Gość: cashoob IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.01, 14:32 Może ktoś mi wytłumaczy jakie znaczenie ma posiadanie 16 zaworów w silniku. Mam Clio II z silnikiem 1,4 16V 98KM i poza większą elastycznością silnika nic się nie dzieje. Link Zgłoś Obserwuj wątek
civic_vtec Re: silnik 16v zalety 06.09.01, 15:32 Uzycie 16 zaworow powoduje sprawniejsze napelnianie i oproznianie komory spalania, ponadto mieszanka powinna byc bardziej jednorodna. Efektem jest lepsze wykorzystanie energetyczne spalanej benzyny, co w koncu powinno zaowocowac spadkiem zuzycia paliwa. Moze ktos wytlumaczy to lepiej? Ja nie jestem specjalista w tym temacie. Link Zgłoś
Gość: Niknejm Re: silnik 16v zalety IP: *.pg.com 06.09.01, 15:59 civic_vtec napisał(a): > Uzycie 16 zaworow powoduje sprawniejsze napelnianie i oproznianie komory > spalania, ponadto mieszanka powinna byc bardziej jednorodna. Efektem jest > lepsze wykorzystanie energetyczne spalanej benzyny, co w koncu powinno > zaowocowac spadkiem zuzycia paliwa. > Moze ktos wytlumaczy to lepiej? Ja nie jestem specjalista w tym temacie. Trafiłeś w sedno. Oczywiście oprócz mniejszego zużycia paliwa, również wzrost momentu obrotowego i mocy. Ponadto mniejsze zawory mają małą bezwładność, więc są łatwiej ''sterowalne''. Przez to zastosowanie dwóch zaworów o dużej średnicy jest mniej efektywne niż czterech mniejszych. Oprócz lepszej sterowalności silnika zastosowanie 4 zaworów pozwala uzyskiwać bardzo wysokie obroty (mniejsza bezwładność zaworów), a więc i wysokie moce (ale jest to warunek konieczny, choć niewystarczający). Ponadto zawory dolotowe mogą otwierać się niejednocześnie, co daje lepsze zawirowanie mieszanki (jednorodność) i w rezultacie lepszy proces spalania. Stosowane jest to w systemie VTEC Hondy. Polecam lekturę działu ''technologia Hondy'' na stronie www.hondapl.org. Jest tam na ten i podobne tematy duuuużo więcej - szczególnie ciekawy jest opis implementacji systemu VTEC. Pozdrawiam, Niknejm Link Zgłoś
Gość: PTee Re: silnik 16v zalety IP: *.bresa.com.pl 07.09.01, 02:46 civic_vtec napisał(a): > Uzycie 16 zaworow powoduje sprawniejsze napelnianie i oproznianie komory > spalania... Ale tylko przy wyższych prędkościach obrotowych silnika. W zakresie niskich obrotów dwa dodatkowe grzybki i dwie dodatkowe dziurki z przyległościami powodują opory, które objawiają się jako wspominana tutaj "mułowatość" autka... Mój punciak dopiero po przekroczeniu 4000 obrotów na minutę pokazuje rogi... :))) Gdzieś kiedyś wyczytałem że silnik 16v ma "pseudosportową" charakterystykę, cokolwiek miałoby to znaczyć... Aha i silniki 16v są na ogół głośniejsze - dodatkowy wałek i przekładnia zębata, praktycznie "na wierzchu" silnika... Pozdrawiam. Link Zgłoś
Gość: Gordi Re: silnik 16v zalety IP: 217.11.134.* 06.09.01, 16:39 Gość portalu: cashoob napisał(a): > Może ktoś mi wytłumaczy jakie znaczenie ma posiadanie 16 zaworów w silniku. > Mam Clio II z silnikiem 1,4 16V 98KM i poza większą elastycznością silnika nic > się nie dzieje. Jaki masz punkt odniesienia?Z jakim silnikiem porównujesz swój motor.Śmiem twierdzić,że elastyczność nie jest domeną szesnastozaworowców(przykład Laguna 2.0 115 kucy 8V i Laguna 2.0 140 kucy 16V-od 0 do 100 lepiej idzie 16V(prawie sek różnicy)ale elastyczność jest taka sama(albo nawet 8V ma lepszą).W szesnastozaworówkach moment obr.jest większy ale jest uzyskiwany w górnym zakresie obrotów(odwrotnie niż w ósemkach ale za to tam gdzie ósemka już zdycha tj.5,5-6 tys obr w 16V zabawa jest w najlepsze).Pytasz po co 16V?Twoje 100 kucy byłoby b.trudno uzyskać z silnika,który ma głowice ośmiozaworową(1.4 8V w Clio,Thalii i Megance ma kucy 75),a przy 16V ten silnik nie jest nawet wysilony (VW w Polo albo Lupo GTi wyciągnął 120 kucy,a jeszcze lepszym przykładem są Hondy Vtec gdzie przy głowicy 16V i zmiennych fazach rozrządu uzyskuje się po 100 kucy z jednego litra pojemności).To tyle ode mnie.Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: bObO Re: silnik 16v zalety IP: 212.244.192.* 06.09.01, 16:52 Gość portalu: Gordi napisał(a): > Gość portalu: cashoob napisał(a): > > > Może ktoś mi wytłumaczy jakie znaczenie ma posiadanie 16 zaworów w silnik > u. > > Mam Clio II z silnikiem 1,4 16V 98KM i poza większą elastycznością silnika > nic > > się nie dzieje. > > Jaki masz punkt odniesienia?Z jakim silnikiem porównujesz swój motor.Śmiem > twierdzić,że elastyczność nie jest domeną szesnastozaworowców(przykład Laguna 2 > .0 > 115 kucy 8V i Laguna 2.0 140 kucy 16V-od 0 do 100 lepiej idzie 16V(prawie sek > różnicy)ale elastyczność jest taka sama(albo nawet 8V ma lepszą).W > szesnastozaworówkach moment obr.jest większy ale jest uzyskiwany w górnym > zakresie obrotów(odwrotnie niż w ósemkach ale za to tam gdzie ósemka już zdycha > > tj.5,5-6 tys obr w 16V zabawa jest w najlepsze). To wszystko święta prawda. > Pytasz po co 16V?Twoje 100 kucy > > byłoby b.trudno uzyskać z silnika,który ma głowice ośmiozaworową(1.4 8V w > Clio,Thalii i Megance ma kucy 75), Nie mówiąc o Seacie Ibiza i pokrewnych: 1.4 60KM (fuj) > a przy 16V ten silnik nie jest nawet wysilony > (VW w Polo albo Lupo GTi wyciągnął 120 kucy, a jeszcze lepszym przykładem są Hon > dy > Vtec gdzie przy głowicy 16V i zmiennych fazach rozrządu uzyskuje się po 100 kuc > y > z jednego litra pojemności).To tyle ode mnie.Pozdrawiam > Nie znam silników VW, które opisujesz, natomiast HC 1.4 nie ma VTECa niestety a "tylko" koników, w przeciwieństwie do Toyoty Corolli (VVTi - 97KM). Na marginesie - różnica mocy, jest w tym przypadku niwelowana większą masą TC, co oznacza identyczne przyspieszenie ("dresiarskie" czyli 0-100km/h hihi). Rekordziści wśród 1.4 to Rover 214 (103KM) i Alfa 145/146 (tyleż). Na przykład HC pięknie ciągnie w przedziale obrotów 4-7krpm (jeśli ktoś ma takiego Roverka albo Alfkę, to proszę napisać jak to wygląda u was). Mistrzostwo świata w osiąganiu dużych mocy (w klasie "popularnej") należy oczywiście do Hondzi. Dzięki zmiennym fazom rozrządu silnik 1.6 uzyskuje 125KM lub 160KM (Vti) i odchodzi pięęęęknie. Prawdziwa dynamika także rozpoczyna się od 4krpm, ale kończy się na 8!!! - niezapomniane wrażenia (także akustyczne). Link Zgłoś
Gość: PTee Re: silnik 16v zalety IP: *.bresa.com.pl 07.09.01, 02:50 > W szesnastozaworówkach moment obr.jest większy ale jest uzyskiwany w górnym > zakresie obrotów(odwrotnie niż w ósemkach ale za to tam gdzie ósemka już zdycha > > tj.5,5-6 tys obr w 16V zabawa jest w najlepsze). Złote słowa kolegi!!! :}}} Piwo się należy. Mało, raczej cały sześciopak!!! Pozdrawiam. Link Zgłoś
Gość: Michal Re: silnik 16v zalety IP: *.telia.com 06.09.01, 21:45 Gość portalu: cashoob napisał(a): > Może ktoś mi wytłumaczy jakie znaczenie ma posiadanie 16 zaworów w silniku. > Mam Clio II z silnikiem 1,4 16V 98KM i poza większą elastycznością silnika nic > się nie dzieje. Po prostu dostales te 98KM .Dlatego mozesz sobie na piatce poguliac.Michal Link Zgłoś
Gość: Slawek Re: silnik 16v zalety-także wady IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 07.09.01, 00:54 Silnik 16v jest ZAWSZE mniej elastyczny od analogicznego 8v, i nawet kombinacje ze zmiennymi długościami kanałów dolotowych nie pomagaja, lepsze są ze zmiennymi fazami rozrządu, a naprawdę elastyczny jest turbo z podtrzymaniem obrotów. Bez tych cyrków otwarcie zaworów jest zbyt duże dla małych obrotów i część mieszanki chamsko odbija się z powrotem do kolektora ssącego, co znacząco obniża moment obrotowy na niskich obrotach. Obecnie mam cytrynkę z silnikiem 1,9 16v (katalogowe 148 kM), i po mieście - od 0 do 40-50 jeździ się gorzej niż starym dieslem 65kM, a jeśli lepiej , to trzeba go wkręcić na obroty powyżej 3000rpm, a tak naprawdę dresiarsko jest od 4500rpm. Przy okazji zawsze silnik 16v zużywa więcej paliwa i jest głośniejszy niż 8v (tzn, jesli reszta jest taka sama). Moja cytrynka ssie niemiłosiernie po mieście.... pzdr. Sławek Link Zgłoś
Gość: Niknejm Re: silnik 16v zalety-także wady IP: *.pg.com 07.09.01, 08:58 Gość portalu: Slawek napisał(a): > Silnik 16v jest ZAWSZE mniej elastyczny od analogicznego 8v, i nawet kombinacje > ze zmiennymi długościami kanałów dolotowych nie pomagaja, lepsze są ze > zmiennymi fazami rozrządu, a naprawdę elastyczny jest turbo z podtrzymaniem > obrotów. Bez tych cyrków otwarcie zaworów jest zbyt duże dla małych obrotów i > część mieszanki chamsko odbija się z powrotem do kolektora ssącego, co znacząco Bardzo słusznie. Natomiast dzięki VTECowi kompletnie nie narzekam na elastyczność mojego Civika. Ma on max. moment obrotowy 166Nm przy 6300 obr/min, ale jest stale powyżej 150Nm w zakresie 2000-7800 obr/min. Na tym polega przewaga VTECa nad innymi systemami - nie tylko zmienne fazy rozrządu, ale i zmienny skok zaworu. Pozdrawiam, Niknejm Link Zgłoś
Gość: lb Re: silnik 16v zalety-także wady IP: *.if.uj.edu.pl 10.09.01, 08:18 Gość portalu: Niknejm napisał(a): > Gość portalu: Slawek napisał(a): > > > Silnik 16v jest ZAWSZE mniej elastyczny od analogicznego 8v, i nawet kombi > nacje > > ze zmiennymi długościami kanałów dolotowych nie pomagaja, lepsze są ze > > zmiennymi fazami rozrządu, a naprawdę elastyczny jest turbo z podtrzymanie > m > > obrotów. Bez tych cyrków otwarcie zaworów jest zbyt duże dla małych obrotó > w i > > część mieszanki chamsko odbija się z powrotem do kolektora ssącego, co zna > cząco > > Bardzo słusznie. Natomiast dzięki VTECowi kompletnie nie narzekam na elastyczno > ść > mojego Civika. Ma on max. moment obrotowy 166Nm przy 6300 obr/min, ale jest sta > le > powyżej 150Nm w zakresie 2000-7800 obr/min. Na tym polega przewaga VTECa nad > innymi systemami - nie tylko zmienne fazy rozrządu, ale i zmienny skok zaworu. > > Pozdrawiam, > Niknejm Czy mógłbyś skomentować fakt, że użytkownicy corroli, civica i almery (w głosowaniu w wortalu autocentrum) najwyżej ocenili almerę. Może to przypadek bo statystyka nie jest bardzo wysoka, ale może w almerze jest lebsze wykończenie lub coś innego, silnik to nie wszystko? p.s. Osobiście nie zamierzam kupowac żadnego z tych aut ale po prostu lubię wiedzieć. Pozdrawiam Ł. Bratasz Link Zgłoś
Gość: Niknejm Re: silnik 16v zalety-także wady IP: *.pg.com 10.09.01, 16:02 Gość portalu: lb napisał(a): > Czy mógłbyś skomentować fakt, że użytkownicy corroli, civica i almery (w > głosowaniu w wortalu autocentrum) najwyżej ocenili almerę. > Może to przypadek bo statystyka nie jest bardzo wysoka, ale może w almerze jest > lebsze wykończenie lub coś innego, silnik to nie wszystko? > p.s. Osobiście nie zamierzam kupowac żadnego z tych aut ale po prostu lubię > wiedzieć. Oczywiście. Jeździłem następującymi autami: 1. Civic 1.4 (stary) i Civic 1.8VTi (mój, też stary model, z 97r.). 2. Almera 1.5 i 1.8 (nowa) 3. Corolla 1.4VVTi (liftback, wersja aktualna). Krótka charakterystyka: Corolla - kiepskie zawieszenie (tył ''ucieka'' na zewnątrz zakrętu), okropnie mało miejsca z tyłu (zwłaszcza nad głową), brzydkie wykończenie wnętrza (szary plastik, ale to wrażenie subiektywne), okropnie brzydka bryła nadwozia (ale to znowu subiektywne) + niezła dynamika jak na 1.4, niezłe hamulce, dobrze zmontowany (nic nie puka, nie stuka, itp. Almera - niezbyt dobra dynamika wersji 1.5, wersja 1.8 lepsza, ale nadal nie ma dynamiki, której oczekiwałbym od kompaktu z silnikiem 1.8 (podobno zresztą ''papierowe'' osiągi tego silnika są mocno zawyżone w stosunku do realnych pomiarów na hamowni) + ładnie wykończone i bardzo funkcjonalne wnętrze, ilość miejsca wystarczająca, zawieszenie działające dość pewnie, ale tu wolę Hondę, świetne hamulce (w wersji z 4 tarczami i BAS) Civic 1.4 (stary) - silnik dość głośny przy wyższych obrotach; aby osiągnąć dobrą dynamikę trzeba często machać drążkiem zmiany biegów, hamulce takie sobie + doskonała jak na 1.4 dynamika na wysokich obrotach (silnik zoptymalizowany do wysokich obrotów, powyżej 4000); przy umiejętnym ruszaniu można zejść przy sprincie do 100 poniżej 10 sekund, świetne zawieszenie, ładne wykończenie (zwłaszcza wersji 5D), zadziwiająco dużo miejsca w środku (duży rozstaw osi); dobrze zmontowany Civic 1.8VTi Traktuję go oddzielnie, bo to zupełnie inna bajka. Wygląda jak normalny Civic 1.4 pięciodrzwiowy, ale ma prawie dwa razy większą moc (170KM) i doskonałą dynamikę (do 100 około 7.5 s., Vmax około 230 - silnik 1.8 VTEC DOHC). Jest przy tym bardzo komfortowo wyposażony i ma mocno zmodyfikowane zawieszenie/hamulce i kupę innych elementów. Tylko ta cena... Nowy kosztował około 90 tys. zł. Z tym, że kupiłem go jako używanego. + dynamika, komfort, zawieszenie, hamulce, itd. - cena - auto zupełnie innej klasy. Co ja bym wybrał w klasie 1.4-1.5 (do 50000)? Albo Almerę albo Civika. Almera ma lepiej zaplanowane wnętrze i lepsze hamulce. Civic - lepszą dynamikę. Osobiście uznałem jednak, że lepiej kupić używanego Civica 1.8VTi. To tyle tytułem przemyśleń. Pozdrawiam, Niknejm Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: silnik 16v zalety-także wady IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.09.01, 18:30 To w takim badz razie dlaczego obecnie producenci aut wycofuja z oferty silniki 8V i przechodza na "modne" 16V, skoro wcale takie rewelacyjne nie sa? Pozdro. Link Zgłoś
Gość: Niknejm Re: silnik 16v zalety-także wady IP: *.pg.com 12.09.01, 18:57 Gość portalu: Wojtek napisał(a): > To w takim badz razie dlaczego obecnie producenci aut wycofuja z oferty silniki > > 8V i przechodza na "modne" 16V, skoro wcale takie rewelacyjne nie sa? > Pozdro. Bo zalet jest więcej niż wad, a z wadami można sobie poradzić stosując różne "sztuczki" (np. wspomniane zmienne fazy rozrządu). Pozdrawiam, Niknejm Link Zgłoś
Gość: all Re: silnik 16v zalety-także wady IP: *.018.popsite.net 21.09.01, 05:26 No wlasnie te 16v. Z mojego doswiadczenia te 16nasti maja moment obrotowy dosc wysoko.4000-4500 Spruboj 4 bieg i 35km czy pociagnie?Chyba nie. Moj ma 170Nm@2500 Max. Nie trzeba wiecej 2500 ciagnie jak byk. R21-2.2 PZDR,ALL Link Zgłoś