Dodaj do ulubionych

Corolla czy Almera?

IP: *.chello.pl 25.05.03, 22:50
No właśnie, jak wygądają koszty przeglądów, awaryjość no i z jakim silnikiem?
Jak wygląda w codziennym użyciu diesel w nissanie a jak w toyocie?
Obserwuj wątek
    • Gość: vd Re: Corolla czy Almera? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 26.05.03, 10:57
      nie chce sie wtracac bo nie jestem specem od aut japonskich ale mam sentyment
      do almery :) ale probujac byc obiektywnym to...

Jak dla mnie ze wzgledu na wyglad, wyposazenie, funkcjonalnosc i cene
      zdecydowanie almera, corolla natomiast ze wzgledu na silniki troche wyzsza
      technike (nowsza konstrukcja)i minimalnie jakosc wykonania ( chyba plastiki sa
      lepsze) oraz bezapelacyjnie lepszy serwis (czyt. profesjonalny)
      moje spostrzezenia opoieram na opinii znajomych i wlasnym krotkim epizodzie z
      obydwoma pojazdami.
      Ja wybieram w ciemno almere ale ja kupuje oczami :) Poza tym Toyoty chyba nie
      maja w standardzie kluczy co troche mnie zniecheca ;)
      • Gość: OrL Re: Corolla czy Almera? IP: 62.29.137.* 26.05.03, 11:04
        Musze cie rozczarowac, reklama klamie :))) Corolla ma klucze, coprawda tylko do
        kol, ale ma :))
        Co do kosztow przegladow, coprawda silnikow benzynowych to wyglada to tak.
        po 15 tys. Corolla 1,6 -- PLN, Almera 1,8 --> 700 PLN
        po 30 tys. Corolla --> 1100 PLN, Almera --> 1200 PLN
        Co do przegladow Corolli po 30 tys. to tam byla jeszcze chyba wymiana klockow.
      • Gość: vd Re: Corolla czy Almera? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 26.05.03, 11:05
        .. zapomnialem dodac ze jesli chodzi o diesle to chyba wszystkie europejskie
        konstrukcje sa lepsze od D4D toyoty, a chyba francuski dci jest montowany w
        nissanie, swiadczy o tym chocby fakt ze jak gdzies wyczytalem toyota w
        niedalekiej przyszlosci bedzie pakowac fiatowskie multijety 16v do yarisow,
        chociaz jak znam podejrzliwosc japoncow to najpierw pokatuja pizza silnik na
        hamowni przez rok zanim wloza go do swojego cuda, ale fakt jest faktem ze z
        dieslami (szczegolnie malymi )sa w sredniowieczu motoryzacji
        • Gość: Niknejm Re: Corolla czy Almera? IP: 143.26.82.* 26.05.03, 11:38
          Corolla - zawsze była dobrze oceniana przez użytkowników (również tych znanych
          mi osobiście).
          Almera - już z kilku źródeł słyszałem, że od czasu przejęcia Nissana przez
          Renault jakość spadła (korodujące blachy na przykład). Poza tym silnik 1.8 jest
          troszkę, jak na 1.8, za mało żwawy. Nie wypada lepiej niż 1.6 Corolli (o
          Hondzie 1.8VTEC DOHC w ogóle nie mówię ;-)).

Pzdr
          Niknejm
          • Gość: zbig Re: Corolla czy Almera? IP: 212.160.128.* 26.05.03, 12:01
            3.5 letnia Corolla/ta poprzednia/,83000 przebiegu,wszystko mechanicznie raczej
            w porządku.Jednakże odczuwa się tak to ujmując"generalne rozklekotanie "auta
            oraz ślady korozji w miejscu gdzie szyba przednia łączy się z dachem.
            Pozdr.
            • Gość: Kec Re: Corolla czy Almera? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.05.03, 12:52
              A może Civic
              Model pięciodrzwiowy rzuca na kolana
              pod względem przestrzeni wewnątrz
              Rozstaw osi zbliżony do klasy średniej (2.68m)
              Świetne silniki benzynowe
              (podobno szykuje się znaczna podwyżka akcyzy na ropę)
              Duży bagażnik
              Teraz w promocji klima i lakier metalik
              pozdrawiam
        • Gość: Adam W. Re: Corolla czy Almera? IP: *.acn.pl / 10.64.9.* 26.05.03, 13:32
          Gość portalu: vd napisał(a):

> .. zapomnialem dodac ze jesli chodzi o diesle to chyba wszystkie europejskie
          > konstrukcje sa lepsze od D4D toyoty, a chyba francuski dci jest montowany w
          > nissanie, swiadczy o tym chocby fakt ze jak gdzies wyczytalem toyota w
          > niedalekiej przyszlosci bedzie pakowac fiatowskie multijety 16v do yarisow,
          > chociaz jak znam podejrzliwosc japoncow to najpierw pokatuja pizza silnik na
          > hamowni przez rok zanim wloza go do swojego cuda, ale fakt jest faktem ze z
          > dieslami (szczegolnie malymi )sa w sredniowieczu motoryzacji

To ciekawe bo juz w yarisach są D4D 75 KM , które BMW pakuje ( ma pakować) do
          MINI a toyota ma brać od fiata?
          PZDR.
    • Gość: oldek Re: Corolla czy Almera? IP: 193.0.68.* 26.05.03, 18:49
      chyba wybiorę benzynę w almerze
      • Gość: pidżej Re: Corolla czy Almera? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.05.03, 22:09
        jeżeli ilość miejsca w środku nie gra roli, bierz almere. moja (obecny model)
        była klaustrofobicznie ciasna, przestronniej jest w nowej fiescie nie mówiąc o
        civiku czy space starze. niestety fiesta ma silnik z innej epoki - chyba że
        diesel, lecz ten znów za drogi. almera w polsce jest oferowana po obłąkanej
        cenie z dieslem 1.5dci, tym samym co w clio, megane, kangurze. na zachodzie
        jest jeszcze 2.2litrowy, bardziej chyba odpowiedni motorek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka