akacjax 04.10.09, 18:28 I co teraz dla drobnych ciułaczy? Open Finance zrezygnował z miesięcznych lokat, na resztę obniżył odsetki. 5,25=6,57 z belką. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
serendepity Re: oprocentowanie w dół 04.10.09, 23:38 Ciezka sprawa. Ja dzisiaj przegladalam jakies lokaty AIG Banku, ale nie wiem czy da sie otworzyc je bez konta i wizyty w tym banku. Zaluje, ze rok temu nie wzielam lokat na 12 miesiecy jak dawali po 9% bez problemu. Od tego czasu za kazdym razem jak przedluzam lokaty co 3-4 miesiace dostaje coraz mniej. Chcialam negocjowac oprocentowanie w swoim banku to mi powiedzieli, ze robia to dla lokat powyzej 200K PLN. Odpowiedz Link
magdalaena1977 Re: oprocentowanie w dół 05.10.09, 01:01 W ogóle wychodzi na to, że wybieranie produktów finansowych, to jak ruletka. Założyłam sobie eurokonto oszczędnościowe - oprocentowanie spadło. Jeden z forumowiczów poradził mi, że przy karcie kredytowej Aliorbanku , dostanę 1 % cashback, ale ja boję się, że jak założę (namęczę się z zaświadczeniami, chodzeniem do banku itp) , to zmienią warunki umowy. Odpowiedz Link
joankb Re: oprocentowanie w dół 05.10.09, 08:38 Też dochodzę do tego wniosku. Trzeba by było mieć konta we wszystkich bankach chyba. Trend "najlepsze konto", "najlepszy bank" utrzymuje się parę miesięcy, bank uzbiera nieco depozytów, poprawi płynność - i obniża. A każde konto coś tam jednak kosztuje. Choćby jakiś miesięczny limit wpłat. I likwidacja konta jest nieco bardziej kłopotliwa niż jego otwarcie. Odpowiedz Link
serendepity Re: oprocentowanie w dół 07.10.09, 13:34 Wlasnie wyczytalam, ze wrocily lokaty Optymalne w Open Finance, dokladnie rzecz biorac zdjeto limit na jedna lokate i mozna teraz zalozyc nieograniczona ilosc. Odpowiedz Link
matt.cobosco Re: oprocentowanie w dół 07.10.09, 13:59 Ja pod koniec listopada zeszłego roku przelałem część środków na Pioneer Pieniężny. Do dziś, czyli po ok. 10,5 mies., wartość jednostki wzrosła o ok. 5,30%. Jak na fundusz pieniężny to zupełnie niezły wynik, do końca listopada może wzrośnie na tyle, że po roku będzie ponad 6%. Bardzo dobra alternatywa dla konta oszczędnościowego i lokat - za przelew z ROR w Pekao na ten fundusz nie płacę ani złotówki. Nie jest pobierana prowizja za zakup jednostek tego funduszu. Nie muszę zakładać drogiego Złotego Eurokonta (ok. 18 zł. mies.), żeby móc do niego założyć konto oszczędnościowe (w Pekao do zwykłego RORu nie można założyć rachunku oszczędnościowego). Na koncie oszczędnościowym w Pekao jest max 4,25%, ale przy mniejszych kwotach nie więcej niż 3% w skali roku. Na lokatach terminowych jeszcze mniej - ok. 1,95%. Odpowiedz Link