kasiulek70 04.03.06, 14:40 Kto mi wytłumaczy/ jak czterolatkowi:)/ co to jest no i po co to jest : CZUJNIK STUKOWY ??????? Link Zgłoś Obserwuj wątek
crannmer Re: czujnik stukowy?????????????? 04.03.06, 15:03 kasiulek70 napisała: > Kto mi wytłumaczy/ jak czterolatkowi:)/ co to jest no i po co to jest : > CZUJNIK STUKOWY ??????? Czujnik rozpoznajacy niewlasciwy i szkodliwy dla silnika rodzaj spalania mieszanki w cylindrach - mianowicie spalanie stukowe albo detonacyjne. W przypadku wykrycia objawow takiego spalania uklady sterujace silnikiem podejmuja pewne kroki, min. cofniecie kata wyprzedzenia zaplonu i inne. Spalanie stukowe pojawia sie w przypadku zatankowania paliwa o niewlasciwej jakosci albo w przypadku przeciazenia silnika na minimalnych obrotach. MfG C. Link Zgłoś
kasiulek70 Re: czujnik stukowy?????????????? 04.03.06, 15:10 ale to nie jest powód do tego by wogóle nie jeździć autem? Link Zgłoś
jimmyjazz Re: czujnik stukowy?????????????? 04.03.06, 15:20 kasiulek70 napisała: > ale to nie jest powód do tego by wogóle nie jeździć autem? Co nie jest powodem? Obecnośc czujnika czy jego brak? Link Zgłoś
kasiulek70 Re: czujnik stukowy?????????????? 04.03.06, 18:54 mechanik sprawdzająć mój samochód powiedział że komputer pokazuje uszkodzony czujnik skokowy ponieważ nie potrafił mi wytłumaczyć po co i na co to jest narazie nic z tym nie zrobiłam ,czyli jeżdżę dalej dlatego napisałam: >>ale to nie jest powód do tego by wogóle nie jeździć autem?<< Link Zgłoś
crannmer Re: czujnik stukowy?????????????? 04.03.06, 19:08 kasiulek70 napisała: > mechanik sprawdzająć mój samochód powiedział że komputer pokazuje uszkodzony > czujnik skokowy No to w koncu stukowy czy skokowy? > ponieważ nie potrafił mi wytłumaczyć po co i na co to jest > narazie nic z tym nie zrobiłam ,czyli jeżdżę dalej dlatego napisałam: > Jesli sterowanie silnika wie o uszkodzonym czujniku, to jest prawdopodobne, ze przelaczy sie na odpowiedni tryb awaryjny, aby nie dopuscic do spalania stukowego. Co moze pociagnac za soba obnizenie mocy i momentu obrotowego, a takze zwiekszone zuzycie paliwa. > >>ale to nie jest powód do tego by wogóle nie jeździć autem?<< Wymienic i jezdzic. MfG C. Link Zgłoś
kasiulek70 Re: czujnik stukowy?????????????? 04.03.06, 19:30 crannmer napisał: No to w koncu stukowy czy skokowy? > oczywiście że stukowy >"mała" pomyłka > ale dzięki za wyjaśnienia Link Zgłoś
habudzik Re: czujnik stukowy?????????????? 04.03.06, 19:23 crannmer napisał: > albo w przypadku przeciazenia silnika na minimalnych obrotach. tzn. w jakiej sytuacji , przy jakiej jeździe ? Link Zgłoś
habudzik Re: czujnik stukowy?????????????? 04.03.06, 15:40 kasiulek70 napisała: > Kto mi wytłumaczy/ jak czterolatkowi:)/ co to jest no i po co to jest : > CZUJNIK STUKOWY ??????? Czujnik ten to element reagujący na okreslona czestotliwość powstającą podczas niekontrolowanego zapłonu (spalanie stukowe). Najnowsze rozwiązania zastosowane m.in. w BMW nie opierają się na tradycyjnym czujniku . Jego funkcje przejmuje główny komputer opierający się o dane z systemu badającego jonizacje ładunku w kazdym z cylindrów . Link Zgłoś
matejator Re: czujnik stukowy?????????????? 05.03.06, 13:31 kup sobie najnowszą gazetę Auto Technika Motoryzacyjna. w tym numerze jest artykuł o czujniku spalania stukowego. pozdrawiam Link Zgłoś
habudzik Re: czujnik stukowy?????????????? 05.03.06, 13:39 matejator napisał: > kup sobie najnowszą gazetę Auto Technika Motoryzacyjna. w tym numerze jest > artykuł o czujniku spalania stukowego. > pozdrawiam W lutowym jest o hallotronie a nie o czujniku stukowym , może w marcowym bedzie. Link Zgłoś
matejator Re: czujnik stukowy?????????????? 05.03.06, 13:52 po co się odzywasz? przecież to jest oczywiste, ze pisze o marcowym numerze, który przeczytałem już w zeszłym tygodniu, bo wyszedł pod koniec lutego tak jak większość miesięczników wychodzi pod koniec poprzedniego miesiaca. nie moja wina, że do ciebie jeszcze nie dowieźli. piszą o czujniku spalania stukowego, ewolucji systemów hamulcowych, systemach wspomagających kierowce, duży artykuł o tym jak hamować, jabyś nie wierzył że mam ten numer. Link Zgłoś
habudzik Re: czujnik stukowy?????????????? 05.03.06, 13:55 O.K. o.k. - przecież napisałem ze moze w marcowym jest . Link Zgłoś
matejator Re: czujnik stukowy?????????????? 05.03.06, 13:55 to jest to samo jak ja bym napisał, że w samochodach nie montuje się ABS bo u mnie nie ma. Link Zgłoś