kasiula.m 14.09.05, 10:17 Witam! Czy odprysk na szybie po kamieniach spod kol tira to szkoda, ktora kwalifikuje sie do likwidacji z polisy AC ( PZU), gdzie to ewentualnie sprawdzic? Dodzwonic sie nie moge:) K Link Zgłoś Obserwuj wątek
marcinc3 Re: odprysk na szybie a AC 14.09.05, 12:58 tak moglas powalczyc z tym z tira jak by nuie dalo to wtedy z ac Link Zgłoś
piotrpilinko Re: odprysk na szybie a AC 14.09.05, 14:33 Nie mogła - były już takie przypadki - wezwana policja twierdziła, że "nie został zachowany bezpieczny odstęp". W końcu raczej trudno walczyć z latającymi spod kół kamyczkami na drodze. A zgłoszenie tego do AC? Cóż, znajomy zgłosił. Zgłosił też przejechanego kota i drzewo, które mu spadło na maskę podczas burzy. No i teraz zamiast zniżek 40% na AC, ma bodajże 125% stawki podstawowej... Przy okazji - jeśli szyba jest zbyt tania (w warunkach umowy powinien być odpowiedni zapis - prawdopodobnie połowa minimalnej pensji brutto), TU odmówi wypłaty odszkodowania... Link Zgłoś
kszyrztow Re: odprysk na szybie a AC 14.09.05, 13:42 kasiula.m napisała: > Witam! > Czy odprysk na szybie po kamieniach spod kol tira to szkoda, ktora > kwalifikuje sie do likwidacji z polisy AC ( PZU), gdzie to ewentualnie > sprawdzic? Dodzwonic sie nie moge:) > K I ty chcesz to zgłaszać z AC?? Zastanów się jeszcze raz. Link Zgłoś
mike68 Re: miałem tak, kilka miesięcy miało auto 14.09.05, 14:32 nawet nie myślałem żeby poszło na AC - pojechałem do fachury od szyb , nawiercił , wyczyścił i ''wrzucił'' jakas kropelke czegoś tam i jest ok , tak jeżdzę do dzis czyli już ponad 2 lata - co innego jak już szyba zacznie ''kwitnąć'' ale jak odprysk to jedż i zaklej go a z AC daj sobie spokój bo po co płacić zwyżki - może się jeszcze przydać, a jak za miesiąc tez cos z pod TIRa wyleci ??? Link Zgłoś
kszyrztow Chyba się kasiula na swoje nieszczęście dodzwoniła 14.09.05, 16:19 mike68 napisał: > nawet nie myślałem żeby poszło na AC - pojechałem do fachury od szyb , > nawiercił , wyczyścił i ''wrzucił'' jakas kropelke czegoś tam i jest ok , tak > jeżdzę do dzis czyli już ponad 2 lata - co innego jak już szyba zacznie > ''kwitnąć'' ale jak odprysk to jedż i zaklej go a z AC daj sobie spokój > bo po co płacić zwyżki - może się jeszcze przydać, a jak za miesiąc tez cos z > pod TIRa wyleci ??? Szczena jej opadnie, jak jej zaproponują ubezpieczenie na następny rok. :) No i pewnie niedługo zgłosi ryskę parkingową z AC, hehe. Poziom wiedzy kierowców o ubezpieczeniach jest żenująco niski. Link Zgłoś
mike68 Re: Dokładnie 14.09.05, 17:38 ale dobrze że chociaż zapyta na forum a nie wali do ubezpieczyciela a koszt szyby tak czy inaczej jak by chciiała sobie wymienic na nowa nie powinien byc wiekszy jak 500 zł , na chyba że w ASO Link Zgłoś
proszek01 Re: Dokładnie 14.09.05, 17:58 Jeśli się nie mylę, to w warunkach ubezpieczenia jest tak zwany udział własny. Ozacza on, że jeśli szkoda ma wartość poniżej kwoty ustalonego udziału własnego, to trzeba ją pokryć z własnej kieszeni. U mnie udział własny jest ustalony na pięć stów. Dopiero jesli szkoda jest wyższa, można starac się o odszkodowanie. Pozdrawiam Link Zgłoś
kszyrztow Re: Dokładnie 14.09.05, 19:24 proszek01 napisał: > Jeśli się nie mylę, to w warunkach ubezpieczenia jest tak zwany udział własny. > Ozacza on, że jeśli szkoda ma wartość poniżej kwoty ustalonego udziału > własnego, to trzeba ją pokryć z własnej kieszeni. U mnie udział własny jest > ustalony na pięć stów. Dopiero jesli szkoda jest wyższa, można starac się o > odszkodowanie. > Pozdrawiam taki rodzaj udziału własnego zowie się franszyzą integralną. Częściej jednak jest określony procentowo w formie franszyzy redukcyjnej. Pozdro P.S. Nie zgłaszajcie goovnianych szkód z AC. Link Zgłoś