adh 22.06.07, 13:06 Witam chcę kupić nowego golfa, z silnikiem 2. 0 tfsi. Mam tylko jeden dylemat:ze skrzynią dsg czy bez? Poproszę o argumenty za i przeciw. Link Zgłoś Obserwuj wątek
mameja21 Re: z dsg czy bez dsg? 22.06.07, 13:10 Użytkuję Octavię z tym silnikiem, ale manualem. Brałbym DSG. Link Zgłoś
1adarek Re: z dsg czy bez dsg? 22.06.07, 14:38 Z punktu widzenia mechanika -wiecej bajerow = wiecej moze sie popsuc/kosztowac w eksploatacji- ja bym bral zwykly manual, chyba ze nie planujesz go miec dluzej niz okres gwarancji to ewentualne problemy(odpukac) nie beda cie bic po kieszeni. Link Zgłoś
mameja21 Re: z dsg czy bez dsg? 22.06.07, 14:45 1adarek napisał: > Z punktu widzenia mechanika -wiecej bajerow = wiecej moze sie popsuc/kosztowac > w eksploatacji- ja bym bral zwykly manual, chyba ze nie planujesz go miec dluz > ej niz okres gwarancji to ewentualne problemy(odpukac) nie beda cie bic po kies > zeni. Na takiej zasadzie to najlepiej kupić hulajnogę albo rower - będzie jeszcze mniej problemów z mechanika. Link Zgłoś
carnivore69 Re: z dsg czy bez dsg? 22.06.07, 14:45 Za: dodatkowa funkcjonalnosc. Przeciw: dodatkowy koszt. Bralbym z dsg. Pzdr. Link Zgłoś
d7d z dsg !! 22.06.07, 19:37 jedyna wada to cena! reszta to same zalety: wygoda i bezpieczeństwo jazdy Link Zgłoś
morderator Re: z dsg !! 22.06.07, 20:32 d7d napisał: > jedyna wada to cena! > reszta to same zalety: wygoda i bezpieczeństwo jazdy wytłumacz laikowi to "bezpieczeństwo jazdy" Link Zgłoś
do.ki Re: z dsg !! 22.06.07, 21:12 > wytłumacz laikowi to "bezpieczeństwo jazdy" Niewlasciwy bieg wlaczony w trudnej sytuacji moze utrudnic lub uniemozliwic wykonanie manewru niezbednego do unikniecia wypadku. Automatyczna skrzynia likwiduje to ryzyko. Link Zgłoś
mameja21 Re: z dsg !! 22.06.07, 21:22 do.ki napisał: > > Niewlasciwy bieg wlaczony w trudnej sytuacji moze utrudnic lub uniemozliwic wyk > onanie manewru niezbednego do unikniecia wypadku. Automatyczna skrzynia likwidu > je to ryzyko. A nie można zmienić biegu na właściwy? Link Zgłoś
do.ki Re: z dsg !! 23.06.07, 12:02 > A nie można zmienić biegu na właściwy? Mozna, ale to trwa, wymaga odrywania rak od kierownicy, a w podbramkowej sytuacji moze okazac sie za trudne dla kierowcy mniej niz bardzo sprawnego. Link Zgłoś
marilicia Re: z dsg !! 23.06.07, 11:49 > wytłumacz laikowi to "bezpieczeństwo jazdy" Nie trzeba odrywac reki od kierownicy. Link Zgłoś
d7d z dsg - wytłumacz laikowi to "bezpieczeństwo jazdy 23.06.07, 10:26 morderator napisał: > wytłumacz laikowi to "bezpieczeństwo jazdy" zastanawiam sie czy pytasz serio czy żartujesz? mam odpowiedziec tobie bo nie wiesz i jesteś laikiem? czy jakiemuś przeciętnemu laikowi który odwiedza to forum? Link Zgłoś
devote Re: z dsg czy bez dsg? 23.06.07, 23:34 dsg czy automat to jest przyszlosc auto z dsg minimalnie mniej pali (szczegolnie w miescie) i przyspiesza szybciej czego wiecej mozna chciec? Link Zgłoś
ekoterrorysta Re: z dsg czy bez dsg? 24.06.07, 08:46 Japoński kierowca testujący Golfa V z DSG i BMW M3 z SMG powiedział "dlaczego my Japończycy nie możemy mieć takich skrzyń w naszych samochodach ?" . Niemcy mają automaty i skrzynie zautomatyzowane nawet w małych dieselkach ,a Japończycy NIE . Przykłady 2.0 TDI z DSG , BMW 320dA , diesle Opla z automatami i diesle 2.0 Mercedesa z automatami . Byłem kiedyś w salonie Toyoty i pytałem się czy 2.2 177 KM diesel występuje z automatyczną skrzynią ,a sprzedawca odpowiedział NIE ,ale nie jest pan pierwszy ,który o to pyta . Wolałbym Avensisa 2.2 177 KM z automatem ,niż plastikowego Passata 2.0 TDI 170 KM z DSG . No i teraz jeszcze BMW wprowadziło 177 konnego diesla ,który z automatyczną skrzynią przyspiesza 0-100 km/h w 7.8 s ,a Avensis z ręczną skrzynią 0-100 8.6 s . Link Zgłoś
mameja21 Re: z dsg czy bez dsg? 24.06.07, 15:25 ekoterrorysta napisał: Wolałbym Avensisa 2.2 177 KM z > automatem ,niż plastikowego Passata 2.0 TDI 170 KM z DSG . Passat jest z plastiku? Link Zgłoś