audi.1 11.10.08, 03:17 Witam wszystkich,moje pytanie jest takie:czy mogę zmienić olej silnikowy z półsensetika na mineralny??? Auto audi 80b4 1992r gaz,przebieg 210tyś.Dziękuję za wszelkie informacje pozdrawiam. Link Zgłoś Obserwuj wątek
mottur Re: Zmiana oleju silnikowego. 11.10.08, 09:59 Zawsze można ale... To tak jakby chcieć zmienic żonę na gorsza i to bez podania przyczyny. Napisz co się dzieje (bierze olej - ile?, wycieki?), bo chyba nie chcesz tego zrobić by zaoszczędzić parę złotych? Link Zgłoś
niknejm Re: Zmiana oleju silnikowego. 13.10.08, 14:02 Przejaskrawiając trochę, to tak jakbyś zapytał - czy mogę zamiast porządnej benzyny lać do silnika podejrzany chłam przemycany z Białorusi, który jest o całe 10gr na litrze tańszy? Pewnie że możesz. Tylko silnika szkoda. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
jarsoon Re: Zmiana oleju silnikowego. 15.10.08, 09:27 e tam, bez sensu! oszczednosci nieduze a klopoty moga byc calkiem spore! Link Zgłoś
niknejm Re: Zmiana oleju silnikowego. 15.10.08, 10:42 Całkowicie się zgadzam. Też nie rozumiem takich 'oszczędności'. Podobnie jak w większości przypadków nie włożyłbym części ze szrotu do auta. No chyba, że byłyby to np. siedzenia czy coś podobnego. Ale na pewno nic 'silnikowego', 'hamulcowego' czy 'zawieszeniowego' itp. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
dewulot1 Re: Zmiana oleju silnikowego. 15.10.08, 17:14 Oczywiscie ze mozesz. Ja robilem to wiele razy i zyje (i moje samochody tez). Ja reprezentuje stara i dobra szkole, ktora jest na tym forum malo popularna. Polega na uzywaniu mineralnego I CZESTYCH WYMIANACH. Link Zgłoś
mottur Re: Zmiana oleju silnikowego. 15.10.08, 18:55 To mozna wiedzieć od ilu lat tak robisz? Albo nie - podaj moze swój wiek to samo sie wyjaśni. Spytam tez czy Michaldolek to nie jakaś twoja rodzina bo on tez jest zwolennikiem minerału tylko zamiast częstych wymian woli na forum reklamować CUD dodatek molyslip czy cos takiego. A można wiedzieć dlaczego polecasz ludziom uszczelniać (gęstość+ziarnistość) silnik skoro nie piszą, ze mają wycieki lub jakieś ubytki oleju? Dlaczego również karzesz im uruchamiać silnik i w ogóle jego pracę w trudniejszych warunkach (gęstość) szczególnie kiedy zima blisko i niskie temp. za pasem? No i nie rozumiem najważniejszego? Bo jaka jest oszczędność na tańszym oleju jeśli wymienia się go, jak mówisz częściej? Radzę jednak poczytać trochę o rodzajach oleju i ich właściwościach (oczywiście chodzi mi o klasę oleju a nie o markę), bo lepszy syntetyk Orlenu niż minerał Mobilu. Link Zgłoś
dewulot1 Re: Zmiana oleju silnikowego. 15.10.08, 20:23 Puknij ty sie w czolo. Gdzie ja komus cos kaZe robic albo nie robic i gdzie pisze o oszczednosci na oleju? Ja tylko pisze ze mozna przejsc z polsyntetyku na mineral i mi tu nie pitol o jakims Michaldolku. Link Zgłoś
mottur Re: Zmiana oleju silnikowego. 15.10.08, 20:57 To po g.. piszesz? By zaistnieć na forum? Podaj jednak ten swój wiek! Skoro gośc nie pisze o stanie silnika to po co wyjeżdżasz z tym minerałem i swoją częstą wymianą? Czytaj logicznie o co pyta. Gościowi nie o to chodzi czy w ogóle może jeździć na minerale czy go za to rozstrzelają? Link Zgłoś
bolo737 Re: Dolej sobie oleju 15.10.08, 22:09 tylko koniecznie full syntetic !!! jak wszyscy wiedzą "full" jest zdecydowanie lepszy od np. "semi"... do głowy więc również. Link Zgłoś
mottur Re: Dolej sobie oleju 15.10.08, 22:26 Nie chce mi sie wam DZIECI MINERAŁKI dokładniej odpisywać bo jestem wk.....y po meczu! Link Zgłoś
dewulot1 Re: Dolej sobie oleju 15.10.08, 22:31 Widzialem tu niedawno watek jakiejs kobitki mniej wiecej o tresci "kupilam samochod pietnastoletni, bede zmieniac olej, nalac syntetyku czy polsyntetyku, bo mineralny oczywiscie odpada". Sami kurde znawcy olejow, hehe. Nas normalnych coraz mniej. Link Zgłoś
mottur Re: Dolej sobie oleju 15.10.08, 22:59 Minerałku ty kochany po prostu twoich Polonezów i Maluchów juz mało! Musisz poszukać forum dla zabytków! Link Zgłoś
dewulot1 Jestem pelen podziwu, gratulacje 15.10.08, 23:04 A myslalem ze to niemozliwe. Otoz jestes przykladem ze moze istniec ktos kto umie pisac a nie umie czytac! No bo ja napisalem o kobitce i jej pytaniu na forum a Ty wyczytales ze mam Poloneza i Malucha. Link Zgłoś
mottur Re: Jestem pelen podziwu, gratulacje 15.10.08, 23:14 Minerałku kochany nie przesadzaj, kto normalny dzisiaj jest zwolennikiem oleju mineralnego w swoim aucie? Odpowiedź - właściciele Maluchów, Polonezów lub młodszi łysole z BMW. Moge spytać co lejesz do swojego BMW? Orlen czy Lotos? A może niby Elf z beczki? A czy masz własną maszynkę do strzyżenia czy korzystasz z fryzjera? Link Zgłoś
dewulot1 Re: Jestem pelen podziwu, gratulacje 15.10.08, 23:19 Zrob siusiu i idz spac. Moze Ci sie przysni samochod. Link Zgłoś
mottur Re: Jestem pelen podziwu, gratulacje 15.10.08, 23:34 Minerałku kochany na tym poziomie dyskusji prowadził nie bede! Dobranoc i życze następnych 20 lat twojemu BMW. Link Zgłoś