moyra_p 28.06.09, 15:36 Planuję kupić nowe w salonie. Waham się pomiędzy mazdą 2 a hondą jazz. Mam dylemat, który wybrać. Czy może mi ktoś doradzić który z nich jest bardziej górą? Argumenty bardzo mile czytane. z góry dziękuję. Link Zgłoś Obserwuj wątek
miszasty Re: mazda 2 czy honda jazz??? proszę o pomoc 28.06.09, 17:57 Radziłbym zastanowić się nad tym... jakiej KLASY auta szukasz? Bo Jazz i Mazda 2 to dwie różne: Maździe bliżej do auta klasy Clio, Fiesta itp. a Hondzie do Merivy, Note, C3Picasso itd. Generalnie bardziej funkcjonalna będzie Honda, co nie znaczy, że dla każdego będzie lepsza. Link Zgłoś
cloclo80 Re: mazda 2 czy honda jazz??? proszę o pomoc 28.06.09, 19:26 Gdzie jest ten co zawsze wzywa by nie kupować chińszczyzny? Link Zgłoś
ciezkocoswymyslic Re: mazda 2 czy honda jazz??? proszę o pomoc 28.06.09, 20:13 Siedzialem w obydwu samochodach (nie jezdzilem). Bardziej odpowiada mi Jazz. Jest przestronniejszy i praktyczniejszy pod wzgledem powiezchni przewozowej. Jesli chodzi o wyglad to Jazz rowniez u mnie wygrywa. Mazda jest nijaka jak dla mnie. Jazz ma juz wyrobiona dobra pozycje na rynku dzieki poprzedniej wersji. Jazz ma niski spadek wartosci po zakupie. Jedyna wada jaka widze w Hondzie jest poziom bezpieczenstwa. Jest nizszy niz w Mazdzie (co nie oznacza ze jest zly). Ja bral bym Honde. Powodzenia Link Zgłoś
moyra_p Re: mazda 2 czy honda jazz??? proszę o pomoc 28.06.09, 20:27 Panowie, dziękuję ale teraz to mi namieszaliście w głowie.Naczytałam się o hondzie jazz że ma jakąś niedoróbkę przy listwach przypodłogowych i że po 3latach na bank w tym miejscu wyłazi okropna rdza. Może w takim razie zapytam tak, dam wam 55 tys zł i kupcie mi auto. Preferencje są nastepujące: 1/ auto przede wszystkim do użytku miejskiego ( ew. raz do roku na wyjazd urlopowy w trasę) tak więc musi być ekonomiczne jeśli chodzi o spalanie 2/ bedą jeździć tym autem tylko 2 osoby dorosłe a kierowca to facet w tzw. dojrzałym wieku , jeżdżący spokojnie, normalnie nie jak oszołom w sporciaku 3/ awaryjność bardzo ważna pomóżcie Link Zgłoś
ciezkocoswymyslic Re: mazda 2 czy honda jazz??? proszę o pomoc 28.06.09, 20:59 Duzo czytam o samochodach, ale o niedorobce w Hondzie pierwszy raz slysze. Ze po trzech latach wychodzi rdza - jak po trzech latach jak nowy Jazz jest wypuszczony od 2008 roku? Nie sadze zeby Honda pozwolila sobie na taka wpadke. Ja dalej obstawiam Jazza. Tyle ze za ta cene kupisz wersje podstawowa. Pomyslal bym tez o "bogatszej" wersji Toyoty Aygo / Citroena C1 czy Peugeota 107. Bagazniki znikome ale jest jeszcze kanapa z tylu. Koszty paliwa i serwisow niskie w tych trzech przypadkach. Link Zgłoś
moyra_p Re: mazda 2 czy honda jazz??? proszę o pomoc 28.06.09, 21:39 jeszcze jedno pytanie a toyota yaris z 2009 roku z tym silnikiem 1,4 i 100KM? Link Zgłoś
miszasty Re: mazda 2 czy honda jazz??? proszę o pomoc 28.06.09, 22:54 To że Hondy rdzewieją (co prawda rzadziej niż Fordy, bo te na potęgę), tajemnicą nie jest. Ale czy nowy Jazz rdzewieje... za wcześnie stwierdzić. Ja bym kupił Note i jeszcze parę tysiaków w kieszeni by zostało - tutaj wiadomo na pewno, że nie rdzewieje, a i choroby wieku dziecięcego przez czas jaki jest na rynku poprawili. Pewnie nie jeździłaś - wygląd to nie wszystko. Link Zgłoś
dr01 Re: mazda 2 czy honda jazz??? proszę o pomoc 01.07.09, 18:59 a musi być nowy? za te pieniądze można kupić całkiem przyzwoitą mazdę 3 (roczną), hondę civic w dość wypasionej wersji (jeżeli civic to lepiej 5d - 4d są montowane w Turcji a 5d w UK), można trafić czasem 1-2letnią mazdę 5 (bArdzo funkcjonalne) lub coś w tym stylu. Wybór dość szeroki Link Zgłoś
smeenus Re: mazda 2 czy honda jazz??? proszę o pomoc 12.07.09, 23:04 To jest niestety prawda. Użytkuję Jazza z 2005 roku i autko jest po prostu wspaniałe: niezawodne (przebieg 65 tys., raz wymieniałem żarówkę), pojemne (rodzina 2+1), genialnie rozwiązane składanie siedzeń tylnich (tzw. system 'magic seats' - zamienia się wtedy w mikrociężarówkę), stabilne (nie tańczy po drodze jak ping pong co jest regułą w podobnych pojazdach - vide Yaris). Ma jeszcze mnóstwo innych zalet, ale... niestety na progu od strony kierowcy zauważyłem ostatnio paskudny rudy pasek, który jest po prostu rdzą! Może w nowej wersji to poprawili jednak mnie czeka wizyta u blacharza-lakiernika aby coś na to poradził. Uważam, że w czteroletnim aucie 'made in Japan' nie powinno się coś takiego zdarzyć. Trochę mnie to dziwi bo kolega ma 7-letniego civica i rdza się go nie ima. Pozdr. Link Zgłoś
tocqueville Re: mazda 2 czy honda jazz??? proszę o pomoc 28.06.09, 23:56 Honda jazz to bardzo fajne auto, ale jak dla mnie zbyt drogie. Za tę cenę (50 tys.) brałbym hyundaia i30, auto klasę wyżej, lepiej wyposażone itd.. Link Zgłoś
legend3.2 Re: mazda 2 czy honda jazz??? proszę o pomoc 29.06.09, 07:50 Tak naprawde sam musisz zdecydować. Padło tu wiele fajnych propozycji do których dorzuciłbym skode fabię lub mitsubishi colta. Za te pieniądze można mieć też mało porywającego opla astrę II. Dopierz 2 konkurentów do hondy jazz bo jest to jedna z lepszych pozycji i wybierz się do salonów, jazda próbna też wskazana i tak wybierzesz samochód najbardziej odpowiedni:) Link Zgłoś
martini343 Re: mazda 2 czy honda jazz??? proszę o pomoc 29.06.09, 14:14 www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20081212/MOTORYZACJA/332066423 - Honda jazz - przestronna i praktyczna Link Zgłoś
steefaan2 Re: mazda 2 czy honda jazz??? proszę o pomoc 29.06.09, 22:39 Co wybierzesz bedzie dobrze, oba auta to czolowka swojej klasy. Ale oba znacznie drozsze niz ich realna wartosc. Link Zgłoś
literka_m Re: mazda 2 czy honda jazz??? proszę o pomoc 01.07.09, 19:36 jeśli sprawdzasz mazde i honde, zwróć uwagę również na Suzuki Swift. jak dla mnie bardzo zgrabne auto a przy tych samych pieniadzach bedzie prawdopodobnie znacznie lepiej wyposazone. Link Zgłoś
macgregor-72 Re: mazda 2 czy honda jazz??? proszę o pomoc 01.07.09, 22:46 > jeśli sprawdzasz mazde i honde, zwróć uwagę również na Suzuki Swift. jak dla > mnie bardzo zgrabne auto a przy tych samych pieniadzach bedzie prawdopodobnie > znacznie lepiej wyposazone. tylko nowe Swifty (w przeciwieństwie do starszych wersji) w rankingach bezawaryjności znajdują się mniej więcej pośrodku Link Zgłoś
admjb a może kia ceed? 06.07.09, 10:01 rok temu miałem ten sam problem: Mazda 2/honda jazz + nissan note. kupiłem note'a - zdecydowała cena ( 41000 za podst. wersje ) - nie tak zawyżona jak u dwóch pierwszych aut. Jeśli mógłbym wydac te niecałe 50000 to kupiłbym ceeda, to już prawidziwy kompakt a nie jakiś mikrus. Link Zgłoś