Dodaj do ulubionych

poziom plynu chlodzacego

IP: *.bna.bellsouth.net 21.08.03, 05:05
witam.
mam problem ktory mi spac nie daje. Otoz w manualu do toyoty corolli stoi, iz
poziom plynu w zbiorniczku wyrownawczym przy zimnym silniku winien byc w
okolicach kreski oznaczajacej LOW. i tak mialem, dopoki nie przeplukano
radiatora w tym aucie. teraz jest okolo 1 cm ponizej tej kreski. uzupelnilem
szklanka wody, i po przejazdzce znowu bylo za malo. poziom plynu jest staly,
w chlodnicy plyn tez jest pod korek, ale ten centymetr za malo w zbiorniczku
mnie martwi.

pzdr
Obserwuj wątek
    • Gość: Grodek Re: poziom plynu chlodzacego IP: *.studiokwadrat.com.pl 21.08.03, 08:20
      Może przy okazji ostatnich upałów trochę płynu Ci odparowało. Zbiornik
      wyrównawczy ma w korku odpowietrzenie i tamtędy płyn "ucieka". Jeżeli nie masz
      plam pod samochodem i na silniku to specjalnie się tym nie przejmuj. Tym
      bardziej że jak mówisz w chłodnicy poziom płynu jest stały.
      Pozdr
    • Gość: Henry Re: poziom plynu chlodzacego IP: *.telia.com 21.08.03, 09:12
      Gość portalu: volica napisał(a):

> witam.
      > mam problem ktory mi spac nie daje. Otoz w manualu do toyoty corolli stoi, iz
      > poziom plynu w zbiorniczku wyrownawczym przy zimnym silniku winien byc w
      > okolicach kreski oznaczajacej LOW. i tak mialem, dopoki nie przeplukano
      > radiatora w tym aucie. teraz jest okolo 1 cm ponizej tej kreski. uzupelnilem
      > szklanka wody, i po przejazdzce znowu bylo za malo. poziom plynu jest staly,
      > w chlodnicy plyn tez jest pod korek, ale ten centymetr za malo w zbiorniczku
      > mnie martwi.
      >
      > pzdr
      ________________________________________________________________________________

Poziom plynu chlodzacego powinien byc nieco powyzej kreski LOW .
      Dolewajac/zmieniajac plyn chlodzacy mieszaj glykol z woda odmineralizowana,-
      taka sama jaka dopelniasz akumulator ,- w/wm mieszanka chlodzaca przeciw dziala
      korozji ukladu chlodzenia od srodka i zbieranie sie slamu-plukanki nie potrzebne
      Koszt nie wielki,pewnosc ze nic Ci sie nie zagotuje b.duza. Pzdr.
      ________________________________________________________________________________
      • Gość: Michal Re: poziom plynu chlodzacego IP: *.telia.com 21.08.03, 11:36
        Henry ma racje.Tylko destylowana lub oczysczona z mineralow.To jest bardzo
        wazne.Pozniej kiedy auto jest starsze i nastepuje za szlamowanie wszsytkich
        sensorow zaczyna komp szalec i ludzie sie dziwia co to moze byc.Bylo dobrze ,a
        tu zle.Kranowke to sie lalo do Wartburga,Warszawy Balbiny,Stara,Jelcza,Fiataitp.
        Praktycznie wszystkie auta od lat 85 powinny miec glykol z woda destylowana.
        Pzdr.Michal
        • Gość: volica Re: poziom plynu chlodzacego IP: *.bna.bellsouth.net 23.08.03, 05:40
          witam i dziekuje za rady. natomiast nasuwa mi sie pytanie. Na opakowaniu pklynu
          do chlodnicy jest napisane, zeby wymieszac z woda (destylowana, dzieki!!!),
          natomiast nie podali czy zmieszac to w osbnym pojemniku, czy bezposrednio w
          chlodnicy.
          • Gość: Henry Re: poziom plynu chlodzacego IP: *.telia.com 24.08.03, 00:11
            Gość portalu: volica napisał(a):

> witam i dziekuje za rady. natomiast nasuwa mi sie pytanie. Na opakowaniu
            pklynu
            >
            > do chlodnicy jest napisane, zeby wymieszac z woda (destylowana, dzieki!!!),
            > natomiast nie podali czy zmieszac to w osbnym pojemniku, czy bezposrednio w
            > chlodnicy.

Jezeli nie chcesz sie z mieszaniem paprac to; wlewaj na przemian ,glykol-woda-
            glykol-woda itd.,zakoncz woda -jest cierzsza od glykolu-splynie w dol sama i
            sie wymiesza.
            Oczywiscie dla uzyskania porzadanego punktu zamarzanie (mierzenia),najlepiej
            jest mieszac w jakims czystym baniaku.
            Przy okazji,dodaj specjalnego additywu ktory ma za zadanie smarowanie
            pompy,termostatu,czujnikow,i chroni uklad chlodzacy od korozji wewnetrznej .
            Pzdr. HH
            • Gość: Doki malutka poprawka IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 24.08.03, 08:58
              Gość portalu: Henry napisał(a):

woda -jest cierzsza od glykolu-splynie w dol sama i
              > sie wymiesza.

Nieprawda, to glikol etylenowy jest minimalnie ciezszy od
              wody (tzn: ma wieksza gestosc, dokladnie 1.097 g/cm³ w
              25°C) i to glikol splynie na dno. Ale to bez znaczenia
              dla ostatecznego wyniku. Dla uzyskania pozadanego punktu
              krzepniecia wystarczy zadbac, zeby proporcja sie zgadzala
              (nie za bardzo rozcienczyc).
              • Gość: Kayo Re: malutka poprawka IP: 195.117.241.* 27.08.03, 01:07
                mam problem wylewa mi płyn chłopdzący przez zbiornik wyrównawczy ale tylko przy
                wysokich obrotach i dużej prędkości ale może to spowodowane jest tym że wlewam
                go za dużo do zbiornika wyrównawczego
                też mam corollę ile tego płynu ma być w tym wyrównawczym minimalnie ponad dolną
                kreską ??

bałem sie że to uszczelka robi takie ciśnienie i wyrzuca płyn przez zbiornik
                wyrównawczy ... co robić ??
                • Gość: volica Re: malutka poprawka IP: *.bna.bellsouth.net 27.08.03, 04:05
                  przy zimnym silniku, dokladnie na dolnej kresce, albo ciut powyzej. przy
                  rozgrzanym pomiedzy kreskami. Podaje za Hayes Toyota Corolla Manual.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka