Dodaj do ulubionych

Ile na sprzet Hi-Fi do samochodu?

IP: *.bielsko.dialog.net.pl 15.10.01, 23:51
Ciekawi mnie, ile wydajecie na sprzęt audio do swojego wozu? Ile chcielibyście
wydać i czy w ogóle uważacie taki wydatek za uzasadniony? Sam oscyluje wokół 5-
6 'sklepowych' tysiącach maximum, więcej to już dla maniaków i bogaczy. A może
radio w aucie w ogóle nie jest potrzebne? Myślę, że temat jest ciekawy,
zwłaszcza jeśli przyjąć do wiadomości fakt, że na zachodzie (a za wielką wodą w
szczególnoości) na dobrym graniu się nie oszczędza. PS. Ciekawostka: W
najnowszym Lexusie cabrio fabryczne audio kosztuje...połowę jego ceny!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Mar Re: Ile na sprzet Hi-Fi do samochodu? IP: 213.25.197.* 16.10.01, 00:40
      Połowę ceny samochodu - to zupełnie jak panelowy pionieer w starym maluchu.
      Uważam, że za kilkaset zł można kupić zupełnie przyzwoite radio, a głosniki są
      zwykle w wyposażeniu fabrycznym. Wszystko ponadto to fanatyzm.
      • Gość: MarekG Re: Ile na sprzet Hi-Fi do samochodu? IP: *.acn.waw.pl 16.10.01, 08:34
        nie wszystko co fabryczne jest dobre...wszystko zalezy od samochodu i nie
        zawsze jest to cena samochodu ktora akurat bedzie gwarantowala dobre
        wyposazenie audio - najbardziej mnie zaskoczyl megane mojego ojca, ktory ma jak
        na ta klase samochodu w miare dobry dzwiek.
        moim zdaniem najlepszym rozwiazaniem jest radio wbudowane w deske rozdzielcza -
        tego nikt nieukradnie, mozna aoszczedzic na szybach. Ja juz stracilem Pioneer
        ze zmieniarka = 2 szyby - szkoda ok. 5000 zeta, jedno Sony + 4 szyby - cca 5000
        zeta... takze niewiem...
        chyba bym ale wydal okolo 3500 az 5000 w zaleznosci od bagaznika - subwoofer
        pioneera The Pump jest niezly, do tego kenwooda albo aiwe z odtwarzaczem MP3
        (ok. 2000 zeta. Ostatnio zmienialem glosniki 3 lata temu, niepamietam marke,
        cca 1200 zeta.
        no i troche odlozyc na ubezpieczenie i te szyby....
        • Gość: Tom Ok Re: Ile na sprzet Hi-Fi do samochodu? IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 16.10.01, 10:26
          Głośniki wliczone w cenę samochodu to odpowiednik tego co można kupić w sklepie
          za sumę około 100-150 złotych. Zważywszy na to, że oszczędza się na wszystkim,
          fabryczne audio stanowi przede wszystkim ukłon w stronę księgowego pracującego
          dla producenta samochodu. Wystarczy zresztą zajrzeć do miejsc fabrycznych,
          wyjąć głośniki i przekonać się jaką niską jakość producent auta wciska pod
          hasłem HI FI. Magnes modelu średniniskotonowego czyli w pewnym sensie układ
          napędowy głośnika jest porównywalny wielkością z magnesem tweeterów wysokiej
          jakości. To jest jedna z przyczyn powszechnego narzekania na brak porządnego
          basu w fabrycznym systemie audio. Do tego dochodzi skromna cewka, słaby
          wzmacniacz w radiu i wiele jeszcze innych zaniedbań związanych z przygotowaniem
          zestawu audio. Jedynym rozwiązaniem jest rozsądne uszlachetnienie tego co mamy
          na pokładzie lub wymiana.

Kosz rzędu 1500 - 3500 zł to suma jaką można przeznaczyć na system, który
          powinien usatysfakcjonować niejednego słuchacza.

Skromna uwaga dla amatarów subwooferów. The Pump Pioneera jest stosunkowo drogi
          i dużo lepsze konstrukcje (choć z pewnością nie o tak atrakcyjnym wyglądzie)
          można kupić dużo taniej. :)

Pozdrawiam
          Tom Ok
          • Gość: Ralph Re: Ile na sprzet Hi-Fi do samochodu? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 16.10.01, 12:11
            Gość portalu: Tom Ok napisał(a):

> Skromna uwaga dla amatarów subwooferów. The Pump Pioneera jest stosunkowo drogi
            >
            > i dużo lepsze konstrukcje (choć z pewnością nie o tak atrakcyjnym wyglądzie)
            > można kupić dużo taniej. :)
            A wiesz coś może o skrzyniach basowych INFINITI za ok. 500pln? Swietnie komponują
            się z bagażnikiem (tylna strona siedzeń), a i dźwięk ponoć lepszy, niż z tuby.
            Pozdrawiam
            >
            > Pozdrawiam
            > Tom Ok

• Gość: Tom Ok Re: Ile na sprzet Hi-Fi do samochodu? IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 16.10.01, 15:25
              Nie miałem okazji zetknąć się bliżej ze skrzynką Infinity, jakkolwiek w razie
              jakichkolwiek wątpliwości polecam testy odsłuchowe. Lepszym testerem będzie
              Twoje ucho niż moje wskazanie - gdyż ocena dźwięku jest całkowicie subiektywna.
              MOżemy mieć zupełnie odmienne gusta.
              Jeśli będziesz miał do wyboru produkty w zbliżonej cenie, porównaj wykonanie
              obudowy (im stabilniejsza i solidniejsza tym lepiej) oraz materiały z których
              zbudowano sam głośnik. Z pewnością większe znaczenie będzie miała wielkość
              układu magnetycznego aniżeli materiał z którego zbudowano membranę. I jeszcze
              jedno. Jeśli w tej samej cenie w sklepie będziesz miał do wyboru model 25 i 30
              cm, polecam mniejszy.

Tyle ogólnych uwag w dużym skrócie.
              Pozdrawiam
              Tom Ok
    • Gość: grogreg Re: Ile na sprzet Hi-Fi do samochodu? IP: 212.160.165.* 16.10.01, 14:59
      Ja tam bez radia jezdze i nie narzekam.

Ale jakbym mial troszku wolnej gotowki...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka