pffpffpff 14.09.24, 18:53 epoznan.pl/news-news-154834-ewakuacja_ch_posnania_na_parkingu_w_budynku_zapalil_sie_samochod Niespodzianka - nie elektryk 🤓 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qqbek Re: Pożar auta w Poznaniu 14.09.24, 20:46 Mój znajomy to ostatnio policzył. Mieliśmy w Polsce, w 2023 roku 64 tysiące zarejestrowanych elektryków i jakieś 20 milionów "spalinowych" (ale odliczając martwe dusze to będzie pewnie poniżej 17 milionów). W 2023 roku doszło do pożaru 21 samochodów elektrycznych i 7166 samochodów spalinowych (mowa tylko o wypadkach, który odnotował krajowy system, czyli tam, gdzie na miejsce wezwana była straż pożarna). 21 z 64 tysięcy to 0,0328 procent, 7166 z 17 milionów to 0,0422 procent. Dziękuję za lekturę. Odpowiedz Link Zgłoś
kreinto Re: Pożar auta w Poznaniu 14.09.24, 21:17 qqbek napisał: > Mój znajomy to ostatnio policzył. Liczyłem to samo tutaj na grupie kilka miesięcy temu. Wyniki zbieżne. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Pożar auta w Poznaniu 14.09.24, 21:28 kreinto napisał: > Liczyłem to samo tutaj na grupie kilka miesięcy temu. Wyniki zbieżne. Ja w tamtym wątku cytowałem badania skandynawskie. Ale "wyznawców" nie przekonasz, ich trzyma "wiara" w zuo wcielone w postaci elektryków. Do tego trzeba dodać, że przeglądałem polski rynek "używanych elektryków" dość uważnie i dlatego postanowiłem kupić coś za naszą zachodnią granicą. Mam bowiem graniczące z pewnością przeświadczenie, że niewielkie (ale jednak statystycznie istotne) różnice w ilości pożarów aut elektrycznych w Polsce, gdy porównujemy je ze statystykami z krajów bardziej cywilizowanych, wynikają z wyższej kultury technicznej (a brutalniej mówiąc - z druciarstwa sprowadzających takie auta z zachodu "po przygodach" - gdzie koszt naprawy przekracza wartość auta, ale Mirek z Heńkiem z warsztatu obok zrobią za 1/3 wyceny TU z zagranicy). Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Pożar auta w Poznaniu 14.09.24, 22:09 Uwazaj tylko na te z Norwegii. Znajomy zaczal się w to bawić i odpuszcza z uwagi na wszechobecna rdze, z zewnątrz cuda a podłoga ledwo się trzyma. Sprowadził pare leafow, pare tych małych pezotow/mitsu/cytryn i w każdym to samo. Jakby producent nie przewidywał żadnego zabezpieczenia antykorozyjnego Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Pożar auta w Poznaniu 14.09.24, 22:21 Zamierzam z Niemiec ściągać - i chyba jednak VW/SEAT-a/Skodę ("trojaczki" e-up, Mii, Citigo) - to za Micrę ma być, więc tutaj będzie największy wybór. Do tego mam znajomego i zaufanego Niemca, który akurat tym się zajmuje (handel używanymi elektrykami) - wolę te 2k Euro "przepłacić", niż kupić szrot od Turka czy byłego Jugosłowianina. Z dużą dozą prawdopodobieństwa kupię tak coś okazyjnie "dla swoich" z salonu, pewnie z jakąś ichnią gwarancją nawet, a nie "z placu". Tylko coś z tymi dopłatami nic nie słychać na razie. Flota w porcie, starczyłoby nawet na ID3 z tych roczników (21-22), a dofinansowania nadal brak. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Pożar auta w Poznaniu 14.09.24, 22:26 Mróz śnieg wiatr i deszcz zrobił swoje? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Pożar auta w Poznaniu 14.09.24, 22:30 Ale podstawowy pożar auta spalinowego możesz ugasić gaśnica samochodową. A pożar auta elektrycznego? Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Pożar auta w Poznaniu 14.09.24, 22:39 bywalec.hoteli napisał: > Ale podstawowy pożar auta spalinowego możesz ugasić gaśnica samochodową. A poża > r auta elektrycznego? Kolejny argument ze strony negujących. Liczby przytoczone powyżej dotyczą jedynie tych pożarów, przy których interweniować musiała straż pożarna, bo nie dało się "ugasić gaśnicą". Ergo - właśnie poparłeś moje argumenty, bo przecież pożar auta spalinowego da się nierzadko ugasić gaśnicą, a więc straż pożarna nie wie o (twoim zdaniem) zdecydowanej większości pożarów aut spalinowych. Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: Pożar auta w Poznaniu 15.09.24, 02:43 Negujacym trzeba podac procent aut spalinowych ktore sie nie zapalily w stosunku do procentu aut elektrycznych ktore sie nie zapalily. Bo narod jest mocno analfabetyczny w stosunku do liczb malych i liczb duzych (dlatego gra w totolotka) a juz w ulamkach ulamkow i liczbach ujemnych to klapa. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Pożar auta w Poznaniu 15.09.24, 07:45 bywalec.hoteli napisał: > Ale podstawowy pożar auta spalinowego możesz ugasić gaśnica samochodową. A poża > r auta elektrycznego? Wiesz co. Kobitka zakłada wątek tu, a Ty na ematce wolisz się bujać. A tu takie wydarzenie w Poznaniu 😁 Kto wozi wydajną gaśnicę samochodową. Te małe to można sobie wsadzić i odpalić- wiesz gdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Drobna uwaga... 15.09.24, 07:22 qqbek napisał: > Mój znajomy to ostatnio policzył. > Mieliśmy w Polsce, w 2023 roku 64 tysiące zarejestrowanych elektryków i jakieś > 20 milionów "spalinowych" (ale odliczając martwe dusze to będzie pewnie poniżej > 17 milionów). > W 2023 roku doszło do pożaru 21 samochodów elektrycznych i 7166 samochodów spal > inowych (mowa tylko o wypadkach, który odnotował krajowy system, czyli tam, gdz > ie na miejsce wezwana była straż pożarna). > 21 z 64 tysięcy to 0,0328 procent, 7166 z 17 milionów to 0,0422 procent. > Dziękuję za lekturę. > "Średnia wieku samochodu w Polsce to 15,9 lat (po odliczeniu pojazdów nieaktywnych od kilku lat). " Jasnym jest że elektryki są znaaacznie młodsze. Fajnie by było ztaem wiedzieć jak to się procentowo rozkłada dla aut w zbliżonym wieku. Bo to, że komuś się spala 20 letni benzynowy po dwóch szkodach całkowitych i/lub po domorosłych przeróbkach w tym elektryki, to mało zaskakujące. Pytanie jak to wygląda w przypadku aut względnie nowych, które najprawdopodobniej są jeszcze w stanie fabrycznym. Czy i tu % pożarów będzie podobny? Odpowiedz Link Zgłoś
agamakota8 Re: Pożar auta w Poznaniu 15.09.24, 10:42 Wrzucę kamyczek do ogródka. Merytorycznie. Byłbym zwolennikiem aut elektrycznych bo są ekologiczne, gdyby one się opłacały. Koszt pokonania 100 km autem elektrycznym to 42 zł. Koszt przejechania 100km autem na LPG to 21zł : 7 litrów x 3zł. Dziękuję za uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
agamakota8 Re: Pożar auta w Poznaniu 15.09.24, 10:44 polskieradio24.pl/artykul/3419284,koszt-przejechania-stu-kilometrow-elektryki-daleko-za-lpg-i-dieslem Odpowiedz Link Zgłoś
agamakota8 Re: Pożar auta w Poznaniu 15.09.24, 11:02 Ps. wiecie jaka jest przyczyna pożarów w autach elektrycznych? Banalna. Przegrzanie czy przeładowanie. Druga to uszkodzenie baterii , gdy kamyk uderzy od spodu podczas jazdy. Jaki jest koszt naprawy/wymiany modułu. Jakieś 19 tysięcy zł jedna bateria. A są dwie. W sumie koszty napraw mogą sięgnąć 50 tysięcy zł. www.benchmark.pl/aktualnosci/mechanik-rozbiera-auto-elektryczne-to-jakis-zart.html Odpowiedz Link Zgłoś
pffpffpff Re: Pożar auta w Poznaniu 15.09.24, 12:01 Moje zagazowane pali więcej niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Pożar auta w Poznaniu 15.09.24, 12:58 agamakota8 napisała: > Wrzucę kamyczek do ogródka. Merytorycznie. > Byłbym zwolennikiem aut elektrycznych bo są ekologiczne, gdyby one się opłacały > . > Koszt pokonania 100 km autem elektrycznym to 42 zł. > Koszt przejechania 100km autem na LPG to 21zł : 7 litrów x 3zł. > Dziękuję za uwagę. Nie ma tak słodko z gazowymi. Wiadomo elektryk jak ci się nie spieszy. Ale koszt zużycia instalacji gazowej + gniazda zaworowe, same zawory oraz uszczelka głowicy. Bo o takich pierdołach jak cena przeglądu też wyższa to nie piszę. Odpowiedz Link Zgłoś
mietek8 Re: Pożar auta w Poznaniu 15.09.24, 13:34 60 tys.km na LPG i nic się nie zepsuło żadne zawory. Oszczędność na paliwie w porównaniu do benzyny i elektryka to 8 tys zł. A i tu nie ma turbo, dwumasy ani DFA jak w Dieslu. Jest bateria akumulator , wymiana raz na 6 lat 300zł Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Pożar auta w Poznaniu 15.09.24, 15:12 Nie każdy silnik dobrze współpracuje z LPG, ale jak ktoś chce zakładać LPG to raczej kupuje auto które dobrze je znosi. Meganka która sprzedałem w lipcu miała przejechane na LPG prawie 60kkm i przez ten czas nic się nie działo. Jasne wiadomo, trzeba wymieniać filtry od gazu no i po ok 70-100kkm na LPG liczyć się z wyniana wtrysków od LPG. Przy poprawnie wyregulowanej instalacji, nic o czym piszesz nie powinno się dziać. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Pożar auta w Poznaniu 15.09.24, 14:57 agamakota8 napisała: > Wrzucę kamyczek do ogródka. Merytorycznie. > Byłbym zwolennikiem aut elektrycznych bo są ekologiczne, gdyby one się opłacały > . > Koszt pokonania 100 km autem elektrycznym to 42 zł. > Koszt przejechania 100km autem na LPG to 21zł : 7 litrów x 3zł. > Dziękuję za uwagę. Cena kWh w PGE (akurat jestem w PGE) to 85 groszy brutto (już z opłatami - netto jest 50 groszy). Jak, do chuja pana, wyszło tobie 42 złote? To przecież prawie 50 kWh, a nawet duże elektryki zużywają poniżej 30 kWh. Cena kWh w PGE jak masz panele fotowoltaiczne na starych zasadach to okrągłe Ziobro złotych. Jak ktoś kupuje elektryka, a nie ma własnej "infrastruktury" do ładowania i przepłaca 2-3 krotnie za prąd z komercyjnych ładowarek, to chyba się z wackiem na mózgi pozamieniał. Własny prąd to podstawa, albo przynajmniej garaż z gniazdem siłowym (żeby wallbox walnąć i nie ładować większego elektryka całą dobę z 10A gniazda). A gaz jest dobry do zapalniczek. Miałem jedno zagazowane auto ostatnio, ale ono paliło nie 7, a 24 litry na sto w mieście i przy nim gaz rzeczywiście się opłacał. Odpowiedz Link Zgłoś