26.07.10, 21:40
Właśnie zaczęłam się zastanawiać nad tym czy nie podpisać z bankiem aneksu do
umowy i nie zacząć spłacać rat kredytu hipotecznego w walucie, a tę kupować na
walutomacie.pl.
Z moich wyliczeń wynika, że gdybym kupiła dziś (teraz) tam walutę, to
oszczędność z jednomiesięcznej raty to ok 100zł. Gra warta świeczki
sądzę..Niestety jest oczywiścei opłata za ten ****%&^^* aneks, ale jeśli to
jest np 300zł (tak chyba jest w moim banku), to po 3-4 miesiącach się zwraca..
Czy ktoś z Was korzysta z tego rozwiązanie? Jakie są opłaty (przelewy
walutowe) etc? W jakich bankach macie konta walutowe i kredyty? Nie boicie
się, ze ten walutomat może się zwinąć czy coś (podobno właściciel ten sam co
monetto.pl)
Obserwuj wątek
    • konto_calkiem_nowe Re: Walutomat 26.07.10, 23:05
      hej
      ja zarabiam w euro i sprzedaje co miesiac na walutomacie i nie narzekam
      tez sie zasnatawiam nad kupowaniem tam frankow i wysylaniu ich do banku i od
      tego miesiaca chyba zaczne to robic, bo roznica w cenie jest duza, jedyny minus
      to taki, ze malo ludzi franki sprzedaje

w jakiej walucie masz kredyt?
      ja mam kredyt w Fortisie i od poczatku mam konto walutowe, sam sobie wplacalem
      na nie franki jak mialem albo robilem przewalutowanie przez internet jak byl
      dobry kurs, wiec nie mam problemu z aneksem, szczerze mowiac wydawalo mi sie to
      oczywiste, ze jak mam kredyt w walucie to bank daje mi konto walutowe i
      mozliwosc splaty nie w zlotowkach...
      • johana75 do konto_calkiem_nowe 27.07.10, 18:17
        Hej. Pierwszy raz o tym słyszę. Czy to jest bezpieczne? od jakiego czasu
        wymieniasz na walutomacie?
        Mam co miesiąc euro do wymiany więc to jest bardzo ciekawa propozycja dla mnie.
        Musze poczytac jak to działa wink
        • anyx27 Re: do konto_calkiem_nowe 27.07.10, 20:36
          W Aliorze można normalnie spłacać kredyt w Euro w kasie, bez żadnych opłat.
    • emulsja2 Re: Walutomat 27.07.10, 12:39
      Z tego co wiem właściciela walutomatu i właścicieli monetto nic nie wieże. To są
      zupełnie inni ludzie. Powstała taka plotka kiedyś na początku, ale wyjaśniali to
      na swoim forum.
    • obiekt.uporczywy Re: Walutomat 27.07.10, 13:37
      Smierdzicie spamem na kilometr!
      • serendepity Re: Walutomat 27.07.10, 14:18
        Jak poczytasz to forum dluzej to bedziesz wiedzial kto jest spamerem, a kto
        zadaje powazne pytanie.

A o Walutomacie pisano juz na wielu blogach i na tym forum kilka razy.
        • obiekt.uporczywy Re: Walutomat 27.07.10, 17:44
          Mój nos nigdy się nie myli tongue_out
    • ofelia1982 Re: Walutomat 05.09.10, 11:51
      Wracam z pytaniem, bo zajęłam się "życiowo" czymś innym a dziś znów robiłam
      przelew kredytowy i aż mi flaki wywróciło jak zobaczyłam po jakim kursie
      szanowny bank sobie przelicza moje raty (mam konto w byłym GE Money).
      Pytanie do osób korzystających z walutomatu - jakie są wszystkie opłaty? Jeżeli
      założyłabym konto w BZ WBK (jeden z 3-ech banków współpracujących z Walutomatem)
      - to ile kosztują przelewy etc.?
      I czy naprawdę tak mało ludzi sprzedaje CHF? Moze być tak, że zapłacę 300zł za
      aneks do umowy a potem będzie lipa, bo nie będę miała gdzie tych CHF kupić?
      Co sądzicie?
      • jk Re: Walutomat 05.09.10, 12:10
        Przelew do/z BZWBK jest za darmo. A franki zawsze są, czasem po nieco wyższym kursie niż średni.
        Jestem zadowolony, zawsze wychodzi taniej niż w kupno w kantorze czy banku.
        • ofelia1982 Re: Walutomat 10.09.10, 14:51
          Czyli jeżeli założę konto walutowe w BZ WBK i będę przelewała tam środki z mbanku, apotem z BZ WBK do Walutomatu to ponoszę tylko koszt przelewy z mbanku do BZ WBK (a i tu musze sprawdzić ile)?
          Jaka to jest u Ciebie miesięczna średnia oszczędność? Przepraszam za wścibstwo, ale po prostu nie wiem czy zwróci mi się koszt aneksu (ok 300zł).
          • ofelia1982 Re: Walutomat 10.09.10, 15:07
            Sprawdziłam, nie opłaca się między bankami przelewać walut - min. 20zł opłata za przelew (mbank).
    • ofelia1982 Re: Walutomat 10.09.10, 15:13
      Chwila chwila..Jak to wygląda zatem? Musze założyć konto w PLN w BZ WBK bezpłatne, z niego wysłać jakąś tam ilość PLN do Walutomatu, a zakupione CHF trafiają mi gdzie???
      • jk Re: Walutomat 10.09.10, 15:54
        Odpowiem zbiorczo. Darmowe są przelewy z/do pkobp, pekao sa, bzwbk - nieważne, czy w pln, chf, eur, itd. Na przykład: jak przelejesz z pkobp PLN, to po wymianie na CHF możesz je za darmo przelać do pkobp, pekao sa i bzwbk. Generalnie z większości banków będziesz mogła wysłać kasę za darmo do walutomatu, ew. opłaty mogą pojawić się, gdy chcesz przelać walutę.
        Numery konkretnych kont podajesz w serwisie po zalogowaniu.

Dzisiaj testowałem www.internetowykantor.pl - działa nieco inaczej niż walutomat, tylko w pewnych godzinach, jest mniej walut, i parę innych różnic, ale wybór banków do darmowego zwrotu CHF jest też inny. Poza tym po wprowadzeniu opłat przez walutomat, internetowykantor.pl może okazać się tańszy.

Co do oszczędności, to policz na swojej racie. Kurs sprzedaży twoim w banku x ilość CHF vs. kurs z walutomatu x ilość CHF. Ja miałem tani aneks - 100 zł. (podpisywałem półtora roku temu), koszt zwrócił mi się po 4/5 miesiącach.
        • ofelia1982 Re: Walutomat 10.09.10, 17:04
          Dzięki. Moim zdaniem najlepszą opcją jest w takim razie:
          1. Założyć konto w PLN BZWBK oraz konto w CHF w tymże - oba darmowe
          2. Środki w PLN przelewać z mbanku do BZ WBK za darmo
          3. Kupować za PLN na walutomacie CHF - darmowe przelewy w 2 strony
          4. Efekt: na koncie BZ WBK walutowym mam CHF kupione na walutomacie

Do tej pory za nic nie płacę. Jedyną słabą stroną jest to, że teraz muszę przetransferować CHF z BZ WBK na konto walutowe banku gdzie mam kredyt - to na pewno będą jakieś koszty, aczkolwiek na stronie BZ WBK nie mogę znaleźć odpowiedzi ile kosztuje przelew walutowy do innego banku.

Różnicę na ratach oczywiście umiem wyliczyć, praca w finansach do czegoś zobowiązuje, ale dziękujęwink)) Bardziej pytałam z ciekawości jaki to jest poziom oszczędności u innych.
          A propos opłat na walutomacie - to wychodzi jakieś 2zł za transakcję, czyli przy oszczędności 100zł (taki u mnie jest poziom) gra nadal jest warta świeczki.
        • ofelia1982 Re: Walutomat 10.09.10, 17:11
          Ten internetowy kantor ma podobną cenę sprzedaży CHF jak walutomat, a jest o niebo prostszy (nie stoisz w kolejce etc) i przelewasz z jednego konta i wysyłają Ci na drugie - chyba bez prowizji. Ale czy to jest bezpieczne? Nic o nim nie słyszałam wcześniej..
          • ofelia1982 Re: Walutomat 10.09.10, 17:16
            Ten kantor to chyba lepsza opcja.

Dosłanie środków do internetowykantor.pl:
            PLN - Przelewy wysyłane z banków BZWBK, Nordea, Millennium, mBank, Fortis i PKO BP są darmowe i natychmiastowe

Przelewy zwrotne:
            CHF - przelewy wysyłane do banków Nordea, Millennium, mBank, Fortis i PKO BP są darmowe.

Czyli jedynym kosztem dla mnie byłoby:
            - aneks do umowy (mam kredyt w BPH, czekam na ich odp ile aneks kosztuje)
            - koszt przelewu walutowego z mbanku do BPH

Oszczędność wg dzisiejszych kursów na racie miesięcznej - 70zł...
            Jedyne czego się obawiam, to czy jeżeli przeleję te 2 tyś do internetowego kantoru to mi nie "znikną"..smile))

• jk Re: Walutomat 10.09.10, 17:47
              Powiem ci, że cała transakcja na internetowykantor.pl trwała chyba z 10 minut: przelew z bzwbk do nich, wymiana, przelew do millennium. O niebo szybciej niż walutomat. Bałem się, więc testowo wymieniłem 50 zł smile Udało się wink a kurs bardzo dobry.
              Minusy:
              - na początku współpracy warto do nich wysłać tradycyjną pocztą zgodę na wystawianie elektronicznych faktur, inaczej kasują 5 zł. za wysyłkę danej faktury pocztą
              - wymiana musi nastąpić w ciągu 24h, inaczej zwracają kasę
              - działają 10-17 w dni robocze

Oczywiście jeżeli w walutomacie dają akurat kurs średni (czasem są ofert), to żaden inny serwis czy kantor tego nie przebije.

A propos twojej poprzedniej propozycji (rachunki w bzwbk), zawsze możesz wypłacić chf w gotówce i zanieść do BPH (przyjmują?). Dla 100 zł. warto raz w miesiącu się wybrać pieszo do banku. Ew. przelew z opcją SHA z mBanku do BPH, o ile BPH nie kasuje za przyjęcie przelewów (z tego co pamiętam, to nie kasje).

Co do obliczeń, to sorry smile Ale podanie kwoty u mnie nie byłoby miarodajne, bo mamy przecież różne kwoty rat. Tylko o to mi chodziło.
              • ofelia1982 Re: Walutomat 10.09.10, 18:28
                Spoko, dzięki za pomoc. Naprawdę dużo mi pomogłeś(aś?smile
                Przekonałam się do tego kantoru. Prowizja 10zł za przelew chyba mnie nie przeraża. Aneks w moim banku to 200zł więc po max 3-4 miesiącach powinno mi się zwrócić. Szacuję oszczędność co najmniej 50-60zł miesięcznie (po potrąceniu prowizji już).
                A na stronie na Facebooku tego kantoru czasami można wygrać kupon na kupno iluś tam CHF po kursie średnim, więc też może sie udaćsmile Dla mnie to chyba wygodniejsza opcja niż Walutomat, bo zawsze moge sobie zaplanowac kiedy będę miała walutę, a nie czekać na Walutomacie aż ktoś mi sprzeda franki.
                Dzwonię do banku złożyć dyspozycję o aneks. DZIĘKI!!!!!!!
                • jk Re: Walutomat 10.09.10, 18:47
                  smile
                  Też czatuje na fejsbukowe kupony na kurs średni, ale jakoś doczekać się nie mogę wink
                  • ofelia1982 Re: Walutomat 10.09.10, 19:16
                    Aneks już w produkcji. Ja jestem fanką na FB, trzeba ich jakoś pogonić, żeby te kupony dawali!smile))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka