obok są akademiki (w tym te prywatne, w których szybciej dogadasz się po chińsku, albo w shona, niż po polsku) i kilka wydziałów Uniwersytetu Medycznego, biurowiec Orange (projektu naszego "krasnala lubelskiego" Stelmacha - 30 lat temu robił kolosalne wrażenie, teraz jest już po prostu ładny tylko), dostawili jeszcze dwa biurowce i kilka slumsowców (dla niepoznaki zwanych "apartamentowcami"). Kawałek dalej dwa wielkie szpitale kliniczne z kurewsko drogimi parkingami.
            • qqbek Re: Parking pod blokiem dla kazdego 07.02.24, 20:38
              Masz tu "podróż w czasie"
              To zdjęcie jest z lipca 2014 r.
              To zdjęcie (wystarczy kawałek dalej podjechać na mapach) z grudnia 2020 r.
            • wislok1 Re: Parking pod blokiem dla kazdego 07.02.24, 21:03
              Jak parking jest popularny w okolicy i korzystaja z niego takze ci, co zakupow nie robia,
              to wystarczy w DE kontrolowac te zegary parkingowe...

Jak jest BARDZO popularny, to kontroluja te zegary parkingowe
              • wislok1 Re: Parking pod blokiem dla kazdego 07.02.24, 21:03
                DOKLADNIE

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka