Dodaj do ulubionych

Prawo Jazdy potrzebne od zaraz

16.12.04, 23:45
Mam taką małą zagwostke , Mam zakaz prowadzenia pojazdów na okres 4 lat 3
lata juz mineły , ale teraz po prostu musze jeździć samochodem , mam zacząć
za miesiąc , i teraz nie wiem czy kombinować z zakupem prawka ( to cholernie
chyba ryzykowne ) czy po prostu wozic ze soba w kieszeni 500 zł w razie
kontroli , duzo nie będe jeździl wiec prawdopodobieństwo takie że może nawet
mnie nie skontroluja wczesniej robiłem po 200 km po Warszawie i Polsce i
kontrolę miałem raz na pół roku .
Obserwuj wątek
    • Gość: marcinc3 Re: Prawo Jazdy potrzebne od zaraz IP: *.elblag.dialog.net.pl 17.12.04, 11:19
      po uplywie polowy kary masz prawo wystapic o skrocenie kary moze w ten desen
      sprobuj
    • au.dax Re: Prawo Jazdy potrzebne od zaraz 17.12.04, 12:32
      jezeli bedziesz jezdzil bez prawa jazdy a z zachowaniem wszelkiej ostroznosci
      (nie bedziesz lamal przepisow ruchu drogowego - oczywiscie oprocz tego ze bez
      prawka jezdzisz), to szanse na to, ze za3ma cie policjant sa minimalne

oczywiscie troche stresu przezyjesz, ale skoro zabrali ci prawko na 4 lata to
      chyba po pijaku pol przedszkola rozjechales...

o skrocenie kary tez warto sie ubiegac
      • Gość: Jack Re: Prawo Jazdy potrzebne od zaraz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.04, 19:03
        Gosciu z tym przedszkolem to centralnie przegiales!
    • niknejm Re: Prawo Jazdy potrzebne od zaraz 17.12.04, 12:51
      Nie radzę jeździć bez prawka. W takim przypadku nie działa OC. Jeśli coś i/lub
      kogoś rozjedziesz przez przypadek, możesz się do końca życia nie wypłacić.

Pzdr
      Niknejm
    • melisa1122 Re: Prawo Jazdy potrzebne od zaraz 17.12.04, 13:32
      bergamo1 napisał:

> Mam taką małą zagwostke , Mam zakaz prowadzenia pojazdów na okres 4 lat 3
      > lata juz mineły , ale teraz po prostu musze jeździć samochodem , mam zacząć
      > za miesiąc , i teraz nie wiem czy kombinować z zakupem prawka ( to cholernie
      > chyba ryzykowne ) czy po prostu wozic ze soba w kieszeni 500 zł w razie
      > kontroli , duzo nie będe jeździl wiec prawdopodobieństwo takie że może nawet
      > mnie nie skontroluja wczesniej robiłem po 200 km po Warszawie i Polsce i
      > kontrolę miałem raz na pół roku .

Widać dwóm wcześniejszym przedmówcą, woda sodowa uderzyła do główki.
      Szanowni formuowicze. Jeśli sąd lub inny prawomocny organ zatrzymuje prawo jazdy
      na okres 4 lat !!!!! to znaczy, że nie za to, że kierowca dłubał w nosie podczas
      jazdy czy też podrapał się w miejsce trudno dostępne /imtymne/ co utrudniło mu
      prowadzenie pojazdu, tylko za poważne wykroczenie bądź przestępstwo drogowe.
      Po co więc pouczać, sugerować komuś co ma zrobić aby jeździć, narozrabiałeś
      stary, to ponoś teraz konsekwencję swych poczynań lub nieodpowiedzialności a nie
      wspomnę być może głupoty. Kara powinna dopaść wszystkich i należy to zaznaczyć a
      nie głaskać autora lub mu doradzać co ma zrobić. A myślenie kategoriami czy
      wozić 500 zł. przy sobie, to uważam za buractwo i chamstwo z obu stron, /ten co
      daje i ten co bierze/. Proszę pamiętać o tym, że również może być też karany
      ten co daje !!! a wtedy dołoża ci jeszcze następne latka za dawanie tzw.
      łapówki. Wstyd myśleć nawet normalnemu kierowcy o takim sposobie postępowania,
      to winno być dwa razy ostrzej karane !!!!!!!!!!!!
      • niknejm Re: Prawo Jazdy potrzebne od zaraz 17.12.04, 13:38
        melisa1122 napisał:

> Widać dwóm wcześniejszym przedmówcą, woda sodowa uderzyła do główki.

No to teraz uzasadnij taki pogląd? Odnośnie mojej wypowiedzi..

Pzdr
        Niknejm
        • melisa1122 Re: Prawo Jazdy potrzebne od zaraz 17.12.04, 13:46
          niknejm napisał:

> melisa1122 napisał:
          >
          > > Widać dwóm wcześniejszym przedmówcą, woda sodowa uderzyła do główki.
          >
          > No to teraz uzasadnij taki pogląd? Odnośnie mojej wypowiedzi..
          >
          > Pzdr

Przepraszam, jeśli cię uraziłam.
          Twoja wypowiedź była w/g mnie trzecia i sensowna. I moim zdaniem pouczająca dla
          autora założonego wątku.
          Moja wypowiedź tyczyła się tych dwóch wcześniejszych.
          Pozdrawiam.
          > Niknejm
          • niknejm Re: Prawo Jazdy potrzebne od zaraz 17.12.04, 13:53
            Nie ma problemu. Zrozumiałem, że termin 'dwóm wcześniejszym' obejmuje mnie i
            jeszcze jedną wypowiedź wstecz.
            Chciałem się po prostu dowiedzieć, dlaczego tak uważasz. Z ciekawości :-)

Pzdr
            Niknejm
          • Gość: marcinc3 a ja uwazam ze dobrze poradzilem IP: *.elblag.dialog.net.pl 17.12.04, 19:58
            kzdemu pomoge jak moge i to w granicach prawa
      • bergamo1 Re: Prawo Jazdy potrzebne od zaraz 17.12.04, 17:35
        Masz w 100 % racje za dłubanie w nosie nie zabierają prawa jazdy , wiem że na
        to co chce zrobic nie uzyskam niczyjego poparcia bo niby dlaczego , jest to
        zniezgodne z prawem i moralnie naganne , no ale . Nie jest moim celem zmywanie
        swojej winy ani tłumaczenie jej , Niestety ale w Warszawie 100 % podań jest
        defaultowo odrzucanych bez zagłębiania sie , no cóż moają do tego prawo .
        Domyślałem się że dyskusja będzie się toczyć wokół tego że "narozrabiałeś to se
        ciep" , chodziło mi tylko o to co by inne osoby zrobiły na mioim miejscu
        (niektórzy pewnie nawet w myslach nie wcielą się w tą sytuację )
        Kiedyś jak miałem 20 kilka lat po przeczytaniu jakiegoś artykułu zastanawiałem
        się jak to możliwe aby normalny obywatel mógł pójść siedzieć cyt" to
        niemorzliwe za niewinność nie idzie się siedzieć " i na tym dyskusja się
        zakończyła .
        Jak to się mówi jak mus to mus , najwyżej trzeba będzie się zaopatrzyć w
        większe ilości nervosanu .
        • bergamo1 Re: Prawo Jazdy potrzebne od zaraz 20.12.04, 12:55
          up
    • alexx112 Re: Prawo Jazdy potrzebne od zaraz 17.12.04, 13:42
      A ja za probe wreczenia łapowki, zabralbym ci na nastepne 4 lata to twoje prawko
      i tak z 5 ale tys. zł. grzywny kazałbym ci zaplacic. Byc moze wtedy nauczylbys
      sie myslec normalnymi kategoriami a nie uczyl dziadostwa, lapowkarstwa innych.
      Takim wlasnie palantom co w ten sposob mysla i postepuja to powinni na zawsze
      zabierac te ich uprawnienia. Korupcja wtedy wyszla by ci bokiem buraku jeden.
      • kollector Re: Prawo Jazdy potrzebne od zaraz 17.12.04, 18:18
        no alexx rozgryzles czlowieka
        wgłębiles sie w jego psychike i juz wszystko wiesz...

a przestaleś bić matke buraku?
        • alexx112 Re: Prawo Jazdy potrzebne od zaraz 17.12.04, 18:37
          kollector napisał:

> no alexx rozgryzles czlowieka
          > wgłębiles sie w jego psychike i juz wszystko wiesz...
          >
          > a przestaleś bić matke buraku?

Czy ty ćwoku na coś chorujesz !!! a może pod deklem coś u ciebie nie tak, bo coś
          widzę palancie, że nie w temacie jesteś.
          Strzel sobie baranka, to ci puści głupota i wyjdzie na zewnątrz, będziesz się
          wtedy pastwił ty nad swoimi bliskimi durniu !!!!
        • Gość: Yoyo Re: Prawo Jazdy potrzebne od zaraz IP: 80.51.236.* 17.12.04, 18:42
          kollector napisał:

> no alexx rozgryzles czlowieka
          > wgłębiles sie w jego psychike i juz wszystko wiesz...
          >
          > a przestaleś bić matke buraku?

Mistrzu !! czy ty masz w sobie zajoba złośliwego ??
          Czym ty łajzo sie popisujesz na tym forum, normalnego czy to zdrowego tekstu nie
          umiesz nawet ulozyc kutafonie jeden !
        • melaniusz Do gościa "kollector" 17.12.04, 19:20
          Mam pytanie ?? dlaczego nie umiesz sensownie odpowiedzieć na zamieszczony watek,
          tylko starasz sie zasmiecac to forum ?
          Czy takich palantów jak ty musi byc tak wielu ?
          Inni autorzy z jakimś sensem starają sie z lekka ganic inni cos podpowiadac, a
          ty czy sie zastanowiles co tu robisz bezmozgowcu !
    • Gość: Instruktor Re: Prawo Jazdy potrzebne od zaraz IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.12.04, 18:22
      >czy po prostu wozic ze soba w kieszeni 500 zł w razie
      kontroli

...i to jest Polska!!!
    • undercover_brother Re: Prawo Jazdy potrzebne od zaraz 17.12.04, 18:56
      Skoro masz malo jezdzic, to moze lepiej na te 3 lata sprzedac samochod i jezdzic taksowkami? Przy malych przebiegach koszta beda podobne.

Wyklad o tym jakie powinne byc skutki jazdy bez prawka sobie podaruje, bo popelnili go moi poprzednicy.
      • bergamo1 Re: Prawo Jazdy potrzebne od zaraz 17.12.04, 19:09
        undercover_brother napisał:

> Skoro masz malo jezdzic, to moze lepiej na te 3 lata sprzedac samochod i
        jezdzi
        > c taksowkami? Przy malych przebiegach koszta beda podobne.
        >
        > Wyklad o tym jakie powinne byc skutki jazdy bez prawka sobie podaruje, bo
        popel
        > nili go moi poprzednicy.

Nie 3 lata to ja już sobie czekałem i spokojnie bym poczekał jeszcze ten 1
        rok ale niestety ze względów zawodowych nie moge ( głupie to jest ale jak
        teraz nie zaryzykuje to za kilka lat zamiast pracować w dobrej branży kończyć
        następne studia techniczne i się rozwiajać , będe siedział na forum dla
        bezrobotnych . Niestety taksówka nie wchodzi w grę w tym cały ból , juz nie
        chodzi o koszty bo nawet jak by to wyniosło i 100 % dochodów to bym sobie
        poradziłe , ale no niestety nie wchodzi w gre takie rozwiązanie
        >
        • mir11 Re: Prawo Jazdy potrzebne od zaraz 06.01.05, 12:35
          Znajdź sobie znajomego bezrobotnego który zgodzi sie być twoim szoferem
    • Gość: TO JA Re: Prawo Jazdy potrzebne od zaraz IP: *.honeywell.com 17.12.04, 19:29
      Czy w Polsce istnieje ograniczenie prawa jazdy? Byloby ono (prawo) zasadniczo
      zabrane, ale wolno jezdzic na okreslonej trasie i o okreslonej porze, dom-praca
      albo dom-szkola itp. Popytaj o taka ewentualnosc na ostatni rok kary.
      • bergamo1 Re: Prawo Jazdy potrzebne od zaraz 17.12.04, 19:50
        Gość portalu: TO JA napisał(a):

> Czy w Polsce istnieje ograniczenie prawa jazdy? Byloby ono (prawo) zasadniczo
        > zabrane, ale wolno jezdzic na okreslonej trasie i o okreslonej porze, dom-
        praca
        >
        > albo dom-szkola itp. Popytaj o taka ewentualnosc na ostatni rok kary

Niestety ale nie ma takiej mozliwości , (zarazem stety , trochę inaczej się na
        to patrzy z róznej strony barykady ) wszystkie podania o skrócenie są
        rozpatrywane negatywnie ( Pani w sądzie mi powiedziała że składac mogę , ale po
        co ?? skoro i tak odrzucą )
        • radioaktywny Re: Prawo Jazdy potrzebne od zaraz 17.12.04, 20:05
          Osobiscie wolalbym, aby osoby pozbawione uprawnien do kierowania pojazdami
          mechanicznymi nie poruszaly sie nimi po drogach publicznych. Kara to kara
          konsekwencje trzeba odcierpiec. Zadne okolicznosci nie uzasadniaja siadanie za
          kierownica. Nauczmy sie przestrzegac prawa bo inaczej nigdy nie zasluzymy na
          miano spoleczenstwa cywilizowanego.
          • bergamo1 Re: Prawo Jazdy potrzebne od zaraz 17.12.04, 20:13
            radioaktywny napisał:

> Osobiscie wolalbym, aby osoby pozbawione uprawnien do kierowania pojazdami
            > mechanicznymi nie poruszaly sie nimi po drogach publicznych. Kara to kara
            > konsekwencje trzeba odcierpiec. Zadne okolicznosci nie uzasadniaja siadanie
            za
            > kierownica. Nauczmy sie przestrzegac prawa bo inaczej nigdy nie zasluzymy na
            > miano spoleczenstwa cywilizowanego.

No właśnie dlatego nie liczyłem na wasze przyzwolenie bo wiem że sam bym
            takiego przyzwolenia nie udzielił , problem jedynie tkwi w wybraniu mniejszego
            zła ( dla mnie oczywiscie )
    • Gość: Doki Re: Prawo Jazdy potrzebne od zaraz IP: *.199-201-80.adsl.skynet.be 17.12.04, 20:02
      Przesiadz sie na srodek komunikacji, na ktory prawo jazdy nie jest potrzebne:
      rower, wrotki, motorynka.
      • bergamo1 Re: Prawo Jazdy potrzebne od zaraz 17.12.04, 21:10
        Gość portalu: Doki napisał(a):

> Przesiadz sie na srodek komunikacji, na ktory prawo jazdy nie jest potrzebne:
        > rower, wrotki, motorynka.

Sęk w tym że na ten osprzęt przedstawiony powyżej tez mam zakaz !!!!! ;-)
        Autentyk pytałem się w siedzibie drogówki i powiedzieli mi że niby moge
        jeździć , no ale jak trafię na służbistę to sorki to oni mi nic nie sugerowali -

zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych w ruchu lądowym , no to sobię łódką
        mogę popływać (chociaż teraz to bardziej skatebordy niz łódka )
    • Gość: Tomek Re: Prawo Jazdy potrzebne od zaraz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.04, 21:42
      witam mam obecnie 17 lat od dziecka intersóję się samochodami i jest to tak
      silne że w wieku 16 lat zaczołem jeżdzić samochodem bez prawa jazdy co prawda
      jeżdzę maluchem i większych wykroczeń nawet jak bym chciał to bym nie zrobił ja
      tam sie policji nie boje bo co oni mi mogą zrobić na twoim miejscu jeżdził bym
      bez probelmu jedynie zachował by środki ostrożności to znaczy pasy światła
      żadnych szaleństw niczego co spowodowałoby aby psy cię złapały i również nie
      polecam ci wręczać łapówek bo jak jakiś pies jest służbistą to moze ci
      przyje.. dopiero wtedy zę do konca zycia juz nie ujrzysz swojego prawka
      • Gość: garownik Re: Prawo Jazdy potrzebne od zaraz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.04, 22:22
        Mam zakaz prowadzenia pojazdów na okres 4 lat 3
        lata juz mineły , ale teraz po prostu musze jeździć samochodem , mam zacząć

nie odpowiadajcie-to temat -PROWOKACJA
        • bergamo1 Re: Prawo Jazdy potrzebne od zaraz 17.12.04, 23:09
          Sam łącznie z twoim nickiem jesteś prowokacją ,
          • Gość: gość Re: Prawo Jazdy potrzebne od zaraz IP: *.c154.petrotel.pl 18.12.04, 01:43
            To napisz może za co zabrali ci prawko. Za przekroczenie prędkości czy
            parkowanie na zakazie?
            • bergamo1 Re: Prawo Jazdy potrzebne od zaraz 18.12.04, 08:04
              Stary chyba napisałem że wątek załozyłem po to aby za pomoca Waszych opini
              wybrać ewentualnie mniejsze zło o ile takie istanieje , ale jeśli się już tak
              upierasz to Ci wyjawie , niestety w Warszawie dostaje sie 2 razy tyle co w
              Polsce (to powiedziała mi sama Pani asesor) , Nastepne faktycznie byłem pijany
              w sztok ale nie jechałem samochodem samochod stał na poboczu tak jak go
              zostawiłem , jak szedłem na impreze , jakoś mi sie nie chciało tam siedzieć
              więc stwierdziłem że się przekimam w samochodzie , no i co zima mróz więc
              odpaliłem silniczek i ogrzewanie (sorki ale nie mam webasto ) , no i po pewnym
              czsie pojawili sie Panowie "czarni" , Na moje nieszczeście Te kondony wpisali
              mi że prowadziłem samochód a ja bylem tak zalany ze to podpisalem , (moją winą
              było na pewno to że byłem pijany jak betka a nie to że jeździłem samochodem .
              Po za tym film mi sie urwał .
              No to na tyle tej wzruszającej opowieści wigilijnej , potem najlepszym wyjściem
              było dobrowolne (Pan prokurator zarządał maksimum kary 8 lat , )
              Ok to tyle chociaż i tak jest to całkiem poza wątkiem
              Przypomina mi się motyw z filmu w którym główny bohater bogu ducha winny ląduje
              w więzieniu , no oczywiście tam go pytaja za co go wsadzli , a on ze jest
              niewinny w tym momencie cała sala na to że oni tez są tam za niewinność ;-)

Po za tym wiem że ten wynik był kórewsko niesprawiedliwy bo się interesowałem
              tym jakie kary daja w takich przypadkach i naprawdę ludzi którzy powodowali
              wypadki , ba nawet z osobami poszkodowanymi dostawali mniej .
          • mati_77 Re: Prawo Jazdy potrzebne od zaraz 18.12.04, 01:51
            Chlopie co ty zabiles kogos? Mi teraz na rok zabrali, fakt ze jechalem na kacu i
            przez przypadek, a raczej z winy kierowcy autobuuuxsu walnalem w niego. Ale ze w
            wydychanym mialem promile, to mnie cykneli i zabrali na rok, to za co zabieraj
            na 4 lata?
    • Gość: machanik Re: Prawo Jazdy potrzebne od zaraz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 20:22
      Stary tak naprawdę to twój problem , jeździc mozesz sobie do momentu kontroli
      bo raz jezdzisz bez zezwolenia , a po za tym łamiesz zakaz sądu a w takim
      układzie mozesz pójść siedzieć po za tym za jazde bez uprawnień odrocza ci
      prawko na 2-4 lat wiec stary zamiast 1 roku bedziesz mial prawko za 5 lat , a
      jak cie posadza to juz sobie nie pojeżdzisz hehehe , a co do kasy to sobie ją
      możesz wozić ale dawać sam jak nie poproszą nie próbuj bo wtedy to sobie
      nagrabisz już całkiem ... !!
    • bergamo1 Re: Prawo Jazdy potrzebne od zaraz 23.12.04, 17:43
      Czy ktoś się może orientuje jak się składa takie pismo do sądu to mozna sie na
      cos powołać co mogłoby pomóc przechylic szale na moja korzyść ??
      • bergamo1 Re: Prawo Jazdy potrzebne od zaraz 24.12.04, 16:57
        Pismo do Sądu juz napisałem , ale poza trywializmami typu że jest mi to prawo
        jazdy niezbędne (co jest logiczne , po to sie składa taki wniosek) i
        zastanawiam się jak Sąd rozpatrzy o skrócenie okresu zakazu prowadzenia
        pojazdów mechanicznych . Dochodzi do tego jeszcze powtorny egzamin a tam
        słyszalem że bez łapówy to nie przepuszczą
        • Gość: Experienced Re: Prawo Jazdy potrzebne od zaraz IP: *.resetnet.pl 24.12.04, 19:22
          Niestety nic ci to nie da, bo polskie prawo nie przewiduje możliwości skrócenia
          wykonania środka karnego (zakazu prowadzenia pojazdów). Nieważne z jakiego
          powodu byś jeździć nie musiał musisz odczekać cztery lata. Po drugie, jeżeli
          zostaniesz zatrzymany a masz orzeczony zakaz prowadzenia pojazdów to w grę
          wchodzi odpowiedzialność z art. 244 k.k. (nierespektowanie orzeczeń Sądu),
          kosztuje to do trzech lat pozbawienia wolności. Najprawdopodobniej za ten czyn
          dostałbyś karę bez warunkowego zawieszenia, bo byłeś wcześniej karany. Także
          jeszcze raz się zastanów. Co do 500 zł i policji, łapownictwo teraz jest karane
          do 10 lat i jeden policjant może weźmie, a drugi nie, z tym, też się zastanów -
          może być bez warunkowego zawieszenia z uwagi na poprzednią karalność i w
          kumulacji z art. 244 k.k. (znów nierespektowanie). Ostatnia rzecz, siedzenie w
          samochodzie z włączonym silnikiem zostało uznane za prowadzenie pojazdu przez
          Sąd Najwyższy już jakieś 30 lat temu. Pozdrawiam i wesołych świąt.
          • bergamo1 Re: Prawo Jazdy potrzebne od zaraz 26.12.04, 06:38
            Szkoda , bo podświadomie jednak liczyłem na to że jest mozliwość skrócenia
            okresu tego zakazu , trochę sie podłamałem , wizją która mi tu przytoczyłeś ,
            Nigdy nie przypuszczałem że losy ludzkie moga być tak poplątane że ja dorosła
            osoba , po najlepszej uczelni ekonomicznej w Polsce , inteligentny (to juz
            określenia pochlebców ;-) ) będe tak zadzierał z temidą , co smieszne mając
            pełną swiadomość tego co robie , dla mnie szok . Może nie sfiksuje , jeszcze
            3 lata temu wydawało mi sie że wszystko zalezy ode mnie że ciężką praca i
            pomysłowościa moge tyle zdziałać itd. a tu jeden incydent i trach , i wszystko
            sie zaczeło walic i w sferze rodzinnej i zawodowej , najgorsza to jest ta
            pieprzona bezsilność wiesz jak rozwiązać swoje problemy , masz do tego
            kwalifikacje , i dupa blada musisz siedzieć bezczynnie ,

jak komus wpadnie do głowy jakies rozwiązanie to zapraszam do podzielenia się
            ze mna na forum bądź na maila
          • bergamo1 Re: Prawo Jazdy potrzebne od zaraz 01.01.05, 18:46
            Mam do Ciebie pytanie , posprawdzałem trochę w necie i faktycznie zgodnie z art
            84 k.k. nie moge się ubiegać o skrócenie zakazu prowadzenia pojazdów .
            Ostatnią deską ratunku jest prosba o uniewinnienie , czy orientujesz się jak to
            wygląda w tym przypadku jakie sa statystyki

Niby nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem , ale się wściekłem kiedy znalezłem
            w necie info że gość był pijany miał 2,5 promila alkoholu , nie posiadał
            uprawnień do jazdy -prawa jazdy (gość pełnoletni więc miał czas na to żeby
            wcześniej je zrobić ) spowodował wypadek w którym poszkodowany odniósł poważny
            uszczerbek na zdrowiu i gość dostał identyczny wymiar kary natomiast środek
            karny , ja dostałem 4 lata on 5 ( czyż to nie jest powalone ja nigdzie nie
            jeżdziłem , miałem prawo jazdy i nie spowodowałem nawet stłuczki ) czyzby za to
            że nic nie utrudniałem , nic nie kręciłem dostałem tzw karę pokazową
            Wcześniej się nad tym nie zastanawiałem , ale teraz jak popatrzyłem to
            faktycznie potraktowali mnie bardzo surowo ( z może po prostu sie dałem tak
            potraktować sam juz nie wiem )

Zastanawiam mnie jeszcze jedno czy za złamanie zakazu sądowego dostaje nowy
            środek karny w postaci dłuższego zakazu prowadzenia pojazdu ??
            • bergamo1 Re: Prawo Jazdy potrzebne od zaraz 04.01.05, 13:24
              bergamo1 napisał:

> Mam do Ciebie pytanie , posprawdzałem trochę w necie i faktycznie zgodnie z
              art
              >
              > 84 k.k. nie moge się ubiegać o skrócenie zakazu prowadzenia pojazdów .
              > Ostatnią deską ratunku jest prosba o uniewinnienie , czy orientujesz się jak
              to
              >
              > wygląda w tym przypadku jakie sa statystyki
              >
              > Niby nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem , ale się wściekłem kiedy
              znalezłem
              > w necie info że gość był pijany miał 2,5 promila alkoholu , nie posiadał
              > uprawnień do jazdy -prawa jazdy (gość pełnoletni więc miał czas na to żeby
              > wcześniej je zrobić ) spowodował wypadek w którym poszkodowany odniósł
              poważny
              > uszczerbek na zdrowiu i gość dostał identyczny wymiar kary natomiast środek
              > karny , ja dostałem 4 lata on 5 ( czyż to nie jest powalone ja nigdzie nie
              > jeżdziłem , miałem prawo jazdy i nie spowodowałem nawet stłuczki ) czyzby za
              to
              >
              > że nic nie utrudniałem , nic nie kręciłem dostałem tzw karę pokazową
              > Wcześniej się nad tym nie zastanawiałem , ale teraz jak popatrzyłem to
              > faktycznie potraktowali mnie bardzo surowo ( z może po prostu sie dałem tak
              > potraktować sam juz nie wiem )
              >
              > Zastanawiam mnie jeszcze jedno czy za złamanie zakazu sądowego dostaje nowy
              > środek karny w postaci dłuższego zakazu prowadzenia pojazdu ??

Czekam na odp
              • niknejm Re: Prawo Jazdy potrzebne od zaraz 04.01.05, 14:10
                bergamo1 napisał:

> > Ostatnią deską ratunku jest prosba o uniewinnienie

Po wyroku skazującym prośba o uniewinnienie? Coś nie tak chyba.

> > Zastanawiam mnie jeszcze jedno czy za złamanie zakazu sądowego dostaje n
                > > owy środek karny w postaci dłuższego zakazu prowadzenia pojazdu ??

Raczej dostaniesz wyrok za nie respektowanie orzeczonej kary zakazu prowadzenia
                pojazdów. Podejrzewam, że za coś takiego można nawet posiedzieć, ale nie wiem,
                ile za to grozi.
                Poza tym powtarzam - w Twoim przypadku nie działa ubezpieczenie OC, dodatkowo z
                automatu zostaniesz uznany winnym każdej kolizji (nawet nie z Twojej winy,
                obiektywnie rzecz biorąc) - bo nie masz uprawnień do prowadzenia pojazdu. Jeśli
                spowodujesz uszczerbek na zdrowiu, poszkodowany pozwie Cię do sądu o
                odszkodowanie i pokryjesz je z własnej kieszeni. Podobnie jak pokryjesz z
                własnej kieszeni koszty napraw obu pojazdów.

NIE RADZĘ.

Pzdr
                Niknejm
                • bergamo1 Re: Prawo Jazdy potrzebne od zaraz 04.01.05, 14:47
                  Właśnie prośbę o uniewinnienie zgłasza sie juz po wyroku nie wiem czy sa jakieś
                  ograniczenia ale chyba mozna od razu od wyroku , z tym że sąd może to od razu
                  odrzucić ,
                  • niknejm Re: Prawo Jazdy potrzebne od zaraz 04.01.05, 15:27
                    bergamo1 napisał:

> Właśnie prośbę o uniewinnienie zgłasza sie juz po wyroku nie wiem czy sa
                    > ograniczenia ale chyba mozna od razu od wyroku , z tym że sąd może to od razu
                    > odrzucić ,

Jeśli jest to możliwe, próbuj. Ale pod ŻADNYM pozorem nie próbuj jeździć bez
                    prawka.

Pzdr
                    Niknejm
                    • bergamo1 Re: Prawo Jazdy potrzebne od zaraz 06.01.05, 08:39
                      niknejm napisał:

> bergamo1 napisał:
                      >
                      > > Właśnie prośbę o uniewinnienie zgłasza sie juz po wyroku nie wiem czy sa
                      > > ograniczenia ale chyba mozna od razu od wyroku , z tym że sąd może to od
                      > razu
                      > > odrzucić ,
                      >
                      > Jeśli jest to możliwe, próbuj. Ale pod ŻADNYM pozorem nie próbuj jeździć bez
                      > prawka.
                      >
                      > Pzdr
                      > Niknejm

Ale gafa nie chodziło mi o uniewinnienie bo faktycznie byłoby to bez sensu po
                      wyroku , ale o ułaskawienie , juz znam całą procedurę ale obawiam się że jak
                      się nie poprosi kogoś o to aby taka teczkę na wierzchu kupki dokumentow to nie
                      będzie ona miała większych szans na dotarcie do kancelarii . Jak ktos się
                      orientuje jakie są szanse czy cos można jeszcze zrobić to będe wdzięczny
    • Gość: Szwagier ... Re: Prawo Jazdy potrzebne od zaraz IP: *.telia.com 26.12.04, 08:36
      .. egzaminatora :))) .. ile dajesz ?
      • bergamo1 Re: Prawo Jazdy potrzebne od zaraz 26.12.04, 09:24
        Gość portalu: Szwagier ... napisał(a):

> .. egzaminatora :))) .. ile dajesz ?

Nie bardzo rozumiem ???
        • jan.kulczyk Re: Prawo Jazdy potrzebne od zaraz 26.12.04, 18:42
          Masz przed sobą jeden rok. Dobra rada: jeździj taksówkami. Sam powiedziałeś, że nie o koszty chodzi. To ja naprawdę nie wyobrażam sobie, po MOOOCNYM zastanowieniu, jaką pracą musiałbyś wykonywać, żeby to nie wchodziło w grę. Nawet płatni zabójcy korzystają z taksówek (vide ostatni film Manna "Zakładnik") ;)

No to kim ty jesteś? Kierowcą rajdowym? ;) Takiego kierunku na SGH jeszcze chyba nie ma ... ;))

Ja ci mówię, że ty się na siłę starasz tu znaleźć jakieś pocieszenie, usprawiedliwienie, albo może zapewnienie, że wszystko będzie cacy. A wcale tak być nie musi. Przestań się oszukiwać i dzwoń po tę cholerną taksówkę. Bo w Białołęce w celach jeszcze netu nie założyli, więc jakby co, nie będziesz miał się nawet jak wyżalić.

P.S. Widziałeś "Symetrię"? No.!
    • jetbang Re: Prawo Jazdy potrzebne od zaraz 26.12.04, 20:25
      taaa mojemu braciakowi dziabneli na rok za podobne (wyprowadzał z zaśnieżonego
      parkingu starego tylnonapedowca żeby kumpel mógł ich odwieźć do domu - 1,76
      promila i ups) coś co tobie tyle ze to nie wawa była i na roku sie skonczyło

ale mała uwaga - sad nie moze Ci zabrać prawka na tą kategorie która Ci jest
      potrzebna do pracy zawodowej (zarobku na utrzymanie rodziny) - braciak miał ABC
      to na C mu zostawili bo był kierowcą TIRa
      tylko nie wiem jaki to paragraf i jaki kodeks bo prawnikiem nie jestem i sie
      nie interesowałem tym ...

nie wiem jak to u Ciebie wygląda ale myslę że wskazany byłby kontakt z jakimś
      cfanym prawnikiem który za te 500 pln powinien Ci pomóc w rozwiazaniu Twojego
      problemu w sposób całkowicie legalny acz nie koniecznie prosty!!!
      acha i z tego co wiem to jesli zabrali Ci na więcej niż rok to cóż będziesz
      musiał zdać ponownie egzamin .... :-///

pozdrawiam!!!

a co do głupich policjantów - mój wynik za jednym zamachem 14 pkt + 200 pln
      (stargowane z 1000) i to za nic - jest wiecej takich przykładów
      • bergamo1 Re: Prawo Jazdy potrzebne od zaraz 26.12.04, 21:17
        jetbang napisał:

> taaa mojemu braciakowi dziabneli na rok za podobne (wyprowadzał z
        zaśnieżonego
        > parkingu starego tylnonapedowca żeby kumpel mógł ich odwieźć do domu - 1,76
        > promila i ups) coś co tobie tyle ze to nie wawa była i na roku sie skonczyło
        >
        > ale mała uwaga - sad nie moze Ci zabrać prawka na tą kategorie która Ci jest
        > potrzebna do pracy zawodowej (zarobku na utrzymanie rodziny) - braciak miał
        ABC
        >
        > to na C mu zostawili bo był kierowcą TIRa
        > tylko nie wiem jaki to paragraf i jaki kodeks bo prawnikiem nie jestem i sie
        > nie interesowałem tym ...
        >
        > nie wiem jak to u Ciebie wygląda ale myslę że wskazany byłby kontakt z jakimś
        > cfanym prawnikiem który za te 500 pln powinien Ci pomóc w rozwiazaniu Twojego
        > problemu w sposób całkowicie legalny acz nie koniecznie prosty!!!
        > acha i z tego co wiem to jesli zabrali Ci na więcej niż rok to cóż będziesz
        > musiał zdać ponownie egzamin .... :-///
        >
        > pozdrawiam!!!
        >
        > a co do głupich policjantów - mój wynik za jednym zamachem 14 pkt + 200 pln
        > (stargowane z 1000) i to za nic - jest wiecej takich przykładów

Dzięki za info ale teraz to juz musztarda po obiedzie , ja wybrałem dobrowolne
        przyznanie się do winy ( i to był mój wielki błąd) i jest prawomocny wyrok ,
        wiec teraz to chyba sie juz nie da tego wyroku podważać ,

Nie wiem jak to jest z tym wykorzystanie do pracy , niby jest tak że kierowcą
        nie jestem , ale tego co mam robić nie da się robic bez prawka , więc nie wiem
        bo to tak jakby zabrali prawko osobie np Dyrektorowi HR który ma pod soba biuro
        i fabryke , i bez prawka nie ma szans pracy , ale de facto nie ma nigdzie
        wpisane że jest kierowca , i nie wiem na podstawi czego oni to kryterium czy
        zawodu wyuczonego czy jak ?? Ale i tak dzieki sprawdzę !!!
        >
    • bergamo1 Re: Prawo Jazdy potrzebne od zaraz 07.03.05, 21:49
      Upłyneło już 2,5 miesiąca , jak na razie nie dostałem jeszcze zawału , no ale
      stany lekowe na widok patrolu policji wystepuja

• bergamo1 Re: Prawo Jazdy potrzebne od zaraz 02.06.05, 22:05
        Od momentu wpisu 6 miesięcy , trochę stresujące warto było , już niewiele
        zostało
        • bergamo1 Re: Prawo Jazdy potrzebne od zaraz 20.07.05, 15:10
          bergamo1 napisał:

> Od momentu wpisu 6 miesięcy , trochę stresujące warto było , już niewiele
          > zostało

I kolejne 1,5 miesiaca , na całe szczęście mam coraz mniej wyjazdów
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka