IP: *.formus.pl 29.08.01, 09:14
Ostatnio naczytałem sie o zaletach i wadach stosowania turbiny, materialow
stos, ale watpliwosci pozostaly. Stad moje pytanie czy ktos montowal turbine do
seryjnego autka (ktore nie ma przewidzianego turbo), jesli tak, to jakie ma
doswiadczenia. Mysle, ze 100 KM z 1 litra pojemnosci to warto sie skusic :))))
Obserwuj wątek
    • Gość: grogreg Re: Turbina IP: 212.160.165.* 29.08.01, 09:43
      Turbina do silnika niezaprojektowanego do turbiny? Zepsujesz silnik.
      • Gość: Cinek Re: Turbina IP: *.formus.pl 29.08.01, 10:06
        Jakies konkretne przeciwskazania ??!! Z informacji zaciagnietych od
        specjalistow ktorzy to robia (stad moze malo obiektywizmu) nie powinno to
        wplynac na zywotnosc silnika (prawie cytat Pana Grabowskiego)

Pozdrowka
        • Gość: Greg Re: Turbina IP: *.pl 29.08.01, 10:36
          Gość portalu: Cinek napisał(a):

> Jakies konkretne przeciwskazania ??!! Z informacji zaciagnietych od
          > specjalistow ktorzy to robia (stad moze malo obiektywizmu) nie powinno to
          > wplynac na zywotnosc silnika (prawie cytat Pana Grabowskiego)
          >
          > Pozdrowka

Witam,
          Pan Grzegorz Grabowski nie ma chyba wstydu, ze takie glupoty opowiada, ale coz,
          kazdy chce zarobic...przeczytaj co pisze o tym Jacek Chojnacki
          ( www.chojnacki.tuning.pl - w dziale firma chyba )ale tez wez poprawke
          na "obiektywizm". Z tego co wiem, to w silnikach przerabianych na turbo wystepuja
          permanentne problemy ze smarowaniem sprezarki, gdyz nie ma fabrycznie
          zaprojektowanej dodatkowej magistrali olejowej. A poza tym od razu wysiada
          reszta: hamulce, skrzynia, polosie, zawiecha. Podzespolu te nie zostaly
          zwyczajnie dostosowane do tak znacznego momentu pbrotowego i mocy silnika. W
          sumie taniej chyba wyjdzie kupienie Punto HGT :)
          Wybor nalezy do Ciebie
          Pozdrawiam
          Grzegorz

• Gość: cinek Re: Turbina IP: *.formus.pl 29.08.01, 11:06
            co do reszty jest w miare spoko zawieszenie zrobione, hamulce w planach, a moze
            ewentualnie wladowac jakis silnik z turbina np. od audi, ale nie wiadomo czy da
            sie dopasowac
        • Gość: grogreg Re: Turbina IP: 212.160.165.* 29.08.01, 10:39
          Wychodze z zalozenia, ze przerobki kazdego silnika (no moze poza silnikiem Kaszlaka) w dluzszym przediale czasu prowadza do jego zniszczenia. Takie zaloze sprezarki wiazalby sie z wymiana dysz, zaworow, nie wiem czy i nie elementow tlokow, a na pewno przeprogramowaniem kompa.
      • Gość: JO Re: Turbina IP: 212.244.170.* 29.08.01, 10:26
        Gość portalu: grogreg napisał(a):

> Turbina do silnika niezaprojektowanego do turbiny? Zepsujesz silnik.

Niekoniecznie. Wiem, że niektóre diesle są wykonywane alternatywnie - turbo i
        bez, nie różnią się niczym poza kolektorem spalin i może jeszcze jakimś
        drobiazgiem. Istotne jest, czy ogólna konstrukcja pozwala na przełknięcie i
        wykorzystanie dużo większych porcji powietrza niż jest to w zwykłym silniku.
        Myślę też, że istnieją warsztaty, które to robią, oczywiście biorąc
        odpowiedzialność za skutki swojego działania. Powodzenia, tylko szepnij: po co?
        Nie lepiej oddać ludziom i kupić fabryczne turbo?

• Gość: cinek Re: Turbina IP: *.formus.pl 29.08.01, 10:34
          po co ???
          1. Przywiazalem sie do swojego auta
          2. Niestety z tego co wiem Nissan nie produkuje Primery w wersji z turbina
          3. Samochod z silnikiem turbo (benzyna) jest o niebo drozszy niz zalozenie
          turbo (sam nie wiem czemu)
          • Gość: JO Re: Turbina IP: 212.244.170.* 29.08.01, 10:39
            No tak. Najgorzej to z maniakami. To nie złośliwość. Sam jestem taki.
          • Gość: Niknejm Re: Turbina IP: *.pg.com 29.08.01, 10:59
            Gość portalu: cinek napisał(a):

> po co ???
            > 1. Przywiazalem sie do swojego auta

Więc dlaczego chcesz zrobić mu krzywdę? :-)

> 2. Niestety z tego co wiem Nissan nie produkuje Primery w wersji z turbina

Wystarczy top-wersja z silnikiem atmosferycznym - jak na mój gust.

> 3. Samochod z silnikiem turbo (benzyna) jest o niebo drozszy niz zalozenie
            > turbo (sam nie wiem czemu)

Za to ja wiem dlaczego. Inny kolektor, inna pompa paliwa, inny układ sterowania,
            wtrysku, zapłonu, inny układ dolotowy (ze zmienną geometrią kanałów), zmienione
            zawieszenie, hamulce, koła itd., itp. dostosowane do większej mocy.
            Można to też prześledzić na różnicach między np. Hondą Civic 1.4 a 1.8 (choć tu
            nie ma turbo, ale moc prawie 2 razy większa). Katalog różnic, który kiedyś
            widziałem był straaaasznie długi.

Co do Grabowskiego - faktem jest, że niektóre silniki Lanosów (z turbo)
            wypuszczone przez niego eksplodowały. Więc chyba sprawa nie jest całkiem prosta.
            Zwłaszcza, że słyszałem o przerobieniu Hondy S2000 z 240 na 310 koni (przeróbka z
            turbo w Szwajcarii, w renomowanej firmie, z wykorzystaniem podzespołów Comptech).
            W kadłubie silnika zrobiła się po pewnym czasie dziura. Słyszałem o podobnym
            efekcie przy Hondzie Integrze TypeR z dołożonym turbo. Choć to było ponoć
            spowodowane bardzo agresywnymi wałkami rozrządu w tym samochodzie. Civic 1.6VTi
            znosi podobno takie przeróbki dużo lepiej. Ale też nie wiem, czy zawsze.

Dlatego ja bym sobie odpuścił. A jeśli już turbo, to tylko wersja
            bardzo ''softowa'', która niewiele podnosi moc maksymalną, za to poprawia przebieg
            krzywej momentu obrotowego w szerokim zakresie obrotów.

Pozdrawiam,
            Niknejm
            • Gość: Wiktor Re: Turbina IP: 212.244.150.* 30.08.01, 13:49
              Nawet tutaj mozna spotkac uzytkownikow/milosnikow Hondy.

Pozdrawiam,
              Wiktor
        • Gość: Slawek Re: Turbina IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.01, 15:18
          Gość portalu: JO napisał(a):
          > Niekoniecznie. Wiem, że niektóre diesle są wykonywane alternatywnie - turbo i
          > bez, nie różnią się niczym poza kolektorem spalin i może jeszcze jakimś
          > drobiazgiem. Istotne jest, czy ogólna konstrukcja pozwala na przełknięcie i
          > wykorzystanie dużo większych porcji powietrza niż jest to w zwykłym silniku.

To wyjątkowo niektore diesle. Wiekszość silników diesla w wersji z turbem ma:
          dodatkowy natrysk oleju na tłoki, większe panewki, inne tłoki, inne czasy
          otwarcia zaworów, intercooler, większą wydajność układu chłodzenia- inne temp.
          otwarcia termostatów, dodatkowe wiatraki, inne przekroje węży itp.O takich
          drobiazgach jak przeguby o numer większe i sprzęgło o dwakroć silniejszym docisku
          nie wspomnę.
          Jeśli chodzi o benzynę z turbem, dochodzi sprawa komputera - powinien być
          zaprogramowany na turbo, a w zasadzie nowoczesne silniki z turbem wykorzystują
          sygnały ( ciśnienie doładowania) do sterowania pracą silnika.
          Turbo założysz, ale nigdy nawet nie zbliżysz się do osiągów silnika fabrycznego.
          pzdr
          Slawek
    • Gość: Jarek Re: Turbina IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 29.08.01, 10:39
      Oj, Cinku! Ty niepoprawny tunerze!
      Z Chojnackim nie wyszlo, to poleciales do Grabowskiego.

A tak na serio polecam artykul na temat tunigu Lanosa (zrobionego oczywiscie
      przez Pana G.G.) w AUTO SUKCESIE nr 6/2001. Jedno ale - turbinka za 10 tys.
      PLN???

A moze by wystarczylo to co Pan G.G. zrobil z Cieniaskiem (AUTO SUKCES nr
      9/2001)- skok z 54 KM na 77 KM?

Pozdr
      • Gość: cinek Re: Turbina IP: *.formus.pl 29.08.01, 11:15
        to nawet nie chodzi o grabowskiego czy chojnackiego, skonczyly mi sie pomysly
        na tuning, wiec kombinuje, przeciez nie przykleje sobie naklejki na wlew :))))

co do artykulu o lanosie czytalem, a co do grabowskiego to troche faciu ludzi w
        jajo robi bo zaklada ludziom sprezyny H&R jak reklama mowi "100% motor sport"
        ja tez mam takie i juz je zmieniam bo wszystko jest ok, jak nie wjade na
        warszawskie drogi malo lba nie urwie :))), ten sprzet jest do SPORTU a nie na
        drogi, zakladam cos o sportowej charakterystyce ale nieco bardziej cywilnego,
        tylko szkoda ze musze znowu wywalic troche kaski :(( ... cale zycie czlowiek
        sie uczy (tuningu oczywiscie) :)))
        • Gość: Jarek Re: Turbina IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 29.08.01, 11:19
          A moze jakies tansze hobby????
          • Gość: cinek Re: Turbina IP: *.formus.pl 29.08.01, 11:34
            a co proponujesz ?? ... rybki, znaczki, czy moze ogrodek :))))
            • Gość: Jarek Turbina ewentualnie inne hobby IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 29.08.01, 13:01
              Poniewaz mowimy o czyms tanszym, wiec hobby typu dziewczyna (ewentualna opcja
              rodzina), dzieci itp. nie wchodza w gre. A co powiesz na temat kapsli po piwie
              (oczywiscie po wypiciu piwa)?
              • Gość: cinek Re: Turbina ewentualnie inne hobby IP: *.formus.pl 29.08.01, 14:20
                hmmm ... calkiem niezly pomysl :)),szcegolnie to piwo mi sie podoba i fakt
                nieco tansze hobby, ale ma jeden minus potem nie mozna zasiasc za stery bo to
                przestepstwo, dwa lata na wstecznym i takie tam ...
          • Gość: Michal Re: Turbina IP: *.telia.com 29.08.01, 11:37
            Na poczatku lat 90-tych moj kolega,svensson prawdziwy trudnil sie naprawami
            tylko diesli mercedesa, troszke dorabial na reperacjach traktorow i ciezarowek.
            Kiedys przyjezdza do nas do firmy zobacz jak Ci sie podoba. Na ulicy stoi s-
            klasa rocznik 78 karosa 116. Pytam sie jego ile ta kolumbryna zuzywa paliwa,on
            sie smieje i podnosi maske a tam siwezo wsadzony 300D motor 617 w wersji turbo
            orginal,ale cos sie nie zgadzalo te turbo bylo strasznie wielkie. Pytam , cos
            Ty wsadzil? a wzialem ze starej Scani 300konnej ciezarowki chodzi to? On mam
            pokazac. Wykrecil na ulicy tak ze byla prosta okolo 400m i gaz, to co
            zobaczylem jak te dwie prawie tony zlomu przod uniosl sie na sprezynach z tylu
            za samochodem tak czarny dym (jak ruscsy zdobywali bialy dom 91)ulicy nie bylo
            widac ryk tego biednego motoru samochod smignal kolo mnie 160km/h i zaraz
            hamowanie i z powrotem. To co jedziemy na autostrade faktycznie auto dawalo do
            205km/h zryw straszny zuzycie 15lna sete. Po tygodniu dzwoni musze motor
            zmienic . Pytam co sie stalo roznioslo go za ktoryms popisowym
            startem.PzdrMichal
        • Gość: Mike Re: Turbina IP: 10.1.26.* / 193.41.231.* 29.08.01, 11:43

> 100% motor sport
          > ja tez mam takie i juz je zmieniam bo wszystko jest ok, jak nie wjade na
          > warszawskie drogi malo lba nie urwie :))), ten sprzet jest do SPORTU
          Albo coś jest do sportu i robi się total Extreme albo robi się wersje komfort i
          nie robi się nic, tu nie ma kompromisu, albo trzęsie , albo buja.
          • Gość: cinek Re: Turbina IP: *.formus.pl 29.08.01, 11:52
            Mike tu nie chodzi juz nawet o komfort, jak wjezdzam na "tarke" przed swiatlami
            i hamuje kola traca kontakt, nawet w sporcie sa odpowiednie zawieszenia do
            danego typu drogi po jakiej sie jezdzi, a ze ja niestety doswiadczenia w
            tunowaniu zawieszenia nie mialem poszedlem na maxa i mam skutki. Ale na
            szczescie sa zawieszenia o usportowionej charakterystyce, ale nadajace sie do
            cywila :)))
            • Gość: Mike Re: Turbina IP: 10.1.26.* / 193.41.231.* 29.08.01, 14:40

> Mike tu nie chodzi juz nawet o komfort, jak wjezdzam na "tarke" przed swiatlami
              >
              > i hamuje kola traca kontakt, nawet w sporcie sa odpowiednie zawieszenia do
              > danego typu drogi po jakiej sie jezdzi,

No to jest właśnie total, ale wydaje mi się że jak to są dobre amorki, Bilstein,
              Koni albo coś podobnego to można im wyregulować twardość. Dowiedz się tam gdzie
              montowałeś. np. w Bilsteinie jak kupujesz to mówisz - chce cywila, albo do
              wyścigów, albo do rallycrosu, i ustawiają jak sie patrzy. (Tobie chyba dali do
              wyścigów a''la Formuła 1 :-)))
              • Gość: cinek Re: Turbina IP: *.formus.pl 29.08.01, 16:10
                mam bilstein w polaczeniu ze sprezynami H&R i z tego co wiem to problem lezy w
                sprezynach a nie w amorkach, dzisiaj wywalam H&R i wstawiam seryjne ale
                zostawie amorki zobaczymy co sie stanie. Aha ... ciekawostka seryjnie w
                samochodzie za blisko 70.000 zeta producent (Nissan) wsadzil amorki MONROE
                (jedne z najgorszych) SKANDAL !!!!!!!!!!!!!!
                • Gość: Mike Re: Turbina IP: 10.1.26.* / 193.41.231.* 29.08.01, 16:18
                  Trza by sprawdzić całość (komplet) sprężyny i amorki, ale wydaje mi się że
                  Twoje rozwiązane będzie w miare .(jak nic nie da to najlepiej udać się do
                  Bilsteina i za pare złotych ustawią wedle wymagań)
                  A z tymi Monroe - tu chyba z deka przesadzili.
                  • Gość: cinek Re: Turbina IP: *.formus.pl 29.08.01, 16:30
                    jak zmienie to powiem, zaraz spadam z pracy i sie biore do roboty :)))
                    • Gość: Mike Re: Turbina IP: 10.1.26.* / 193.41.231.* 29.08.01, 16:34
                      Ja w przyszłym tygodniu będe dłubał zawieszenie u siebie,
                      Powodzenia
                      • Gość: cinek Re: Turbina IP: *.formus.pl 30.08.01, 08:24
                        No i zrobilem, tyl to tyl, ale przod, nie polecam - straszna jeb.... . Ale do
                        rzeczy, wrzucielem na powrot seryjne sprezyny - efekt: samochod nie trzesie jak
                        taczka, na zakretach zachowuje sie o niebo lepiej niz na seryjnych amorkach,
                        ale nieco gorzej niz na H&R :((, jednym slowem jest to jakis kompromis
                        (najwidoczniej producent zastosowal lepsze sprezyny niz amorki :))))
                        • Gość: Mike Re: Turbina IP: 10.1.26.* / 193.41.231.* 30.08.01, 08:53
                          No to szerokiej drogi.
                          • Gość: cinek Re: Turbina IP: *.formus.pl 30.08.01, 09:40
                            thanks !
                            powodzonka przy pracach z zawieszeniem i obys byl zadowolony z efektow ;)
                            • Gość: Mike Oby . IP: 10.1.26.* / 193.41.231.* 30.08.01, 15:03
          • Gość: Jarek Re: Turbina IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 29.08.01, 12:58
            ... albo sie wchodzi w hydroaktywne zawieszenie z opcja SPORT...
            ;-)
            • Gość: cinek Re: Turbina IP: *.formus.pl 29.08.01, 14:24
              no tu sie zgadzam, mialem przyjemnosc jechac kiedys XM no to kurde bajka ostry
              zakret 90 km/h, efekt prawie zero przechylu i zadnych uslizgow, ale ponoc takie
              zawieszenia jak sie zepsuja to drogo kosztuja :))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka