Dodaj do ulubionych

Ford Mustang - pytanie

IP: 217.153.119.* 17.07.03, 09:58
Witam,
czy ktoś z Was orientuje się czy jest problem z kupnem części do Forda
Mustanga (1996 r., silnik v6, 3.8) - czy części do takiego wózka są trudno
dostępne // drogie?
Bardzo mi się podoba to auto, ale nie mam wystarczającej wiedzy czy kupując
je nie wpakuję się w problemy...
dzięki za informacje
A.
Obserwuj wątek
    • Gość: afterburner Re: Ford Mustang - pytanie IP: 80.72.34.* 17.07.03, 10:35
      z czesciami do amerykancow nigdy nie bylo za rozowo, ale dzis w dobie i-
      netu... :-) znajomy do swojego camaro kupuje w usa przez i-net, ceny ktore mi
      podawal nie byly jakies kosmiczne, jedyny bol to oczekiwanie - pewnie ze 2
      tygodnie, co przy aucie codziennie eksploatowanym bedzie przykre. poza tym na
      pewno jest mozliwosc kupienia u rodzimych handlarzy, ale ile oni sobie za to
      licza - nie wiem. czasem mozna kupic bez prawa rejestracji - wczoraj widzialem
      na www.allegro.pl - motoryzacja/samochody osobowe/amerykanskie - mustanga
      ktorego ktos chce sprzedac w calosci na czesci, ale nie jestem pewny czy to
      dokladnie ten sam model o ktorym piszesz. pozdr
    • x-darekk-x Re: Ford Mustang - pytanie 17.07.03, 10:45
      ten stary widlasty silnik w mustangu to jedna wielka porazka. trzymaj sie
      wolniejszego pasa.
      • Gość: anul Re: Ford Mustang - pytanie IP: 217.153.119.* 17.07.03, 11:06
        dlaczego porażka? czy mógłbys sprecyzować?
        • x-darekk-x Re: Ford Mustang - pytanie 17.07.03, 11:14
          jak rozumiem jest to silnik o mocy 150km?

ten silnik nie zapewnia temu autu dynamiki, na ktora zasluguje. to stary jak
          swiat pushrod (ohv), ktory baaardzo nie lubi ciezkiej nogi. owszem, ma spory
          moment i jest dosc elastyczny, ale mozesz zapomniec o przyspieszeniach ponizej
          10 sek do 100 km/h. w amerykanskich magazynach w testach robil 0-60mph w 9,5
          sek co po przeliczeniu na kilometry da nam sporo ponad 10sek do 100km/h.
          nazywali go "renstang" od "rental mustang" czyli mustang do wypozyczalni
          samochodow. ladnie wyglada, nieladnie jezdzi.

jezeli szukasz sportowego auta, odpusc sobie. slaby silnik, zawieszenie na
          sztywnym moscie. porazka.

a teraz sam siebie zdyskredytuje: mialem okazje byc tylko pasazerem. to
          wystarczylo, zeby bardzo sie zawiesc.
          • Gość: anul Re: Ford Mustang - pytanie IP: 217.153.119.* 17.07.03, 11:27
            ten silnik ma 200KM a nie 150.
            Ja jestem kobietą, nie mam ,,ciężkiej nogi" i nie będę raczej się ścigać. Czy
            to zmienia postac rzeczy?
            • x-darekk-x Re: Ford Mustang - pytanie 17.07.03, 11:28
              200-konna wersja w roczniku '96? cos tu nie pasuje.
              • Gość: anul Re: Ford Mustang - pytanie IP: 217.153.119.* 17.07.03, 11:31
                No nie wiem, nie znam się aż tak. Jest napisane:
                Moc: 200 KM
                Pojemność: 3800
                Typ silnika: v6

• x-darekk-x Re: Ford Mustang - pytanie 17.07.03, 11:38
                jednak mialem racje. do 1996 roku silnik v6 w mustangu mial 145km. od 1996 roku
                o 5 koni wiecej, czyli 150km. dopiero w 2001 roku wprowadzono modyfikacje
                silnika podnoszace jego moc do 190km. i tyle. chyba ktos cie robi w balona.

za "consumer guide":
                "The 3.8-liter V6 engine in the redesigned Mustang developed 145 horsepower
                (...) the 1996 V6 gained 5 horsepower (...) In 2001, both 4.6-liter V8s and the
                3.8-liter V6 gained horsepower. = ohv V6 3.8 145-190hp"

sorry.

darekk
                • Gość: anul Re: Ford Mustang - pytanie IP: 217.153.119.* 17.07.03, 11:42
                  w takim razie - dzieki za informacje!
                  Pozdrawiam
                  A.
                • x-darekk-x Re: Ford Mustang - pytanie 17.07.03, 11:42
                  poprawka: wersja 190-km zaczela sie pojawiac juz w '99 roku.
                  • x-darekk-x Re: Ford Mustang - pytanie 17.07.03, 11:44
                    znasz dobrze angielski? jak nie to przetlumacze

"(...) power was dissapionting. The 3.8 V6 combined with an automatic
                    transmission barely moves this "sports" car. (...)"

"All of that aside, I feel the V6 should be dropped completely."

za epinions.com
                    • Gość: anul Re: Ford Mustang - pytanie IP: 217.153.119.* 17.07.03, 11:55
                      znam:) jasne.
                      Mam jeszcze jedno pytanko: gdzie mogę znaleźć informacje tego typu (np. czy w
                      jakims modelu z danego roku był dany silnik i wyposażenie)? Czy każda firma ma
                      to na swojej stronie www czy jest jakaś ,,obiektywna" strona?
                      • x-darekk-x Re: Ford Mustang - pytanie 17.07.03, 12:10
                        najbardziej obiektywne sa strony w stylu "consumers guide" i "consumers
                        report". polecam, oczywiscie dla aut z usa. na stronie forda nawet nie
                        sprawdzalem. hmmm, moze warto.

ja mimo wszystko raczej odradzam zakup tego auta. owszem, uwazam ze to calkiem
                        ladny samochod owity legenda swoich wspanialych poprzednikow, ale mysle, ze
                        poza wygladem i legenda nie oferuje wiele.

tego typu samochody sa tanie. ten rocznik v6 to wg. carsdirect $4850. a dla
                        porownania honda civic z tego samego rocznika w wersji lx/ex jest od 100 do
                        1000 dolarow wiecej warta. to chyba mowi samo za siebie.
                        • Gość: anul Re: Ford Mustang - pytanie IP: 217.153.119.* 17.07.03, 12:23
                          przepraszam, że jeszcze cię pomęczę. Juz prawie wybiłeś mi z głowy tego
                          Mustanga:)
                          Ale ja chciałabym sprawdzić w ten sposób inne autka - ale nie z USA - tylko z
                          Japonii... Więc poza adresami, które podałeś - sa jeszcze jakieś?
                          • x-darekk-x Re: Ford Mustang - pytanie 17.07.03, 12:41
                            carsdirect.com

consumersguide.com

te sa ok

a nad czym sie zastanawiasz? masz jakies konkretne auta na oku?
                            • Gość: anul Re: Ford Mustang - pytanie IP: 217.153.119.* 17.07.03, 12:53
                              Tak, od dawna już szukam Mitsubishi Colta. Ostatnio taki miałam, tylko dość
                              stary i sprzedałam . Teraz został sentyment...
                              • x-darekk-x Re: Ford Mustang - pytanie 17.07.03, 12:58
                                oj, w polsce bedzie ciezko o zadbany i bezwypadkowy egzemplarz. a szkoda,
                                bardzo ladne auto. powodzenia w poszukiwaniach!
                                • Gość: Marek Re: Ford Mustang - pytanie IP: *.atlanta.ga.us 17.07.03, 13:11
                                  Jezdzilem Mustangiem V6 z 2001 roku z manualem. Mozna
                                  bylo wszystko o nim powiedziec ale nie to ze byl
                                  "mulowaty". Nie byl demonem szybkosci, ale zbieral sie
                                  niezle. Oczywiscie do wersji GT mu daleko a Cobra
                                  (niestety nie jezdzilem) bije i GT na glowe.
                          • greenblack Samochód z Japonii? 17.07.03, 14:36
                            Mnie się zdaje czy tam jest ruch lewostronny?

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka