Gość: maciek IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.01.03, 13:44 Po otwarciu korka wlewu oleju w Roverze 620 SDi czuć (nawet widać)wyraźny przedmuch powietrza, co może być przyczyną? maciek Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Michal Re: przedmuch IP: *.telia.com 01.01.03, 13:49 Robi wrazenie ze posiadasz gazy pod pokrywa wentyli.moga sie dostawac z komory korbowej a tam przedmuch z pod piercieni,albo tez moga byc juz wyslizgane uszczelniacze wentyli.Za rzadko zmieniales olej ,albo zes za dzuo obrotow dawal. Sprawdz ile oleju zuzywa na 100km.Tak trudno udzielic porady na odleglosc trzeba by posluchac i zobaczyc.Pojedz do znajomego mechanika niech on to obejrzy.Pzdr.Michal Link Zgłoś
Gość: maciek Re: przedmuch IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.01.03, 13:56 Tydzień temu dowiedziałem się, że poprzedni właściciel źle założył pasek rozrządu, był przesunięty o dwa zęby, czy to mogło spowodować jakieś uszkodzenia zaworów? maciek Link Zgłoś
greenblack Re: przedmuch 01.01.03, 14:13 Gość portalu: maciek napisał(a): > Tydzień temu dowiedziałem się, że poprzedni właściciel źle założył pasek > rozrządu, był przesunięty o dwa zęby, czy to mogło spowodować jakieś > uszkodzenia zaworów? > > maciek Tak, to mogło spowodować uszkodzenie zaworów. Mogły uderzyć(i chyba na pewno tak było) o tłok, powyginały się i teraz się nie domykają. Link Zgłoś
Gość: maciek Re: przedmuch IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.01.03, 14:24 Czy ktoś zna przyzwoitego mechanika zajmującego się dieslami (na śląsku)? Link Zgłoś
Gość: wojciech j. Re: przedmuch IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 01.01.03, 16:33 Ale powietrze wali czy spaliny ? Link Zgłoś
Gość: maciek Re: przedmuch IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.01.03, 18:08 Gość portalu: wojciech j. napisał(a): > Ale powietrze wali czy spaliny ? hmm, chyba jednak spaliny, bo widać lekki dymek ale nie jestem pewien Link Zgłoś
Gość: Michal Re: przedmuch IP: *.telia.com 01.01.03, 18:27 No to Greenblack ma racje ,wentyle wydechowe do wymiany.Tam nie szukaj szkrzywienia,okiem nie dostrzezesz,to jest rzedu pareset czesci milimetra skrzywienie.Jak bys chcial sprawdzic jest taka metoda,ale przy rozebranej glowicy.Probujesz dotrzec ten wentyl i on podczas wykonywania ruchu obrotowego oddaje jednostajny dzwiek .100% ze niema wlasciwej powierzhni kontaktowej.Prawidlowy odglos jest dzwiek sie zmieniajacy i wchodzacy w nizsze tony. Teraz wracamy na ziemie.Dokonaj pomiaru kompresji.Daj znac jakie wyniki otrzymales. Pzdr.Michal Link Zgłoś
Gość: maciek Re: przedmuch IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 02.01.03, 19:05 Gość portalu: Michal napisał(a): > No to Greenblack ma racje ,wentyle wydechowe do wymiany.Tam nie szukaj > szkrzywienia,okiem nie dostrzezesz,to jest rzedu pareset czesci milimetra > skrzywienie.Jak bys chcial sprawdzic jest taka metoda,ale przy rozebranej > glowicy.Probujesz dotrzec ten wentyl i on podczas wykonywania ruchu obrotowego > oddaje jednostajny dzwiek .100% ze niema wlasciwej powierzhni > kontaktowej.Prawidlowy odglos jest dzwiek sie zmieniajacy i wchodzacy w nizsze > tony. > Teraz wracamy na ziemie.Dokonaj pomiaru kompresji.Daj znac jakie wyniki > otrzymales. > Pzdr.Michal Zmierzyłem kompresję i okazało się, że mieliście rację, zawory wydechowe mają od 15 do 20 % nieszczelności, dzięki za trafną diagnozę (w odróżnieniu od specjalistów od diesli, którzy chcieli mi wymieniać pierścienie za 3000 PLN). pozdrawiam maciek Link Zgłoś
greenblack Re: przedmuch 03.01.03, 17:41 Gość portalu: maciek napisał(a): > Zmierzyłem kompresję i okazało się, że mieliście rację, zawory wydechowe mają > od 15 do 20 % nieszczelności, dzięki za trafną diagnozę (w odróżnieniu od > specjalistów od diesli, którzy chcieli mi wymieniać pierścienie za 3000 PLN). Nic tylko za mechanika iść:) > pozdrawiam > maciek Pozdrawiam Greenblack Link Zgłoś
Gość: banan Re: przedmuch IP: *.sympatico.ca 01.01.03, 21:45 Gos´c´ portalu: maciek napisa?(a): > Po otwarciu korka wlewu oleju w Roverze 620 SDi czuc´ (nawet widac´)wyraz´ny > przedmuch powietrza, co moz˙e byc´ przyczyna˛? > > maciek No to Macius ktos se "pojezdzil" na tym silniku ... pytanie Czy Japsy maja na to recepte ... moze Twoja zona cos wie? PS. Hondy lubia powietrze! Przyciskaj, przyciskaj ... Link Zgłoś
Gość: Niknejm Re: przedmuch IP: *.waw.cdp.pl / 143.26.81.* 03.01.03, 17:21 Gość portalu: banan napisał(a): > PS. Hondy lubia powietrze! Przyciskaj, przyciskaj ... Silnik Rovera 620 SDi (diesel 2.0L) to własna konstrukcja Rovera. Choć to akurat nie ma specjalnego znaczenia. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: przedmuch - problem / nie problem IP: 193.59.192.* 02.01.03, 12:15 Jeśli to powietrze to zamknij korek, bo nie masz problemu. Jaśli to gazy to niedobrze. Wyjmij bagnet oleju i wtedy sprawdź czy są podmuchy. Wtedy masz już duży problem. Link Zgłoś
Gość: Michal Re: przedmuch ---- do Macka IP: *.telia.com 03.01.03, 19:12 Robisz tak.Jezeli sie nie boisz,lub masz kolege co choc troche "meka". Zdejmujesz glowice wyjmujesz te wydechowe zawory w ktorych cylindrach byla nizsza kompresja.No i niestety musisz kupic identyczne nowe tylko orginaly zadnych podrobek.Zakladasz regulujes luz zaworowy na zdjetej glowicy.Nastepnie nowa uszczelka pod glowice i chop do kupy w odwrotnym kierunku.Dobrze jest sprawdzic powierzchnie kontaktowa zaworu,jezeli bedzie wieksza ni 0,9 mm nalezy lekko podfrezowac gniazdo zaworowe tak aby uzyskac te 0.9mm.Nie rob tego samemu bo skrzanisz glowice.Pzdr.Michal P.S jezeli bedziesz jezdil bez naprawy,zniszczysz prowadnice zaworowe,wieksze zuzycie paliwa,mniejsza moc i bedzie stale sie pogarszac.No i na kontroli rocznej nie przejdzie Twoj dieselek sprawdzianu spalin. Link Zgłoś
greenblack Re: przedmuch ---- do Macka 03.01.03, 20:09 Gość portalu: Michal napisał(a): No i na kontroli > rocznej nie przejdzie Twoj dieselek sprawdzianu spalin. Ja mam wrażenie, że 95% diesli w Polsce nie powinno zaliczyć tej kontroli. Link Zgłoś