Dodaj do ulubionych

Opona Lenta Zimowa czy Wielosezonowa ?

14.04.07, 12:48
Pytanie jak w temacie
co lepiej kupic opony lenie na lato czy zimowe na zime czy poprostu opony
wielosezonowe ???
Bo mysle o O ponach wielo sezonowych ale nieiem czy to dobry wybor
podopowiedzcie co nieco
Obserwuj wątek
    • primo555 Re: Opona Lenta Zimowa czy Wielosezonowa ? 14.04.07, 13:22
      To tak jakbys zapytal:

Co lepiej kupic sandaly na lato, czy kozaki na zime , czy poprostu kalosze ?
      Bo mysle o kaloszach ale nie wiem czy to dobry wybor podpowiedzcie co nieco
      • bolo737 Re: Opona Lenta Zimowa czy Wielosezonowa ? 14.04.07, 16:50
        primo555 napisał:

> To tak jakbys zapytal:
        >
        > Co lepiej kupic sandaly na lato, czy kozaki na zime , czy poprostu kalosze ?
        > Bo mysle o kaloszach ale nie wiem czy to dobry wybor podpowiedzcie co nieco

krótko: brednie
        • primo555 Re: Opona Lenta Zimowa czy Wielosezonowa ? 14.04.07, 18:56
          mialem kiedys w jednym z samochodow opony wielosezonowe i tak szczerze mowiac
          to nie spisywaly sie ani za dobrze w lecie ani za dbrze w zimie, teraz do
          kazdego z samochodow ktore posiadam mam komplet opon zimowych i letnich na
          osobnycg felgach i to jest najlepsze rozwiazanie
          • tiges_wiz Re: Opona Lenta Zimowa czy Wielosezonowa ? 23.04.07, 09:34
            zalezy jaka wielosezonowa. Goodyear Vector 5 jest lepszy od wielu zimowek i jest
            polecany przez ADAC.
      • bunkum Re: Opona Lenta Zimowa czy Wielosezonowa ? 23.04.07, 00:34
        > To tak jakbys zapytal:
        >
        > Co lepiej kupic sandaly na lato, czy kozaki na zime , czy poprostu kalosze ?
        > Bo mysle o kaloszach ale nie wiem czy to dobry wybor podpowiedzcie co nieco

Nie obrazajac osob niepelnosprawnych, tak powiedziec moglby biedny inwalida po
        nieszczesliwym wypadku w ktorym stracil obie nogi i kamaszy nie potrzebuje.
        • primo555 Re: Opona Lenta Zimowa czy Wielosezonowa ? 23.04.07, 09:46
          Nie pieprz glupot. kazdego kogo stac ma i zimowe i letnie, bo nie oszczedzaja
          na swoim bezpieczenstwie. Jechales kiedys do Austrii na narty czy do
          Szwajcarii na letnich oponach , ahaha , daleko to bys nie zajechal , cwaniaczku
    • marek.dumle Re: Opona Lenta Zimowa czy Wielosezonowa ? 14.04.07, 17:02
      Jeżeli w zimie jeździsz tylko po mieście - kup całoroczne i jeździj ostrożnie w
      zimie
      Jeżeli w zimie jeździsz w "terenie" - kup letnie i zimowe
    • robert888 Re: Opona Lenta Zimowa czy Wielosezonowa ? 14.04.07, 19:43
      jak jeździsz wolno - kup lente
      jak jeździsz mało - kup lenie

w kazdym innym wypadku kup siodło.
    • armagedon Re: Opona Lenta Zimowa czy Wielosezonowa ? 22.04.07, 13:03

Postanowilem kupic do E30
      letnie opony
      Fulda DIADEM LINERO - 175/65R14 82 T(letnia)
      4 szt. koszt 584zl
      Dobry wybor ???
      • robert888 Re: Opona Lenta Zimowa czy Wielosezonowa ? 22.04.07, 13:12
        znakomity -
        szfagier ma takie na kołach w rozrzutniku obornika jeszcze sprzed I Wojny
        Punickiej i bardzo sobie chwali. Znakomite prowadzenie w skibie i absolutny
        brak mudplanningu. Rewelka!
        • armagedon Re: Opona Lenta Zimowa czy Wielosezonowa ? 22.04.07, 21:03

jak traktowac odpowiedz pana powyzej ??
          ktory mi tu mowi o rozrzutniku
          • marek.dumle Re: Opona Lenta Zimowa czy Wielosezonowa ? 22.04.07, 21:10
            armagedon napisał:

> jak traktowac odpowiedz pana powyzej ??
            > ktory mi tu mowi o rozrzutniku

Olej
            Fulda Diadem Linero to nie rewelacja (jeździłem) ale da się na nich jeździć
          • armagedon Re: Opona Lenta Zimowa czy Wielosezonowa ? 07.08.07, 13:00
            Ile u was kosztuje wymiana dwoch tylnych opon ?
            bo umnie az 30 zl
            • tiges_wiz Re: Opona Lenta Zimowa czy Wielosezonowa ? 07.08.07, 13:19
              ja jak kupilem opony za 250 zl za sztuke, to wymiane i mycie cisnieniowe obreczy
              mialem w cenie. Wymienili tez jeden wentyl.
      • al9 Re: Opona Lenta Zimowa czy Wielosezonowa ? 22.04.07, 22:03
        584 zł za cztery sztuki...
        Moze kup dębicę
        al
      • waga71 Re: Opona Lenta Zimowa czy Wielosezonowa ? 23.04.07, 09:28
        opony.com/opony/48459_uniroyal_rallye_680.html
    • wallenrode Re: Opona Lenta Zimowa czy Wielosezonowa ? 23.04.07, 09:33
      jak jeździsz po miescie to kup wielosezonową....

ja do tej pory miałem wielo i malina.
    • primo555 Re: Opona Lenta Zimowa czy Wielosezonowa ? 23.04.07, 09:43
      LETNIA NA LATO ZIMOWA NA ZIME
      • tiges_wiz Re: Opona Lenta Zimowa czy Wielosezonowa ? 23.04.07, 09:53
        ja jednak wole zestaw: wielosezonowa + lancuchy

co do wielosezonowych

www.adac.de/Tests/Reifentests/Winterreifen/175_65_R14_T_10_2005/tab.asp?ComponentID=126959&SourcePageID=127153
        Jak widac Vector 5 jest lepszy od zimowego toyo, fuldy, baruma czy pneumanta
        dostal tez ocene : godny polecenia.
        • robert888 Re: Opona Lenta Zimowa czy Wielosezonowa ? 23.04.07, 09:55
          jak ktoś ma 171Nm, z których juz 10 lat temu połowa zdechła to mu wszystko
          jedno na czym jeździ. Przy takim momencie to 2mm bieznika jest aż nadto bogato.
          • tiges_wiz Re: Opona Lenta Zimowa czy Wielosezonowa ? 23.04.07, 10:05
            czyli twierdzisz, ze komplet lato-zima nie zawsze jest konieczny?
            Czy ADAC bylo przekupione twierdzac ze wielosezonowka (zreszta nie taka tania)
            bywa lepsza od srednich i kiepskich zimowek?

Moja opona to jest Vector + EV-2 195/60 H i jakos nie zauwazylem zeby w zimie
            nie dzialala. Wrecz przeciwnie. Moze tobie potrzebny jest Vector+ EV-a
            225/45R17 225/45 R17 W?.

W gory bym zabral lancuchy i sie smial z tych na zimowkach.
            • robert888 Re: Opona Lenta Zimowa czy Wielosezonowa ? 23.04.07, 10:10
              jak jest śnieg lub breja to jade 4x4 na całorocznych kartoflakach, bodajże
              225/55x17H wystarczy. Natomiast auta, w których mam 400-600Nm wogóle w zimie po
              mokrych drogach nie ciagam, bo mi szkoda. Nie mam dla nich oczywiście zimówek,
              bo po co hehe.
              • tiges_wiz Re: Opona Lenta Zimowa czy Wielosezonowa ? 23.04.07, 10:17
                gosc chce kupic 4 opony za 500 zl, a ty mu z takimi wyskakujesz ...
                nawet te goodyeary wielosezonowe sa po za jego zasiegiem, bo jedna kosztuje
                250-300 zl.
                • robert888 Re: Opona Lenta Zimowa czy Wielosezonowa ? 23.04.07, 10:21
                  jak o gościu mowa, to dla niego optimum pozostają D124 od PF125. Znakomite
                  kartoflaki i do jego styranej życiowo bejcy będą jak znalazł. Podobnie jak do
                  glebogryzargi wuja i rozrzutnika szfagra.

PS. miałem dawnymi czasy D124 w skodziance 120. Były prima sort, ale wtedy
                  innego sorta nie można było uświadczyć hehe.
                  • wallenrode Re: Opona Lenta Zimowa czy Wielosezonowa ? 23.04.07, 11:40
                    duzo wiesz o takich wiejskich maszynach - czyżby to jakis klucz...?
                    a co do twoich wypowiedzi to nie udawaj kozaka bo chwalić się na forum każdy
                    może a prawda moze byc zupełnie inna.... :)
              • reconquista fantasta 23.04.07, 14:22
                szczególnie w hamowaniu na sniegu pomaga 4x4 "na kartoflakach"
                jakiś chyba kompleks wiejski posiadasz: kartoflaki, rozrzutniki, glebogryzarki

• wallenrode Re: fantasta 23.04.07, 14:40
                  takich charakterystycznych forumowiczów trapi mania niższości bo inaczej nie
                  sposób zrozumieć takiego szczekania.

a druga sprawa to po co do zardzewiałej Nivy kupować cos lepszego ;)
    • piotr33k2 Re: Opona Lenta Zimowa czy Wielosezonowa ? 23.04.07, 14:53
      moim zdaniem tzw. opony wielosezonowe czy uniwersalne to mit ,opony te są ni w
      pięć ni w dziewieć ,o wiele gorzej zachowują w temepraturach plusowych
      szczególnie przy wiekszych predkosciach a zimą wcale nie są lepsze od letnich
      jak jest lód snieg i munusowe temperatury ,normalnie lepiej się jeżdzi latem na
      letnich (do pierwszych mrozów) a zimą na dobrych nie zjechanych typowych
      zimówkach.
      • tiges_wiz Re: Opona Lenta Zimowa czy Wielosezonowa ? 23.04.07, 14:59
        www.oeamtc.at/netautor/html_seiten/reifentests/winter2006/185_60_14/uebersicht.htm
        ciekawe co nie?
        Vector 5 wyszedl najpepiej na lodzie .. jak sie to ma do twoich twierdzen?
        • piotr33k2 Re: Opona Lenta Zimowa czy Wielosezonowa ? 23.04.07, 15:05
          to nie teoria a praktyka ,teorie to masz własnie w tych "teoretycznych"
          tabelkach , he he.co do tych konkretnych opon nie bede się spierał moze
          faktycznie sa to jakowes "cuda" najlepsze na lato i najlepsze na zime , he he.a
          ile kosztuja 1000 zł sztuka? , he he.
    • grzek Re: Opona Lenta Zimowa czy Wielosezonowa ? 23.04.07, 15:46
      armagedon napisał:

Jeżeli dla wielosezonowej alternatywą jest letnia i zimowa ale kiepskiej jakości
      to oczywiście lepiej wybrać wielosezonową. Wszystko zależy od kasy. A pewnie za
      parę lat zimowe w zimie będą obowiązkowe jak światła w lecie :).
      • robert888 Re: Opona Lenta Zimowa czy Wielosezonowa ? 23.04.07, 16:41
        nie będą, bo będzie obowiązkowe ocieplenie klimatu. Poza tym nie będzie z czego
        dłubac tych opon.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka