Dodaj do ulubionych

CLIO vs CORSA

11.01.02, 08:37
Zastanawiam sie nad Corsą 1.2 16V Base lub Clio 1.2 16V Authentiqe. Bardziej
odpowiada mi Clio ze wzgledu na cene i wyposazenie, Corsa bardzo mi sie podoba
ale za taka sama cene jest golas. Bylem juz zdecydowany na Clio ale po
przeczytaniu ostatnich watkow dotyczacych Renault i Clio mocno sie zastanawiam.
Dradzcie co zrobic chodzi mi o samochod w miare bezawaryjny planuje przebieg
roczny nie wiekszy niz 12.000 km.Dzieki
Obserwuj wątek
    • art111 Re: CLIO vs CORSA 11.01.02, 08:43
      Zapomnialem jeszcze dodac ze zastanawiam sie nad Punto 1.2 8V SX moze ELX.
    • kolja Re: CLIO vs CORSA 11.01.02, 09:28
      Polecam Corse, aktualnie wyprzedaja rocznik 2001 z rabatem w wyskosci 4,5 tys.
      A poza tym panuje opinia ze ople sa trwalsze i bardziej niezawodne od renault.
      Rozejrzyj sie po ulicach i na pewno zobaczysz wiecej starych (np.
      dziesiecioletnich) cors niz clio. Moze sie myle, ale ja kupilbym corse. Zycze
      powodzenia i podjecia "jedynie slusznej decyzji".
      • Gość: mac Re: Tylko Corsa. IP: 213.77.125.* 11.01.02, 10:25
        Jesli zamierzasz długo pojeździć to Corsa. Mniej traci na wartości. Ja mam od
        nowości tj. od 1993 roku. Nie zamierzam jej sprzedawać. Przejdzie na żonę.
        Zdecydowanie polecam. Jak masz pytania to pytaj. pzdr.Ps. Nigdy się nie
        zepsuła, a mam przejechane 102 000 km.
        • Gość: Arti Re: Tylko Corsa. IP: 192.168.0.* 11.01.02, 12:41
          Panuje opinia, że Clio sprzedawane za tą cenę są niższej jakości niż poprzednie
          modele. Firma nie może zarabiać znacznie mniej na nowo wprowadzonym
          samochodzie, niż na poprzednim modelu. Jeżeli Ranault bierze mniejszą kwotę od
          klienta, to aby zachować taki sam zysk, musi mniej płacić za podzespoły. Czyli
          podzespoły muszą być gorszej jakości.
          Ja poczekałbym, aby nowe Clio pojeździło 2-3 lata i wtedy bym je kupił, bo
          bardzo mi się podoba. Z tym pakietem wyposażenia za tą cenę jest niewątpliwie
          najlepszą ofertą na rynku.

Ja wybrałem Corsę 1.2. 16V 75KM wersja Comfort. Zapłaciłem za nią 39000 i po 8
          miesiącach użytkowania uważam, że jest warta tych pieniędzy. Spisuje się bez
          zarzutu, silnik wystarczający do takiego autka, w miarę ekonomiczny.
          Zdziwisz się, jak dużo jest miejsca w środku, więcej niż w Clio, czy 206.
          Dodam jeszcze, że ma super zawieszenie - prowadzi się bardzo pewnie.

Ja gorąco polecam. Moja opinia na pewno jest subiektywna, ale może pomoże ci w
          podjęciu decyzji.

Pozdrawiam
    • art111 Re: CLIO vs CORSA 11.01.02, 15:16
      Dzieki za wypowiedzi jak mozecie prosze o dalsze. Corsa jest super ale ta
      cena...
      • Gość: szatan Re: CLIO vs CORSA IP: *.pl 11.01.02, 17:45
        art111 napisał(a):

> Dzieki za wypowiedzi jak mozecie prosze o dalsze. Corsa jest super ale ta
        > cena...

miałem astrę i przejechała 240.000 km w cztery lata bez większych awarii...
        oczywiście zmieniłem sprzęgło bo to normalna kolej rzeczy przy takim przebiegu
        i wymieniłem amortyzatory..to chyba jedyne problemy
        silnik prawie nie brał oleju(ponad normę) i nie wiem skąd opinia że tak chleją...
        że 5L na 10.000km - to chyba jakiś żart

teraz jeżdzę Renaurem i też nie ma żadnych problemów...widać samochody mnie
        lubią :))

skoro właściciele Clio się nie zmobilizowali(dużo już było o tym
        samochodzie..bardzo pochlebnie) to kupuj Corsę i z pewnością też będziesz
        zadowolony...

pozdrawiam
    • art111 Re: CLIO vs CORSA 12.01.02, 11:27
      art111 napisał(a):

> Zastanawiam sie nad Corsą 1.2 16V Base lub Clio 1.2 16V Authentiqe. Bardziej
      > odpowiada mi Clio ze wzgledu na cene i wyposazenie, Corsa bardzo mi sie podoba
      > ale za taka sama cene jest golas. Bylem juz zdecydowany na Clio ale po
      > przeczytaniu ostatnich watkow dotyczacych Renault i Clio mocno sie zastanawiam.
      > Dradzcie co zrobic chodzi mi o samochod w miare bezawaryjny planuje przebieg
      > roczny nie wiekszy niz 12.000 km.Dzieki

• artekja Re: CLIO vs CORSA 25.01.02, 15:15
        art111 napisał(a):

> art111 napisał(a):
        >
        > > Zastanawiam sie nad Corsą 1.2 16V Base lub Clio 1.2 16V Authentiqe. Bardzi
        > ej
        > > odpowiada mi Clio ze wzgledu na cene i wyposazenie, Corsa bardzo mi sie po
        > doba
        > > ale za taka sama cene jest golas. Bylem juz zdecydowany na Clio ale po
        > > przeczytaniu ostatnich watkow dotyczacych Renault i Clio mocno sie zastana
        > wiam.
        > > Dradzcie co zrobic chodzi mi o samochod w miare bezawaryjny planuje przebi
        > eg
        > > roczny nie wiekszy niz 12.000 km.Dzieki
        >

• Gość: tojo Re: CLIO vs CORSA IP: 62.89.110.* 25.01.02, 15:27
      A może polo ? W vw są teraz duże obniżki, bo wyprzedają stary model , no i
      ubezpieczenie gratis. Pozdrawiam
    • Gość: tojo Re: CLIO vs CORSA IP: 62.89.110.* 25.01.02, 15:27
    • Gość: tojo Re: CLIO vs CORSA IP: 62.89.110.* 25.01.02, 15:28
      • Gość: Darekk Re: CLIO vs CORSA IP: 217.153.117.* 25.01.02, 15:39
        Skoro za Corse masz zaplacic 39 to moze dolozyc 1400 PLN i wsiasc do Astry II
        3d 1,6. Wierz mi, bedziesz zadowolony. Dealerzy oferowali mi taki woz za 40400.
    • Gość: KZ Re: CLIO vs CORSA IP: *.gdansk-husa.sdi.tpnet.pl 25.01.02, 16:15
      Jeżdże nową Corsą od czerwca ubiegłego roku. Uważam, że prowadzi się super.
      Dobrze trzyma się drogi. Mam silnik 1,0. Na miasto w zupełności wystarczy, ale
      na trasie trochę jej brakuje. Mam wersję Comfort. Całość czyli auto + pakiet
      ubezpieczenia (ok. 2 500 zł) + radiomagnetofon ze sterowaniem w kierownicy
      wyniosło mnie 40 400 zł. Tylko, że wtedy dawali upust 2 000 albo 2 500 zł.
      Radzę Ci kupić Corsę!
      • Gość: MaciejK Re: CLIO vs CORSA IP: *.radiomerkury.pl 25.01.02, 16:31
        Jeżdżę Ibizą więc w sumie nie powinienem się wypowiadać ale taka mała
        obserwacja.
        Juz w zeszłym roku gdy kupowałem nowe autko zastanawiałem się nad Corsą ale
        mimo niezłych warunków zakupu jakie mi oferował znajomy dealer odrzuciło mnie
        dosłownie-wnetrze tego auta. Stanęło na Ibizce(z tym wyposażeniem pewnie
        wziałbym Clio wtedy II dopiero wchodziła a ja chciałem mieć auto szybko).
        No i ostatnio byłem u znajomego w Oplu i wsiadłem do Corsy ponownie-i naprawdę
        trochę Was nie rozumiem-tandetność obić i plastików Corsie mozna porównac
        tylko z Seicento lub Lanosem. Z moją Ibizą która nie jest przeciez jakimś
        wyszukanym autem nie ma zadnego porównania. A przecież wnętrze dla kierowców
        powinno byc ważniejsze niz wyglad zewnętrzny(na zewnatrz Corsa bardzo mi się
        podoba).
        Po drugie cena-Corsy są bardzo drogie-obnizki są wszędzie, a jeśli "wypas"
        wersja Comfort kosztuje prawie 42 tys. to jakaś pomyłka bo w tym wypasie nie
        dość ze nie ma 4 poduch jak w Clio a nawet ABS-u. To taka moja obserwacja i
        opinia. Wybierzesz jak uwazasz.
        Pozdrawiam
        • Gość: monia Re: CLIO vs CORSA IP: 10.0.221.* 26.01.02, 12:42
          ja w zeszłym roku stanęłam przed problemem zakupu samochodu (mógł być używany)
          i byłam strasznie napalona na Ibize bo ładna. Niestety przejechałam się tym
          autem no i makabra - wół. Poza tym silnik 1.6 (tylko 75 KM) był drogi nie
          mówiąc o wyposażeniu. Pomimo faktu że Clio nie podobało mi się za bardzo
          (plastiki w środku bez rewelacji) ale kiedy przejechałam sie 1.4 (75 KM)
          poczułam różnicę. Teraz jeżdze Clio 1.4 16V (98KM) ma 10.5 s do 100. Fajnie
          zamiata, 4 poduszki, ABS, welury, elektryki- dobry standart za umiarkowaną
          cenę. Przede wszystkim silnik dobry i rozsądnie pali. A jestem kobietą która
          jeżdzi dużo, szybko i od lat. Pozdrawiam
    • mariusz.wawa Re: CLIO vs CORSA 27.01.02, 02:31
      witam. sam nie wiem co ci doradzic... mam nowa corse 1.0 comfort od maja
      ubieglego roku, przejechalem 20.000 km. po 16 tys. musialem, o zgrozo! wymienic
      klocki hamulcowe.. i maglownice ( to czesc ukladu kierowniczego) coraz czesciej
      cos stuka i puka, i mam duze obawy co bedzie gdy gwarancja sie skonczy....
      podsumowanie: na zewnatrz bardzo fajny samochodzik, w srodku moze byc, a jakosc
      wykonania - tandeta! to auto jest skrecone chyba na odwal. no ale jak
      zamierzasz przejachac tylko 12 tys rocznie to... masz dwa lata spokojnej
      jazdy...

p.s.
      w tej chwili najmniej awaryjne marki na naszym rynku ( marki dla srednio
      zamoznych oczywiscie ) to nissan i toyota. polecam taki wybor:))) ja jestem
      madry po fakcie..

pozdrowionka.
      • Gość: olo Re: CLIO vs CORSA IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 27.01.02, 14:59
        Mam Nowe clio od sierpnia 2001 i jestem bardzo zadowolony !!! Prowadzi sie
        swietnie i silnik jest calkiem dynamiczny(1.2 16V 75 km) ! Spalanie tez jest
        calkiem dobre ( dobrze ponizej 7 litrow w cylku mieszanym przy dynamicznej
        jezdzie !!!) Uwazam ze Clio jest ladniejsze od Corsy no i biorac pod uwage
        wyposarzenie wyraznie taniej wychodzi !!! A o Oplach nasuchalem sie duzo zlego
        od kolegi ktory mial kilka samochodow tej marki i w kazdym czesto szwankowala
        mu elektryka !!!!
        Zdecydowanie polecam Clio !!!
    • bond07 Re: CLIO vs CORSA 27.01.02, 15:48
      ???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka