Dodaj do ulubionych

OT - taki "głupi" czy taki "mądry"?

07.09.26, 10:51
Czytam takie kolejne "njewsy": wiadomosci.gazeta.pl/polityka/7,198013,33008486,bedzie-nowa-ameryka-trump-pokazuje-mape-i-zapowiada-zmiany.html#s=BoxPWDImg2

I się zastanawiam...

Czy on jest taki cwany - czyli zajmuje ludzi dyskusjami o pierdołach i to takich, na które nawet nie ma realnie wpływu - a w tle robi kase, dzieli, rządzi...

Czy może jest już tak oderwany od rzeczywistosci, ze to realnie wapada mu do głowy,zjamuje, ciekawi i autentycznie takie ma cele... a cala reszta - robienie kasy, burdel swiatowy, itd... to ludzie w jego otoczeniu, ktorzy rzadza mniej lub bardziej w jego imieniu i czasem musza ewentualnie gasic takie "pozary".

Za +/- 2 miesiące wybory, paliwo drogie, chyba nic z gospodarczych obietnic nie udało się realnie zrealizować, raczej, jak się weźmie większość grup społecznych pod uwagę, to prawie każdej z jakiegoś nowego, Trumpowego powodu jest gorzej, a realnie lepiej bardzo malutkiej grupie elit. - i im bardziej elitarna, tyle lepiej sie jej dzieki niemu wiedzie.

I doprawy nie wiem co o nim mysle... tak mu na głowę siadło czy taki cwany?

Obserwuj wątek
    • vogon.jeltz Re: OT - taki "głupi" czy taki "mądry"? 07.09.26, 11:58
      Tak naprawdę ani jedno, ani drugie.

To mania wielkości, dość często spotykana u władców, satrapów i wannabe-dyktatorów. Aleksander Macedoński (nie wiedzieć czemu zwany "Wielkim") zasr#ł cały bliski wschód Aleksandriami. Juliusz Cezar miał kilka miast nazwanych od swojego imienia. Różni europejcy władcy nawet jak nie nadawali wprost nazw geograficznych od swoich imion, to bardzo przychylnie patrzyli, gdy odkrywca lub zdobywca robił to w ich imieniu. Stalin nazywał swoją ksywką wszystko, co się da - od miast, po szczyty górskie (najwyższy szczyt Sowiecji w Tadżyckiej SRR nosił oczywiście nazwę Pik Stalina). I to nie tylko u siebie w ZSRR, także w krajach podbitych - choć niektóre nazwy zostały nadane już po jego śmierci. Kapral-akwarelista miał - wiadomo - Adolf Hitler Strasse w każdym niemieckim i okupowanym mieście.

Trump na tym tlei tak wypada nieźle, bo na razie nie przyszło mu do głowy nazwać niczego wprost swoim imieniem. A nie, przepraszam, Trump & Kennedy Center też już było.
      • wislok1 Re: OT - taki "głupi" czy taki "mądry 07.09.26, 20:13
        Do glowy mu juz 100 razy przyszlo...

Ale poki co tego glosno nie mowi

Za tydzien moze zacznie mowic, ze np. Nowy JOrk bedzie Trumptown
      • agios_pneumatos Re: OT - taki "głupi" czy taki "mądry 08.09.26, 10:02
        vogon.jeltz napisał:

> Tak naprawdę ani jedno, ani drugie.
        >
        > To mania wielkości, dość często spotykana u władców, satrapów i wannabe-dyktato
        > rów. Aleksander Macedoński (nie wiedzieć czemu zwany "Wielkim")

Pewnie dlatego, że nikt przed nim w historii nie miał takich dokonań. Dodatkowo uwolnił cywilizowany swiat raz na zawsze od wschodniej satrapii i zła.

Per analogiam jeśli ktoś w przyszłosci zrobi porządek z obecnym wchodnim jądrem ciemności tez zostanie nazwany wielkim.
        • vogon.jeltz Re: OT - taki "głupi" czy taki "mądry 08.09.26, 15:13
          > Pewnie dlatego, że nikt przed nim w historii nie miał takich dokonań.

Tutaj można by mocno polemizować. Król perski Cyrus II - tym razem nie bez powodu zwany "Wielkim" - stworzył dwa wieki wcześniej porównywalne imperium, które przynajmniej nie rozleciało się w kawałki zaraz po jego śmierci. A do tego prowadził taką politykę względem podbitych ludów, że chwalili go nawet Żydzi (w Biblii!), którzy generalnie poza sobą nie cenili nikogo. "Dokonaniem" Aleksandra było głównie to, że rozj#bał to wszystko w pisduu, ale to trochę słabe jednak.

> Dodatkowo uwolnił cywilizowany swiat raz na zawsze od wschodniej satrapii i zła.

Asyria i Babilonia to byli rzeźnicy, ale z nimi Alex akurat minął się w czasie. Za to perska "satrapia" Achemenidów, od której Aleksander "uwolnił cywilizowany świat" była pod wieloma względami o wiele bardziej postępowym i lepiej zorganizowanym państwem niż greckie polis, a przede wszystkim na dużo większą skalę. No ale grecka propaganda sprzedała nam na wieki obraz Persów jako uberzłoli, a potem swoje dołożyli jeszcze Rzymianie, naparzający się przez 500 lat z Partami i Sassanidami. Taki los przegranych.

> Per analogiam jeśli ktoś w przyszłosci zrobi porządek z obecnym wchodnim jądrem ciemności tez zostanie nazwany wielkim.

Na razie to obecne wschodnie jądro ciemności nazywa "Wielkimi" swoich największych imperialistów, a wszyscy inni to akceptują. Zaryzykuję tezę, że Stalin też zyskałby ten przydomek, gdyby nosił koronę i rządził półtora stulecia wcześniej.
          • agios_pneumatos Re: OT - taki "głupi" czy taki "mądry 08.09.26, 15:54
            Faktem jest, że oponenci Olka mają małą reprezentację w podręcznikach. Cza będzie poczytać więcej w wolnej chwili. Dzięki za uwagi.

Może nie tyle propaganda ile żyjemy w świecie greckim. Gdybyśmy mieszkali w Teheranie zapewne wszystko to byloby opisane w inny sposób.
            • boggi_dan Re: OT - taki "głupi" czy taki "mądry 08.09.26, 16:43
              agios_pneumatos napisał:

> Faktem jest, że oponenci Olka mają małą reprezentację w podręcznikach. Cza będz
              > ie poczytać więcej w wolnej chwili. Dzięki za uwagi.
              >
              > Może nie tyle propaganda ile żyjemy w świecie greckim. Gdybyśmy mieszkali w Teh
              > eranie zapewne wszystko to byloby opisane w inny sposób.
              W sumie wszystko fajnie, można sobie poklepać farmazony na niszowym forum. Ale i tak nie ma żadnego znaczenia. Karawana się toczy dalej i życie też. Bez znaczenia.
              • vogon.jeltz Re: OT - taki "głupi" czy taki "mądry 08.09.26, 17:08
                > Ale i tak nie ma żadnego znaczenia.

Masz rację. A teraz odejdź.
            • vogon.jeltz Re: OT - taki "głupi" czy taki "mądry 08.09.26, 17:12
              > Może nie tyle propaganda ile żyjemy w świecie greckim.

Jednak propagandy w tym trochę jest: ach ci bohaterscy Spartanie broniący Termopil do ostatniego zawodnika przed protonazistowskimi szturmowcami Kserksesa. Tak się to mniej więcej przedstawia w podręcznikach historii. A przecież Sparta to dopiero była brutalna, wręcz totalitarna satrapia pełną gębą.
    • qqbek Re: OT - taki "głupi" czy taki "mądry"? 07.09.26, 14:03
      Zobaczymy po jesiennych wyborach do kongresu.
      Jak się stanie jeszcze do tego sensacja i stracą senatora nawet w Teksasie, to zrobi się ciekawie, bo zacznie się pewnie o impeachmencie przebąkiwać (jak demokraci zyskają większość w izbie i poczują "krew rannego trumpozaura").
      To już początek listopada, dwa miesiące zostały.
      • engine8t Re: OT - taki "głupi" czy taki "mądry 07.09.26, 18:28
        qqbek napisał:

> Zobaczymy po jesiennych wyborach do kongresu.
        > Jak się stanie jeszcze do tego sensacja i stracą senatora nawet w Teksasie, to
        > zrobi się ciekawie, bo zacznie się pewnie o impeachmencie przebąkiwać (jak demo
        > kraci zyskają większość w izbie i poczują "krew rannego trumpozaura").
        > To już początek listopada, dwa miesiące zostały.
        >

Dziwne ze Wy sie bardziej martwicie i dni liczycie a ja nie. ?
        Problem moze byc w tym ze jak Ameryka dostaje kataru to wy zapalenia pluc.?
        Co sie zrobi tak ciekawie?
        Ze przez 2 lata Kongres moze byc bezsilny? A co takiego Kongres obecnie robi - na co pozwla a czego zabrania?
        Zmieni sie niewiele.
        Impiczmeentow bylo wiele i co z tego? Nawet jak by sie udalo demokrtom przejav obie izby i zorbic ten impiczment to ten po Trumpie wczel nie musialby byc lepszym dla Was.

Tak ze raczej zajmijcie sie przygotowaniem sobie i rodzinie plecakow na wypadek wiecie ... jak was do wojska powolaja.
        • boggi_dan Re: OT - taki "głupi" czy taki "mądry 08.09.26, 13:39
          My mamy konia w sejmie. Aktualnie zajmuje się cebullionami. I kombinuje by wkopać w to Pisiorów.
    • engine8t Re: OT - taki "głupi" czy taki "mądry"? 07.09.26, 19:14
      Wyglada raczej ze to Tobie cos na glowe siadlo
      • boggi_dan Re: OT - taki "głupi" czy taki "mądry 08.09.26, 00:03
        Pewnie tak. Podsumujmy:
        Xi chce Tajwanu i Filipin
        Putin, Ukrainy i krajów bałtyckich
        Trump, Kanady, Grenlandii, Panamy
        Erdogan, Syrii
        Netanjahu, Libanu, Gazy i Syrii
        Musk, wykopuje Sorosa z jego lewacką agendą.
        Zielony ład, będzie zaskarżony, jako zmowa korporacyjna.

A w tym wszystkim Tusk, który działa na starym niemieckim programie, który już jest nieaktualny
        • galtomone Re: OT - taki "głupi" czy taki "mądry 08.09.26, 09:01
          boggi_dan napisał:

> Pewnie tak. Podsumujmy:
          > Xi chce Tajwanu i Filipin
          > Putin, Ukrainy i krajów bałtyckich
          > Trump, Kanady, Grenlandii, Panamy
          > Erdogan, Syrii
          > Netanjahu, Libanu, Gazy i Syrii
          > Musk, wykopuje Sorosa z jego lewacką agendą.
          > Zielony ład, będzie zaskarżony, jako zmowa korporacyjna.
          >
          > A w tym wszystkim Tusk, który działa na starym niemieckim programie, który już
          > jest nieaktualny

I wszystkimi bedzie rzadzic polska, krolowa narodow czy moze jednak - zgodnie z plane - ruskie i nas pod but wezma w swojej strefie wplow obok panstw baltyckich.

Zawsze granica rosja - zachod miala byc na Odrze.

To Ci pasuje??????????? Chcesz w kolejnych wybroach gloswac na putina albo na putina?
          • tbernard Re: OT - taki "głupi" czy taki "mądry 08.09.26, 17:13
            Ale tak czy owak stare dziady jak Tusk czy Kaczyński i ich przyboczni powinni już dawno odejść z polityki i zająć się biznesem. A ci jak Putin zasiedzieli się. W Anglii jak Taczer po okresie rządzenia przegrała wybory to odeszła a nie kombinowała, że może w następnych wyborach dopcha się do koryta. W Niemczech podobnie. Przegryw odchodzi. A u nas koryto ich tak bardzo kusi.
            • vogon.jeltz Re: OT - taki "głupi" czy taki "mądry 08.09.26, 17:20
              > W Anglii jak Taczer po okresie rządzenia przegrała wybory to odeszła

Gwoli ściłości: Thatcher nigdy nie przegrała wyborów powszechnych w UK. Zmuszono ją do odejścia w wyniku czegoś w rodzaju wewnętrznego partyjnego puczu.
    • wislok1 Re: OT - taki "głupi" czy taki "mądry"? 07.09.26, 20:11
      Ale i tak ludzie ( niektorzy ) go popieraja

Milosc jest slepa
      • engine8t Re: OT - taki "głupi" czy taki "mądry 07.09.26, 20:25
        wislok1 napisał:

> Ale i tak ludzie ( niektorzy ) go popieraja
        >
        > Milosc jest slepa

Rozsadek sie liczy. Nalezy byc w stanie nie zwracac uwagi na to czym interesuje sie Pudelek.
        • qqbek Re: OT - taki "głupi" czy taki "mądry 07.09.26, 20:37
          engine8t napisał:

> Rozsadek sie liczy. Nalezy byc w stanie nie zwracac uwagi na to czym interesuje
          > sie Pudelek.

Ale temu twojemu preziowi to peron odjechał.

The Preamble

"We the People of the United States, in Order to form a more perfect Union, establish Justice, insure domestic Tranquility, provide for the common defence, promote the general Welfare, and secure the Blessings of Liberty to ourselves and our Posterity, do ordain and establish this Constitution for the United States of America."

To preambuła tego, co musiałeś zakuć na "citizenship test".

Dalej jest weselej.

Artykuł I:
          Section 8

The Congress shall have Power... długie bla, bla, bla... a potem to co ciekawe:
          To declare War, grant Letters of Marque and Reprisal, and make Rules concerning Captures on Land and Water;

To gdzie to wypowiedzenie wojny Iranowi przez Kongres?

Artykuł II:
          Section 4

The President, Vice President and all civil Officers of the United States, shall be removed from Office on Impeachment for, and Conviction of, Treason, Bribery, or other high Crimes and Misdemeanors.
          • engine8t Re: OT - taki 07.09.26, 21:28
            qqbek napisał:

Wydawalo mi sie ze potrafisz myslec rozsadnie i racjnalnie sie okazuje ze nie. Konstyttucja daje ci "dobre rady" ktora sa fjne ale Przydent ma dbac o dobro swoich obywateli nawet jak to jrest wbrew konstytycji.
            Europa jest zalana obca niszcza ich kultura , wojana wisi im na wlosku ale najwazniejsze obecnie sa "wartosci" i skoro nie ma oficjalnie ogloszonej wojny wiec musimy stosowac sie do "praw miedzynaorodowych" i nie wolno nam roc tego co naam robia.. Zastanow sie jakby sie zachowaly Stany czy Izrael gdyby sasiad im co chwile podsylal "prezenty" czy podpaalal cos tu czy tam... Powolywali by sie na konstytycje czy Sasiadowi pokazali ze to sie nie oplaca?

Good luck :)
            • qqbek Re: OT - taki 07.09.26, 21:36
              engine8t napisał:

> Wydawalo mi sie ze potrafisz myslec rozsadnie i racjnalnie

Ja takich złudzeń co do ciebie nie miałem, dziękuję za zaufanie.
              • engine8t Re: OT - taki 07.09.26, 21:47
                qqbek napisał:

> engine8t napisał:
                >
                > > Wydawalo mi sie ze potrafisz myslec rozsadnie i racjnalnie
                >
                > Ja takich złudzeń co do ciebie nie miałem, dziękuję za zaufanie.
                >

Ja pier....
                • qqbek Re: OT - taki 07.09.26, 22:38
                  engine8t napisał:

> Ja pier....

W tym wieku to co najwyżej się przechwalasz, a nie pier...
      • boggi_dan Re: OT - taki "głupi" czy taki "mądry 08.09.26, 00:04
        wislok1 napisał:

> Ale i tak ludzie ( niektorzy ) go popieraja
        >
        > Milosc jest slepa
        Ja murem za Trumpem i za Nawrockim.
    • thorpe Re: OT - taki "głupi" czy taki "mądry"? 07.09.26, 23:18
      Myślę, że jego deklaracja o Księżycu jako własności USA rozwiała wszelkie wątpliwości.
      Swoją droga putin miał podobne hasło "Krym nasz".
      • engine8t Re: OT - taki "głupi" czy taki "mądry 07.09.26, 23:35
        thorpe napisał:

> Myślę, że jego deklaracja o Księżycu jako własności USA rozwiała wszelkie wątpl
        > iwości.
        > Swoją droga putin miał podobne hasło "Krym nasz".

To pikus, Ja to czekam kiedy oglosi ze Kanada jest wlasnoscia USA.
        • vogon.jeltz Re: OT - taki "głupi" czy taki "mądry 07.09.26, 23:53
          Przyznaj się, ty już chyba w ogóle nie trzezwiejesz?
          • engine8t Re: OT - taki "głupi" czy taki "mądry 08.09.26, 00:00
            vogon.jeltz napisał:

> Przyznaj się, ty już chyba w ogóle nie trzezwiejesz?

Hehehehe Argumenty na twoim poziomie..
            • vogon.jeltz Re: OT - taki "głupi" czy taki "mądry 08.09.26, 00:14
              Gdzie ty tam widzisz argument i za czym? Nota bene, takie stwierdzenie tylko potwierdza moją tezę.
              • tbernard Re: OT - taki "głupi" czy taki "mądry 08.09.26, 17:25
                W pamięć mi kiedyś wlazło a contrario. To tak nota bene.
              • engine8t Re: OT - taki "głupi" czy taki "mądry 08.09.26, 19:15
                vogon.jeltz napisał:

> Gdzie ty tam widzisz argument i za czym? Nota bene, takie stwierdzenie tylko po
                > twierdza moją tezę.

I jak to cie robi szczesliwym to nie bede kontrowal... :)
        • boggi_dan Re: OT - taki "głupi" czy taki "mądry 08.09.26, 17:36
          engine8t napisał:

> thorpe napisał:
          >
          > > Myślę, że jego deklaracja o Księżycu jako własności USA rozwiała wszelkie
          > wątpl
          > > iwości.
          > > Swoją droga putin miał podobne hasło "Krym nasz".
          >
          > To pikus, Ja to czekam kiedy oglosi ze Kanada jest wlasnoscia USA.
          No właśnie. Justyna zrobił z Kanady lewacki kraj z ideologią marksistowską, dlatego trudno się dziwić Trumpowi, że takiego sąsiada nie chce. I dobrze, może Konwój Wolności nie poszedł na marne.
      • vogon.jeltz Re: OT - taki "głupi" czy taki "mądry 07.09.26, 23:55
        > Myślę, że jego deklaracja o Księżycu jako własności USA rozwiała wszelkie wątpliwości.

To będzie zabawne, jak wylądują na Księżycu Chiniole i zatkną tam swoją flagę. Ciekawe, czy wtedy wypowie Chinom wojnę za inwazję na terytorium USA?
        • engine8t Re: OT - taki "głupi" czy taki "mądry 08.09.26, 00:11
          vogon.jeltz napisał:

> > Myślę, że jego deklaracja o Księżycu jako własności USA rozwiała wszelkie
          > wątpliwości.
          >
          > To będzie zabawne, jak wylądują na Księżycu Chiniole i zatkną tam swoją flagę.
          > Ciekawe, czy wtedy wypowie Chinom wojnę za inwazję na terytorium USA?

Po wizycie Amerykanow flaga Chinska "wyparuje" ?
          • vogon.jeltz Re: OT - taki "głupi" czy taki "mądry 08.09.26, 00:16
            > Po wizycie Amerykanow flaga Chinska "wyparuje"

Jasne, przkekulają się przez cały Księżyc, jak w "Na Srebrnym Globie" Żuławskiego, żeby zwinąć chińską szmatę. Może jeszcze marines wyślą.
          • boggi_dan Re: OT - taki "głupi" czy taki "mądry 08.09.26, 00:17
            engine8t napisał:

> vogon.jeltz napisał:
            >
            > > > Myślę, że jego deklaracja o Księżycu jako własności USA rozwiała ws
            > zelkie
            > > wątpliwości.
            > >
            > > To będzie zabawne, jak wylądują na Księżycu Chiniole i zatkną tam swoją f
            > lagę.
            > > Ciekawe, czy wtedy wypowie Chinom wojnę za inwazję na terytorium USA?
            >
            > Po wizycie Amerykanow flaga Chinska "wyparuje" ?
            No jeszcze Chinolom brakuje do Amerykanów
            • vogon.jeltz Re: OT - taki "głupi" czy taki "mądry 08.09.26, 00:22
              > No jeszcze Chinolom brakuje do Amerykanów

Chiniole mogliby już teraz załatwić Jankesów w parę tygodni, na kilka różnych sposobów. Oczywiście tego nie zrobią, bo to spowodowałoby niewyobrażalny chaos, a Żółtki chcą przede wszystkim sprzedawać całemu światu swoje badziewie i kosić coraz większą kasę.
    • boggi_dan Re: OT - taki 08.09.26, 00:12
      galtomone napisała:
      >
      >
      > I się zastanawiam...
      >.
      >
      > Za +/- 2 miesiące wybory, paliwo drogie, chyba nic z gospodarczych obietnic nie
      > udało się realnie zrealizować, raczej, jak się weźmie większość grup społeczn
      > ych pod uwagę, to prawie każdej z jakiegoś nowego, Trumpowego powodu jest gorze
      > j, a realnie lepiej bardzo malutkiej grupie elit. - i im bardziej elitarna, tyl
      > e lepiej sie jej dzieki niemu wiedzie.
      >
      >
      > I doprawy nie wiem co o nim mysle... tak mu na głowę siadło czy taki cwany?
      >
      Żeby te linki były jakieś rzetelne. W Polsce już przygotowane nowe podwyżki, - wiadomo, wspaniała ekonomia.
      Prezydent USA nie otrzymał podwyżki od ponad 20 lat.

Oznacza to, że Donald Trump będą zarabiać tyle samo, co ich poprzednik: 400 000 dolarów rocznie, zgodnie z tytułem 3 Kodeksu Stanów Zjednoczonych, wypłacane co miesiąc. Prezydent otrzymuje również dodatkowe 50 000 dolarów na wydatki (niepodlegające opodatkowaniu), 100 000 dolarów na podróże i 19 000 dolarów na rozrywkę.
      • vogon.jeltz Re: OT - taki 08.09.26, 00:18
        LOL, to ile polityk oficjalnie zarabia z tytułu pełnionej funkcji, nie ma żadnego znaczenia. Szczególnie w USA, gdzie prawie wszyscy są na payrollu korpów.
        • engine8t Re: OT - taki 08.09.26, 00:22
          vogon.jeltz napisał:

> LOL, to ile polityk oficjalnie zarabia z tytułu pełnionej funkcji, nie ma żadne
          > go znaczenia. Szczególnie w USA, gdzie prawie wszyscy są na payrollu korpów.

Kto w USA i na czyim jest payrolu?
          • vogon.jeltz Re: OT - taki 08.09.26, 00:25
            Kuźwa, wszyscy przecież, poza może jakimiś "lewakami" w rodzaju Berniego. To się nazywa lobbying i PACs
            • engine8t Re: OT - taki 08.09.26, 02:12
              vogon.jeltz napisał:

> Kuźwa, wszyscy przecież, poza może jakimiś "lewakami" w rodzaju Berniego. To si
              > ę nazywa lobbying i PACs

I to nazywasz payrolem?
              • carnivore69x Re: OT - taki 08.09.26, 12:55
                engine8t napisał:

> vogon.jeltz napisał:
                >
                > > Kuźwa, wszyscy przecież, poza może jakimiś "lewakami" w rodzaju Berniego.
                > To si
                > > ę nazywa lobbying i PACs
                >
                > I to nazywasz payrolem?

Engine - Siła w precyzji.
                • trypel Re: OT - taki 08.09.26, 14:17
                  Bo precyzyjnie to by bylo - umowa o dzieło;)
                  • tbernard Re: OT - taki 08.09.26, 17:30
                    trypel napisał:

> Bo precyzyjnie to by bylo - umowa o dzieło;)

Można to nazwać, że są skorumpowani.
    • bolo2002 Re: OT - taki "głupi" czy taki "mądry"? 08.09.26, 08:25
      Jest taki głupi-ostatnio nawet wymyślił, ze cała Ameryka Północna to bedzie jego Ameryka. Trzeba wiedzieć, że wraz z wiekiem- szarych komórek w mózgu ubywa-u tego farbowanego idioty ten proces postępuje bardzo szybko. i stad te jego "genialne"/ genialnie głupie/ pomysły. A jednocześnie nie jest w stanie pojąć konsekwencji swojego działania i swoich decyzji. I stad masz tak drogie paliwo w Polsce, że już nawet import sam. uzywanych usiadł a nowe sprzedaja sie coraz gorzej. Bo ludzie sie zaczynaja zastanawiać, że posiadanie samochodu staje sie totalnie drogie- wiec czy warto kupować. Trump o tym nie mysli-bo nie potrafi. Dla mnie jego umysł siada- ostatecznie ma 80 lat i dlatego zamiast rządzic- na fotel emeryta . Nie mielibysmy dzisiejszych problemów z cenami .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka