Dodaj do ulubionych

Światła ksenonowe - czy warto?

IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 10.12.03, 14:50
Witam!
Miałem już wcześniej zapytać ale zapomniałem. Przypomniał mi o mojej kwestii
poruszony tu wątek "pseudo-xenonów".
Więc:
1) czy warto wydać kilka tysięcy złotych na takie światła? Czy znacie jakiś
link do strony, gdzie obiektywniw porónano by siłę snopu światła w danym
modelu ze standardowymi żarówkami i z opcją świateł ksenonowych (njchętniej
w aucie typu Mondeo)?
2) czy można w Polsce kupić do używanego już modelu światła ksenonowe?
3) co to są bi-ksenony?

Pozdrawiam. PS nadmieniam, że jestem okularnikiem, nie lubie jeździć nocą bo
słabo widze ;-) więc zależy mi bezpieczeństwie moim i innych użytkowników
dróg (pieszych głównie) i stąd moje zainteresowanie.
Obserwuj wątek
    • lolo75 Re: Światła ksenonowe - czy warto? 10.12.03, 14:53
      Jeśli jesteś okularnikiem to taniej wyjdzie kupić szkła antyrefleksyjne i już
      bezpiecznie będziesz popylał nocką, kiedy swoją drogą wogle jest bezpieczniej
      bo ruch mały...

pozdro

Lolo
    • Gość: BZiuuuum Re: Światła ksenonowe - czy warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.03, 14:54
      bi- xenon to światła długie i krótkie, w odróżnieniu od xenonów gdzie są to
      tylko krótkie.
      Warto zainwestować zwłaszcza kiedy masz wadę wzroku- ja mam zmienione na
      bixenony i są bezkonkurencyjne!!!Wzrok się nie męczy a i widoczność lepsza.
      Tylko to dotyczy xenonów w BMW, nie wiem jak w Fordach....
      Pzdr
    • mr.elwood Re: Światła ksenonowe - czy warto? 10.12.03, 14:55
      Wg mnie:

ad.1 gdyby nie byly lepsze to nie kosztowaly by tak duzo :-) byly testy w
      roznych czasopismach typu Auto Swiat.

ad.2 mozna - w roznych ASO moga Ci to zrobic. Za kilka tysiecy zlotych :-)

ad.3 sa to reflektory ksenonowe rowniez w swiatlach drogowych

Wg mnie jest bardzo duza roznica miedzy swiatlami zwyklymi a xenonowymi.Ale to
      tez zalezy od modelu. Np. w poprzedniej e klasie testy pokazaly ze zwykle
      reflektory w tym modelu sa nieznacznie gorsze niz opcjonalne xenonowe.

Pozdrawiam
      • Gość: Michal Re: Światła ksenonowe - czy warto? IP: *.telia.com 10.12.03, 15:09
        Nie warto,wrazie wysiadki koszty holendarne.Trudno taki pozniej samochod
        sprzedac.Ludzie jak widza w uzywanym ksenon odrazu odchodza.To sa
        doswiadczeniaz szwedzkie p.kpt Zbiku.Pzdr.Michal
        P.S ja rowniez jezdze w okularach i uzywam antyrefleksyjne i jest swietnie.jesc
        wiecej marchwi,karotyna poprawia wzrok skonczyc z margaryna i troszeczke ,ale
        masla rowniez dobrze robi.
    • Gość: Niknejm Re: Światła ksenonowe - czy warto? IP: 5.5R1D* / *.pg.com 10.12.03, 15:14
      Gość portalu: kpt. Żbik napisał(a):

> 1) czy warto wydać kilka tysięcy złotych na takie światła? Czy znacie jakiś
      > link do strony, gdzie obiektywniw porónano by siłę snopu światła w danym
      > modelu ze standardowymi żarówkami i z opcją świateł ksenonowych (njchętniej
      > w aucie typu Mondeo)?

Trochę jest np. tu:
      skoda.autokacik.pl/pages/zarowki/zarowki.htm
      Według mnie warto, ale dla niektórych poziom ceny bedzie zaporowy :-(

> 2) czy można w Polsce kupić do używanego już modelu światła ksenonowe?

Tak, patrz strona firmy Hella.

> 3) co to są bi-ksenony?

Światła, gdzie zarówno światła mijania, jak i drogowe są ksenonami.

> Pozdrawiam. PS nadmieniam, że jestem okularnikiem, nie lubie jeździć nocą bo
      > słabo widze ;-) więc zależy mi bezpieczeństwie moim i innych użytkowników
      > dróg (pieszych głównie) i stąd moje zainteresowanie.

Więc wydaje mi się, że warto. Sam bym kupił, ale dla mojego modelu nie ma :-(
      Natomiast koszt jest dość wysoki :-(

Pzdr
      Niknejm
      • tomaszek193 Re: Światła ksenonowe - czy warto? 10.12.03, 17:56
        Ostatnio parę tysięcy km przejechałem samochodem z fabrycznymi bi-ksenonami.
        Większość jazdy to polskie drogi, po zmroku, często w deszczu i mżawce.
        Wniosek generalny: REWELACJA. Po przesiadce do zwykłego auta z normalnymi
        światłami np corolla lub 307-ka, miałem wrażenie, że jadę bez świateł.
        • Gość: Michal Re: Światła ksenonowe - czy warto? IP: *.telia.com 10.12.03, 18:55
          Tak panowie ,ale zapomnieliscie o tych nieszczesnikach co nie maja tych swiatel
          i co musz sie zToba minac.Pozniej pol minuty dochodzi akomadacja oka do
          siebie.W Skandynawi jest juz dyskusja nad zabronieniem stosowania ksenonow i
          nie rejestracji aut ztakowymi.pzdr,.Michal
          • guest_of_honour przesadzasz 10.12.03, 19:50
            jak jadący z przeciwka ma źle ustawione zwykłe H4 to też przez chwilę nic nie
            widzisz, zresztą nie podzielam Twojej opinii mi tam nie przeszkadza. Sam nie
            mam, ale chętnie jadę za gościem z ksenonami, dzięki niemu widzę znaaacznie dalej.
            • Gość: Oktob Re: przesadzasz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.03, 20:11
              Ksenony są doskonałe (jeżdżę z takowymi od prawie dwóch lat) i wcale nie
              oślepiają (jak są właściwie zainstalowane). Pozycjonują się same, a więc nie
              powinny przy dobrym ustawieniu oślepiać jadących z przeciwka.
    • Gość: km Re: Światła ksenonowe - czy warto? IP: *.escom.net.pl 10.12.03, 20:40
      Z tego co widzę z linku powyżej,ksenony zużywają
      mniej prądu-35W zamiast standardowych 55W.
      O ile się nie mylę,to byłaby też jakaś przewaga nad halogenami..
    • greenblack Re: Światła ksenonowe - czy warto? 10.12.03, 21:43
      Kseonon kseononowi nierówny. Najgorsze są ksenony niesoczewkowe z gładką szybą -
      np. Laguna, C5, Primera (nowa, bo w starej są soczewki). Tandeta niewarta
      dopłaty. Wyżej są ksenony niesoczewkowe z szybą "ryflowaną" - obecnie już nie
      do dostania, kiedyś w Mercedesie. Najlepsze są ksenony z dużymi soczewkami -
      obecnie prawie standard.

Biksenony też występują w kilku wersjach. Najpopularniejsze są biksenony, gdzie
      w soczwce jest przysłona, która zmieniając pozycję, zwiększa lub zmniejsza
      strumień światła. Biksenony w VW Phaetonie i Touaregu to zestaw 4 soczewek - 2
      dla świateł mijania i 2 dla drogowych. Rozwiązanie, które ma sprawność masztu
      na stadionie, ale wadą jest, że drogowe po włączeniu rozgrzewają się kilka
      sekund, a częste włączanie skraca życie żarnika. W starym Audi A8 były
      biksenony niesoczewkowe z ryflowaną szybą reflektora - bardzo dobre;) Volvo ma
      biksenony niesoczewkowe, ale z gładką szybą - bardzo słabe.

Pozdrawiam
      • Gość: mgr Re: Światła ksenonowe - czy warto? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.12.03, 23:30
        Technologicznie powiązane z wyładowczym światłem filmowym.
        Wady: skończony czas stabilizacji barwy i stumienia światła(po włączeniu),
        najszybsze zużycie podczas wielokrotnego zapłonu -w zasadzie wykluczają
        zastosowanie w motoryzacji(a jednak!!!).
        Przy produkcji masowej koszt wytworzenia żarnika zbliżony do klasycznych
        żarówek.
        Nie produkowane masowo bo korzyści(zalety)niewielkie a koszty wprowadzenia
        technologii wysokie.
        Interesująca barwa światła(niebieskawa).
        Pozwala wyróżnić się z tłumu.
        Zaporowa cena nie dopuszcza do upowszechnienia tego "wynalazku" za bardzo i o
        to w końcu chodzi.
        Słowem, typowy gadżet dla samochodowych snobów. Najsilniej bronione przez tych,
        których naciągnięto na koszty.
        Z czasem bajer ma szansę stać się bardziej popularny jako "wartość" dodatkowa
        na promocji. Zresztą dziś chętnie stosowana technika przez upadające firmy
        niemieckie.
        POZDR
        • Gość: kpt. Żbik Re: Światła ksenonowe - czy warto? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 11.12.03, 09:47
          Dzięki za odpowiedzi. Przeczytałem ten ciekawy i pouczający link.

A z mgr pozwolę się nie zgodzić. Ksenonowe światła dają barwę białą a nie
          niebieską. To gdy się na nie patrzy to się wydaje, że świecą na niebiesko. Co
          szczególnie podnieca dresów - stąd kupuja sobie "laserowo-ksenonowe" żarówki
          do swoich 'stjuningowanych' maluchów.

Dodam też, że nie dziwie się, że w Szwecji chcą wycofać ksenony. Mnie rażą
          znacznie mocniej niż zwykłe. Dletego, że dają bardzo mocne światło. Ale i tak
          niestety ten negatywny aspekt wpsuje się na dalekie miejsce za źle usatwionymi
          światłami, które rażą równie mocno. Pozdr
        • greenblack Re: Światła ksenonowe - czy warto? 11.12.03, 20:58
          Mgr, znowu bełkot.

Jechałeś kiedyś w nocy samochodem z soczewkowymi ksenonami?

Pozdrawiam
    • krzew Re: Światła ksenonowe - czy warto? 11.12.03, 13:34
      Co za pytanie. OCZYWISCIE ZE WARTO!!!!!!!
      • hiszpan25 Re: Światła ksenonowe - czy warto? 11.12.03, 15:30
        zobacz tutaj:
        suvlights.tripod.com/suvlightscom/
        p-car.com/diy/hid/
        www.clubgpstore.com/art/hids/

SV650S '00
        Corsa 1.4i '92
        • Gość: Zenek Re: Światła ksenonowe - czy warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.03, 16:59
          doplata jest faktycznie czasami kosztowna (np. Volvo zyczy 6000zl!), ale wg
          mnie warto, wyrazne zwieksza sie pole widzenia w czasie jazdy po
          nieoswietlonych drogach
          na miasto i belgijskie autostrady niepotrzebne

• greenblack Re: Światła ksenonowe - czy warto? 11.12.03, 21:01
          Co Ty tu za nielegalne gówno promujesz!?
          • Gość: Hiszpan Re: Światła ksenonowe - czy warto? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.03, 10:49
            Greenblack niczego nie promuję... koles pytał to odpowiedziałem... a na
            wiekszosci stron oferujacych zestawy do konwersji na HID piszą wyraźnie "OFF
            ROAD USE ONLY" czyli także zaznaczają przeznaczenie tych wynalazków.
            • greenblack Re: Światła ksenonowe - czy warto? 12.12.03, 11:53
              Gość portalu: Hiszpan napisał(a):

> Greenblack niczego nie promuję... koles pytał to odpowiedziałem... a na
              > wiekszosci stron oferujacych zestawy do konwersji na HID piszą wyraźnie "OFF
              > ROAD USE ONLY" czyli także zaznaczają przeznaczenie tych wynalazków.

Małym druczkiem na dole strony. Pontiac Grand Prix do off roadu?
    • Gość: karol Piardy, piardy, piardy... IP: 62.29.248.* 11.12.03, 22:06
      ..'Wzrok się nie męczy a i widoczność lepsza'... i inne 'zachwyty'.

Swiatlo jest wartoscia mierzalna. W wielkim skrocie: im wiecej widzisz
      (oswietlajac intensywniej obiekt(y)), tym bardziej oslepiasz patrzacych w
      zrodlo swiatla.
      Nic za darmo.
      Jesli w Szewcji jest dyskusja z propozycja zakazu stosowania takich swiatel to
      calkiem slusznie. Juz Ci nieliczni z takimi swiatlami skutecznie nam utrudniaja
      zycie...
      • Gość: BZiuuum Re: a CO? ZAZDROŚCISZ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.03, 09:22
        a co powiesz na buraków którzy zasuwaja obładowanymi maluchami ze światłami
        ustawianymi na tzw. " stodole", hę. Niestey takich jest u nas więcej niż tych z
        rzekomo " oślepiajacymi" światłami.
        Niedawno dużo podróżowałam po Polsce północnej( często całą noc)i uwierz mi
        Xenony są super sprawą! Też noszę soczewki( krótkowzroczność)i xenony są super
        dla mnie.
        Tak na marginesie dodam, że samochody z xenonami, które mnie mijały z
        przeciwnego kierunku wcale mnie nie oslepiały czego nie moigę powiedzieć o np.o
        samochodach z żółtymi światłami!
        Może kiedyś jak będzie cię stać na xenony i samochód z tymi światłami to
        zobaczysz różnicę..
        Pozdrwaiam.
    • Gość: 130rapid Re: Światła ksenonowe - czy warto? IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 12.12.03, 12:09
      > Nadmieniam, że jestem okularnikiem.

Witam w klubie "Sekula okularum" ;-)

Ksenonowe światła - pokusa nie do odparcia. Tym bardziej, że światła mijania są
      u mnie już wiekowe i świecą słabo.

Ostatnio znajomy proponował mi reflektory ksenonowe do mojego BMW E30. Za 700
      zł.
      - Siedem stów only? - zdziwko mnie chapło. - Nie 7 tysięcy?
      - Siedemset złotych - upierał się kumpel.
      - Jakim cudem? Może to tylko cool-blue żarówki?
      - Nie. Prawdziwe ksenony.
      Okazuje się, że jest taki warsztacik w Poznaniu, który na życzenie montuje
      ksenony do starszych BMW E30, E34, itp. Montują przetwornicę, która daje
      stosownego elektrycznego "kopa" na rozruch lamp, montują transformator (bo
      ksenony potrzebują blisko 100 V na dzień dobry).
      Jest tylko jedno "ale".
      Nie wymieniają standardowych reflektorów soczewkowych, tylko przerabiają układ
      optyczny. A to już nie to samo, nawet jeśli przedtem polerują stare lustra i
      szkła.

Podziękowałem. Za niedługo kupię za 760 zł nowe soczewki świateł mijania.
      Zwykłe. Może nie ksenony, ale przynajmniej żaden kierowca oślepiony super-
      ksenonami nie właduje się na mnie swoim samochodem przy wymijaniu, padając
      ofiarą "efektu ćmy" - niektórzy, gdy już nic nie widzą, automatycznie kierują
      się (i swój pojazd) w stronę światła.
      • Gość: alpinab12 Re: Małe pytanko... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.03, 09:25
        czy przypadkiem nie mozna zamontować świateł ksenonowych z BMW e- 34 dom e- 30?
    • Gość: Mat Re: Światła ksenonowe - czy warto? IP: *.staffs.ac.uk / *.staffs.ac.uk 12.12.03, 19:53
      autoswiat.redakcja.pl/archiwum/artykul.asp?Artykul=7294
      - polecam ten artykul ze strony www.auto-swait.pl
    • Gość: Odin Re: Światła ksenonowe - czy warto? > Zbik IP: *.telia.com 13.12.03, 09:34
      Kazde swiatla kiedys zgasna,napisz czy mozna je na ciemnej drodze samemu
      zmienic/naprawic ,i ile taka zmiana "zarowy" kosztuje.Jezdzisz wiecej w
      nocy ,czy tez za dnia ?. Pzdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka