19.10.10, 08:24
ile kosztuje was bukiet kwiatów wręczanych z różnych okazji (typu: imieniny cioci, dzień babci itd)? rodzina jest liczna i przy różnych takich okazjach się spotyka, więc kupujemy kwiaty dość często i zaczynają one być zauważalną pozycją w budżecie; w naszej najbliższej kwiaciarni przyzwoity bukiecik, raczej mniejszy niż większy (5-6 kwiatków z przybraniem), to koszt około 40pln - to dużo czy mało? ile wy wydajecie?
Obserwuj wątek
    • asiaiwona_1 Re: kwiaty 19.10.10, 08:31
      ja kupuję na giełdzie. Ostatnio kosze na dzień nauczyciela - za 30 zł.
      • citronella Re: kwiaty 19.10.10, 09:46
        no wlasnie tez mialam napisac gielda smile)

poz tym jak masz jakies ogrodki albo domki w poblizu to warto kupic od wlascicieli.
        Ja ostatnio (sierpien) kupilam wielką wiąchę nieznanych mi czerwonych kwiatów za 3 PLN.

Na sluby lepiej zabierac bombonierkę, chyba, że mlodzi zbieraja na jakis szczytny cel rzeczy typu srodki czystosci do domu dziecka, albo wino do piwniczki.

Rodzinie bliskiej zawsze mozna doniczkowego fiolka zabrac. Kiedys rozsadzałam agawy i co gdzies szłam to z agawą.
        • gwiazdeczka-z-nieba Re: kwiaty 19.10.10, 10:19
          pomimo, że kwiaty to zwyczajowy prezent, rzadko go daję. Zazwyczaj wybieram, albo kwiaty doniczkowe (dla bliskich osób, takich co do których wiem, że lubią), albo bombonierkę, dobre wino. Oprócz tego, jeśli sytuacja tego wymaga - prezent.
          Dobrą alternatywą są jednorazowe kwiaty doniczkowe (mam na myśli, te kwitnące w chwili zakupu, np prymulki), w chwili kupowania są w pełnej krasie, a jeśli ktoś nie lubi zajmować się kwiatami, nie ma wyrzutów sumienia,że je wyrzuca. Z kolei mojej mamie, zazwyczaj zamiast kwiatów kupuję roślinę do ogrodu.
    • rudyocicat Re: kwiaty 19.10.10, 10:27
      kwiaty są różne, i cena jest różna, nie wiedziałam, że bukiet kwiatów robi się patrząc na ilość kwiatów... jeden woli jednego drogiego kwiatka, a inny 20 tanich .....zapłaci się tyle samo...

dodam, że bukiet z 5 róż w tej samej kwiaciarni będzie miał różne ceny, bo i róże są w zróżnicowanej cenie... więc pytanie po ile są bukiety uważam za bezsensowne.... dla każdego "przyzwoity bukiecik" znaczy co innego....

jak ktoś chce zaoszczędzić to najtaniej wychodzi kupowanie w hurtowniach kwiatowych...
      • f.l.y Re: kwiaty 19.10.10, 14:14
        niedrogie kwiaty cięte mają....pod cmentarzami smile a do giełdy kwiatowej nie każdemu po drodze...

• rudyocicat Re: kwiaty 19.10.10, 16:53
          fakt, niedrogie są pod cmentarzem, latem często kupuję naręcze np mieczyków....
        • fruzia01 Re: kwiaty 19.10.10, 21:42
          ale nie masz na myśli bukietów "Second-hand", kradzionych z cmentarza?

na giełdzie nigdy kwiatów nie kupowałam, ale widzę w tym rozwiązaniu pewien minus - musiałabym bukiecik sama wykonywać z kupionych kwiatów i ozdabiać, a niestety moje umiejętności manualne są bliskie zera bezwzględnego sad
          • rudyocicat Re: kwiaty 20.10.10, 09:01
            > ale nie masz na myśli bukietów "Second-hand", kradzionych z cmentarza?

nie mam na myśli kupna od podejrzanego typka stojącego w bramiesmile

> na giełdzie nigdy kwiatów nie kupowałam, ale widzę w tym rozwiązaniu pewien min
            > us - musiałabym bukiecik sama wykonywać z kupionych kwiatów i ozdabiać, a niest
            > ety moje umiejętności manualne są bliskie zera bezwzględnego sad

i dlatego w kwiaciarni płaci się więcej, ale na giełdzie opłaca się kupić większą ilość tańszych kwiatów np. róż, które właśnie idą do kwiaciarni przy cmentarzach, kwiaciarnie w miastach kupują kwiaty najwyższej jakości (zazwyczaj i ich cena jest inna)... taki bukiet róż nie wymaga wstążkismile a obdarowanego zachwyci... tak samo można kupić goździki czy inne tańsze kwiaty, które w dużym bukiecie prezentują się rewelacyjniesmile
    • ja-ninka Re: kwiaty 20.10.10, 00:29
      W moim Lidlu bywają kwiaty w dobrej cenie - zarówno doniczkowe, w tym fajne kompozycje, jak i cięte. Z ciętych uwielbiam duże bukiety goździków - piękne i trwałe, obdarowane osoby były nimi zachwycone.
    • jamajka79 Re: kwiaty 20.10.10, 14:42
      śląskie: bukiet z 5 róż średniej długości 20zł
    • uroczaa Re: kwiaty 20.10.10, 15:19
      przyzwoity bukiet 25zł
      a w wersji na bogato smile trzeba dać 40zł
      to chyba najtańsza kwiaciarnia jaką udało mi się znaleźć w moim mieście
    • solejrolia Re: kwiaty 20.10.10, 22:19
      zawsze staram się kupować kwiaty sezonowe, bo wtedy wychodzą najtaniej np w sezonie tulipanowym biorę pęczek tulipanów, gdy jest mnogość lilii, kupuję lilie itd itd.
      stosunkowo tanie, całoroczne i dostępne w każdej kwiaciarni są storczyki w doniczkach.
      albo koreanki (chryzantema drobnokwiatowa)- przy odpowiednich dodatkach wychodzą bardzo ładne kompozycje.
      ogólnie staram się na "zwykłe" uroczystości (typu imieniny) zmieścić w 30-35zł, a na bardziej okazałe wydaję ok. 40-50zł.
      • iza1973 Re: kwiaty 20.10.10, 22:37
        cześć, popieram, że warto celować w kwiaty sezonowe. po drugie - jeśli wiem, że komuś pasowałby konkretny prezent a nie kwiaty, to raczej staram się o prezent w porównywalnej cenie. jeśli bukiet kwiatów, bo takie okoliczności - to jadę pod halę mirowską (jestem z Warszawy). tam w granicach 30 zł można coś w dobrym guście kupić.
    • gku25 Re: kwiaty 21.10.10, 11:42
      Nie wiem, nie kupujemy-wręczamy prezent i wystarczy.
      • fruzia01 Re: kwiaty 22.10.10, 08:42
        no tak - ale w naszej rodzinie przyjęło się dawanie kwiatów;ja postanowiłam, że niektórym osobom zaczniemy dawać zamiast kwiatów czekoladki albo butelkę wina (moim zdaniem to praktyczniejsze i na pewno wypadnie taniej niż 40pln) ale widzę ogromny opór do zmian po stronie męża sad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka