Dodaj do ulubionych

ZAKRYWANIE CHŁODNICY

IP: 192.168.3.* 14.12.01, 18:14
Co o tym sądzicie?
Wiem,że zdania są podzielone.
Przy takim mrozie ja zakrywam.

P.S. Czy jest ktos z Fiata? : Ducato 2.8 i.d.T.D. chyba nie ma termostatu!
Przecież to skandal!!! Zakryłem całą chlodnice,a silnik nawet po kilku
godzinach !!! ? jazdy jest taki sobie (temp. na wskażniku w 1/8 skali czasem
nieco wyzej)rozumie obawy producenta o przegrzewanie się w lecie podczas
upałów,lecz z brakiem termostatu spotykam sie pierwszy raz!!! Co jest grane ???
Nadmieniam,że to nie jest odosobniony przypadek w 2.8 idTD, wskaznik jest ok,a
samochód jest nowy.Auto posiada elektrowentylator (jak w osobówkach) który tez
jest ok.

dzieki

pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • Gość: Niknejm Re: ZAKRYWANIE CHŁODNICY IP: *.pg.com 14.12.01, 18:22
      Gość portalu: Sławek napisał(a):

> Co o tym sądzicie?
      > Wiem,że zdania są podzielone.
      > Przy takim mrozie ja zakrywam.

Już o tym była dłuuuga dyskusja bardzo niedawno. Poszperaj w archiwum. Generalnie
      opinie skłaniały się ku temu, że w nowoczesnych, sprawnych technicznie autach
      zakrywanie nic nie daje, bo termostat reguluje przełączanie między małym i dużym
      obiegiem płynu chłodzącego (mały obieg - stosowany przez jakiś czas po rozruchu -
      pomija chłodnicę, więc jej zakrywanie jest bez sensu).

> P.S. Czy jest ktos z Fiata? : Ducato 2.8 i.d.T.D. chyba nie ma termostatu!
      > Przecież to skandal!!! Zakryłem całą chlodnice,a silnik nawet po kilku
      > godzinach !!! ? jazdy jest taki sobie (temp. na wskażniku w 1/8 skali czasem
      > nieco wyzej)rozumie obawy producenta o przegrzewanie się w lecie podczas
      > upałów,lecz z brakiem termostatu spotykam sie pierwszy raz!!! Co jest grane ???
      > Nadmieniam,że to nie jest odosobniony przypadek w 2.8 idTD, wskaznik jest ok,a
      > samochód jest nowy.Auto posiada elektrowentylator (jak w osobówkach) który tez
      > jest ok.

Podejrzewam mimo wszystko awarię... Być może jest ona typowa dla tego modelu (jak
      np. alternator w Punto czy Sienach).

Pozdrawiam,
      Niknejm
      • Gość: O.O. Re: ZAKRYWANIE CHŁODNICY IP: *.swietochlowice.dialup.inetia.pl 15.12.01, 09:38
        Gość portalu: Niknejm napisał(a):

> w nowoczesnych, sprawnych technicznie autach
        > zakrywanie nic nie daje, bo termostat reguluje przełączanie między małym i duży
        > m
        > obiegiem płynu chłodzącego (mały obieg - stosowany przez jakiś czas po rozruchu
        > -
        > pomija chłodnicę, więc jej zakrywanie jest bez sensu).

|||||| Generalnie tak. Ale zalecałbym zakrywanie atrapy i innych wlotów
        wentylujących komorę silnika. Nie ma wtedy efektu schładzania tejże i temperatura
        w małym obiegu ma szansę szybciej wzrosnąć. Poza tym szybciej nabiera temperatury
        cały osprzęt silnika co tylko wychodzi na plus wszystkim mechanizmom.
        Pzdr
    • Gość: Wojtek Re: ZAKRYWANIE CHŁODNICY IP: *.gda.cdp.pl 14.12.01, 19:03
      Nim cokolwiek rozkręcisz sprawdź wskaźnik temperatury.
      Pozdrawiam
    • Gość: Sławek Re: ZAKRYWANIE (zapomniałem dodać... IP: 192.168.3.* 14.12.01, 19:15
      ...że w/w przypadłość (Ducato) ma miejsce podszas dużego mrozu (-10-15 stopni)w
      pozostałych porach roku jest wporządku,choć rozgrzewanie sie do temperatury 90
      c trwa chyba z 20 min. lub 10 km jazdy (lato,jesień).

serdecznie pozdrawiam
      • Gość: Wojtek Re: ZAKRYWANIE (zapomniałem dodać... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.12.01, 22:55
        Gość portalu: Sławek napisał(a):

> ...że w/w przypadłość (Ducato) ma miejsce podszas dużego mrozu (-10-15 stopni)w
        >
        > pozostałych porach roku jest wporządku,choć rozgrzewanie sie do temperatury 90
        > c trwa chyba z 20 min. lub 10 km jazdy (lato,jesień).
        >
        > serdecznie pozdrawiam

To jest urok wszystkich turbo diesli. Sa to silniki o wysokiej sprawnosci i
        relatywnie malo energii w nich jest marnotrawione w postaci ciepla. W lecie nie
        ma problemu ale w niskich temperaturach dokuczliwy jest brak tego "nadmiaru"
        ciepla w TDI.
        W niektorych silnikach diesla (np podobno w TDI VW-ena) montowane sa fabrycznie
        swiece zarowe w ukladzie chlodzenia!!!

Pozdro
        • Gość: 130rapid Re: Zimne TDI IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 15.12.01, 02:48
          Gość portalu: Wojtek napisał(a):

> To jest urok wszystkich turbo diesli. Sa to silniki o wysokiej sprawnosci i
          > relatywnie malo energii w nich jest marnotrawione w postaci ciepla. W lecie nie
          > ma problemu ale w niskich temperaturach dokuczliwy jest brak tego "nadmiaru"
          > ciepla w TDI. W niektorych silnikach diesla (np podobno w TDI VW-ena) montowane
          sa fabrycznie swiece zarowe w ukladzie chlodzenia!!!

Słynny superoszczędny VW Lupo TDI ma nawet elektryczne ogrzewanie wnętrza. Jego 3-
          cylindrowy silniczek high-tech o wydajności aż 45 % wypromieniowuje za mało
          ciepła do układu chłodzenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka