Dodaj do ulubionych

Almera sedan, a może Primera ?

IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 22.06.01, 00:00
Czy lepiej brać Almerę sedan 1,8, czy dodać 2 tys. i łyknąć Primerę 1,6 ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Pixelek Re: Almera sedan, a może Primera ? IP: 195.94.205.* 22.06.01, 00:00
      Też 2 tygodnie temu miałem ten wybór. Łyknąłem Primerę 1.6 bo ma świetną
      automatyczną klimę, bardzo dobre (mimo braku zmieniarki) zintegrowane z deską
      radio, którego ci nie zwiną (bo nawet w takiej samej Primerze ale innym wozie
      nie będzie działało) i które jest wzorniczo idealnie zgrane z wyświetlaczem na
      desce. Ponadto regulacja fotela kierowcy w Almerze jest raczej symboliczna. W
      Primerze masz 3 regulacje plus lędźwie (wbrew pozorom ta ostatnia bardzo ważna).
      Primera ma więcej kufra (dla mnie to ważne, bo mam 10-letnie bliźniaki). A
      silnik 1.6 pomimo sporej masy Primery nie powinien być "wołowaty". Będę mógł
      to stwierdzić po przejechaniu 1 600 km. Ale z relacji znajomka, który je już
      zrobił nie wynika. W stosunku do Almery schowków jest mniej, ale może to i dla
      mnie lepiej, bo nie będę musiał z dwudziestu paru możliwych miejsc wyciągać
      różnych papierków rozsianych przez dzieci. No i jeszcze jedna ale za to istotna
      dla nas - europejczyków cecha: Primera jest nie tylko produkowana w Anglii,
      ale także tam (oprócz silnika i zawieszenia) zaprojektowana, dlatego
      dostosowana jest do europejskiej sylwetki. Siedzenia nie są za krótkie,
      oparcia nie są za niskie a zagłówki dają się swobodnie wyregulować do wzrostu
      europejczyka (ja mam 176 cm. wzrostu). A na zakończenie akcent estetyczny:
      środkowy słupek w Primerze jest czarny, co sprawia, że stylistycznie obrys szyb
      bocznych stanowi jedną całość. Wygląda to bardziej elegancko. To kilka moich
      subiektywnych argumentów za Primerą.
      A poza tym poradzę ci jak ojciec: wybierz sam. I szerokiej drogi.
    • Gość: Jarek Re: Almera sedan, a może Primera ? IP: *.telkab.pl 23.06.01, 00:00
      W jaki sposob wyliczyles te 2 tysiace? . Ja liczylem i wyszlo mi 7 tysiecy
      oczywiscie pln. Ja z tego wzgledu wybralem Almere 1.8 sedan ,ktora mysle bede
      odbieral w tym tygodniu . Pozdrawiam
      • Gość: senny Re: Almera sedan, a może Primera ? IP: 195.41.66.* 25.06.01, 00:00
        Almera jest w srodku wezsza od Primery o 1.5 cm. Miejsca na nogi dla pasazerow
        z tylu tyle samo. Bagazniki porownywalne. Tak wiec raczej to kwestia prestizu
        niz realnych argumentow. Oba samochody rownie ciche. Podatek od srodowiska taki
        sam.

A tak na marginesie, dlaczego sedan? 5d jest bardziej poreczne pod kazdym
        wzgledem. Np. w 5d mozna przewiesc almera materac do tapczanu dla 2 osob a jak
        to zrobic w sedanie?

pzdrw
    • Gość: Niknejm Re: Almera sedan, a może Primera ? IP: *.pg.com 26.06.01, 00:00
      Miałem okazję dopiero co przejechać się Almerą 1.8 (choć hatchback). Myślałem,
      że jak 114KM i 158Nm (już przy 2800 obr/min!) to przyspieszenie/elastyczność
      musi być super (nie Porsche ofkorz, ale porządne).
      Niestety lekutko się zawiodłem pod tym względem. Zwłaszcza elastyczność mnie
      nie przekonała do końca, oczekiwałem lepszej zważywszy na przebieg momentu
      obrotowego.
      Ostatnio dowiedziałem się dlaczego tak było. Nissan po prostu zawyżył dane
      swojego silnika, albo pomiary przeprowadzał jakoś dziwnie! Z testu który
      przeczytałem (przeprowadzonego na hamowni) wynikało, że realny max moment
      obrotowy był poniżej 140Nm, a więc przypominający raczej silnik 1.6 i to bez
      osławionych zmiennych faz rozrządu.
      Biorąc powyższe pod uwagę obawiam się, że silnik 1.6 może być dla dość ciężkiej
      w końcu Primery nieco za słaby.
      Ale jeśli najważniejszy jest komfort/obszerność/wyposażenie, to Primera w tej
      sytuacji oczywiście lepsza.
      Od razu uprzedzę trochę protesty - nie mówię, że Almera jest mało dynamiczna,
      bo jest OK. Ale patrząc na dane "papierowe" oczekiwałem czegoś więcej.

Pozdrawiam,
      Niknejm
      • Gość: kwafik Re: Almera sedan, a może Primera ? IP: 10.13.172.* / *.warta.pl 27.06.01, 14:35
        Zdaje się, że z nową almerą Nissan wyciął ten sam numer, co z poprzednią.
        Jezdziłem taką przez prawie 2 lata i nijak do samego końca nie mogłem uwierzyć,
        że ma prawie 90 KM (chociaż fakt, moment był słabiutki bo coś ok 120Nm).
        Zaznaczam, że była to wersja 1.4 kupiona w Polsce (na rynku zachodnim spotykało
        sie też wersje 1.4 75 KM). Teraz jeżdzę peugeotem 306 1.6 (88 KM) i różnica
        jest wyraźna (na korzyść 306 rzecz jasna).
        Jesli róznica w cenie wynosi faktycznie 2000 zł i miałbym do wybory tylko
        almere i primere, to bralbym primere. Ale generalnie oba nissany są nudne i bez
        jaj i na szczescie do wyboru jest wiele innych samochodow.

Podrawiam

A tak na marginesie. Samochody samochodami ale serwis nissana (przynajmniej w
        Wawie, z ktorymi sie zetknalem) 2 lata temu był, mowiąc delikatnie do d.... Nie
        wiem jak jest teraz.
    • Gość: ma Re: Almera sedan, a może Primera ? IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 26.06.01, 00:00
      Gość portalu: remix napisał(a):

> Czy lepiej brać Almerę sedan 1,8, czy dodać 2 tys. i łyknąć Primerę 1,6 ?

Jeżeli różnica rzeczywiście wynosi 2,000, to bym się nie zastanawiał i brał
      Primerę.
      Ja mam służbową Almerę hatchback 1.8, mój ojciec Primerę 2.0 (tak się złożyło
      wesoło, nie pracujemy razem). Almera 1.8 jest super - cicho, wygodnie - ale tylko
      na przednich siedzeniach. Ja wiem, że sedan jest większy, ale tylko teoretycznie.
      Z tyłu się nie da wytrzymać, byłem w salonie i sprawdzałem - w sedanie też jest
      słabo. Poza tym sedan nie wygląda za specjalnie - ten tył z powodu 15" kół jest
      strasznie uniesiony i wygląda pokracznie.

Jeżeli chodzi o schowki, to zgadzam się z jednym z uczestników forum - tylko
      więcej miejsc na papierki - najwazniejsze schowki - w drzwiach, przed pasażerem i
      pod łokciem kierowcy są też w Primerze. Dobry jest w Almerze ten schowek, gdzie
      powinien być ekran nawigacji sat. Ale chyba najważniejsze jest, ze Primera jest
      większa i wygodniejsza a silnik 1.6 powinien wystarczyć, chyba, że bardzo dużo i
      daleko jeździsz, to dla własnego bezpieczeństwa lepiej mieć większy.

I to by było na tyle.

PS. Gdybym miał się zamienić na Primerę 1.6 z aut. klim. i radiem , tobym się nie
      zastanawiał, chciaż lubię swoją Almerę.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka