Dodaj do ulubionych

przetwory w tym roku

12.08.10, 18:22
Pierwszy raz od dawna zachciało mi się robić przetwory w tym roku.
Ale ceny powalają! Szczególnie owoce- 18zł/kg jagód, 6zł/kg wiśni...
Przecież to się nie kalkuluje. Poza oczywiście przyjemnością
otwarcia słoiczka w zimie, finansowo to już żadna oszczędność.
Obserwuj wątek
    • poa_trivialis Re: przetwory w tym roku 12.08.10, 18:53
      ceny owoców są adekwatne do kosztu ich "wytworzenia". dodajemy do
      tego narzut sprzedawcy.
      Ceny są wysokie bo rok jest bardzo kiepski. Nie ma urodzaju, owoce są
      złej jakości.

Jeśli nie ma się własnego sadu z owocami to robienie przetworów w
      ogóle się nie opłaca.
      Z drugiej strony te dżemy i soki ze sklepów są koszmarne w smaku i przecież wcale nie tak tanie.
      Najlepszym sposobem jest kupienie owoców wprost od rolnika a nie na ryneczkach i bazarach. tylko wiem że to nie jest takie proste.

A tak właściwie jagody jagodami ale szukanie wiśni teraz? Przecież liście z drzewek wiśniowych już opadły. Może istnieją jeszcze jakieś późne odmiany.
      • b-b1 Re: przetwory w tym roku 12.08.10, 19:27
        W tym roku zrobiłam tylko dżemy truskawkowe i ogórki kiszone.
        Jagody mam swoje-ale urodzaj marny-nawet do ciasta za mało..
      • tutuna Re: przetwory w tym roku 14.08.10, 08:32
        A tak właściwie jagody jagodami ale szukanie wiśni teraz? Przecież liście z drz
        > ewek wiśniowych już opadły. Może istnieją jeszcze jakieś późne odmiany.

Zależy, w której części kraju. Wczoraj byłam na takim właśnie owocobraniu
        (wiśnie, śliwki...) u znajomych (środkowa Wielkopolska)i resztka wiśni jeszcze
        owocuje, choć właściciele sadu przyznają, że ten rok był wyjątkowo kiepski.
    • roseanne Re: przetwory w tym roku 12.08.10, 20:31
      kupowalam owoce na przetwory bezposrednio z hurtowni, cale pudla - wtedy ma to sens

nawet jesli cena wychodzi prawie taka sama to sklepowe to wiem ile w nich owocu,
      ile cukru i jakies ewentualne dodatki, co przy ograniczeniach dietetycznych
      wszelakich robi wielka roznice
    • rudyocicat Re: przetwory w tym roku 13.08.10, 10:42
      materiał na przetwory kupujemy na hurcie warzywnym, przyjeżdżają tam ludzie ze
      wsi ze swoimi skarbami...

truskawek kupiłam niewiele, jak była 4 zł/kg i nadawała się tylko na przetwory...

teraz kupiliśmy ok 30kg ogórków ( na 3 razy), po 0,60zł/kg... które były
      mniejsze poszły na kiszone, reszta na sałatkę szwedzką na 3 sposoby i ogórki w
      curry na pikantniesmile będzie na min. dwa sezonysmile

mam jeszcze kabaczka i cukinię po 1,20zł/kg chciałam zrobić leczo do słoików ale
      pomidory są za drogie, na razie więc będą w zalewie z solą i cukrem
      zapasteryzowane i zimą po odsączeniu razem z przecierem będą do leczasmile na
      sałatki nie mam ochoty, bo mamy już dużo ogórkowychsmile mam nadzieję, że się uda
      bo to eksperymentsmile

kupiliśmy też paprykę lekko skapciałą, 3,00zł/kg też pójdzie do słoikówsmile

bym zapomniała, dostaliśmy dynię, część pomrożę na pikantną zupę dyniową zimą
      (rewelacja) a z części zrobię konfiturę z sokiem z cytryny, z cukrem i
      goździkami...

teraz tak pomyślałam, że jak owoce takie drogie to w sumie można na słodkie
      przetwory wykorzystać dynię i cukinięsmile widziałam przepis, cukinia ala ananassmile

• ruda.ja Re: przetwory w tym roku 13.08.10, 15:08
        rudyocicat napisała:
        > bym zapomniała, dostaliśmy dynię, część pomrożę na pikantną zupę
        dyniową zimą
        > (rewelacja)

Czy to jest ta zupa z gałką muszkatołową, chrzan, chili, cebula,
        oliwa itd.? Nigdy nie robiłam ale się chyba pokuszę i zamienię dżem z
        dyni na taką zupę w słoiki smile

_______
        Nie odpowiadam? Nie jesteś dla mnie partnerem do dyskusji!
        TY TEŻ MOŻESZ POMÓC
        • rudyocicat Re: przetwory w tym roku 13.08.10, 15:30
          to jest ta zupa masalabazaar.blogspot.com/2009/10/zupa-dyniowa-z-imbirem.html

ale przyznam się, że mnie zaciekawiłaś tym chrzanem i chyba zrobię też taką
          wersję... co do mrożenia zupy, to nie wiem jak to wychodzi, ja mrożę w kawałkach
          dynię i zimowym wieczorem wyciągam, na następny dzień idealna do zupysmile

polecam ten przepis, jest taka egzotyczna, fajna... słodko-słono-pikantna jeśli
          można to tak określićsmile
          • ruda.ja Re: przetwory w tym roku 13.08.10, 20:26
            Oj nie, mleczko kokosowe to nie dla mnie, ja mam typowo słowiańskie
            podniebienie wink Ale tą z chrzanem zrobię w słoiki pół litrowe tak jak
            sos pomidorowy robię, potem tylko otwieram, dodaję resztę czego
            trzeba i jest danie. Tak na marginesie - cały rok czekam na robienie
            przetworów smile
            przepis www.kobieta.pl/gotowanie/przepisy-
            kulinarne/zupy/zobacz/artykul/pikantna-zupa-z-dyni/
            • rudyocicat Re: przetwory w tym roku 14.08.10, 12:04
              ruda podaj przepis na tą zupę dyniową, co dajesz do słoika, a co potem
              dodajesz?? mi trzeba tłumaczyć dużymi literamismile

co do mleczka kokosowego, ja też nie lubię, ale jakoś w tej zupie jest takie
              egzotyczne plus sok z pomarańczy... warunkiem, żeby była dobra jest mocne
              doprawienie na pikantnie, pierwsze wrażenie jest słodkawo-słone a dopiero potem
              jest ta nuta pikanteriismile
            • rudyocicat Re: przetwory w tym roku 14.08.10, 12:09
              ruda sorki już odpaliłam przepis, podaj mi co wekujesz z tej zupysmile

i ja też czekam cały rok na robienie przetworów, dla mnie przetwory to
              ukoronowanie sezonu, na koniec staję przed słoikami i je podziwiamsmile następnie
              delektuję się nimismile znajoma mi kiedyś powiedziała, że ona nie rozumie, jak nam
              się chce, a my to kochamy, fajna rodzinna zabawasmile
              • ruda.ja pikantna zupa z dyni - weki 17.08.10, 11:48
                przygotowanie według przepisu, składniki: chili, chrzan, gałka, sól,
                sok z cytryny, cebule na oliwie i orzechy, do gorących słoików z
                piekarnika nakładam gorący sos (bo to takie gęste wyjdzie, prawie
                żeby łyżka stała), można trochę wody dodać. Ja nie pasteryzuję
                słoików. Potem po otwarciu można użyć na dwa sposoby albo jako sos
                wtedy tylko śmietany trzeba dodać albo jako zupę - dodać bulion.
                • anetapzn Re: pikantna zupa z dyni - weki 17.08.10, 12:23
                  ruda.ja napisała:

Ja nie pasteryzuję
                  > słoików. Potem po otwarciu można użyć na dwa sposoby albo jako sos
                  > wtedy tylko śmietany trzeba dodać albo jako zupę - dodać bulion.
                  W przyszłym tygodniu mam dostać 3 wielkie dynie. Aż spróbuję i zrobię tą zupę
                  tak do zjedzenia na teraz i do słoików. Dzięki za przepis.
    • lola_kr Re: przetwory w tym roku 13.08.10, 10:48
      robiłam mus truskawkowy, dżem z czarnej porzeczki, dżem brzoskwiniowy i
      morelowy. Myślę o jakimś musie albo dżemie z borówek, o ajvarze i powidłach
      śliwkowych. Oszczędność na późniejszych wydatkach na zdrowie...
      • rudyocicat Re: przetwory w tym roku 13.08.10, 11:09
        lola w tamtym roku zrobiłam sok z borówek, nie polecamsmile nie wiem co z tym
        robić, po rozcieńczeniu dziwne w smaku... masz jakiś pomysł na przerobienie go???
      • anetapzn Re: przetwory w tym roku 13.08.10, 11:14
        Ja wlożyłam 10 kg jagód do sloików, ok. 30 kg truskawek na dżemy przerobiłam.
        Obecnie jestem na etapie kiszenia ogórków, robienia sałatki szwedzkiej i
        przecierów z pomidorów. Poza tym chciałabym jeszcze zakisić kapusty iz robić
        lecza. Wiem, finansowo to może średnio się opłaca (chociaż staram sie kupowac na
        takiej "giełdzie" gdzie przyjeżdżaja rolnicy i sprzedaja na skrzynki, zawsze
        trochę taniej), ale i tak bedzie to tańsze niz kupione w sklepie, a poza tym
        smak bez porównania do tych kupnych przetworów. Zupka pomidorowa na własnym
        przecierze- miodziosmile. No i wiem co jem.
        • rudyocicat Re: przetwory w tym roku 13.08.10, 11:28
          anetapzn ja z przecierem czekam do września, więc leczo będę miała w dwóch
          częściach...

i zgadzam się, że i tak będzie taniej niż kupione sklepie... dodam, że w sklepie
          kupuje się dżem truskawkowy o % zawartości truskawek, a tak to są same truskawki
          i trochę cukrusmile
          • anetapzn Re: przetwory w tym roku 13.08.10, 11:37
            rudyocicat napisała:

> i zgadzam się, że i tak będzie taniej niż kupione sklepie... dodam, że w sklepi
            > e
            > kupuje się dżem truskawkowy o % zawartości truskawek, a tak to są same truskawk
            > i
            > i trochę cukrusmile
            Ja to wolę się nie zastanawiac, co jest w dżemie truskawkowym. U mnie pomidory
            takie na przecier są po 3,50zl. Dzisiaj byłam na rynku - nie na tej giełdzie.
            Poczekam bo może po weekendzie będa na giełdzie przystępniejsze ceny. Ja to
            jeszcz ścieram na tarce włoszczyznę, solę trochę, ugniatam ciasno w słoikach
            (takich malych np. po musztardzie) i do lodówki. Pózniej tylko wyjmuję potrzebną
            np. do zupy porcje.
            • rudyocicat Re: przetwory w tym roku 13.08.10, 11:50
              anetapzn też o tej włoszczyźnie myślęsmile mam natkę pietruszki i koperek pocięty i
              zapakowany w słoiczkach w zamrażarce, potem tylko widelcem należy wydłubać do
              potrawy... bardzo to wygodne, więc chyba zgapię te tarte warzywa od Ciebiesmile

w tamtym roku porobiłam porcje na zupę z warzywami: papryka, marchewka,
              pietruszka, cukinia, fasolka szparagowa, brukselka... jak nie było pomysłu to
              się wrzucało taką porcję do garnka i była zupa...
        • astrum-on-line Re: przetwory w tym roku 14.08.10, 17:38
          Jak robisz przecier pomidorowy? Chętnie bym zrobiła, bo uwielbiam, ale bardzo
          szybko się psujesad
          • rudyocicat Re: przetwory w tym roku 15.08.10, 09:36
            astrum jak pozbędziesz się środka i szypułki (czy jak to tam się zwie) to ugotuj
            aż się samo rozpadnie, dodaj po łyżce soli i cukru, po włożeniu do słoików
            zapasteryzuj np w piekarniku... mi zawsze zaskakują... ale warunek to cukier...
            • astrum-on-line Re: przetwory w tym roku 15.08.10, 10:15
              Dzięki, wypróbujęsmile
            • anetapzn Re: przetwory w tym roku 16.08.10, 09:58
              rudyocicat napisała:

> astrum jak pozbędziesz się środka i szypułki (czy jak to tam się zwie) to ugotu
              > j
              > aż się samo rozpadnie, dodaj po łyżce soli i cukru, po włożeniu do słoików
              > zapasteryzuj np w piekarniku... mi zawsze zaskakują... ale warunek to cukier...

Ja robię tak samo, ale jeszcze zdejmuję skórki. Paskudna robota, ale robię to
              hurtowo. Jutro skoro świt jadę na taki hurtowy rynek i może będa tańsze
              pomidory. Musze jeszcze trochę kupić. U mnie zimą ida niesamowite ilosci
              naszego, domowego przecieru. Dzieci to nawet już kupnego ketchupu nie chcą jesc,
              tylko taki z własnych pomidorkówsmile. Ale to dobrze, bo w tych kupnych sama chemia.
              • anetapzn Re: przetwory w tym roku 17.08.10, 10:27
                Kupiłam 40 kg pomidorów po 1,2 zł kg hurtowo na targu do przerobienia na
                przecier. Płakac mi sie chce jak patrzę na tą ilosćsad. Przy okazji kupiłam
                fasolki i zrobię kilka sloików sałatki wg. przepisu ewy. Idę w kierat pomidorowy.
                • rudyocicat Re: przetwory w tym roku 18.08.10, 11:28
                  też ściągam skórkę, takie to dla mnie oczywiste, że nie napisałam, mam nadzieję,
                  że nikt nie wyprodukował przez moje gapiostwo przecieru ze skórką.... przepraszam...
    • ruda.ja Re: przetwory w tym roku 13.08.10, 15:01
      Ja nie kupuję żadnych owoców, bo mnie na to nie stać i jak ktoś
      napisał to jest zbyt kosztowna zabawa. Wyjątek robię dla pomidorów,
      reszta to co uzbieram smile I tak przetwory na słono, cukinia i pomidory
      jako sosy albo na zupy. Ogórki kiszone dostaje od rodziców.
      na słodko, dżem z rokitnika, jabłek, jarzębiny, cukini, dyni,
      konfitura z róży i sok z czarnego bzu oraz głogu.
      • ewagorak Re: przetwory w tym roku 13.08.10, 21:19
        Na razie zrobiłam 2 rodzaje sałatek z cukinii i ogórki na zupę ogórkową. Już nie
        mogę doczekać się zimy, kiedy otworzę słoiczek i poczuję zapach świeżych ogórków
        i koperku.
        W planach mam powidła, dżemy jakieś smile, leczo, sałatkę z fasolki szparagowej,
        ogórki królewskie, paprykę i pomidory kiszone Jak będę miała wenę to może zrobię
        sałatkę z zielonych pomidorów, bo dawno jej nie robiłam. Nie jest tego za wiele.
        Na szczęście sporo przetworów dostaje od mam.
        • superslaw ewa 13.08.10, 22:04
          mozesz napisać cos o tych kiszonych pomidorach?? dawno mam ochote zrobić, ale
          nie wiem jak.
        • anetapzn Ewagorak-poproszę o rpzepis na sałatkę z fasolki 14.08.10, 08:11
          ewagorak napisała:

sałatkę z fasolki szparagowej,
          Poprosze o przepis na niąsmile.
    • dziuniax W tym roku naprawde jest kiepsko 13.08.10, 23:48
      Mieszkam w domku i mam ogród rośnie w nim dużo drzew i tak:
      orzechów w tym roku ledwie co na drzewie rośnie ( lubię robić nalewkę
      z orzecha)
      czereśni dosłownie kilkanaście
      gruszek prawie nic
      wiśni to samo
      śliwki węgierki jakieś takie drobniutkie
      śliwki "renglody" z robalami
      jabłek w ogóle

Dla porównania w zeszłym roku 4-ro osobowa rodzina która robi każda
      ok. setki przetworów nie mogła tego przerobić, no i gruszki były na
      sprzedaż, tyle tego było, natomiast w tym roku NIC. Puchy

Pozdrawiam
      • re_ni73 Re: W tym roku naprawde jest kiepsko 14.08.10, 07:12

Ja wczoraj wróciłam z wycieczki" na jagody"uzbierałam 10 litrów
        ledwo człowek zipie ale pomroże część a część na dżem.
        • ewagorak Re: W tym roku naprawde jest kiepsko 14.08.10, 10:41
          Kiszone pomidory- to przepis mojej babci z Kresów.
          - pomidory (najlepiej małe i słodkie)
          - cebula pokrojona w talarki
          - pieprz mielony
          - gorczyca

Zalewa (zagotować):
          - 1 l wody
          - 1 łyżeczka cukru
          - 1 łyżka soli
          Pomidory myjemy, wycieramy i układamy w słoikach, tylko tak, żeby nie były
          dociśnięte. Do słoika wkładamy 2-4 talarki cebuli, dodajemy gorczyce i pieprz.
          Wszystko zalewamy ciepłą lub zimną zalewą. Pasteryzujemy 10 min.

Sałatka z fasoli szparagowej
          -2 kg fasolki szparagowej
          -40 dag marchwi
          -40 dag cebuli
          -6 łyżek cukru
          -2 łyżki soli
          -2 niepełne szklanki oleju
          -3 łyżki octu
          -3 łyżki koncentratu pomidorowego
          -liście laurowe
          -ziele angielskie
          -pieprz ziarnisty
          Fasolkę pokroić na 2-3 cm kawałki i ugotować na pół twardo w lekko osolonej
          wodzie. Ostudzić.
          Cebulę pokroić w cienkie plasterki, marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W
          Marchew i cebulę podsmażyć na oleju.
          Następnie dodać przecier, ocet i przyprawy.
          Wszystko razem wymieszać i nałożyć do słoików.
          Pasteryzować 15 minut.

• ewa9717 Re: W tym roku naprawde jest kiepsko 14.08.10, 14:26
            A do kiszonych pomidorów kopru nie trzeba?
    • solejrolia Re: przetwory w tym roku 14.08.10, 14:20
      w ubiegłym roku był taki urodzaj, narobiłam bardzo duzo przetworów, że jeszcze
      sporo zostało.
      a w tym roku kicha: i ceny zbyt wysokie, i owoców, warzyw nie ma zbyt wiele,
      więc robię symbolicznie, dosłownie po kilka słoików.
      mam zrobiony dżem wiśniowy, nalewki wiśniową i malinową, paprykę konserwową,
      ogórki kiszone i konserwowe, zapasteryzowałam maślaki. dziś robię sos pomidorowy
      (pomidory kupiłam po 1,5zł/kgsmile ).
      a z mrożonek- zamroziłam trochę truskawek i malin. jeszcze dokupię i zamrożę
      małe porcyjki fasolki szparagowej, kalafiora, brokuła i zieleninę (natka
      pietruszki, selera oraz koperek). i to będzie na tyle.
      wcale nie będę robić buraczków i powideł śliwkowych, bo mam z zeszłego sezonu.
    • jagoda85 Re: przetwory w tym roku 15.08.10, 13:04
      Czytam, czytam i przyznam, że nie za bardzo niektóre osoby rozumiem.
      Jeśli można kupić taniej na placu hurtowym warzywa i owoce, to
      zawsze będzie się opłacać. Przecież kupione przetwory z tego roku
      będą bardzo drogie, bo musi zarobić i ten co uprawia, i ten co
      przetwarza, i ten co pośredniczy między zakładem przetwórczym a
      sklepem, i ten co sprzedaje w detalu. Co roku robimy przetwory. Po
      pierwsze, że takiego smaku jak nam odpowiada nie znajdę, po drugie,
      jak w jednym roku jest czegoś w nadmiarze, to zazwyczaj w następnym
      roku będzie mało. Dlatego wykorzystuję sytuację i np. w tym roku
      zrobiłam dużo agrestu do słoii, bo wiem, że w przyszłym roku będę
      miała go mało, a dwa lata spokojnie w słoju wytrzyma. I tak robię ze
      wszystkim.
    • niebieskaa4 Re: przetwory w tym roku 15.08.10, 15:52
      Ja od dwóch lat mam problem z ogórkami. Nie wiem w czym on tkwi bo przez wiele
      lat kiszenia wszystko było ok. Otóż po ukiszeniu robi się z nich ciapa. Tzn
      kilka jest dobrych a reszta do wyrzucenia. Taki sam problem ma znajoma, która
      kiedyś kisiła beczki ogórków i były wspaniałe a teraz du....
      • jagoda85 Re: przetwory w tym roku 15.08.10, 16:05
        Problem tkwi w ogórkach. Zostały przenawożone. Ja miałam też taki
        problem w zeszłym roku. Ogórki z octem, to jeszcze są do przyjęcia,
        natomiast kiszone tylko niewielka ilość nadaje się do jedzenia, bo
        albo się rozlatują, albo są zwyczajnie tak niesmaczne, i śmierdzą.
        Na szczęście w tym roku mam swoje z działki.
      • anetapzn Re: przetwory w tym roku 16.08.10, 10:07
        niebieskaa4 napisała:

> Ja od dwóch lat mam problem z ogórkami. Nie wiem w czym on tkwi bo przez wiele
        > lat kiszenia wszystko było ok. Otóż po ukiszeniu robi się z nich ciapa. Tzn
        > kilka jest dobrych a reszta do wyrzucenia. Taki sam problem ma znajoma, która
        > kiedyś kisiła beczki ogórków i były wspaniałe a teraz du....

U mnie 2x kupiłam i też był taki efekt, za trzecim razem dopiero trafiłam na
        dobra partię. Śmierdziały, ze szok.
        • aniulka8503 Re: przetwory w tym roku 16.08.10, 23:26
          U mnie od zeszłego roku jest to samo...jeszcze takie jakieś
          zagazowane...okropne...w zeszłym roku wyrzuciłam jakieś 30 słoików...
          W tym roku zrobiłam 69słoików...mam nadzieję, że chociaż część
          będzie dobra...
          • rudyocicat Re: przetwory w tym roku 18.08.10, 11:33
            pewnie zaraz będę zjechana, za pisanie jakiś zabobonów, ale spróbuję...

nie można wekować w trakcie okresu... po prostu kobieta ma inny pot, który przy
            dotykaniu warzyw czy owoców powoduje, że one fermentują... należy używać wtedy
            rękawiczek, albo musi to robić mąż... szczególnie wrażliwe są ogórki, bo należy
            je dokładnie umyć i wtedy są dosyć mocno wymacane łapami...

będę wdzięczna jak nikt za ten wpis nie będzie mnie obrażał, ale takie jest
            życie i w kobietach zachodzą różne procesy, które mają wpływ nie tylko na
            atmosferę w domu ale i na jakość przetworów...
            • re_ni73 Re: przetwory w tym roku 18.08.10, 12:25
              To nie zabobony,to prawda.Staram się unikać robienia jakichkolwiek
              przetworów w czasie okresu.Moja znajoma to nawet jak w tym czasie
              robila majonez to jej nie wychodził.Problem rozwiązala,że w tych
              kobiecych dniach przestała go robić.
              • sigrid-1 Re: przetwory w tym roku 18.08.10, 13:04
                Oczywiście, że są to bzdury do kwadratu. Zawsze robiłam i robię dużo
                różnych przetworów, w tym szczególnym czasie też. Nic mi się nie
                zepsujło, no chyba, że mogło się coś złego jakościowo niechcący
                przemycić do słoja, lub źle chwyciła zakrętka.
                • rudyocicat Re: przetwory w tym roku 18.08.10, 15:17
                  >Zawsze robiłam i robię dużo
                  > różnych przetworów, w tym szczególnym czasie też. Nic mi się nie
                  > zepsujło....

no tak to jest argument, zawsze robiłam i robię.... a ja zawsze robiłam i robię
                  inaczej, do tego moja matka i babka też w tych dniach nie robią i wszyscy we wsi
                  nie robią... więc kto ma rację???

a na serio to każdy wie, że kobieta w tych szczególnych dniach oprócz wydzielin
                  widocznych dla oka ma inny zapach i pot... dlatego przy przetworach gdzie jest
                  dużo macania np przy ogórkach od razu widać co jest co...

byłam ostatnio u koleżanki, która też nie wierzy w te "zabobony" i poczęstowała
                  mnie małosolnymi, niby były dobre ale śmierdziały, powiedziała, że miały za dużo
                  chemii, a robiła je właśnie w te dni (wiem bo spytałam)... jeden wierzy, inny
                  uważa, że kupił ogórki pryskane...
                  • anetapzn Re: przetwory w tym roku 18.08.10, 15:24
                    rudyocicat napisała:

> >Zawsze robiłam i robię dużo
                    > > różnych przetworów, w tym szczególnym czasie też. Nic mi się nie
                    > > zepsujło....
                    >
                    > no tak to jest argument, zawsze robiłam i robię.... a ja zawsze robiłam i robię
                    > inaczej, do tego moja matka i babka też w tych dniach nie robią i wszyscy we ws
                    > i
                    > nie robią... więc kto ma rację???
                    >
                    Ale to nie znaczy, ze większość ma rację. A nie przyszlo ci do głowy, ze
                    większość może się mylić?
                    • rudyocicat Re: przetwory w tym roku 18.08.10, 15:39
                      > Ale to nie znaczy, ze większość ma rację. A nie przyszlo ci do głowy, ze
                      > większość może się mylić?

a nie przyszło Ci do głowy, żeby przeczytać całość a nie wyrywać z kontekstu??
                      smile to była luźna uwaga do tego, że dobre jest to bo "ja tak robię" dlatego
                      napisałam o większości... dalej napisałam: "a na serio to...." - i myślałam, że
                      będzie to wystarczające, że jest to żartsmile

nie uważam, że większość ma rację, większość słucha dody, a mniejszość słucha
                      jazzu, czy większość jest lepsza czy mniejszość??? moim zdaniem nikt, każdy ma
                      inny gust mimo iż sama słucham jazzusmile
                      • anetapzn Re: przetwory w tym roku 18.08.10, 15:47
                        rudyocicat napisała:

> > Ale to nie znaczy, ze większość ma rację. A nie przyszlo ci do głowy, ze
                        > > większość może się mylić?
                        >
                        > a nie przyszło Ci do głowy, żeby przeczytać całość a nie wyrywać z kontekstu??
                        > smile to była luźna uwaga do tego, że dobre jest to bo "ja tak robię" dlatego
                        > napisałam o większości... dalej napisałam: "a na serio to...." - i myślałam, że
                        > będzie to wystarczające, że jest to żartsmile
                        >
                        > nie uważam, że większość ma rację, większość słucha dody, a mniejszość słucha
                        > jazzu,

Żołądek i glowa mnie bolą i moze dlatego przeleciałam twoją wypowiedż, sorrysmile.
                        Ja to samo (tzn. nie robienie przetworów, ciasta itd w pewne dni) przerabiałam
                        ostatnio z moja tesciową- notabene kobieta wykształconą. Ręce opadły.
                  • anetapzn Re: przetwory w tym roku 18.08.10, 15:48
                    rudyocicat napisała:

jeden wierzy, inny
                    > uważa, że kupił ogórki pryskane...
                    Ja jednak zostanę przy wersji przenawożonych ogórków.
                    • rudyocicat Re: przetwory w tym roku 18.08.10, 16:12
                      aneta myślę, że niektóre kobiety w te dni wydają jakieś takie feromony, że
                      przetworom nic się nie dzieję, a niektóre to takie mają, że psy z drugiego końca
                      dzielnicy polecą mimo, że wyjdzie prosto z kąpieli... i wtedy niestety ale
                      ogórki jak nie trafi to przynajmniej zaśmierdnąsmile
                    • rudyocicat Re: przetwory w tym roku 18.08.10, 16:16
                      wierzę w to, że niektórym kobietom nic się nie dzieję z przetworami gdy w "te
                      piękne" dla nas dni je robią... ale u mnie w rodzinie wszystkie kobiety to
                      wypróbowały i coś było na rzeczy... sama w to nie wierzyłam, aż wyprodukowałam
                      fasolkę śmierdzącą a moja mama ogórki swojego czasu... moja teściowa uważa, że
                      to bzdura i robiła w TE dni i ani jeden słoik jej nie wyszedł z ogórkami... woli
                      wierzyć, że je zauroczyłam gadaniemsmile i że były przenawożone, ja tam wiem swojesmile
                      • aniulka8503 Re: przetwory w tym roku 18.08.10, 16:52
                        Ja też nie robię zapraw ani ciast w czasie okresu...mi się to
                        sprawdziło: albo zakalce albo zepsute...
                        Ale ogórki kupne to niestety prawda...ja już mam tak od zeszłego
                        roku i kilkoro znajomych mówi, że niewarto kupować, bo te kupne
                        ogórki są pryskane zbyt dużą ilością chemii i nadają się ale na
                        chwilę a nie na zimę...
                        Wczoraj kisiłam jeszcze 24 słoiczki, ale działkowych więc powinny
                        wyjść pyszne smile
                        • jagoda85 Re: przetwory w tym roku 18.08.10, 18:53
                          A zastanawiałyście się może na faktem zatrudniania kobiet w
                          zakładach przetwórczych? Czyżby te kobiety miały specjalny grafik
                          pracy uwzględniający "te dni", zakaz pracy? Możecie zastosować
                          przecież taki trik podczas robienia przetworów, czy ciast, załóżcie
                          sobie rękawice gumowe, no chyba, że ta kobieca chemia potrafi i
                          przez rękawice gumowe dostać się do ciast i przetworów.
                          • rudyocicat Re: przetwory w tym roku 19.08.10, 08:32
                            jagoda właśnie o tym pisałam, że w te dni powinno się założyć rękawice lub w
                            ogóle nie tykać robotysmile najlepiej żadnejsmile leżeć i wypoczywaćsmile
                • ivoncja Re: przetwory w tym roku 20.08.10, 14:53
                  Nie są to bzdury, a już na pewno nie do kwadratu. Lata temu w moim rodzinnym
                  domu mama raz "w te dni" chciała zabrać się za kiszenie ogórków- ojczym
                  (kucharz) nie pozwolił, robił sam, a mamie nawet nie dał dotknąć, ale zgodził
                  się żeby dla eksperymentu dwa słoiki zrobiła, i te słoiki zaznaczyli naklejając
                  plaster na zakrętkach. Wszystkie ogórki były ok oprócz tych dwóch słoików.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka