raffix 04.01.03, 15:59 Rozwazam zakup nowej Hondy CRV - czy wiecie cos na temat jej usterkowosci, czy sprawia jakies problemy uzytkownikom? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: mat Re: Honda CRV? IP: *.gl-jp.digi.pl 04.01.03, 16:25 Miałem przyjemność kilka razy przejechać się tym samochodem. Co do usterkowości dużo powiedziec nie mogę, choć wiem, że w rocznym samochodzie uszkodziła się instalacja elektryczna wyczerpując wciąż akumulator. Negatywne wrażenie wywołała na mnie wykończeniem wnętrza. Plastiki typu "daewoo" trzeszczące i drżące przy basie z głośnika świadczą o nieprzyłożeniu się fachowców. Napęd i dynamika silnika 2.0 w porządku. Pozdrawiam Link Zgłoś
greenblack Re: Honda CRV? 04.01.03, 17:39 Jeżeli chcesz prawdziwego 4x4, to lepiej kup Subaru Forestera albo Nissana X- Trail. To są samochody z prawdziwym 4x4, a nie z jakimiś pompami i wiskozami. Może nie wyglądają tak "bajerancko", ale będziesz z nich bardziej zadowolony. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: mrufki Re: Honda CRV? IP: proxy / *.vf.shawcable.net 05.01.03, 00:21 Suzuki Vitara/ Chevy Tracker tez niczego sobie, a tansze. Link Zgłoś
greenblack Re: Honda CRV? 05.01.03, 00:37 Gość portalu: mrufki napisał(a): > Suzuki Vitara/ Chevy Tracker tez niczego sobie, a tansze. Mnie Grand Vitara, szczególnie XL-7 też się podobała, ale pozostaje jeszcze taka kwestia:( : . www.euro-ncap.com/details.php3?id=car_143_2002 . www.hwysafety.org/vehicle_ratings/ce/html/98020.htm . www.hwysafety.org/vehicle_ratings/ce/html/0116.htm Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: mrufki Re: Honda CRV? IP: proxy / *.vf.shawcable.net 05.01.03, 03:52 1. Niewatpliwiy argument przeciw, ale przeciez nie jest to jedyne kryterium wyboru samochodu. 2. XL-7 jest chyba (pisze z pamieci) 300 kg ciezszy od Forestera, ciezszy samochod jest bezpieczniejszy. 3. Pomijajac kwestie bezpieczenstwa: mam Trackera, do miasta i w teren, bardzo go sobie chwale. Pozdrawiam. Link Zgłoś
greenblack Re: Honda CRV? 05.01.03, 16:45 Gość portalu: mrufki napisał(a): > 1. Niewatpliwiy argument przeciw, ale przeciez nie jest to jedyne kryterium > wyboru samochodu. Przyznasz jednak, że bezpieczeństwo w dzisiejszych czasach jest bardzo ważnym krytreium, jeżeli nie decydującym, branym pod uwagę przy wyborze nowego auta. > 2. XL-7 jest chyba (pisze z pamieci) 300 kg ciezszy od Forestera, ciezszy > samochod jest bezpieczniejszy. Forester bez turbo waży 1360 kg, ma 4 poduszki brak ESP. Grand Vitara 2.0 am 1430 kg, a XL-7 1680, ale kosztuje już 144 tyś. Poza tym kabina Vitary jest zupełnie niestabilna i nie zapewnia elementanej sztywności i nie ma bocznych poduszek ani ESP. O wpływie masy samochodów na bezpieczeństwo możemy podyskutować tutaj: www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=20&w=4077683&a=4077683&v=2 X-Trail waży 1415 kg, ma ESP(opcja) i poduszki boczne z ochroną głowy. CR-V waży 1452 kg, ma 4 poduszki brak ESP nawet w opcji. > 3. Pomijajac kwestie bezpieczenstwa: mam Trackera, do miasta i w teren, bardzo > go sobie chwale. Kwestii bezpieczeństwa nie powinieneś pomijać:( > Pozdrawiam. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: mrufki Re: Honda CRV? IP: proxy / *.vf.shawcable.net 06.01.03, 00:06 > Forester bez turbo waży 1360 kg, ma 4 poduszki brak ESP. Grand Vitara 2.0 am > 1430 kg, a XL-7 1680, ale kosztuje już 144 tyś. > X-Trail waży 1415 kg, ma ESP(opcja) i poduszki boczne z ochroną głowy. CR-V > waży 1452 kg, ma 4 poduszki brak ESP nawet w opcji. X-Traila tutaj ne ma, jest X-Terra ktora ma za malo miejsca nad glowa jak na moja nadprzecietna dlugosc. CR-V odpada, potrzebuje terenowego auta nie tylko do wjezdzania na wyzsze krawezniki. Subaru jakos uchodzilo mojej uwadze, moze powinienem to naprawic. Przygladalem sie tez 4Runnerowi Toyoty, ale kazdy nowy model jest coraz dalszy od mojego "samochodu idealnego". Bardzo lubilem 4Runnera z roku '95, ale tam nawet poduszek nie bylo... Chce za jakis czas zmienic auto. Lubie mojego "kanciatego" Trackera, dlatego moze na nowszy model? Niestety Trackerow nie ma z V6, wiec jesli to Grand Vitara. Cena jest raczej zachecajaca. Pozyjemy zobaczymy :) O bezpieczenstwie na pewno nie zapomne! Pozdrawiam. Link Zgłoś
Gość: Raffix Re: Honda CRV? IP: *.braun.de 06.01.03, 11:43 Gość portalu: mrufki napisał(a): > Suzuki Vitara/ Chevy Tracker tez niczego sobie, a tansze. Grand Vitara (bo tylko taka chyba mozna porownac z CRV pod wzgledem wielkosci bagaznika i kabiny) w Polsce jest niestety drozsza niz CRV. Link Zgłoś
Gość: cc Re: Honda CRV tansza od Grand Vitary? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 07.01.03, 22:38 Gość portalu: Raffix napisał(a): > Grand Vitara (bo tylko taka chyba mozna porownac z CRV pod wzgledem wielkosci > bagaznika i kabiny) w Polsce jest niestety drozsza niz CRV. To prawda, choć niewiele biorąc pod uwagę, że Suzuki jest produkowane w Japonii, a Honda w Wielkiej Brytanii: Honda CRV 2.0/150 KM 99,000 zł Suzuki Grand Vitara 5D 2.0/128 KM 104,000 zł Link Zgłoś
Gość: mrufki Re: Honda CRV tansza od Grand Vitary? IP: proxy / 24.76.196.* 08.01.03, 05:07 Grand Vitara jest zbudowana na ramie i ma skrzynie redukcyjna. CRV to wlasciwie zwykly samochod, nieco wyzej zawieszony i na wiekszych kolach niz zwykle. Zalezy kto czego szuka. Link Zgłoś
Gość: mrufki Re: Honda CRV? IP: proxy / 24.76.196.* 08.01.03, 05:09 Mialem oczywiscie na mysli auto znane w Polsce jako Grand Vitara. Link Zgłoś
Gość: Marcel Re: Honda CRV? IP: *.med.umich.edu 04.01.03, 19:27 Nie wiem jak wyglada Europejska CRV, ale w Stanach auto to jest dosc popularne i ma dosc dobra opinie. Kilka znajomych osob ma model z roku 2002 i nie skarza sie na nic. No, ale byloby dosc dziwne gdyby psuly sie auta mniej niz roczne. Pod koniec 2001 tez bralem pod uwage zakup CRV, ale odrzucila mnie nowa stylistyka, wrazenie prowadzenia mini-busa i nieobliczalny naped 4x4. Wykonczenie wnetrza w wiekszosci mini SUV jest ponizej krytyki i CRV klasuje sie tutaj gdzies w polowie stawki. W zamian kupilem RAV4 i ciagle mi sie podoba. Link Zgłoś
greenblack Re: Honda CRV? 04.01.03, 21:06 CR-V www.hwysafety.org/vehicle_ratings/ce/html/0213.htm CR-V www.euro-ncap.com/details.php3?id=car_123_2002 CR-V www.nhtsa.com/NCAP/SList2.cfm Forester www.hwysafety.org/vehicle_ratings/ce/html/0214.htm Forester www.nhtsa.dot.gov/cars/testing/ncap/SList2.cfm X-Trail www.euro-ncap.com/details.php3?id=car_139_2002 Sam oceń i wybierz. Na Twoim miejscu brałbym Forestera albo poczekał trochę na X-Traila z silnikiem 2.5 R4 165KM. Mnie kupno nowego samochodu czeka za jakieś pół roku:) Pozdrawiam Link Zgłoś
fajnyadres A moze by tak... 05.01.03, 13:49 A Nissany: - Terrano, - X-Trail (!!!) ? Polecam jazde probna ! Co do usterkowosci ,to OK. X-Trail dopiero wchodzi takze zobaczymy. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: geox Re: Honda CRV? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.01.03, 15:55 Honda CRV to nie jest prawdziwa terenówka... No i to tandetne wykończenie wnętrza ... Link Zgłoś
Gość: qwer Re: Honda CRV? IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 06.01.03, 13:05 a kto twierdzi że CRV to Prawdziwa terenówka? a co takiego prawdziwa terenówka? Ktoś kto jeździ dużo w terenie i o to mu właśnie chodzi powinien szukać czegoś w stylu raczej wranglera a nie dupowozów po 1,5 t wypasionych i z ogromnym roztawem kół. Warto sobie bardzo dokładnie zadać pytanie ile czasu się spędza na jakim terenie bo na oko to 90% tych terenufek pomyka po mieście a teren jaki najczęsciej pokonują to kawałek nieodśnieżonej drogi osiedlowej ;-) oczywiście życzę najlepszych wyborów - może warto sobie sprawdzić auto w warunkach do jakich ma służyć? - w końcu tak czy inaczej zakup powyżej 100k to i diler da sie przejechać za miasto nie? Link Zgłoś
Gość: Adam W. Re: Honda CRV? IP: *.acn.pl / 10.64.9.* 07.01.03, 22:08 Ostatnio sporo jeździłem nowym C-RV , mogę Ci trochę ponarzekać. Co do wykończenia wnętrza , jego "tandetności" czy nie trudno mi się wypowiadać... Auto spore , duży bagażnik , nieźle wyposażone , mocny silnik 150 KM z całkiem dobrym przyspieszeniem ( 10 s.) i relatywnie niewielkim zużyciem paliwa. Dla mnie koszmarne , niewygodne fotele , gówniany skok sprzęgła no i to ciągłe poczucie niepewności podczas jazdy po trasie - na zakrętach auto ma ochotę się wykopyrtnąć ( ostrzega o tym producent w instrukcji) - za wysoko środek ciężkości. O jej właściwościach terenowych zapomnij , RAV-4 jest pod tym względem o niebo lepsza , no i ten dziwaczny napęd sprawiający więcej kłopotu niż pożytku . Na śliskiej nawierzchni zamiast poprawiać przyczepność tak potrafi szarpnąć , że może się źle skończyć. Ogólnie : pomimo gabarytów , walorów silnika , dobrych gwarancji - auto nie jest warte swojej ceny : za tą forsę możesz mieć np. Toyota Land Cruiser 90 Prado 3.0 TDI lat 3 i dopiero zobaczysz co to znaczy wygodne , duże , mocne , niezawodne auto na szosę i w teren. PZDR. Link Zgłoś
greenblack Re: Honda CRV? 07.01.03, 22:12 Gość portalu: Adam W. napisał(a): > Ogólnie : pomimo gabarytów , walorów silnika , dobrych gwarancji - auto nie > jest warte swojej ceny : za tą forsę możesz mieć np. Toyota Land Cruiser 90 > Prado 3.0 TDI lat 3 i dopiero zobaczysz co to znaczy wygodne , duże , mocne , > niezawodne auto na szosę i w teren. ;))))))))))) > PZDR. Pozdrawiam Link Zgłoś