Dodaj do ulubionych

Kolejne reno

17.03.26, 10:18
Dostałem wczoraj w wypozyczalni reno symbioz. Hybryda ze znaczkiem e-tech.
I po 15 latach kiedy to reno bylo dla mnie symbolem kupy na kółkach coraz miłej mnie zaskakują.
Zwarte zawieszenie, dobry komfort ale jednoczesnie nie za miękkie i pływające. Duży prześwit, wygodna pozycja.
Jechalismy w pare osób wiec osiagi byly jakie byly ale jak na koniec juz w hotelu sprawdziłem co oznacza srednia 74 MPG w litrach na 100 km to szacun :) oczywiście jazda przepisowa po brytyjskich autostradach wiec przedział do 70 mil na godzine
Bezstopniowa skrzynia. Silnik tak cichy ze nie zauważałem kiedy jedzie na pradzie a kiedy na spalinwym.
Sporo miejsca dla 4 osob z bagażami.
I wielki pionowy ekran z własnym google.maps.
Całkiem sympatyczne auto.
Jako dodatek specjalny niezwiązany z autem - fota z łazienki hotelowej. Kto to rozkmini na trzeźwo i bez instrukcji? Dobrze ze w branży ponad 10 lat spedzilem i jakos dałem rade
Obserwuj wątek
    • marekggg Re: Kolejne reno 17.03.26, 10:45
      te dwa na dole to pewnie do cieplej i zimnej wody oraz ilosci, ten najwyzej to pewnie czy ma leciec z prysznica czy z kranu. i to po srodku ile.

tez juz widzialem lazienki ktore byly tak skomplikowane ze nie mialem pojecia co sie czym wlacza. i prawde mowiac to juz wole zimna niz goraca wode
      • trypel Re: Kolejne reno 17.03.26, 18:49
        Te dwa na dole to osobne zawory ciepła zimna do wylewki wannowej, potem termostat obsługujący prysznic górny i ręczny, potem zawor zamykajacy i otwierający wodę z termostatu a na końcu zawor trójdrożny na słuchawkę reczna i prysznic górny. Idiota to robil bo wszystko mozna bylo ogarnąć dwoma urządzeniami a nie pięcioma
    • j_malec Re: Kolejne reno 17.03.26, 11:01
      trypel napisał:

> Jako dodatek specjalny niezwiązany z autem - fota z łazienki hotelowej. Kto to
      > rozkmini na trzeźwo i bez instrukcji? Dobrze ze w branży ponad 10 lat spedzile
      > m i jakos dałem rade

Zapraszam na wycieczkę do Japonii, czy Korei Zobaczysz, co znaczy dziwny prysznic, kibelek, czy układ łazienki :)

W Hiroszimie, spotkaliśmy się z czymś takim:
      Wchodzimy do przedpokoju hotelowego i po prawej za przeszklonymi drzwiami prysznic i wanienka. Po prawej WC z ciepłą wodą i nawiewem do suszenia prezydenta. I na zachętę muzyczka :) To jeszcze o'k. Wchodzimy do pokoju, a tam umywalka :)
      • vogon.jeltz Re: Kolejne reno 17.03.26, 14:04
        W Yokohamie wbudowana w klop myjka do prezydenta na jakiejś stacji kolejowej okazala się zepsuta (zepsuta? w Japonii? niemożliwe!) i wystrzeliła strumień wody prosto w sufit. Zofia z młodą wyszły z kibla jak spod prysznica ;-)
        • j_malec Re: Kolejne reno 17.03.26, 14:13
          Korzystaliście z onsenów? Nie wiem jak dla was, ale dla mnie i mojej Zofii to po prostu rewelacja. Nikt się nie spieszy, każdy zajmuje się własnymi sprawami, do tego człowiek wychodzi czysty i na maxa zrelaksowany. Same plusy :)
    • hukers Re: Kolejne reno 17.03.26, 11:13
      Jeździłem chwilę reno arcana i też pozytywne oceniam francuza (czy kto to tam teraz robi)
      Co do łazienki i trzeźwości przypomniała mi się taka historia. Byłem kiedyś na siatce w tauronie w loży.
      Po meczu zawsze się zostawało jeszcze w tej loży na dogrywkę. Korzystając z toalety i mając już sporo promili, zauważyłem, że prysznic, który był częścią tej dużej toalety, a toaleta częścią loży, uruchamia się przyciskiem. Bardzo mnie ten przycisk, a w zasadzie sposób jego działania zaintrygował. No bo wciskamy i co dalej? - myśli moja pijana głowa. Postanowiłem sprawdzić aparaturę. Wcisnąłem, woda zaczęła napie...ć pod dużym ciśnieniem poza brodzik, raz dwa, zrobiło się jezioro. Brodząc po płyciźnie chciałem ten je...y guzik wyłączyć naciskając ponownie, ale był tak zaklinowany, że się nie dało. Nie dało się również skierować strumienia wody do brodzika, bo to była jakaś sztywna konstrukcja tej słuchawki. Wezwałem posiłki w postaci współbiesiadników. Ułożyliśmy w drzwiach solidną tamę z papieru toaletowego, żeby nie zalać czerwonego dywanu w loży. Solidną, jak solidną, papier wkrótce zaczął przeciekać, moje myśli pogalopowały do Opola w 97 roku. Na szczęście po kwadransie przyszedł konserwator (w piżamie) z narzędziami i klnąc cicho pod nosem, uratował Tauron Arenę przed całkowitym zalaniem. Od tamtej pory staram się trzymać z daleko od armatury, która ch... wie jak działa.
    • galtomone Re: Kolejne reno 17.03.26, 11:54
      trypel napisał:

> Bezstopniowa skrzynia.

Mylisz sie.

W Renault E‑Tech nie ma bezstopniowej skrzyni.

"To zupełnie inna konstrukcja: skrzynia multimode z konkretnymi biegami. Silnik spalinowy ma cztery przełożenia, silnik elektryczny główny ma dwa, a dodatkowy silnik HSG pełni rolę synchronizatora zamiast sprzęgła. Technicznie nie spełnia definicji CVT. Wrażenie „bezstopniowości” bierze się stąd, że auto rusza zawsze na prądzie, a elektronika bardzo skutecznie maskuje zmiany biegów"

Nie wiem czy jest cos bardziej skomplikowanego konstrukcyjnie na rynku....

I generalnie to jedyna rzecz, ktora mnie poki co do ich rozwiazania nie przekonuje.

Tzn. gdybym mial kupic nowke na 5 lat jezdzenia to spoko, ale jakos (moge sie mylic) mam wrazenie, ze kupno uzywanego auta z nalotem 150 - 200 kkm moze byc kosztowna fanaberia na tle Toyot.

• trypel Re: Kolejne reno 17.03.26, 19:06
        W każdym razie zmiany faktycznie nie czuc, w drodze powrotnej zuzycie wzrosło (chyba wczoraj jechalem z wiatrem) do 66.3 MPG ale to i tak niezle. Zatankowałem przed oddaniem do pełna całe 11 l a zrobiliśmy z 250 km
        Nieraz na autostradzie jedzie km czy wiecej ba samym pradzie, nieraz nagle jedzie na wysokich obrotach czego wczoraj w nocy nie bylo. Ale generalnie mocno pozytywne odczucia. I rusza faktycznie zawsze na pradzie
        • galtomone Re: Kolejne reno 18.03.26, 07:51
          Układ jest generalnie chwalony.

Podobno pierwsze skrzynie (i nie ktorych) się przegrzewaly i Reno wymieniało.

Pozyjemy, zobaczymy... w każdym razie nie widać, by miało to być dzieki temu bardziej oszczędne niż układ szeregowo rwónoległy z przekładnią planetarną.

A zdecydowanie brzmi jak coś, co będzie trudne (czytaj drogie) w naprawie.

Ale jak tylko taksówki zaczna takie być, to będę sie przyglądac cyz jest kjakieś fajne kombi w gamie :-)

• qqbek Re: Kolejne reno 18.03.26, 22:25
          A co to za "autostrada", jak wolno tylko 70 mph, a do tego kamer nawalone tyle, że nie wiesz, gdzie się spodziewać, ale wiesz, że się można spodziewać?
          • trypel Re: Kolejne reno 19.03.26, 06:43
            Żebyś wiedział, M1 od Londka w górę i z powrotem. Radarów wiecej niz na wszystkich austriackich autostardach razem wziętych. Zasadniczo google maps powinien pikaniem informować o kawałkach BEZ kontroli. I co chwila 60, a co jakis czas 40.
    • vogon.jeltz Re: Kolejne reno 17.03.26, 14:07
      > I wielki pionowy ekran z własnym google.maps.

Wielkie pionowe ekrany to zło. Poziome zresztą też. Ilekroć wsiadam np. do jakiejś Tesli, budzi to moje przerażenie. Samochód to jest samochód, a nie pie#dolone kino iMax.
      • trypel Re: Kolejne reno 17.03.26, 18:51
        Ale wygodniejszy jest wg mnie pionowy niz poziomy, pionowy zachowuje porządek z telefonu
        • vogon.jeltz Re: Kolejne reno 18.03.26, 13:39
          Pionowy wyświetlacz w telefonie to ergonomiczna pomyłka. Jest taki tylko dlatego, że inaczej nie dałoby się urządzenia obsługiwać jedną ręką. A i tak do konsumowania bardziej imersyjnych treści typu filmy czy gry wszyscy obracają telefon do pozycji horyzontalnej.

Naturalne dla człowieka jest widzenie szerzej w poziomie niż w pionie - poziomy kąt widzenia przekracza 180 stopni, podczas gdy pionowo widzimy ledwie 130 stopni. Wszystkie inne ekrany są poziome, a monitory i telewizory wręcz przeszły ewolucję z proporcji 4:3 do 16:9. Nie wiem, czemu mielibyśmy naśladować akurat telefon.
          • trypel Re: Kolejne reno 18.03.26, 13:44
            Moze dlatego ze dla mnie jest tak lepiej? I wygodniej?
            • nousecomplaining Re: Kolejne reno 18.03.26, 17:40
              > Moze dlatego ze dla mnie jest tak lepiej? I wygodniej?
              Dla mnie też. Zwłaszcza w przypadku nawigacji - więcej widać "do przodu", if you know what I mean : )
              Porównanie z oglądaniem filmów na ekranie tv z dupy raczej wzięte.
              • trypel Re: Kolejne reno 18.03.26, 18:27
                Dokladnie tak. Wiecej widac do przodu i apki typu googlemaps i waze sa stworzone do pracy w pionie. W poziomych mam w dudzie co widac na boki.
          • marekggg Re: Kolejne reno 18.03.26, 17:07
            sorry, ale jak prowadzisz samochod to nie ma co ogladac filmow
            • tbernard Re: Kolejne reno 19.03.26, 18:44
              marekggg napisał:

> sorry, ale jak prowadzisz samochod to nie ma co ogladac filmow

Popieram to co napisałeś. Ja bym jeszcze dodał oprócz filmów mecze, konkursy piękności i prognozy pogody.
          • galtomone Re: Kolejne reno 19.03.26, 20:28
            vogon.jeltz napisał:

> Pionowy wyświetlacz w telefonie to ergonomiczna pomyłka. Jest taki tylko dlateg
            > o, że inaczej nie dałoby się urządzenia obsługiwać jedną ręką. A i tak do konsu
            > mowania bardziej imersyjnych treści typu filmy czy gry wszyscy obracają telefon
            > do pozycji horyzontalnej.
            .

Za wszystkich się nie wypowiadam, ale czytanie na pionowym wyświetlaczu jest wygodniejsze. Unikam wszystkich aplikacji (chyba nie mam żadnej), które wymagają użycia telefonu horyzontalnie
    • simon921 Re: Kolejne reno 17.03.26, 15:49
      To może ja się pochwalę, bo kupiłem z miesiąc temu ostatnie jeszcze w miarę analogowe jak na dzisiejsze czasy renault czyli grand coupe. A po polsku Megane sedan. Kupiłem używane z 24r.
      Z zalet w porównaniu do corolli sedan z 22r.
      - jest cicho i to tak bardzo cicho
      - ledy są dużo lepsze niż w Toyocie
      - jest wyżej troszkę zawieszona
      - na razie po 14kkm ma mniej awarii niż toyota z tym samym przebiegiem;)
      - fajny silnik 1,33 140KM turbo benzyna
      • kreinto Re: Kolejne reno 17.03.26, 18:02
        simon921 napisał:
        > To może ja się pochwalę, bo kupiłem z miesiąc
        > - na razie po 14kkm ma mniej awarii niż toyota z tym samym przebiegiem;)
        Co tam w Toyocie się psuło przed 14tys. km? 🤔
        • simon921 Re: Kolejne reno 17.03.26, 18:29
          Fotel kierowcy się rozsypał.
          • kreinto Re: Kolejne reno 18.03.26, 11:55
            simon921 napisał:

> Fotel kierowcy się rozsypał.
            Na kawałki? 🤔
            • simon921 Re: Kolejne reno 18.03.26, 20:35
              Z tego co mi powiedziano jak go naprawili, to przy wypadku byłaby szansa.
              • kreinto Re: Kolejne reno 19.03.26, 18:24
                simon921 napisał:

> Z tego co mi powiedziano jak go naprawili, to przy wypadku byłaby szansa.
                Czyli się nie rozpadł tylko mógł rozpaść podczas wypadku ale co naprawili zanim doszło do wypadku? 🤔
                Dziękuję, zawsze podobały mi się Corolle GR Sport ale teraz, kiedy dowiedziałem się, że je naprawiają zanim coś się stanie to raczej nie kupię. 👍
      • galtomone Re: Kolejne reno 17.03.26, 19:01
        Jakie średnie spalanie na 100?
        • simon921 Re: Kolejne reno 18.03.26, 20:37
          6-6,5 ale u nas auta głównie trasa - na razie autostrada i ekspresówka. Przy 120 poniżej 6.
      • nousecomplaining Re: Kolejne reno 17.03.26, 19:58
        No to był udany zakup. Nie wiem, czy jeszcze jest w ofercie, ale faktycznie chyba ostatni jak napisałeś "w miarę analogowy" model. Do niedawna jeszcze ze starym dobrym dieslem, ale chyba teraz już nie. Na minus bagażnik, bo chociaż duży, to szkoda, że go nie zrobili w formie "liftbacka". Mam w kadjarze ten sam motor, szósty rok od nowości, bezproblemowo zupełnie. Niech służy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka