Dodaj do ulubionych

Mówią że tylko Polak potrafi....

20.03.26, 02:29
Tymczasem na Kubie.

youtu.be/Gn8kNS8IFmY?si=sT43u1rxV0U3Op4G
Obserwuj wątek
    • engine8t Re: Mówią że tylko Polak potrafi.... 20.03.26, 03:10
      Dla ciekawych

Ten wykorzystuje proces gazyfikacji węgla drzewnego.
      Dla tych co chc swoje auta przerobic to to pracuje mniej mnie wiecej tak:

Gazifikacja węgla drzewnego polega na spalaniu węgla drzewnego w środowisku o ograniczonej ilości tlenu.
      Gaz wytwarzany w wyniku zgazowywania węgla drzewnego zwiera m.in: tlenek węgla, wodór, dwutlenek węgla i azot.
      Po dobrym odfiltrowaniu czastek stalych i ochlodzeniu, ten gaz jest mieszany z powietrzem i skierowany do gaźnika silnika.

Mieszanka ta może być używana jako paliwo do silników spalinowych po odpowiedniej filtracji i chłodzeniu.
      • qqbek Re: Mówią że tylko Polak potrafi.... 21.03.26, 20:32
        Thank you Captain Obvious!
        Wcale nie mieszkamy w kraju, w którym większość cywilnych samochodów jeździła z Holzgas-Generatorami przez jakieś 4 lata 😂
        • engine8t Re: Mówią że tylko Polak potrafi.... 21.03.26, 23:00
          qqbek napisał:

> Thank you Captain Obvious!
          > Wcale nie mieszkamy w kraju, w którym większość cywilnych samochodów jeździła z
          > Holzgas-Generatorami przez jakieś 4 lata 😂
          >

No nie wiem czy nie mieszkacie czy tylko sie wam tak wydaje? :)
          • qqbek Re: Mówią że tylko Polak potrafi.... 21.03.26, 23:38
            Co nam się wydaje zdaje się dalece odbiegać od tego co się waszej pomarańczowej małpie z brzytwą wydaje.
            Ale to wy, w juesej, zapłacicie rachunek za Maga.
            Nie my.
            Nie nasz cyrk, nie nasze małpy.
            • qqbek Re: Mówią że tylko Polak potrafi.... 21.03.26, 23:45
              Tak przy okazji - wasz pomarańczowy cieszy się ze śmierci byłego dyrektora FBI Muellera, który badał powiązania rosyjskich służb z pomarańczowym.
              To jego tweet: "Robert Mueller just died. Good, I’m glad he’s dead. He can no longer hurt innocent people! President DONALD J. TRUMP"
              Możesz się proszę odnieść jakoś do tego?
              Bo ja zbieram szczękę z podłogi i jeszcze dłuższą chwilę mi to zajmie.
              • engine8t Re: Mówią że tylko Polak potrafi.... 21.03.26, 23:56
                qqbek napisał:

> Tak przy okazji - wasz pomarańczowy cieszy się ze śmierci byłego dyrektora FBI
                > Muellera, który badał powiązania rosyjskich służb z pomarańczowym.
                > To jego tweet: "Robert Mueller just died. Good, I’m glad he’s dead. He can no l
                > onger hurt innocent people! President DONALD J. TRUMP"
                > Możesz się proszę odnieść jakoś do tego?
                > Bo ja zbieram szczękę z podłogi i jeszcze dłuższą chwilę mi to zajmie.
                >

Co to ma wspolnego z tematem?
                Zachowujesz sie jak kazdy lewak - bez wzgledu na temat czy pytanie, zaczynasz od tego ze wszytko to wina Trumpa?
                Opanuj sie, wez jakies pigulki..
                Robert Mueller mial za zadanie - na zasadzie dajcie mi czlowieka a ja znajde paragraf, wsadzic Trumpa do pierdla bez wzgledu na przyczyne.
                Wiec czego oczekujesz ze Trump oglosi 7 dni zaloby?
                • qqbek Re: Mówią że tylko Polak potrafi.... 22.03.26, 00:05
                  No sorry, ale głowa państwa ciesząca się ze śmierci kogokolwiek?
                  A ty też za bardzo na temat nie odpowiedziałeś, czułem się zobowiązany.
                  Było by ci miło, gdybym jak Trump na Twitterze skomentował twoją śmierć tu na forum?
                  No chyba nie.

Nawet jak zejdziesz dziadziu, to nie będę "glad that you're dead", może nie jesteś w stanie takich niuansów wyłapać, boś prawicową znieczulicą przesiąknięty już tak, że nawet typowego "o zmarłych dobrze albo wcale" nie potrafisz uszanować, ale wierz mi, nie będę.

Nie to co ta wasza pomarańczowa małpa z brzytwą!
                  • engine8t Re: Mówią że tylko Polak potrafi.... 22.03.26, 00:58
                    qqbek napisał:

> No sorry, ale głowa państwa ciesząca się ze śmierci kogokolwiek?

Podejrzewam ze kazda glowa kazdego panstwa worgiego cieszy sie ze smierci swoich wrogow

> A ty też za bardzo na temat nie odpowiedziałeś, czułem się zobowiązany.
                    > Było by ci miło, gdybym jak Trump na Twitterze skomentował twoją śmierć tu na f
                    > orum?

> No chyba nie.
                    >
                    Tos ty tak niekupaty ze nie wiesz ze ja po swoej smeirci nie bede mial opcji ustosunkowani sie do tego co kopt o mnie napisze? A jak komus bede chcial zlalamc zycie i rodzine to nie bede occzekiwal ze zrobi emnie po smierci bohaterem ale sie ucieszy ze wreszcie ..

> Nawet jak zejdziesz dziadziu, to nie będę "glad that you're dead", może nie jes
                    > teś w stanie takich niuansów wyłapać, boś prawicową znieczulicą przesiąknięty j
                    > uż tak, że nawet typowego "o zmarłych dobrze albo wcale" nie potrafisz uszanowa
                    > ć, ale wierz mi, nie będę.
                    >
                    Moze pisac spokojnie i masz 100% pewnosci ze ci zlego slowa nie powiem LOL
                    A ze w zycie pozagrobowe tez nie za bardzo wierze wiec i straszyl nie bede..
                    Jak ci to pomoze to daj mi tu twoja wersje komentarza do akceptacji :)

> Nie to co ta wasza pomarańczowa małpa z brzytwą!
                    >

Chyba powinienes sie isc i wyspac bo nie za bardzo chyba sie czujesz?
                  • nousecomplaining Re: Mówią że tylko Polak potrafi.... 23.03.26, 15:43
                    > No sorry, ale głowa państwa ciesząca się ze śmierci kogokolwiek?
                    Mnie też szczęka opadła, jak to przeczytałem. Ale zaraz przyszła refleksja - dlaczego ja się qwa dziwię? Przecież tego właśnie można się po takim typie spodziewać. A że jest idolem endżinopodobnych, cóż, nie dziwi nic. Chociaż czekaj, on chyba taki bogobojny i świetojebliwy o ile pamiętam? "glad you're dead" się chyba nie wpisuje w miłość do bliźniego?
                    • engine8t Re: Mówią że tylko Polak potrafi.... 23.03.26, 16:59
                      nousecomplaining napisał:

> > No sorry, ale głowa państwa ciesząca się ze śmierci kogokolwiek?
                      > Mnie też szczęka opadła, jak to przeczytałem. Ale zaraz przyszła refleksja - dl
                      > aczego ja się qwa dziwię? Przecież tego właśnie można się po takim typie spodzi
                      > ewać. A że jest idolem endżinopodobnych, cóż, nie dziwi nic. Chociaż czekaj, on
                      > chyba taki bogobojny i świetojebliwy o ile pamiętam? "glad you're dead" się ch
                      > yba nie wpisuje w miłość do bliźniego?

No a co najdziwniejsze ze wy sie jeszcze dziwicie i wogole zwracacie uwage na to co Trump mowi czy pisze na czyms tam bo ja od lat wogole nie slyszalem ani jednej jego wypowiedzi i nie czytalem ani jednego wisu. Jak widze ze Trump cos mowi to rpzelaczam na inny kanal.
                      Jedynie od czasu do czasu patrze co on tam robi i w ktora strone nas pcha oraz delikatnie spozieram kogo on tu przygotowuje aby namascic n nastepce.
                  • vogon.jeltz Re: Mówią że tylko Polak potrafi.... 24.03.26, 20:28
                    > Było by ci miło, gdybym jak Trump na Twitterze skomentował twoją śmierć tu na forum?
                    > No chyba nie.

W kwestii formalnej, gdybyś skomentował w ten sposób śmierć engina, to jemu samemu nie byłoby już ani miło, ani niemiło, ani nawet wszystko jedno.
                    • nousecomplaining Re: Mówią że tylko Polak potrafi.... 24.03.26, 20:37
                      > to jemu samemu nie byłoby już ani miło, ani niemiło, ani nawet wszystko jedno.
                      Jesteś w mylnym błędzie. Jako dobry katolik wzięty do nieba patrzyłby z góry i komenował.
                      • engine8t Re: Mówią że tylko Polak potrafi.... 24.03.26, 21:16
                        nousecomplaining napisał:

> > to jemu samemu nie byłoby już ani miło, ani niemiło, ani nawet wszystko j
                        > edno.
                        > Jesteś w mylnym błędzie. Jako dobry katolik wzięty do nieba patrzyłby z góry i
                        > komenował.

Nie zapominaj ze Niebo jest prawdopodobnie jakies 3 miliony lat swietlnych od nas.
                        I moze wlasnie dlatego m in Bog nie reaguje na nasze modlitwy za naszego zycia?
                        • vogon.jeltz Re: Mówią że tylko Polak potrafi.... 25.03.26, 00:24
                          > Nie zapominaj ze Niebo jest prawdopodobnie jakies 3 miliony lat swietlnych od nas

Co jest fizycznie 3 mln lśw od nas? To tylko trochę dalej niż galaktyka Andromedy.
                          • engine8t Re: Mówią że tylko Polak potrafi.... 25.03.26, 00:39
                            vogon.jeltz napisał:

> > Nie zapominaj ze Niebo jest prawdopodobnie jakies 3 miliony lat swietlnyc
                            > h od nas
                            >
                            > Co jest fizycznie 3 mln lśw od nas? To tylko trochę dalej niż galaktyka Androme
                            > dy.

Tu akurat miliony czy biliony nie robia zadnej roznicy
              • vogon.jeltz Re: Mówią że tylko Polak potrafi.... 24.03.26, 20:27
                > Możesz się proszę odnieść jakoś do tego?

To pokazuje, dlaczego pomarańczowy zdobył taką popularność, przynajmniej u pewnego typu ludzi. On mówi i robi rzeczy, które tamci też chcieliby mówić i robić, ale nie mają odwagi lub muszą się powstrzymywać. Wielu cieszy się, gdy umrze ktoś, kogo nienawidzili, ale nie wypada im się do tego przyznać.
                • engine8t Re: Mówią że tylko Polak potrafi.... 24.03.26, 21:21
                  vogon.jeltz napisał:

> > Możesz się proszę odnieść jakoś do tego?
                  >
                  > To pokazuje, dlaczego pomarańczowy zdobył taką popularność, przynajmniej u pewn
                  > ego typu ludzi. On mówi i robi rzeczy, które tamci też chcieliby mówić i robić,
                  > ale nie mają odwagi lub muszą się powstrzymywać. Wielu cieszy się, gdy umrze k
                  > toś, kogo nienawidzili, ale nie wypada im się do tego przyznać.

A tak na wszelki wypadek to przypominam o tym i radze to miec zawsze na uwadze jaki tu jest system wyborczy i ze w Kalifoirni 2/3 to demokraci a wiec oni w 100% decyduja a moja opini i glos w wyborach znaczy dokjladnie ZERO.
                  Moze moj glos wogole ktos liczy w wyborach Stanowych ale ze wzgledu na mniejszsc tez jest G wart.
                  Tak ze mozecie psy na mnie wieszac za poglady ale juz za wybory to nie.
                  A moje prywatne opinie nikogo zupelnie nie interesuja... No moze z wyjatkiem Was i cenzorow tego Forum bo jak mam nie PC to mnie banuja.
    • e-zybi Re: Mówią że tylko Polak potrafi.... 20.03.26, 04:46
      Jak bieda przyciśnie to i na Kubie z węgla "paliwo" tryśnie ;) Paliwa było szkoda to pewnemu kielczaninowi za "paliwo" posłużyła woda...
      www.facebook.com/watch/?v=1541443699262958
    • galtomone Re: Mówią że tylko Polak potrafi.... 20.03.26, 07:19
      Z jednej strony zajebiste, z drugiej, że taki fajny naród i kraj musi żyć w takiej ch...ozie.
    • boggi_dan Re: Mówią że tylko Polak potrafi.... 20.03.26, 11:47
      My w Polsce nie musimy kombinować. Mamy tanie paliwo po 5,19. Gazu od groma. Jeszcze zapasy co Pawlak kupił. Mądrego premiera i lekarzy co sami dzwonią do pacjentów.
      • e-zybi Re: Mówią że tylko Polak potrafi.... 22.03.26, 05:29
        Jeżeli jest tak dobrze to czego ciągle jesteś niezadowolony? Biadolisz jak Holecka w Republice 😉
        • tbernard Re: Mówią że tylko Polak potrafi.... 25.03.26, 11:53
          e-zybi napisał:

> Jeżeli jest tak dobrze to czego ciągle jesteś niezadowolony? Biadolisz jak Holecka w Republice 😉

Wprawdzie nie napisał tego wprost ale można odnieść wrażenie, że zastosował ironię.
    • wislok1 Re: Mówią że tylko Polak potrafi.... 21.03.26, 20:15
      Ja pie...

Do jakiej nedzy bracia Castro doprowadzili ten kraj, ze ludzie kombinuja takie wynalazki...

TO sie w glowie nie miesci

A wystarczylo tylko po upadku Batisty oglosic wolne wybory, kandydowac na prezydenta i Fidel by rzadzil demokratycznie wspolpracujac jednocesnie z USA....

Jakby mu sie skonczyly 2 kadencje, to by rzadzil jego brat Raul...

Hajsu by mieli w 3 d.. od USA, kasyna, hotele, burdele...

ALe nie, wybrali konfiskate majatku USA na Kubie, wojne przeciwko kubanskim biznesmenom, popieranie komunizmu....

Zafundowali mieszkancom Kuby koszmar
      • qqbek Re: Mówią że tylko Polak potrafi.... 21.03.26, 20:39
        Wiesz, może im po trochu też chodziło o to, żeby nie być traktowanymi jak kolonia, czy 52. stan (51. jest Portoryko właściwie)?

Inna sprawa, że sankcje ekonomiczne działają.
        Gospodarka Kuby nie może żyć bez rynku USA, a jest od niego odcięta od prawie 70 lat.

Obecny kryzys paliwowy (ogólnie energetyczny) to skutek tego, że USA odcięły Kubę od ropy z Wenezueli.
        Skończy się tym, że USA skolonizują Kubę, bo chyba od początku pomarańczowy to planował.

Putler ma swoje problemy, Xi wie, że bardzo by wkurzył USA, gdyby zaczął pomagać, zresztą nie bardzo miałby jak, Maduro pomagał dopóki go nie porwano, a nowym-starym władzom Wenezueli zabroniono dalszej pomocy pod groźbą kolejnych nalotów.
        • jeepster Re: Mówią że tylko Polak potrafi.... 21.03.26, 21:43
          Na Netflixie jest dostępny dokumentalny serial "Cuba Libre Story" o historii Kuby od czasu jej powstania. Jak ktoś lubi takie historie to polecam.
        • wislok1 Re: Mówią że tylko Polak potrafi.... 22.03.26, 21:30
          Jakos Portoryko sie od USA nie odrywa...

Ludzie na Kubie w 1959 ulegli iluzji romantycznych rewolucjonistow i dali wladze kolesiom gorszym niz Batista

Wkrotce sie bardzo rozczarowali i dopoki bracia Castro nie zamkneli granicy, to z wyspy spie...z 1,5 miliona ludzi...

Kazdy zamozny spie...
          Zostali biedni
          • wislok1 Re: Mówią że tylko Polak potrafi.... 22.03.26, 21:32
            Kuba po obaleniu Batisty mogla stac sie normalnym, demokratycznym panstwem....

Ale bracia Castro byli zainteresowani tylko wladza absolutna
            • qqbek Re: Mówią że tylko Polak potrafi.... 22.03.26, 21:57
              wislok1 napisał:

> Kuba po obaleniu Batisty mogla stac sie normalnym, demokratycznym panstwem....

Czyli sam przyznajesz, że Batista, który dwa razy siłą obalał rządy Kuby, to za bardzo demokratyczny nie był?

> Ale bracia Castro byli zainteresowani tylko wladza absolutna

No niekoniecznie.
              Zdaniem większości analityków i historyków, to amerykańskie embargo pchnęło Castro w objęcia ZSRR, a sam Castro był bardzo krytycznie nastawiony do ZSRR i innych krajów komunistycznych. No ale potem nie miał wyboru.
              Gdybyś nie był ignorantem, to byś wiedział, że Castro, zanim na siłę zrobił się komunistą, był... nacjonalistą kubańskim. A USA uznały rząd Castro... niecały tydzień po tym, jak Batista zwiał z wyspy (7 stycznia 1959 roku, ZSRR nawiązał relacje dyplomatyczne z nowym rządem dopiero miesiąc później, w lutym). W kwietniu tego samego roku Castro odbył oficjalną wizytę w USA, gdzie spotkał się z wiceprezydentem Nixonem.
              • wislok1 Re: Mówią że tylko Polak potrafi.... 23.03.26, 19:23
                Ja wiem o tym doskonale..

Problem polegal na tym, ze USA daly szanse braciom Castro na przyjazne kontakty, ale bracia Castro nie dali tej szansy USA

Po prostu znacjonalizowali majatek firm amerykanskich na Kubie, co bylo w zasadzie wypowiedzeniem wojny USA,
                USA odpowiedzialy embargiem...

Emnbargo bylo skutkiem polityki braci Castro

Swiadomie i celowo bracia Castro wybrali wojne przeciwko USA
                A na wojnie potrzeba sojusznika, wiec ZSRR im swietnie odpowiadal
                • tbernard Re: Mówią że tylko Polak potrafi.... 25.03.26, 12:02
                  Może znacjonalizowali majątek na Kubie, bo był on kubański zrabowany przez firmy amerykańskie narodowi kubańskiemu.
                  • wislok1 Re: Mówią że tylko Polak potrafi.... 25.03.26, 19:19
                    Jak mogli zrabowac cos, czego nie bylo ?

Inwestorzyz USA od podstaw budowali w Hawanie nowe hotele, restuaracje, kasyna, itd..
                    Tam bylo puste pole wczesniej...

Stwoerzyli Varadero, caly osrodek wczasowy z hotelami..
                    Tam bylo puste pole wczesniej ( pole z palmami )

Zakladali na Kubie fabryki, glownie cukrownie...

Rzecz jasna robili to dla kasy, ale podatki zostawaly na Kubie, a ludzie mieli bardzo dobrze platna prace...

Do dzisiajj na Kubie jezdza amaerykanskie samochody z lat 50-tych

Kupowali je zwykli Kubanczycy

• tbernard Re: Mówią że tylko Polak potrafi.... 26.03.26, 00:08
                      Przesładzasz chyba wizerunek USA, biznesu itp. Ciekawe dlaczego na pustych polach w USA nie budowali. Tytuły własności na te puste pola to pewnie od samego Stwórcy dostali na papierze pokrojonym wodą święconą.
                      Ponadto kupy się nie trzyma aby większość szczęśliwych Kubańczyków została podbita przez nieliczną bandę zarządzaną przez Castro. Zwłaszcza, że ci szczęśliwi mieli wsparcie z USA.
                      • wislok1 Re: Mówią że tylko Polak potrafi.... 26.03.26, 19:04
                        Przeciez pisalem juz 100 razy, ze wiekszosc byla przeciwko dyktaturze skorumpowanego Batosty i dlatego popierala Castro..

A Castro po zdobyciu wladzy zabral sie za wojne z USA i doprowadzil Kube do ruiny..

Jak na 8 milionow ludzi ucuieklo 1,5 miliona, to pokazuje skale przerazenia Kubanczykow nowa dyktatura..

SPadli z deszczu pod rynne
                        • zandt Re: Mówią że tylko Polak potrafi.... 26.03.26, 19:50
                          Ty tak szczerze? To samo myslisz o Kulturkampf, wprowadzaniu cywilizacji w obu Amerykach, kolonizacji? Ciekawe, dlaczego glupi Polacy wciaz wywolywali jakies powstania, a bo to zle im bylo gdy Katarzyna czy inny Wilhelm zaprowadzali lad i porzadek? Wiesz, ilu Polakow w szczesliwym okrexie miedzywojnia wyjechalo do Ameryki, ilu po rewolucji kapitalistycznej do UK, Niemiec, Francji?
                          • wislok1 Re: Mówią że tylko Polak potrafi.... 27.03.26, 18:57
                            W ten sposob moozna nabic jescze 3000 postow w tym watku

Watek jest o Kubie
      • kokosowy15 Re: Mówią że tylko Polak potrafi.... 22.03.26, 08:11
        Przeciez wystarczylo nie obalac Batiste, a jak juz zrobili ten blad - poddac sie interwentom a Zatoce Swin. Bo przeciez poprzednio, gdy Kuba byla zapleczem hotelowo - burdelowo - mafijnym Ameryki, ludziom zylo sie znakomicie i nikt, ale to nikt z ludnosci nie popieral Fidela, a on tak sobie przejal wladze wbrew narodowi.
        • wislok1 Re: Mówią że tylko Polak potrafi.... 22.03.26, 21:25
          Batista byl skorumpowanym dyktatorem, ale Kubanczycy wybrali jako jego nastepcow JESZCZE BARDZIEJ skorumpowanych braci Castro

Z deszczu pod rynne
          Oczywiscie spodziewali sie, ze po obaleniu Batisty bedzie raj, ale kraj przeszedl w kolejna dyktature...
          O WIELE GORSZA
          • qqbek Re: Mówią że tylko Polak potrafi.... 22.03.26, 22:04
            wislok1 napisał:

> Batista byl skorumpowanym dyktatorem, ale Kubanczycy wybrali jako jego nastepco
            > w JESZCZE BARDZIEJ skorumpowanych braci Castro

Batista dwukrotnie obalał legalnie wybrane władze Kuby.
            Castro pozwolił zostać prezydentem opozycjoniście, który po sfałszowanych wyborach musiał uciekać z Kuby.
            Taka drobna różnica.

> Z deszczu pod rynne
            > Oczywiscie spodziewali sie, ze po obaleniu Batisty bedzie raj, ale kraj przesz
            > edl w kolejna dyktature...
            > O WIELE GORSZA

A tam, tobie oceniać, która była gorsza.
            Kuba zdechła w 1991 roku, kiedy zdechł ZSRR i intratne kontrakty na 3x droższy cukier trzcinowy.
            Wcześniej wcale nie żyło im się tak źle.
            Zwłaszcza, jak porównasz to do innych państw z Karaibów, na przykład do Haiti rządzonego (przy wsparciu USA) przez Duvalierów (ojca i syna).
            • wislok1 Re: Mówią że tylko Polak potrafi.... 23.03.26, 19:28
              NA Kubie poziom zycia jak na Karaiby byl NAJWYZSZY

W Hawanie byl jak w USA

Poza Hawana tez bylo niezle,
              bracia Castro wykorzystali nacjonalizm Kubanczykow, zeby dokopac USA

Przyczyna byla dosc prozaiczna

Ich ojciec byl bardzo bogatym plantatorem na Kubie, ale jego glownym wrogiem byly firmy amerykanskie na wyspie..

Jankesi byli dla starego Castro glowna konkurencja...

No to synowie jankesom dokopali, skasowali ich majatek na wyspie
              • qqbek Re: Mówią że tylko Polak potrafi.... 23.03.26, 21:27
                wislok1 napisał:

> NA Kubie poziom zycia jak na Karaiby byl NAJWYZSZY

PKB był najwyższy, ale dystrybucja tego PKB dzięki szeroko rozpowszechnionej korupcji pozostawała bardzo wiele do życzenia.

> W Hawanie byl jak w USA

Nie, w USA już wtedy Meyera Lanskiego i całą tą ferajnę ganiali, a w Hawanie mieli bezpieczną przystań (czy wiesz, że konferencje mafii amerykańskich odbywały się właśnie na Kubie?)

> Poza Hawana tez bylo niezle,

No nie do końca.

> bracia Castro wykorzystali nacjonalizm Kubanczykow, zeby dokopac USA

Bo po kilku okupacjach Kubańczycy po prostu mieli dość USA?

> Przyczyna byla dosc prozaiczna
                >
                > Ich ojciec byl bardzo bogatym plantatorem na Kubie, ale jego glownym wrogiem by
                > ly firmy amerykanskie na wyspie..

Ja sądzę, że te firmy były wrogami większości Kubańczyków.

> Jankesi byli dla starego Castro glowna konkurencja...

Żeby jeszcze uczciwą konkurencją...

> No to synowie jankesom dokopali, skasowali ich majatek na wyspie

Fidel dość długo miotał się jak klocek w klopie, próbując sobie zjednać USA.
                Dopiero jak USA położyły na niego lagę (nawet go Eisenhower nie chciał, jako premiera Kuby, przyjąć - choć to USA jako jedne z pierwszych uznały nowe władze, na miesiąc przed ZSRR - tylko wysłał Nixona) zaczął się z Chruszczowem (któremu nigdy nie ufał) zwąchiwać.
                • wislok1 Re: Mówią że tylko Polak potrafi.... 23.03.26, 22:11
                  Bez jaj

USA chcialy zaakceptowac rzady braci Castro, ale oni wybrali wojne przeciwko USA

Takie sa fakty

A ze ruscy pomogli Kubie, to juz bylo logika zimnje wojny

Zreszta nic im to nie dalo, bo po aferze z odkrytymi wyrzutniami rakietowymi musieli odpuscic atak na USA atamowkami z terytorium Kuby...

Pozostalo im finansowac dyktaure braci Castro z powodow propagandowych, co w koncu Gorbaczow uznal za szczyt debilizmu...
                  • qqbek Re: Mówią że tylko Polak potrafi.... 23.03.26, 22:27
                    wislok1 napisał:

> Bez jaj
                    >
                    > USA chcialy zaakceptowac rzady braci Castro, ale oni wybrali wojne przeciwko US
                    > A
                    >
                    > Takie sa fakty

Nie, takie są twoje wyobrażenia.
                    USA olały Castro, a jak zechciał wszechobecne amerykańskie korporacje trochę ucywilizować, to oberwał sankcjami.
                    Takie są fakty.

> A ze ruscy pomogli Kubie, to juz bylo logika zimnje wojny

Tak, to była logika zimnej (nie zimnje) wojny.
                    Ale Castro poleciał na dywanik do Chruszczowa dopiero wtedy, gdy go amerykańska administracja zlała po całości.
                    To nie był debil, wiedział, że kubańska gospodarka zależy w znacznej mierze od USA.
                    To ty z niego robisz debila i satrapę.

> Zreszta nic im to nie dalo, bo po aferze z odkrytymi wyrzutniami rakietowymi mu
                    > sieli odpuscic atak na USA atamowkami z terytorium Kuby...

Czekaj, a USA wtedy nie zainstalowały atomówek w Turcji przypadkiem?
                    No i mowa o 1962, a nie 1959 roku... trochę ci się pomieszało.
                    Stany miały sporo czasu, żeby zjednać sobie Castro, który bardziej był po prostu nacjonalistą, niż komunistą. Zrobili wszystko "nie tak", a potem mieli pretensje, że Chruszczow w zamian za pomoc chciał rakiety zwieźć (które oni i tak już wtedy w Turcji zainstalowali). Historia rewolucji kubańskiej to historia tego, jak prawicowe rządy USA potrafią koncertowo spier_lić dyplomację tylko dlatego, że ucierpiałoby na tym kilka amerykańskich firm (no i gangsterzy od kasyn i b_rdeli).
                    Cały naród Kuby cierpi w imię obrony interesów United Fruit.

> Pozostalo im finansowac dyktaure braci Castro z powodow propagandowych, co w ko
                    > ncu Gorbaczow uznal za szczyt debilizmu...

Ta, od razu "uznał"... sojuz mu się rozpadł, a chciwy pijak Jelcyn wysadził go z koryta.
                    • kokosowy15 Re: Mówią że tylko Polak potrafi.... 24.03.26, 08:34
                      Widzisz, jak te sama historie mozna roznie interpretowac. Dlatego wlasnie pomaranczowy orangutan o wybuch wojny oskarza Zelenskiego, europejscy przywodcy mowili, ze II WS wywolali Polacy, bo co im szkodzilo spelnic zyczenia sasiada. Przeciez Kubanczycy mogli tylko zmienic szefa na amerykanskiego, zostawic amerykanskie majatki amerykanom i nie podskakiwac, a wszyscy (Amerykanie) byliby zadowoleni.
                      • wislok1 Re: Mówią że tylko Polak potrafi.... 24.03.26, 19:55
                        Przede wszystkim Kubanczycy byliby zadowoleni, bo cala Kuba zyla z biznesu z USA....

TO dawalo kosmiczny hajs dla ZWYKLYCH mieszkancow Kuby....

Jednoczesnie byli niezadowoleni z dyktatury Batisty...

Po obaleniu Batisty przez braci Castro uznali, ze teraz bedzie OK

Demokratycna Kuba wspolpracujaca z USA

ALE bracia Castro z czystej nienawisci do USA odziedziczonej po ojcu doprowadzili do wojny z USA; znacjonalizowali majatek USA na wyspie, zawiazali sojusz z ruskimi, zgodzili sie na ruskie bomby atomowe na wyspie

Kennedy im to udaremnil...

Kolesie odplyneli w opary komunizmu ......

1,5 miliona Kubanczykow na 8 milionow spier... z tego KOSZMARU
                        • wislok1 Re: Mówią że tylko Polak potrafi.... 24.03.26, 20:20
                          Ruscy potem utrzymywali Kube przy zyciu placac za kubanski cikier 10 razy wiecej, niz byl wart....

Za kase od ruskich bracia Castro mieli srodki na budowe szkol, szpitali, socjal...

W zamian Fidel Castro wysylal wojsko do Angoli, zeby pomagac ruskim...

Ale poniewaz byl kreatywny, to byrdzo szybko zauwazyl, ze gangi narkotzykowe z Kolumbii potrzebuja pomocy w przymycie narkotykow i tej pomocy udzielil..

W sumie braciom Castro chodzilo tylko o wladze i kase---

I nienawisc do USA

• vogon.jeltz Re: Mówią że tylko Polak potrafi.... 24.03.26, 20:33
                          > TO dawalo kosmiczny hajs dla ZWYKLYCH mieszkancow Kuby....

Nie, to dawało "kosmiczny hajs" najwyżej zwąchanym z Jankesami kubańskim oligarchom.
                          • wislok1 Re: Mówią że tylko Polak potrafi.... 25.03.26, 20:25
                            Nieprawda

Akurat Kuba byla wyjatkiem

Lezala bardzo blisko USA, inwestowano tam ogromnie i kasa plynela do zwyklych Kubanczykow...

CZytalem ksiazke wydana w PL za komuny w latach 60-tych...
                            Jakim cudem ta ksiazka przeszla przez cenzure, nie wiem...
                            Ale autor tam poddawal w watpliwosc cala rewolucje na Kubie..
                            Pisal wprost, ze Kubanczykom zylo sie przed Castro bardzo dobrze materialnie w Hawanie, poza tym srednio i ze wkuw,wial ich tylko dyktatura Batisty..
                            W Hawanie najwieksi biedacy zyli na starym miescie, bo nie mieli garazy...

Autor ksiazki oczywiscie dalej pisal pie.doly, ze bracia Castro dali wyspie wolnosci, a dobrobyt z czasow przed rewolucja wkrotce poworci dzieki socjalizmowi na Kubie..

Oligarcha to byl ojciec braci Castro, oligarchowie na Kubie nienawidzili USA; bo byli konkurencja dla ich firm...

W wyniku rewolucji bracia Castro stali wlascicielami calej wyspy, MEGAOLIGARCHAMI

• wislok1 Re: Mówią że tylko Polak potrafi.... 24.03.26, 20:11
                        Prawda jest jak d.. kazdy ma swoja

Jak wybuchla I wojna swiatowa, to cala Warszawa spiewa

Bozie cara chrani i kibocowala ruskim,

a w tym samy czasie caly Poznan
                        spiewal

Deutschland, Deutschland über alles i szczerze popierali NIemcy

A w Krakowie i Lwowie ludzie spiewali szczerze

• tbernard Re: Mówią że tylko Polak potrafi.... 25.03.26, 12:23
                          No cóż, niewolnictwo polskiego narodu znieśli władcy państw zaborczych. Wcześniej polski naród był prywatną własnością garstki magnatów i szlachty. Więc w tym kontekście mogło tak być jak piszesz. Dlatego uważam, że Jakub Szela powinien być ogłoszony jako jeden z największych narodowych bochaterów.
                          • zandt Re: Mówią że tylko Polak potrafi.... 25.03.26, 12:39
                            Rabacja galicyjska byla jedynym powstaniem, ktore przynioslo pozytywne efekty.
                          • vogon.jeltz Re: Mówią że tylko Polak potrafi.... 25.03.26, 22:20
                            > Dlatego uważam, że Jakub Szela powinien być ogłoszony jako jeden z największych narodowych bochaterów

Ale u nas ceni się festyniarzy z Powstania Warszawskiego. Nic nie poradzisz, taki naród.
                            • qqbek Re: Mówią że tylko Polak potrafi.... 25.03.26, 22:37
                              vogon.jeltz napisał:

> > Dlatego uważam, że Jakub Szela powinien być ogłoszony jako jeden z najwię
                              > kszych narodowych bochaterów
                              >
                              > Ale u nas ceni się festyniarzy z Powstania Warszawskiego. Nic nie poradzisz, ta
                              > ki naród.

Ja tam za bohaterami przez "ch" nie przepadam.
                              Szela był chłopkiem-roztropkiem, co to tacie chałupę spalił, a potem się w morgi wżenił.
                              Pieniacz, którego akurat historia postawiła na piedestale, zmuszony wiać gdzie pieprz rośnie, jak się sytuacja uspokoiła.
                              Więcej dla Golicji i Głodomorii zrobiła Wiosna Ludów, ale i tak sytuacji znacząco nie poprawiła.
                              Niewątpliwą zasługą Szeli jest to, że cała szlachta w Golicji zapaskudziła zbroje... gdyby przykład poszedł przez granicę, do Królestwa, to może by się opamiętali tamtejsi, ograniczyli nieludzką pańszczyznę i nie dostali takich bęcek w Powstaniu Styczniowym potem.

Ale polskiego szlachcica XIX-wiecznego wyróżniał, w znacznej większości, ten sam wyróżnik, który stanowił główną cechę jego XVII i XVIII-wiecznych praszczurów - zakuty łeb.
                              • vogon.jeltz Re: Mówią że tylko Polak potrafi.... 26.03.26, 20:10
                                > Szela był chłopkiem-roztropkiem
                                > Pieniacz, którego akurat historia postawiła na piedestale,

Wielu było takich. Wałęsa chociażby, żeby daleko nie szukać. Co w niczym nie umniejsza ich zasług.

Hitler zresztą też, choć tu o zasługach trudno mówić.
                    • wislok1 Re: Mówią że tylko Polak potrafi.... 24.03.26, 19:48
                      Wiadomo, zle USA i dobry Castro i dobrzy ruscy....

NIe kupuje twojej bajki...

Ja napisalem fakty
                      • tbernard Re: Mówią że tylko Polak potrafi.... 25.03.26, 12:34
                        U nas dobra opinia o USA bierze się z tego, że podczas zimnej wojny z kacapami toczyli rywalizację a my byliśmy przemocą zwasalizowani przez kacapów. Dlatego staramy się wypierać podłe rzeczy jakie USA robiło w innych rejonach świata. Ponadto przyjęło się uznawać, że kraje uzależnone od USA miały większą swobodę i mozliwośc bogacenia się jak na przykład Niemcy zachodnie porównując do wysysania swoich poddanych i lenników przez kacapstan. Ale nie we wsystkich rejonach świata USA tak wspaniałomyślnie pozwoliło się rozwijać krajom uzależnionym od siebie. W Ameryce łacińskiej USA zdecydowanie bardziej preferowało niedemokratycznych zamordystów współpracujących z USA i w tych krajach nie było nigdy realnych szans na podniesienie poziomu cywilizacyjnego. Oprócz kliki oligarchów.
                        • wislok1 Re: Mówią że tylko Polak potrafi.... 25.03.26, 19:25
                          Sami mieszkancy tych krajow nie potrafili stworzyc tam demokracji i popierali roznych dyktatorow, tylko sie rozniacych pogladami politycznymi ...
                          Np. Batiste zastepili bracia Castro...

USA nie zajmowalo sie wprowadzaniem tam demokracji tylko biznesem....
                          WIec jak dyktator z nimi wspolpracowal, to go tolerowali,ale uwazali za sk..syna

Gdyby w kazdym kraju mieli wprowadzac demokracje, to by osiwieli z rozpaczy...
                          Ludzie w tych krajach zadnej demokracji nie chcieli, chcieli dyktarora, co da im hajs za friko
                          • wislok1 Re: Mówią że tylko Polak potrafi.... 25.03.26, 20:31
                            Na sile nie da sie nikogo uszczesliwic, wiec USA zajelo sie tam zarabianiem kasy, a nie wprowadzeniem demokracji wbrew porabanym mieszkancom...

W Meksyku po rewolucji w latach 30-tach wladze objela lewicowa dyktatura, w Argentynie rzadzil wielki zwolennik Hitlera Peron, w Paragwaju rzadzil Stroessner, syn piwowara z Bawarii, tez wielki zwolennik Hitlera...
                            W Wenezueli jest lewicowa dyktatura...
                            W Bazylii do niedawna byl ultrawicowy prezydent..
                            I tak dalej, i tak dalej...

Ci ludzie chca tam byc non stop bajerowani obietnicami, ze jakis nowy prezydent wprowadzi raj i da im kasy jak lodu za nic....
                            • wislok1 Re: Mówią że tylko Polak potrafi.... 25.03.26, 20:33
                              Mialo byc

W Bazylii do niedawna byl ultraprawicowy prezydent..
                              • trypel Re: Mówią że tylko Polak potrafi.... 25.03.26, 20:40
                                W bazylii to zielony powinien byc raczej.
                                :)
    • humorysta Re: Mówią że tylko Polak potrafi.... 22.03.26, 09:23
      Ten maluch jest dla Czarnka-bo nawołuje do rozbudowy el. węglowych-dać mu w prezencie. Swoją fotowoltaikę bedzie demontował- bo jako PIS-owski dzban pomylił sie , że ją w ogóle zamontował. Tym maluchem z Lublina do stolicy jako kaznodzieja będzie gnał i do węgla namawiał .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka