Dodaj do ulubionych

osłona silnika- Ford Focus

08.02.07, 18:39
Witam, mam pytanie do zorientowanych. Czy ktoś z Was montował w Focusie
jedynce benzyniaku osłone pod silnikiem? Pytam, bo dostępne są do diesli i
nikt w ASO nie był mi w stanie powiedzieć czy pasują one do do benzyny. Czy u
Was też jak jest mokro, zapala sie kontrola ładowania? Moze wiecie czy to od
wilgoci cxzy coś innego jest winne.
dzięki i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kodem_pl Re: osłona silnika- Ford Focus 08.02.07, 18:47
      Najprawdopodobniej od wilgoci. Slizga sie pasek klinowy (napedzajacy alternator)
      lub po prostu alternator ma dosc takich warunkow. Jak zalozysz oslone odwdzieczy
      Ci sie za to alternator, rozrusznik i wszystko inne. Jak? Dluga i bezawaryjna praca.

www.allegro.pl/search.php?string=os%C5%82ona+focus
      kup raczej cos takiego. Z pewnoscia nie bedzie tak dobrze spasowana jak
      fabryczna (ktora jest pewnie matryca tych, ale zawsze cos sie nie udaje) i nie
      bedzie z tak dobrych materialow, ale swoja role powinna spelnic i cenowo pewnie
      tez lepsza:-D
    • cheyenne20 Re: osłona silnika- Ford Focus 09.02.07, 10:09
      Jaką masz foczkę ?
      W mojej jest osłona i chyba była fabryczna , bo nie podejrzewam
      poprzedniego właściciela o taka ekstrawagancję jak montaż czegokolwiek
      dodakowego.
    • koljax Re: osłona silnika- Ford Focus 09.02.07, 11:28
      Troche nie zupelnie w temacie, bo interesuje mnie akurat FocusII (1.6 100KM).
      Czy ktos sie orientuje jak jest w II-ce. Podobno sa dostepne dwie oslony (ktore
      nie sa montowane w standardzie). Jedna od dolu zeby zabezpieczyc silnik przed
      brudem itp. a druga od gory, ktora ma za zadanie wyciszyc silnik.
      W salonie twierdza ze obie sa zupelnie niepotrzebne (bo w przeciwnym razie
      bylby montowane w fabryce), ale wiadomo ze w ASO czlowiek niewiele mądrego sie
      dowie...
      W sumie nie narzekam na halas i dlatego ciekaw jestem czy to wyciszenie ma
      jakikolwiek sens i jak to jest z tym zabezpieczeniem od dolu ? Czy ktos to
      sobie zamontowal i jakie sa wrazenia ?
      • cheyenne20 Re: osłona silnika- Ford Focus 09.02.07, 11:42
        > Troche nie zupelnie w temacie, bo interesuje mnie akurat FocusII (1.6 100KM).
        > Czy ktos sie orientuje jak jest w II-ce. Podobno sa dostepne dwie oslony
        (ktore
        >
        > nie sa montowane w standardzie). Jedna od dolu zeby zabezpieczyc silnik przed
        > brudem itp. a druga od gory, ktora ma za zadanie wyciszyc silnik.

- jak najbardziej w temacie, mój focus II 1,6 TDCi 90Km 2005 r ma osłonę !!!
        Nie sądzę, aby szkop sobie to zamontował bo oni mają takie rzeczy w d....
        • koljax Re: osłona silnika- Ford Focus 09.02.07, 11:54
          cheyenne20 napisał:

>mój focus II 1,6 TDCi 90Km 2005 r ma osłonę !!!

Ale ja mam benzyne (1.6 100KM z 2006 r) i w Polsce w salonach sprzedaja bez
          tych oslon i dlatego chcialem sie cos wiecej dowiedzic czy warto dokupic...
          Za miesiac stuknie roczek i mam pierwszy przeglad, wiec moglbym przy okazji im
          zlecic montaz, ale jesli faktycznie nie warto, to dam sobie spokoj ?
          A ASO twierdza, jak juz wspominaja, ze obie te oslony nie sa potrzebne, ale ja
          im jakos nie ufam.
          Dlaczego im nie ufam ? Np. dlatego ze kupujac moja foke wypytywalem o rozne
          silniki, bo troche rozwazalem diesla. Naczytalem sie ze fordowskie diesle nie
          sa najlepsze, wyjatkowo wrazliwe na paliwo itp. Zapytalem czy ten 1.6tdci 90KM
          to jest silnik forda i powiedziano mi ze tak. A teraz juz wiem ze jest to
          silnik peugeota, a co jak co, ale diesle francuzi robia bardzo dobre.
          Poza tym o cokolwiek ich zapytac to g..no wiedzą.
          • koljax Re: osłona silnika- Ford Focus 09.02.07, 11:56
            Przy okazji, odnosnie tego przegladu, czy warto z nimi dyskutowac nt. ew.
            wymiany softu ?
            • kodem_pl Re: osłona silnika- Ford Focus 09.02.07, 17:14
              AD Softu: chodzi Ci o update czy chiptuning? Jak o update to najczesniej, gdy
              dajesz auto do przegladu a oni maja nowy soft i tak go wgrywaja.

AD Oslony: mialem auto bez oslony, teraz mam w zasadzie to samo z oslona (na
              dole)... inna bajka. Silnik sie w ogole nie brudzi, alternator nigdy nie
              'piszczy' po wjezdzie w kaluze etc. Co ciekawe w poprzednim aucie alternator
              swojego czasu 'padl'...
          • cheyenne20 Re: osłona silnika- Ford Focus 09.02.07, 12:06
            1,6 TDCI 90KM jest bardzo oszczędny i ma w miaręprzyzwoite osiagi.
            Jest jeden ból, w porównaniu do Twojej benzyny jest glosny jak traktor.
            • koljax Re: osłona silnika- Ford Focus 09.02.07, 12:12
              W trasie nie udalo mi sie jeszcze zejsc ponizej 6,5 ltr/100km (ale to przy
              bardzo spokojnej jezdzie, w granicach 120km/h, na A4 ze stala predkoscia).
              Normalnie w trasie, z klima to ok. 7,0-7,5 ltr. W miescie (straszne korki i
              krotkie trasy = 6km mam do pracy to 9,5-10 ltr/100km, a teraz w zimie to
              jeszcze wiecej).
              Zastanawiam sie czy upgrade softu na nowsza wersje daje nadzieje na
              zmniejszenie spalania...?
              • cheyenne20 Re: osłona silnika- Ford Focus 09.02.07, 12:24
                > W trasie nie udalo mi sie jeszcze zejsc ponizej 6,5 ltr/100km (ale to przy
                > bardzo spokojnej jezdzie, w granicach 120km/h, na A4 ze stala predkoscia).
                > Normalnie w trasie, z klima to ok. 7,0-7,5 ltr. W miescie (straszne korki i
                > krotkie trasy = 6km mam do pracy to 9,5-10 ltr/100km, a teraz w zimie to
                > jeszcze wiecej).

-myślę, że wymiana softu nic nie zmieni. Automatyczne ssanie wyłączy się
                przy okreslonych parametrach silnika i chyba nie da się tego przyspieszyć.
                Wartości spalania jakie podajesz są rewelacyjne ! ( dla benzyny)
                • koljax Re: osłona silnika- Ford Focus 09.02.07, 13:16
                  Staram sie zawsze (w miare mozliwosci oczywiscie) hamowac silnikiem, mam tez
                  tendencje do jazdy na niskich obrotach 2,5-3,0 tys rpm (moze nawet troche za
                  niskich ze wzgledu na "dobro" silnika...). Ruszam na swiatlach bez pisku opon
                  itp. i tak jakos wychodzi. Poza tym przy docieraniu przez pierwsze 3-4 tys km
                  nie zdazylo mi sie przekroczyc mniej wiecej 4,2 tys rpm.
                  Ale kiedys mialem micre 1.0 i w trasie palila ponizej 5 litrow (ale zero
                  przyjemnosci z jazdy - cos za cos !).
                  Potem mialem focusaI 1.8 benzyna no i ten w trasie lykal co najmniej 8 a w
                  miescie 11-12, wiec faktycznie teraz jest tak posrodku. Dobrze ze mimo
                  przyworcenia akcyzy benzyna sie trzyma poki co w razsadnej cenie, bo jak znowu
                  skoczy do ponad 4,5 to bedzie niefajnie. Ostatnio (jakis tydzien temu)
                  tankowalem na BP (95-tke) w Krakowie za 3,59 (to rozumiem !).
                  • 2-pi-r Re: osłona silnika- Ford Focus 09.02.07, 13:51
                    moj zużywa po mieście ok 7,5l a w trasie go jeszcze nie mierzyłem (zazwyczaj
                    mam jazde mieszaną). Foka 1,6 benzyna. pozdr.
                  • cheyenne20 Re: osłona silnika- Ford Focus 09.02.07, 13:51
                    No to jeździsz całkiem noramlnie.
                    Zazdroszczę Ci, że jesteś pierwszym właścicielem foki.
                    Ja mam po helmucie, więc spodziewam się, że parę rzeczy
                    mnie jeszcze zdziwi podczas eksploatacji.
    • s_mi Re: osłona silnika- Ford Focus 11.02.07, 19:36
      Wszystkie informacje nt. tego modelu forda znajdziesz na:
      forum.focusklubpolska.pl/index.php
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka