pawelparol 15.11.05, 20:03 witam.otoz postanowilem kupic samochod Rover 214i (103KM). 100 tys przebiegu.1997r. sprzedajacy chce za niego 9000pl. warto? co byscie polecili w tej sumie?(8000-12000)? dzieki Link Zgłoś Obserwuj wątek
primerasri Re: rover 214i 15.11.05, 20:49 > witam.otoz postanowilem kupic samochod Rover 214i (103KM). 100 tys > przebiegu.1997r. sprzedajacy chce za niego 9000pl. warto? co byscie polecili w > tej sumie?(8000-12000)? dzieki Cena jak za rovera wygorowana. Po roku produkcji sadzac to ten maly okragly ale silnik jest K-series czyli konstrukcja wlasna rovera. Niestaty te silniki maja zasadnicza wade - pozeraja uszczelki pod glowica. Kanaly wodne sa sa male a uszczelka jest bardzo cieniutka i latwo przegrzac silnik. Kolejny problem to sprzeglo - wyjatkowo dziwnie "lapie" i nie ma mozliwosci regulacji. Nie ukrywam, ze ksztalt ciekawy jak na male autko ale niestety wymiana uszczelki pod glowica, planowanie glowicy itp to nie jest tania inwestycja a moze sie przytrafic nawet raz do roku. Do tego jakosc wykonania - ostatnio mielismy w serwisie klienta z roverem 25 (200 po face liftingu) ktory nawet nie mial roku i mial przeciek wody do bagaznika (auto z przebiegiem 5000km i jednym wlascicielem, bezwypadkowe itd). Do tego nie wiem, jak z dostepnoscia czesci do rovera w PL (ja mieszkam i pracuje w UK) Pozdr. Link Zgłoś
pawelparol Re: rover 214i 15.11.05, 22:09 dzieki za naswietlenie tematu:) qrcze mialem nadzieje ze nie bedzie tak zle z tym Roverem atu masz!! od razu nokaut:)ale mam juz dosc swojej kordujacej corsy wiec moze mi cos jednak polecisz? pozdrawiam i zycze milej pracy w UK:) Link Zgłoś
primerasri Re: rover 214i 15.11.05, 22:18 Podaj jakies propozycje - ja nie mam pojecia co mozna w PL kupic za okolo 8- 10K. Moge Ci jedynie cos powiedziec na temet samochodow, ktore Cie interesuja (albo zapytac chlopakow w serwisie co Oni sadza) Rovery akurat znam bardzo dobrze bo wiekszosc chlopakow w serwisie pracowala do polowy lat '90 w serwisie rover's i mamy stalych klientow ktorzy przyjezdzaja do nas z rovearami bo ufaja nam bardziej niz serwisom rovera mimo ze nad naszymi drzwiami wisi szyld japonskiej marki (i nie hondy wiec nigdy nie miala ta marka nic wspolnego z roverem) Pozdr. Link Zgłoś
waskes29 Re: rover 214i 15.11.05, 22:23 Jak chcesz kupic samochod a nie dysponujesz duza gotowka to poszukaj raczej jakis popularny typowy model ktory w razie awarii ,stluczki bedzie latwo i tanio naprawic .Szukanie wynalazkow moze ma zalete ze ma sie mniej oklepany samochod ale wiaze sie za to z wiekszym ryzykiem pozniejszych sporych wydatkow na ewentualne naprawy pytanie tylko czy warto i czy ciebie bedzie na to stac. Link Zgłoś
pawelparol Re: rover 214i 15.11.05, 22:24 widze ze spodobalo sie zycie na obczyznie:) ja przez cale moje co prawda niedlugie zycie taram sie profesja budowlana wiec na samochodach sie nie znam:( ale chcialbym cos malego,z dosc zwawym silnikiem(>70KM) na honde civic mnie chyba nie stac:(,wiec moze colt? pzdr Link Zgłoś
primerasri Re: rover 214i 16.11.05, 22:16 Jak profesja byudowlana to mozna pozazdroscic - przynajmniej w UK - tu ludzie w pranzy budowlanej na brak pracy nie moga narzekac - raczej przebieraja w klientach i moga sobie pozwolic np na prace tylko od Pon do Piatku. W mojej branzy to niemozliwe. Ale do rzeczy - colt to dosyc ciekawe autko ale jak nie narzekasz na nadmiar gotowki to raczej radze szykac czegos bardziej popularnego - nowsza corsa, moze astra? Przynajmniej czesci tanie i kazdy mechanik bez problemu sobie poradzi. Z japoncami bywa ciezko - fakt, sa bardzo niezawodne ale jak sie sypna to moze byc wiekszy problem. Jak japonce to mozesz pomyslec np nad nissanem almera - to powinno byc tanie i niezawodne (ja mialem np primere sri - tylko ze to duzy silnik bo 2.0 16V ale autko mimo ponadprzecietnego przebiegu ok 215K km nadal smiga bez problemu, autko rocznik '97). Wiec wiele zalezy od tego, czy poprzedni wlasciciele dbali o terminowosc przegladow itd. Colt np nie jest czesto spotykanym samochodem wiec moga byc problemy z dostepnoscia czesci uzywanych i nieoryginalnych. Mam nadzieje, ze choc troche pomoglem. Link Zgłoś
pawelparol Re: rover 214i 15.11.05, 23:10 heh no coz:) calkiem maly:) i pali pewnie ze 14:) moze za pare lat ale jeszcze nie teraz.pzdr Link Zgłoś
speedone Re: rover 214i 16.11.05, 22:33 pawelparol napisał: > heh no coz:) calkiem maly:) i pali pewnie ze 14:) moze za pare lat ale jeszcze > nie teraz.pzdr grodzisk maz. ???? Link Zgłoś
primerasri Re: rover 214i 16.11.05, 22:02 nasivin napisał: > A co powiesz o Roverze 800 ? A konkretnie 825 SD ? Musze zapytac chlopakow co o nim sadza - ja najczesciej spotykalem sie z 800 z duzymi silnikami benzynowymi i do tego w automacie. Wyposazenie swietne, jakosc kiepska (deski rozdzielcze sie rozlaza, elektryka szwankuje, klapka wlewu paliwa czesto nawala). Ale z tego co wiem benzynowe silniki nie maja problemow z uszczelkami pod glowica ani niczym podobnym. No i konstrukcja niezbyt nowa i auto ciezkie wiec do ekonomicznych nie nalezy ale wielkie jak czolg, do tego fastback czyli bagaznik wielki i klapa podnosi sie z szyba. Zapytam i dam znac. Link Zgłoś
gniewko_syn_ryba Re: rover 214i 17.11.05, 22:44 Wygórowana ??? Ja rok temu sprzedałem R'220 SDI, '97, 120 kkm za nieco ponad 18 tys. złp i miałem wyrzuty, że oddałem tak tanio... A teraz wychodzi na to, że miałem dużo szczęścia... (?) Link Zgłoś