kamila.k.k 29.10.10, 16:10 Proszę czy ktoś mógłby podzielić się właśnie takim. Niestety opuściła mnie wena i potrzebuję inspiracji. Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
noin20 Re: sprawdzony przepis na niedrogie ciasto 29.10.10, 16:40 no to proszę: po pół szklanki: kaszy manny mąki cukru 2łyżeczki proszku do pieczenia 1-2kg jabłek 1 cukier waniliowy pół kostki masła (musi byc twarde, prosto z lodówki) Wszystkie sypkie składniki dokładnie wymieszac. Jabłka zetrzec na tarce. Na blachę (tę z piekarnika) położyc papier do pieczenia, wysypac 2/3 'ciasta', na to równo rozłożyć potarte jabłka, na górę reszte ciasta. Masło utrzec na tarce i równomiernie rozłożyć na ciescie. Piec w 200* na złoto. Na jeszcze cieple ciasto mozna polozyc bitą śmietanę. Odpowiedz Link
re_ni73 Re: sprawdzony przepis na niedrogie ciasto 30.10.10, 11:33 Do tego przepisu jajka się nie daje? Odpowiedz Link
noin20 Re: sprawdzony przepis na niedrogie ciasto 30.10.10, 14:56 Nie. Elementem laczacym ciasto jest cukier ktory w wysokiej temp. sie krystalizuje oraz maslo. Zastanawiam sie do czego potrzebny jest proszek, ale jeszcze tego nie odkrylam. Zapomnialam dopisac, ze ciasto najlepiej zrobic z 2 porcji Odpowiedz Link
yogisia Re: sprawdzony przepis na niedrogie ciasto 05.11.10, 23:43 Ja daję łyżeczkę proszku na porcję z trzech szklanek sypkiego. Wtedy ok. 1-1.5 kg jabłek. Odpowiedz Link
re_ni73 Re: sprawdzony przepis na niedrogie ciasto 10.11.10, 14:00 Pyszne to ciasto i naprawde nie drogie no i co najważniejsze łatwiutkie zrobiła je moja nastolatka z maleńką(ktoś musiał być od tarcia czyli czarnej roboty)pomocą. Odpowiedz Link
amarulla Re: sprawdzony przepis na niedrogie ciasto 20.11.10, 16:01 jeśli ktokolwiek robił napiszcie proszę jak długo ma siedzieć w piecu - mniej więcej chociaż pliiiiiiiizzzzzzzzzzz Odpowiedz Link
araceli Re: sprawdzony przepis na niedrogie ciasto 29.10.10, 17:25 Jogurtowe: - w wersji cytrynowej: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,105012057,105012057,0,2.html?v=2 - i pomarańczowej: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,106673805,106673805,0,2.html?v=2 Odpowiedz Link
kaskahh Re: sprawdzony przepis na niedrogie ciasto 29.10.10, 18:19 wszystko razem do jednej miski i mikserem: 1 jajko 2szkl maki 1 szkl cukru - daje mniej 1 szkl mleka 125 g masla -margaryna tansza 1 lyzeczka sody 1 lyzeczka cynamonu 1 lyzka kakao 2 lyzki dzemu pieke w tortownicy nie wiem ile stopni, i ile czasu... sprawdzam patykiem czy dobre smacznego Odpowiedz Link
re_ni73 Re: sprawdzony przepis na niedrogie ciasto 30.10.10, 11:32 Też robie czesto to ciasto tylko z podwójnej porcji na dużą blache.Tanie i łatwe piecze się w 180 stopniach,a ile to zależy od piekarnika. Więc najlepszy jest sposób,, patyczkowy" Odpowiedz Link
pierwsze-wolne Re: sprawdzony przepis na niedrogie ciasto 30.10.10, 17:14 Dzisiaj właśnie spróbowałam - ciasto super, dzięki za przepis szybkie i smaczne, piekłam ok. 40 minut w 180 stopniach. Odpowiedz Link
kamila.k.k Re: sprawdzony przepis na niedrogie ciasto 30.10.10, 18:01 bardzo dziękuję za wszystkie przepisy. Zabieram się do pracy Odpowiedz Link
black_tulipanna Re: sprawdzony przepis na niedrogie ciasto 01.11.10, 22:23 Upiekłam to ciasto wg przepisu przytoczonego przez kaskahh - i jestem bardzo zadowolona z efektu Zwłaszcza, że wszystkie składniki mam w domu, więc zrobienie go zajmuje dosłownie parę minut. Świetny patent na szybko! Jutro biorę się z przepis z kaszą manną, która bezproduktywnie zalega mi na półce... Odpowiedz Link
kaskahh Re: sprawdzony przepis na niedrogie ciasto 06.11.10, 23:15 babka gornicza to przeboj w naszej rodzinie i nie tylko Odpowiedz Link
moj-lunch.pl Re: sprawdzony przepis na niedrogie ciasto 03.11.10, 18:35 Oto prosty przepis na ciasto marchewkowe: moj-lunch.pl/pliki/deser/ciasto_marchewkowe.html wiecej prostych przepisow na: moj-lunch.pl/pliki/deser.html Smacznego! Odpowiedz Link
pompeja Re: sprawdzony przepis na niedrogie ciasto 05.11.10, 19:14 1 szklanka cukru 4 łyżki oleju 4 jajka 1 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia olejek zapachowy rodzynki jeśli macie owoce (jabłka czy cokolwiek chcecie) Wszystko miksujecie (porcja jest na piernikową blachę tę wąską), na wierzch dajecie owoce i do piekarnika na 45min. Największy koszt to ten aromat i jajka - te możecie znaleźć gdzieś w promocji lub kupić z rana na targowisku mniejsze i po dużo niższej cenie. Ja dostaję od znajomego przewoźnika takie lekko nadtłuczone, których on sprzedać nie może, mimo iż nadają się normalnie do spożycia. Odpowiedz Link
black_tulipanna Re: sprawdzony przepis na niedrogie ciasto 06.11.10, 13:01 Upiekłam jeszcze to z kaszą manną, też pyszne i w dodatku prościzna! Wpadłam również na pomysł podgrzania obu ciast w mikrofali i położenia na nich lodów (waniliowe na szarlotkę a karmelowe na to pierwsze ciasto z kakao i dżemem) - wyszło rewelacyjnie! Ciasto na ciepło + lody= idealny deser listopadowy Odpowiedz Link
vikatl Re: sprawdzony przepis na niedrogie ciasto 06.11.10, 22:50 Kremowka papieska Ciasto: 2 szklanki maki 1 zoltko 4 lyzki kwasnej smietany kostka margaryny Krem: 3 szklanki mleka 1 budyn waniliowy 2 jajka 2 cukry waniliowe 2 lyzki maki pszennej 2 lyzki maki ziemniaczanej 1 szklanka cukru Ciasto: Make posiekac z margaryna,dodac zoltko ,smietane i szybko zagniesc. Schlodzic w lodowce przez godzine,po czym rozlozyc rownomiernie na duzej blasze piekarnika. Piec 20 min w 200st. Po ostudzeniu przekroic na dwie czesci. Krem: 2 szklanki mleka zagotowac z cukrem i cukrem waniliowym. Zmiksowac jajka,make pszenna,ziemniaczana,budyn i szklanke mleka. Wlac tak zmiksowana mase na gotujace sie mleko i zagotowac jak budyn. Wylozyc na jednej czesci placka i przykryc druga. Po ostygnieciu posypac cukrem pudrem. Smacznego! Dzis robilam i juz prawie zniknela Odpowiedz Link
vikatl Re: sprawdzony przepis na niedrogie ciasto 07.11.10, 08:17 Zapomnialam dopisac do kremu 5 dag masla. To maslo nalezy zagotowac razem z mlekiem i cukrem Odpowiedz Link
amused.to.death Crumble 20.11.10, 18:15 takie angielskie ciasto-deser. W szarlotkach zawsze przeszkadzało mi kiedy było dużo ciasta a mało jabłek więc 'crumble' było kiedyś dla mnie ogromnym odkryciem. Wersja podstawowa to jabłka z kruszonką. Jabłka pokroić na plasterki lub cząstki - posypać cukrem i cynamonem. Można też posypać bakaliami (jak ktoś ma chwilę to można do garnka dodać trochę soku i alkoholu i chwilę potrzymać na małym ogniu żeby się wszystko bardziej miękkie zrobiło). Na to duuuuuuuuużo kruszonki. Zapiekać przez około pół godziny do 40 minut. Jeść na ciepło z lodami lub śmietaną (albo bez - też pyszne). Bardzo lubię też wersję ze śliwkami - śliwki na połówki, dodać cukier i trochę soku/wody/alkoholu - pogotować na małym ogniu przez chwilę. Potem do naczynia + kruszonka i piec. A ta wersja (już nie tak bardzo ekonomiczna) to po prostu niebo w gębie: mojewypieki.blox.pl/2008/11/Crumble-ze-sliwkami-i-migdalami.html Można też z innymi owocami, ale te wersje są wg mnie najlepsze. I widzę w tym wątku, że jestem jedyną osobą która nie lubi szarlotki sypanej z kaszą... Odpowiedz Link
martha666 Re: sprawdzony przepis na niedrogie ciasto 11.11.11, 18:34 właśnie przed chwilą zjedliśmy połowę upieczonej po południu bab ki cytrynowej: 6 jajek,niepełna szklanka cukru, 2 szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy, sok z jednej cytryny, cały aromat waniliowy, kostka masła 250g ( pewnie mozna dać margarynę, ale ja wolę ten maślany smaczek).masło roztopić i schłodzić, z białek ubić pianę, żółtka ubić z cukrem, dodać mąkę, masło, sok, proszek i aromat. delikatnie wymieszać z pianą z białek, piec ok 40-50 minut w temp. 180 stopni. Odpowiedz Link