Dodaj do ulubionych

jaki SUV???

20.05.09, 12:46
SUV zawsze mi się podobały, mieszkałam kilka dobrych lat w USA i tam
właściwie jest ich więcej niż zwykłych osobówek;) jednak zawsze
kojarzyły mi się one z tzw. "miejskim szpanem". ale teraz oficjalnie
ZAKOCHAŁAM się w terenówkach po przejażdżce Mitsubishi Pajero w
terenie...dodam, że przeprowadzam się "na wieś";) i SUV będę
potrzebować. mam pytanie, jakie są godne polecenia? chodzi mi o
kilkuletnie, niedrogie, wytrzymałe w terenie, żeby nie było szkoda
lakieru;)). chcę sprzedać swoją 4letnią Hondę Accord i kupić SUV,
chciałabym, żeby coś zostało (ewentualnie dołożę), bo chcę jeszcze
kupić jakiegoś "malucha" do jazdy po mieście. jakieś rady?
Obserwuj wątek
    • radykalny_laktator Re: jaki SUV??? 20.05.09, 12:52
      Cadillac Escalade
      Ford Excursion
      • al9 Re: jaki SUV??? 20.05.09, 12:55
        hyunday galloper
        kia sorrento
        jeep cherokee
        subaru forester (to nie suv ale i tak dobry)

Pozdr
        równiez 4X4
        al
        • kontik_71 Re: jaki SUV??? 20.05.09, 13:01
          a dlaczego Forester nie jest SUVem? Prosze o argumenty :P
          • al9 Re: jaki SUV??? 20.05.09, 13:14
            a dlaczego Forester nie jest SUVem? Prosze o argumenty :P
            -----
            nowy może jest
            stary - to podniesione kombi..
            :-)
            pozdr
            al
            • kontik_71 Re: jaki SUV??? 20.05.09, 13:25
              A teraz powiem Ci dlaczego zadalem to pytanie. Mam Outbacka, ktory jest
              podniesionym kombi i jakiez bylo moje zdziwieniegdy w papierach Subaru,
              zobaczylem iz jest on nazywany SUVem :) I w sumie to sie zgadza, bo
              auto spelnia warunki jakie powiniem spelniac SUV. Jest pojemne wiec
              jest miejsce na sport utilities i ma naped 4x4 wic ma lepsze wlasnosci
              terenowe niz zwykla osobowka :)
            • celicaman Re: jaki SUV??? 20.05.09, 13:26
              > nowy może jest
              > stary - to podniesione kombi..
              A możesz podać jakąś sensowną definicję SUVa?
              • kontik_71 Re: jaki SUV??? 20.05.09, 13:42
                Jest jedna "Sport Utility Vehicle" Czyli wszystko na tyle pojemne aby
                wsadzic "sport Utility" i na tyle "terenowe" aby je dostarczyc do lasu,
                laki, wody, itp jest SUVem. A ze ludziom sie kojarzy, ze jest to
                odmiana Willisa lub Hummera, to juz calkiem inna bajka
                • celicaman Re: jaki SUV??? 20.05.09, 14:05
                  Otóz to :-)
                  I dlatego forester jak najbardziej jest SUVem.
                  P.S. Co poniektórzy "poligloci" tłumaczą Sport Utility Vehicle jako
                  auto sportowo-uzytkowe. Juz co do "użytkowości" niektórych z tych
                  mastodontów mozna miec zastrzeżenia, ale co w takim Eksplorerze, CRV
                  czy Grand Cheeroke jest sportowego to ja juz za cholerę nie wiem:-)
                  • kontik_71 Re: jaki SUV??? 20.05.09, 14:09
                    I wlasnie dlatego majac Outbacka moge calkiem spokojnie powiedziec, ze
                    mam SUVa :) I to takiego lepszego bo w przeciwienstwie do takich BMW,
                    Mercedesow itp to Outback moze zjechac z asfaltu :)

A co jest sportowego w Grand Cheeroke? Nastawienie kierowcy jest
                    sportowe :) Czyz to nie wystarczy??
                    • al9 nie chcę wchodzić w spory..ale 20.05.09, 14:24
                      co jak się nazywa jest sprawą drugorzędną..
                      ale czy outbackiem możesz jeździć po bezdrożach?
                      ma reduktor?
                      blokady mostów?
                      odpowiedni wykrzyż? prześwit? brodzenie?

załozyciel wątku milczy ale pisał cos o pajero.
                      Pajero to duze, prawdziwe auto terenowe.
                      Nie zabawka jak subaru (konti - przy całym szacunku)
                      stąd polecałem gallopera. Może mozna jezdze landcrusera, patrola -
                      ale skoro ma to byc kupowane za 4 letniego accorda i cos ma zostać...
                      to najlepszyn jest suzuki samuraj :-)
                      Pozdrawiam
                      sam jeżdzę allroadem (czyli nie terenówką)
                      ale dużym, przyjemnym, z dobrym napędem..
                      jak outback :-)
                      al
                      • kontik_71 Re: nie chcę wchodzić w spory..ale 20.05.09, 14:33
                        Wlasnie dltego zadalem najpierw pytanie czy autorka chce auto terenowe,
                        jak Pajero, czy tez SUVa, ktory nie jest autem terenowym.

Outback'a mozna kupic z blokada dyferencjalu :) I oczywiscie nie jest
                        autem terenowym... taki jaki jest, wystarcza na dojazd do jeziora
                        polna, dosc dziurawa droga :)

Z wpisu autorki wnioskuje, ze Samuraj jest za maly i to duzo za maly :)
                        • swan_ganz Re: nie chcę wchodzić w spory..ale 21.05.09, 23:08
                          taki jaki jest, wystarcza na dojazd do jeziora polna, dosc
                          dziurawa droga :)

w terenie Outback też sobie świetnei radzi; gdzieś na youtubie jest
                          film z zawodów aut terenowych rozgrywanych na jakimś amerykańskim
                          poligonie i podczas tych zawodów dalej od Outbacka dojechała tylko
                          Toyota Land Cruiser
                        • simr1979 Re: nie chcę wchodzić w spory..ale 22.05.09, 12:11
                          kontik_71 napisał:

> Wlasnie dltego zadalem najpierw pytanie czy autorka chce auto terenowe,
                          > jak Pajero, czy tez SUVa, który nie jest autem terenowym.

Jest to nieporozumienie nazewnicze wprowadzone do obiegu przez nie mających pojęcia o motoryzacji i samochodach europejskich dziennikarzy "motoryzacyjnych".
                          Amerykański termin "Sport Utility Vehicle" został stworzony i upowszechniony w latach 80-ych ubiegłego wieku na potrzeby kampanii reklamowej samochodu Jeep Cherokee (premiera w 85 roku bodajże). Ci co się interesują, wiedzą, że mimo braku ramy jest to rasowa terenówka, do dziś będąca w Stanach ulubionym materiałem wyjściowym do budowania aut do rockcrawlingu. Po dziś dzień termin SUV oznacza tam każdy samochód terenowy (albo przypominający go z wyglądu), za wyjątkiem jedynie Wranglera (ale raczej już nie w wersji Unlimited) i Defendera (które są tylko "Utility", bez "Sport"). Amerykanie przytomnie jednak rozróżniają SUVy na "truck-based" (terenówki) i "car-based" (pozostałe).
                          W Europie tylko najbardziej zakochany w motoryzacji naród (nie, nie Włosi nim są, tylko Brytyjczycy) znalazł na te ostanie adekwatne i własne ( w przeciwieństwie do importowanych bezmyślnie zza oceanu) określenie - SOFTROADER (w przeciwieństwie do OFFroadera, czyli prawdziwej terenówki). W Polsce postulowałem niegdyś przyjęcie określenia "auto rekreacyjne" albo "pseudoterenowe" - są stosowane, ale raczej z rzadka.
                          • kontik_71 Re: nie chcę wchodzić w spory..ale 22.05.09, 12:16
                            Amerykanie to Amerykanie. Jako mieszkancy Europy musimy sobie jakos
                            pomagac w zrozumieniu intencji interlokutora.
                            Jesli bedziemy szczerzy to malo ktory mieszkaniec Europy potrzebuje
                            auto terenowe. Znakomita wiekszosc z nas jezdzi co najwyzej po drogach
                            gruntowych a po nich mozna i zwykla osobowka jezdzic.
                            • simr1979 Re: nie chcę wchodzić w spory..ale 22.05.09, 12:26
                              kontik_71 napisał:

> Znakomita wiekszosc z nas jezdzi co najwyzej po drogach
                              > gruntowych a po nich mozna i zwykla osobowka jezdzic.

Mylisz się totalnie - przeciętna droga gruntowa w Polsce (polna lub leśna) jest
                              trudna do przejechania nawet dobrym samochodem terenowym na odpowiednich oponach
                              , jeśli jego prześwit poprzeczny jest mniejszy niż 25-27 cm. Przyczyną jest
                              głębokość kolein, wyżłobionych przez ciągniki rolnicze i maszyny zrywkowe.
                              • kontik_71 Re: nie chcę wchodzić w spory..ale 22.05.09, 12:28
                                W takim razie mielismy kontakt z roznymi drogami gruntowymi w Polsce..
                                Sam osobiscie jezdzilem po takich peugeotem 406 a to auto zdecydowanie
                                nie moze byc nazwane terenowym lub SUVem..
                                • simr1979 Re: nie chcę wchodzić w spory..ale 22.05.09, 12:41
                                  kontik_71 napisał:

> W takim razie mielismy kontakt z roznymi drogami gruntowymi w Polsce..

Widać tu - podobnie jak w przypadku SUV'ów - jak ważna jest, wbrew pozorom ("jak go zwał tak go zwał") kwestia nazewnictwa. Jeśli szutrówkę na Mazurach wpisaną do roadbooka Rajdu Polski nazywa się "drogą gruntową", to trudno się porozumieć.
                    • swan_ganz Re: jaki SUV??? 21.05.09, 23:03

> I wlasnie dlatego majac Outbacka

w dieslu czy benzynie? W dieslu to trochę lipa ze względu na małą
                      moc ale w benzynie (wszystko jedno jaka pojemność silnika) to
                      świetne auto bo jeździ się tym lepiej niż jakimkolwiek BMW czy Audii.
                      Wresja Outbacka z turbiną to bajka... :-)

Jak będziesz miał okazję to sprawdź to auto w terenie ale koniecznie
                      w towarzystwie jakiś "typowej terenówki" np. Jeepa "szerokiego" albo
                      Patrola.... Na byle większej górce zostaną a ty pojedziesz dalej
                      W towarzystwie Outbacka o terenowych możliwościach SUW-ów typu volvo
                      serii XC, Touareg czy Cayenne nawet nie warto wspominać :-)
                      • kontik_71 Re: jaki SUV??? 21.05.09, 23:24
                        mam benzynowy silnik 2,5l.. swietnie sie sprawdza i wbrew obiegowej
                        opinii wcale nie pali jak smok :)

W terenie to niespecjalnie mam gdzie, ale wystarczy mi doswiadczen
                        zimowych kiedy mialem okazje wyciagac inne auta ze sniegu :)
                      • roney03 Re: jaki SUV??? 22.05.09, 12:41
                        swan_ganz napisał:

> W towarzystwie Outbacka o terenowych możliwościach SUW-ów typu volvo
                        > serii XC, Touareg czy Cayenne nawet nie warto wspominać :-)

Zdziwilbys sie jakie duze mozliwosci terenowe posiada Touareg i Cayenne - to
                        nie sa typowe SUV-y jak X5 czy XC90
                        • simr1979 Re: jaki SUV??? 22.05.09, 13:16
                          roney03 napisał:

> swan_ganz napisał:
                          >
                          > > W towarzystwie Outbacka o terenowych możliwościach SUW-ów typu volvo
                          > > serii XC, Touareg czy Cayenne nawet nie warto wspominać :-)
                          >
                          > Zdziwilbys sie jakie duze mozliwosci terenowe posiada Touareg i Cayenne - to
                          > nie sa typowe SUV-y jak X5 czy XC90

To prawda - dwa pierwsze auta to jednak terenówki, choć wykastrowane brakiem
                          wykrzyżu.
                      • v-6 Re: jaki SUV??? 23.05.09, 00:45
                        swan_ganz napisał:
                        >... to
                        > świetne auto bo jeździ się tym lepiej niż jakimkolwiek BMW czy Audii.
                        > Wresja Outbacka z turbiną to bajka... :-)
                        > Jak będziesz miał okazję to sprawdź to auto w terenie ale koniecznie
                        > w towarzystwie jakiś "typowej terenówki" np. Jeepa "szerokiego" albo
                        > Patrola.... Na byle większej górce zostaną a ty pojedziesz dalej
                        > W towarzystwie Outbacka o terenowych możliwościach SUW-ów typu volvo
                        > serii XC, Touareg czy Cayenne nawet nie warto wspominać :-)

Czy ty aby ciutkę nie przesadzasz? Outback lepszy na szosie niż bmw, a w terenie niż patrol? Nie jeździłem nim, ale miałem krótką przygodę z foresterem: w szczytowym okresie histerii na temat zalet leśnika udało mi się zamienić na jeden dzień z sąsiadem przyjaciela, który miał wersję 2,0 turbo z ręczną skrzynią. Chciałem się osobiście przekonać. I co?
                        I turbodziura jak Wielki Kanion, hamowanie jak obcasem po asfalcie, hałas silnika, hałas wiatru, jedynka i wsteczny wchodzące równie chętnie, jak ongiś w maluchu. Nadal uważam, że parę lat temu była to najlepsza lekka terenówka na Polskę, biorąc pod uwagę proporcje ceny do układu napędowego i zawieszenia. Szczególnie dla kogoś, kto nie musiał kurczowo oszczędzać na paliwie. Ale nie przesadzajmy!
                        Ktoś napisał, że w Vermont masowo kupują forestery. OK, ale raczej nie do jazdy po lesie. Co do outbacka, to nic mu nie ujmuję, nawet sam myślałem o kupnie tego auta, ale subaru miało wyjątkowo kiepskie automaty. Nie wiem, czy dziś mają coś nowocześniejszego. Anyway, na audi czy bmw jednak bym go zamienił.
                        Pozdrawiam
                        v-6

• evelne Re: jaki SUV??? 20.05.09, 16:02
                    auta drogie i sprowadzone z usa odpadają (wiem z doświadczenia, co
                    znaczy mieć amerykański samochód w Europie...chociaż je
                    uwielbiam:)). Pajero jest super, ale dość kosztowny. Subaru wydaję
                    mi się fajny... a Hyundai Galloper?? Albo Ford Escape (nie wiem czy
                    w Europie też jest)??
                    • al9 Re: jaki SUV??? 20.05.09, 16:26
                      escapa nie ma
                      galloper jest i jest dobrze oceniany...
                      subaru jest mniejsze i jednak na szosę..
                      popatrz na land rovery jeszcze. Moze discovery II? Moze mercedes M
                      klase?
                      Pozdr
                      al
                      • swan_ganz Re: jaki SUV??? 21.05.09, 23:11
                        Moze mercedes M

tia... Może być i ten Mercedes ale w takim przypadku trzeba doradzić
                        jeszcze konieczność dokupienia do tego auta porządnej saperki bo bez
                        niej w terenie tym autem może być ciężko :-)
                • galtom Re: jaki SUV??? 22.05.09, 09:30
                  To Toyota Previa 4x4 to tez SUV - ale fajnie zawsze chcialem
                  terenowke a teraz juz nie musze kupowac! :-)
                  • kontik_71 Re: jaki SUV??? 22.05.09, 09:49
                    SUV nie jest terenowka... ludzie opanujcie sie... Spora ich czesc nie
                    ma nawet podstawowych skladnikow auta terenowego.
    • kontik_71 Re: jaki SUV??? 20.05.09, 12:54
      Moim zdaniem piersze pytanie na ktore musisz sobie odpowiedziec, jest
      czy chesz auto o wlasciwosciach terenowych czy po porstu SUVa czyli
      wieksze auto, ktore nie ma wlasnosci terenowych lub sa one minimalne.
    • jot-23 Re: jaki SUV??? 22.05.09, 01:21
      subaru forester , w/g zdecydowanie. Nie ten rocznik, bo to nowy
      model, ma pare niedociagniec, ktore zapewne zostana skorygowane w
      modelu na rok 2010.

suv =/= auto terenowe. auto terenowe to hobby, nikt tego nie
      potrzebuje mieszkajac "na wsi"... hehe chyba ze to jakas podlaska
      wies, gdzie jedyna droga do gieesu ma 40 centymetrowe koleiny.

co potrzebujesz na wsi, to sprawdzony naped na 4 kola, niezawodnosc
      i bezpieczenstwo konstrukcji.
      ja mieszkam w Vermont...tutaj subaru kroluje (sprzedaz na cale stany
      ponizej 1% wszystkich samochodow, tutaj ponad 7% ogolu). Forester
      oferuje wszystko to co jest tutaj w naszym klimacie niezbedne.
      • galtom A ja polece jedno! 22.05.09, 09:39
        Jako, ze jests w USA to wybor tych aut bedzie bardzo duzy.
        Niezawodne, dosc wygodne, nie rzuca sie w oczy, sporo miejsca w
        srodki (generalnie cos pomiedzy rasowa terenowka a SUV ktore slabo
        radzi sobie w terenie). Bedziesz miec olbrzymi wybor w roczikach i
        spory przekroj cenowy (ato produkowane od ok. 1984 do dzis!!!!).

I co wazne - nie bedziesz sie bala, ze gdzies je podrapiesz!!! Do
        tego w USA nie ma problemu z dokupieniem fajnych dodatkow do tego
        auta.

Jednym slowem Toyota 4Runner! :-)

Uwazaj tylko na wersje - nalezy kupic automat i tylko 4x4 bedzie mial
        reduktor kolo dzwigni automatu . Jesli go nie ma to wersja 2WD -
        tansza ale bezsensowana jesli faktycznie chcesz zjechac z asfaltu lub
        groza Ci opady sniegu. Do rozwazenia (w podobnym tonie) moze byc
        jeszcze Nissan Pathfinder (ale te znam tylko z widzenia). 4R jedzilem
        i (Landcruiser'em tez) i uwzam, ze to jajfaniesze polaczenie wygladu
        auta terenowego i jego mozliwosci z komforetem duzego podniesionego
        kombi!
        • kontik_71 Re: A ja polece jedno! 22.05.09, 09:58
          Autorka mieszkala w USA i to juz chyba przeszlosc... Ale chyba jeszcze
          nie tankowala w Europie... dlatego marzy jej sie namiastka czolgu :)
    • frax1 Re: jaki SUV??? 22.05.09, 12:31
      Pierwsze pytanie to jaki % km przejeżdżasz w terenie. Musisz pamiętać, że auto
      typowo terenowe, są w jeździe szosowej mniej wygodne niż osobówki. Jeżeli mówimy
      o autach typu nowe Pajero czy LC to oczywiście komfort nawet na szosie będzie
      ok, ale cena ich jest również b.wysoka. Z aut tańszych czyli np. Galloper -
      komfort będzie cierpiał. Dobrym wyjściem jest Subaru, albo Forester albo Outback
      - są komfortowe na codzień i w terenie kawałek zajadą - napewno dalej niż suv'y
      typu CRV. Zwróć jeszcze uwagę na Grand Vitare - to auto ma spore możliwości w
      terenie i może nie jest tak komfortowe na trasie jak CRV czy RAV to jednak w
      terenie poradzi sobie znacznie lepiej.
      Pozdrawiam
      • jackk3 Re: jaki SUV??? 22.05.09, 17:42
        Jesli wystepuje w EU to moze ten:
        www.nissanusa.com/xterra/#/models
        Prawdziwy terenowy SUV, z rama mocnym, prostym zawieszenie, sredniej
        wielkosci, z dobrym silnikiem i moca.
    • v-6 Po pierwsze, nie mamy armat. 23.05.09, 00:50
      Za cenę 4-letniego accorda SUV klasy pajero w rozsądnym stanie + auto miejskie? Wątpię.
      Pozdrawiam
      v-6
    • r_q Re: jaki SUV??? 23.05.09, 17:11
      evelne napisała:

> SUV zawsze mi się podobały, mieszkałam kilka dobrych lat w USA i tam
      > właściwie jest ich więcej niż zwykłych osobówek;) jednak zawsze
      > kojarzyły mi się one z tzw. "miejskim szpanem". ale teraz oficjalnie
      > ZAKOCHAŁAM się w terenówkach po przejażdżce Mitsubishi Pajero w
      > terenie...dodam, że przeprowadzam się "na wieś";) i SUV będę
      > potrzebować. mam pytanie, jakie są godne polecenia? chodzi mi o
      > kilkuletnie, niedrogie, wytrzymałe w terenie, żeby nie było szkoda
      > lakieru;)). chcę sprzedać swoją 4letnią Hondę Accord i kupić SUV,
      > chciałabym, żeby coś zostało (ewentualnie dołożę), bo chcę jeszcze
      > kupić jakiegoś "malucha" do jazdy po mieście. jakieś rady?

No to mialem podobny problem, tez przeprowadzilismy na wies.
      Nie wiem, co to jest "niedrogie" wg Ciebie. Do tego Pagero Sport to nie SUV, a
      terenowka. A jezeli chodzi o niegroga terenowke, to radze LR Discovery - ideal
      terenowki, tylko unikaj automatu. Jezeli chodzi o SUV, to ja po dlugich
      namyslach poprzestalem na BMW X5 i jestem bardzo zadowolony (prowadzi sie lepiej
      niz wiekszosc osobowek, a z gorszymi drogami i z zaspami zima radzi sobie
      swietnie) :)
    • marek.dumle Re: jaki SUV??? 23.05.09, 19:02
      Przeprowadzasz się na wieś? Hmmm... Najlepiej Ursus. To wypasiony
      model. Tylko takie rury z przodu sobie zamontuj bo to straszny bajer na
      Ursusie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka