Gość: oldek IP: *.chello.pl 25.05.03, 22:50 No właśnie, jak wygądają koszty przeglądów, awaryjość no i z jakim silnikiem? Jak wygląda w codziennym użyciu diesel w nissanie a jak w toyocie? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: vd Re: Corolla czy Almera? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 26.05.03, 10:57 nie chce sie wtracac bo nie jestem specem od aut japonskich ale mam sentyment do almery :) ale probujac byc obiektywnym to... Jak dla mnie ze wzgledu na wyglad, wyposazenie, funkcjonalnosc i cene zdecydowanie almera, corolla natomiast ze wzgledu na silniki troche wyzsza technike (nowsza konstrukcja)i minimalnie jakosc wykonania ( chyba plastiki sa lepsze) oraz bezapelacyjnie lepszy serwis (czyt. profesjonalny) moje spostrzezenia opoieram na opinii znajomych i wlasnym krotkim epizodzie z obydwoma pojazdami. Ja wybieram w ciemno almere ale ja kupuje oczami :) Poza tym Toyoty chyba nie maja w standardzie kluczy co troche mnie zniecheca ;) Link Zgłoś
Gość: OrL Re: Corolla czy Almera? IP: 62.29.137.* 26.05.03, 11:04 Musze cie rozczarowac, reklama klamie :))) Corolla ma klucze, coprawda tylko do kol, ale ma :)) Co do kosztow przegladow, coprawda silnikow benzynowych to wyglada to tak. po 15 tys. Corolla 1,6 -- PLN, Almera 1,8 --> 700 PLN po 30 tys. Corolla --> 1100 PLN, Almera --> 1200 PLN Co do przegladow Corolli po 30 tys. to tam byla jeszcze chyba wymiana klockow. Link Zgłoś
Gość: vd Re: Corolla czy Almera? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 26.05.03, 11:05 .. zapomnialem dodac ze jesli chodzi o diesle to chyba wszystkie europejskie konstrukcje sa lepsze od D4D toyoty, a chyba francuski dci jest montowany w nissanie, swiadczy o tym chocby fakt ze jak gdzies wyczytalem toyota w niedalekiej przyszlosci bedzie pakowac fiatowskie multijety 16v do yarisow, chociaz jak znam podejrzliwosc japoncow to najpierw pokatuja pizza silnik na hamowni przez rok zanim wloza go do swojego cuda, ale fakt jest faktem ze z dieslami (szczegolnie malymi )sa w sredniowieczu motoryzacji Link Zgłoś
Gość: Niknejm Re: Corolla czy Almera? IP: 143.26.82.* 26.05.03, 11:38 Corolla - zawsze była dobrze oceniana przez użytkowników (również tych znanych mi osobiście). Almera - już z kilku źródeł słyszałem, że od czasu przejęcia Nissana przez Renault jakość spadła (korodujące blachy na przykład). Poza tym silnik 1.8 jest troszkę, jak na 1.8, za mało żwawy. Nie wypada lepiej niż 1.6 Corolli (o Hondzie 1.8VTEC DOHC w ogóle nie mówię ;-)). Pzdr Niknejm Link Zgłoś
Gość: zbig Re: Corolla czy Almera? IP: 212.160.128.* 26.05.03, 12:01 3.5 letnia Corolla/ta poprzednia/,83000 przebiegu,wszystko mechanicznie raczej w porządku.Jednakże odczuwa się tak to ujmując"generalne rozklekotanie "auta oraz ślady korozji w miejscu gdzie szyba przednia łączy się z dachem. Pozdr. Link Zgłoś
Gość: Kec Re: Corolla czy Almera? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.05.03, 12:52 A może Civic Model pięciodrzwiowy rzuca na kolana pod względem przestrzeni wewnątrz Rozstaw osi zbliżony do klasy średniej (2.68m) Świetne silniki benzynowe (podobno szykuje się znaczna podwyżka akcyzy na ropę) Duży bagażnik Teraz w promocji klima i lakier metalik pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Adam W. Re: Corolla czy Almera? IP: *.acn.pl / 10.64.9.* 26.05.03, 13:32 Gość portalu: vd napisał(a): > .. zapomnialem dodac ze jesli chodzi o diesle to chyba wszystkie europejskie > konstrukcje sa lepsze od D4D toyoty, a chyba francuski dci jest montowany w > nissanie, swiadczy o tym chocby fakt ze jak gdzies wyczytalem toyota w > niedalekiej przyszlosci bedzie pakowac fiatowskie multijety 16v do yarisow, > chociaz jak znam podejrzliwosc japoncow to najpierw pokatuja pizza silnik na > hamowni przez rok zanim wloza go do swojego cuda, ale fakt jest faktem ze z > dieslami (szczegolnie malymi )sa w sredniowieczu motoryzacji To ciekawe bo juz w yarisach są D4D 75 KM , które BMW pakuje ( ma pakować) do MINI a toyota ma brać od fiata? PZDR. Link Zgłoś
Gość: oldek Re: Corolla czy Almera? IP: 193.0.68.* 26.05.03, 18:49 chyba wybiorę benzynę w almerze Link Zgłoś
Gość: pidżej Re: Corolla czy Almera? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.05.03, 22:09 jeżeli ilość miejsca w środku nie gra roli, bierz almere. moja (obecny model) była klaustrofobicznie ciasna, przestronniej jest w nowej fiescie nie mówiąc o civiku czy space starze. niestety fiesta ma silnik z innej epoki - chyba że diesel, lecz ten znów za drogi. almera w polsce jest oferowana po obłąkanej cenie z dieslem 1.5dci, tym samym co w clio, megane, kangurze. na zachodzie jest jeszcze 2.2litrowy, bardziej chyba odpowiedni motorek. Link Zgłoś