krzysiek3452 30.06.07, 21:20 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Link Zgłoś Obserwuj wątek
jaro.s60 Re: Cylinder w górę - Volvo V70/XC70 01.07.07, 14:46 Czegoś tu rozumiem. Czytałem o tym modelu na zagranicznych serwisach i tam właśnie silnik diesla był krytykowany za natarczywy dzwięk i wibracje przy pewnych obrotach i raczej małą moc- oczywiście w porównaniu z niemieckimi konkurentami. Jakoś nie chce mi sie wierzyć,ze silnik 6-cylindrowy i do tego rzędowy ma być gorszy od 5-cylindrowego diesla. Bez sensu. Link Zgłoś
simr1979 Re: Cylinder w górę - Volvo V70/XC70 03.07.07, 10:15 jaro.s60 napisał: > Czytałem o tym modelu na zagranicznych serwisach i tam > właśnie silnik diesla był krytykowany za natarczywy dzwięk i wibracje przy > pewnych obrotach i raczej małą moc- oczywiście w porównaniu z niemieckimi > konkurentami. > Jakoś nie chce mi sie wierzyć,ze silnik 6-cylindrowy i do tego > rzędowy ma być gorszy od 5-cylindrowego diesla. Bez sensu. Wcale nie bez sensu (choć słowo "gorszy" jest mało trafne) - benzynowa wysokoobrotowa 6-ka w tych samych warunkach drogowych i przy tym samym, dość aktywnym, jak to w teście, stylu jazdy (i przy skrzyni automatycznej)będzie się zdecydowanie wyżej i głośniej kręcić niż porównywany w teście 5-cyl diesel (uwzględniając stopień wyciszenia silnika - "goły" diesel nawet przy swoich niższych obrotach byłby oczywiście głośniejszy) . Stąd poczucie swobodniejszej jazdy dieslem. Gdyby jednak auta miały skrzynie ręczne, z pewnością przeczytalibyśmy o przewadze benzyny, bo wówczas górę wzięłoby odczucie zbyt wąskiego zakresu obrotów w dieslu. Podobnie z porównaniami do konkurencyjnych diesli - nie były one przedmiotem artykułu: może i szwedzki diesel jest gorszy od niemieckich (nic dziwnego, szwedzi diesli nie lubią i raczej nimi nie jeżdżą), ale porównywano tylko volva z róznymi silnikami ... Link Zgłoś
01boryna Niescislosc 01.07.07, 18:13 Pan redaktor to cos niedoinformowany, lekcji nie odrobil. Cyt:"(BLIS) Mniej przydatne bywa jednak w silnym deszczu - zdarza się, że radar nie do końca potrafi odróżnić np. motocyklistę od fontanny deszczówki bijącej spod kół i czasem alarmuje bez potrzeby, w rezultacie usypiając czujność kierowcy." W BLIS zastosowano kamere cyfrowa a nie zaden radar Link Zgłoś
hipek_ewci Volvo-"niech sie toczy" 02.07.07, 18:01 Silnik D-5 jest bardzo dobry i oszczedny w miescie na taksowce ,gdy kierowca jezdzi z ciezka stopa nie wezmie wiecej niz 10 litrow ropy w modelu XC 70. I tu ciekawostka ten motor gorzej spisuje sie w XC 90 bo zaczyna wrecz zlopac w ruchu miejskim rope nawet do 14-15 litrow na 100 km!Mozliwe ze XC 90 ma zbyt duza wage i dosc malo aerodynamiczne ksztalty. Pewna niescislosc wdrala sie do artykulu,a mianowicie taka ze firma Volvo nadal produkuje s 70 .Zmienily sie tylko nazwy w wersji kombi volvo ma symbol v 70 ,a w wersji sedan to samo auto ma oznaczenie s 80.O to s swego czasu Mercedes mial zastrzezenia,no ale nic nei wskoral. A propos porownania obu marek:Mercedes jest nadal number 1 ,king of the road- jezeli ktos ma jakies watpliwosci. Mercedes jest samochodem ktore z mapedem na tylne kola oraz systeme ESP jest killerem w jezdzie na sliskie nawierzchni(sprawdzone na taxi). Wersja optymalna Mercedesa to E -320 TD 7-G,lepszego auta nie znajdziecie.A wiec kombi z silnikiem 3,2 litra,diesel z automatyczna skrzynia biegow nowej genracji 7-przekladniowa.Do kompletu skorzane siedzenia ortopedyczne ,nawigacja,klimatyzacja koniecznie szyby laminaty potrojne(maja zalete ze nie traca ciepla w zimie i nie wpuszczaja goraca w lato). I takim samochodem mozna jechac daleko i czlowiek dojedzie wypoczety ,bo Mercedes to jest Mercedes ,auto przy budowie ktorego sam Bog bral udzial i je poblogoslawil. Jezeli kogos jeszcze nie przekonalem to niech sprobuje pojechac 200 na godzine w czasie deszczu (na tych samych oponach) Volvem i Mercedesem.Ja czuje sie pewniej w Mercedesie.To auto mozna prowadzic z piskiem opon i naprawia bledy kierowcy.Volvo przewyzsza inne auta ale nie Mercedesa.Dlatego tez Merca kosztuje wiecej. Volvo jest samochodem rodzinnym ,ale kierowca nie moze byc wyzszy niz 185 cm,bo na dlzuszej trasie zdretwieja mu nogi.W Mercedesie moze nawet 2 metrowy facet gruby nogi rozprostowac w czasie jazdy(to jedna z tajemnic taxiazy). Volvo ma troche mniej rdzewiejace blachy niz Mercedes ,ale oba auta sa w klasie swiatowej pod tym wzgledem.Mercedes niestety jest cichszy przy predkosciach powyzej 100 km /h.Mercedes lepiej prowadzi sie na drodze z zakretami,ma tez lepsza stabilziacje w czasie szybszej jazdy czy po sliskiej nawierzchni. Jakosc calego samochodu Volvo jest bardzo wysoka porownujac z innymi ,ale Mercedes robi to lepiej.Zadna marka samochodu nie moze sie rownac z Mercedesem w dziedzinie dieslow i automatycznych skrzyn. Volvo robi auta dlugowieczne o dosc dobrej ekonomii,Mercedes jest trche drozszy i zbytnio nie ustepuje Volvo w dlugosci uzytkowania przez dlugie lata. Prawdopodobnie wybor dokona portfel.Jednakze gdy macie te mozliwosc zebyscie wybrali sami ,wybierzcie Mercedesa.Przekonacie sie ze lepszego wyboru nie mozna dokonac. Link Zgłoś
xyzzzbit Re: Volvo-"niech sie toczy" 02.07.07, 19:31 Volvo nie jest numerem 1, stoi w cieniu mercedesa, bmw czy audi i to jest właśnie w nim fajne. Link Zgłoś
przemekthor Re: Volvo-"niech sie toczy" 02.07.07, 19:49 > Mercedes to jest Mercedes ,auto przy budowie ktorego sam Bog bral udzial i je poblogoslawil Dopijasz pierwsze wino owocowe, czy bierzesz sie juz za druga butelke? (a na serio, to swietny tekst z tym poblogoslawieniem - sam to wymysliles?) Link Zgłoś
pancwynar Re: Volvo-"niech sie toczy" 02.07.07, 20:39 o mamo, oczy aż mi załzawiły się od śmiechu:) i nie >Bóg<, ale >Herr Bóg<:P Link Zgłoś
hipek_ewci Re: Volvo-"niech sie toczy" 02.07.07, 21:16 Napisalem tak jak to widze i czuje.No coz nie przewidzialem jednego ze nie wezmiecie mnie na powaznie. No trudno ja czuje sie jak zdrajca ,bo jezdze tylko Volvem. Albo podswiadomie probuje zmylic potencjalnych konkurentow do reki panny mlodej,volvówny. Jakby na to nie patrzec Mercedes to auto dla blogoslawionych i w blogoslawionym stanie(czytaj bezpieczne pod kazdym wzgledem). Juz dobrze ,moze przesadzilem w swoich prownaniach ,ale musicie mi uwierzyc: Mercedes is King of the road! Link Zgłoś
jack_flash Mercedes jest dla emerytow, BMW jest dla kierowcow 03.07.07, 06:01 ;-))). Volvo - kiedys byl Volvo, a teraz to fuzja Mazdy no i tych tam z najpodlejszym serwisem pod sloncem. Jest nadzieja, ze Volvo wreszcie sprzedadza. Link Zgłoś
pancwynar Re: Mercedes jest dla emerytow, BMW jest dla kier 03.07.07, 08:54 cóż, dla jednych współpraca z Mazdą to powód do wstydu, dla innych (dla mnie) dokładnie odwrotnie... a kto lubi niech jeździ Mercami lub/i BMW... Link Zgłoś
jack_flash Mazda jako taka to nie problem, to Ford 03.07.07, 14:24 A serwis jest taki "Fordzi". Za Volvo trzeba wybulic podwojnie co za Mazde. Jesli Volvo byloby w odpowiedniej cenie do jakosci (wlaczjac serwis) to mozna by to pochwalic. A teraz zadaja jak cygan za babke, a wewnatrz Mazda. To ja prosze pana wole Mazde. Taniej mozna dostac BMW 328xi touring, choc mniejszy, ale dla czteroosobowej rodziny ja w sam raz (no i prawdziwy samochod) Link Zgłoś
xyzzzbit Re: Mercedes jest dla emerytow, BMW jest dla kier 03.07.07, 09:59 jack_flash napisał: > ;-))). > Volvo - kiedys byl Volvo, a teraz to fuzja Mazdy no i tych tam z najpodlejszym > serwisem pod sloncem. Jak volvo był volvo, to w Polsce nie było serwisów i salonów, bo komuna była. Fuzja z Mazdą mogłaby tylko pomóc, bo mazda się nie psuje, volvo też generalnie sie nie psuje, ale drobne duperelki po troszku wysiadają, ale całościowo patrząc jest oczywiście długowieczny. Jeśli chodzi o fuzję, to do niej raczej nie dojdzie, bo mazda jest robiona tylko w Japonii, poza tym i tak Ford zarządza aktywami jednych i drugich. Link Zgłoś
jack_flash Niestety fuzja z Mazda jest juz od dawna 03.07.07, 16:49 Volvo S40/V50 to ta sama "platforma" co 323. Mazda jest robiona poza Japonia tez (niestety). Np w Ameryce Polnocnej jest kilka zakladow. Mialem swego czasu 626 zrobiona w USA. Starczylo jej sily na 165 tys. km. I to przy metodycznym zalecanym i wykonywanym prze autoryzowana stacje Mazdy. Moglybm przytoczyc wiele ciekawych historii jak wygladala praca panstwa z Mazdy. Moj przypadek nie byl czyms odosobnionym. Bardzo wielu klientow narzekalo na to samo. A wogole jesli w wielu przypadkach Volvo to Mazda lub Ford w lepszym opakowaniu, to powinno kosztowac drozej, ale tylko o wartosc tego opakowania. Link Zgłoś
rekmare Zenujacy, niewiarygodny tekst... 02.07.07, 21:47 REKLAMOWY!!! Szkoda tylko, ze nikt nie byl uprzejmy Czytelnika o tym poinformowac. Nie mam nic do Volvo. Z reklamami tez sie juz pogodzilem. Ale taka bezczelna kryptoleklama to kaszanka. I to stara i smierdzaca. Link Zgłoś
tohk Re: Volvo to volvo 02.07.07, 23:24 No to ja pierdyknę. Jeżdżę fordowskim volvo v50. Przedni fotel trzeszczy dokładnie tak samo jak ten w C-max'ie, szyby drżą w prowadnicach podobnie a tylne zawieszenie ząbkuje opony wręcz identycznie. Ale lubię gada. Ot, taki snobizm. Link Zgłoś
jack_flash V50 to Mazda za ciezkie pieniadze 03.07.07, 05:46 Wylaczny reczny (V70/XC70)jak naciskam gaz! A jak ja nie chce jeszcze zwolnic recznego? HDC - w BMW juz od wielu lat. Za nizsza cene mozna kupic 328xi Touring (za oceanem nawet 335xi), bijacy na glowe Volvo pod kazdym wzgledem. No i to prawdziwy samochod. No i ten Fordzi serwis, ktory dyskredytuje zupelnie Volvo. Chyba, ze wreszcie Ford sprzeda komus, kto potrafi zrobic z Volvo marke jak z przed lat. Link Zgłoś
10danek Re: V50 to Mazda za ciezkie pieniadze 03.07.07, 07:22 jack_flash napisał: > Wylaczny reczny (V70/XC70)jak naciskam gaz! A jak ja nie chce jeszcze zwolnic > recznego? HDC - w BMW juz od wielu lat. Za nizsza cene mozna kupic 328xi > Touring (za oceanem nawet 335xi), bijacy na glowe Volvo pod kazdym wzgledem. Klasyczny przyklad niezrozumienia sprawy. Trojka bijaca nowe V70 pod kazdym wzgledem? Czy rowniez w wielkosci wnetrza dla pasazerow i wielkosci bagaznika? Przeciez to sa dwa rozne, nieporownywalne samochody! Link Zgłoś
jack_flash Re: V50 to Mazda za ciezkie pieniadze 03.07.07, 14:18 Jesli sie chce wozic duza rodzine, to mozna to zrobic taniej, bo i tak tzw. dynamiczna jazda odpada z Babcia i Reksiem na pokladzie. Link Zgłoś
10danek Re: V50 to Mazda za ciezkie pieniadze 03.07.07, 17:47 jack_flash napisał: > Jesli sie chce wozic duza rodzine, to mozna to zrobic taniej, bo i tak tzw. > dynamiczna jazda odpada z Babcia i Reksiem na pokladzie. Zawsze mozna taniej tylko co z tego. Komfort kosztuje. Trojka jest wyjatkowo ciasnym samochodem. Link Zgłoś
przemekthor Re: Volvo to volvo 03.07.07, 08:44 tohk napisał: > No to ja pierdyknę. Jeżdżę fordowskim volvo v50. Przedni fotel trzeszczy > dokładnie tak samo jak ten w C-max'ie, szyby drżą w prowadnicach podobnie a > tylne zawieszenie ząbkuje opony wręcz identycznie. > Ale lubię gada. Ot, taki snobizm. Opchneli ci chyba jeden z tych egzempalarzy, ktory przed wprowadzeniem aut do sprzedazy testowali w tropikach albo na Antarktydzie. Masz przebieg 900.000, czy jak? Link Zgłoś
simr1979 Re: Volvo to volvo 03.07.07, 10:58 przemekthor napisał: > tohk napisał: > > > No to ja pierdyknę. Jeżdżę fordowskim volvo v50. Przedni fotel trzeszczy > > dokładnie tak samo jak ten w C-max'ie, szyby drżą w prowadnicach podobnie > a > > tylne zawieszenie ząbkuje opony wręcz identycznie. > > Opchneli ci chyba jeden z tych egzempalarzy, ktory przed wprowadzeniem aut do > sprzedazy testowali w tropikach albo na Antarktydzie. Masz przebieg 900.000, > czy jak? E tam, chcesz być świętszy od papieża - akurat wracam z tygodniowego pobytu w szwecji : v50 jest rzadszym widokiem niż porównywalny cenowo piżot 407SW, a s40 widziałem słownie jednego. Najwidoczniej sami szwedzi nie traktują tego auta jako volvo - to zmyłka dla europy kontynentalnej ;) Link Zgłoś
przemekthor Re: Volvo to volvo 03.07.07, 17:31 Nie kmile - co ma papieskosc do czestosci wystepowania aut na drogach Krolestwa Szwecji? Tak na marginesie, to gdzies jednak te 70 pare tysiecy esczterdziestek rozchodzi sie co roku. Faupiecdziesiatek zaledwie o kilka tysiecy wiecej... Link Zgłoś
jay_z Re: Volvo to volvo 03.07.07, 20:19 przemekthor napisał: > Tak na marginesie, to gdzies jednak te 70 pare tysiecy esczterdziestek > rozchodzi sie co roku. Faupiecdziesiatek zaledwie o kilka tysiecy wiecej... Holdandia, Luksemburg, Belgia, Anglia, Wlochy (dziwne) i USA, z tym ze w USA najwiecej i 75% to T5 :))) Link Zgłoś
tohk Re: Volvo to volvo 03.07.07, 22:39 przemekthor napisał: > tohk napisał: > > > No to ja pierdyknę. Jeżdżę fordowskim volvo v50. Przedni fotel trzeszczy > > dokładnie tak samo jak ten w C-max'ie, szyby drżą w prowadnicach podobnie > a > > tylne zawieszenie ząbkuje opony wręcz identycznie. > > Ale lubię gada. Ot, taki snobizm. > > Opchneli ci chyba jeden z tych egzempalarzy, ktory przed wprowadzeniem aut do > sprzedazy testowali w tropikach albo na Antarktydzie. Masz przebieg 900.000, > czy jak? Nawet jeśli "opchnęli", nawet jeśli testowany na antarktydzie (co za bzdura swoją drogą) to tylko potwierdza, że z marką cos nie tak, skoro musi "opychać". W przypadku Corolli czy golfa nie miałem poczucia, że opychają :) Link Zgłoś
hemoski Forum o Crossoverach 03.07.07, 11:47 Znalazłem ciekawe forum o autach typu CROSSOVER: wszystko o CROSSOVER-ach Link Zgłoś
globy_ms Volvo V70 24.07.07, 15:49 Zgadzam sie z opinia autora - kwintesencja Volvo. Sam jezdzilem do niedawna S80 i zakochalem sie w tych autach, 320000 km przez 5 lat i pelen komfort. Zapraszam do galerii nowej 70-ki na AutoFoto => autofoto.pl/photos/volvo/category1993.aspx Link Zgłoś