Dodaj do ulubionych

Domowe lody tanie i zdrowe

20.05.11, 21:25
Dzielę się swoim pomysłem na domowe lody , pozwala mi on na zaoszczędzenie pieniędzy , bo 3 dzieci bardzo lubi lody i ciągle prosili o zakup .
Już 3 rok robię lody w foremkach z ikei
produkty.ikea.pl/p14742/foremka-do-lodow
Do pojemników wlewam sok i zamrażam , wczoraj były lody pomarańczowe ,a dziś mrożą się bananowe . Soki kupuję w biedronce . Można dodawać kawałki owoców lub mrozić mus owocowy np z truskawek. Pyszne są też w mlecznej wersji ze śmietanki i dodatków.Można tez mrozić warstwami różne smaki soków.
jesli ktoś nie ma takich foremek można wykorzystać pudełeczka po danonkach lub małych jogurtach i drewniane patyczki jakie są w sklepach dodawane do lodów .
Obserwuj wątek
    • nelamela Re: Domowe lody tanie i zdrowe 21.05.11, 20:07
      Bardzo podobne foremki do domowych lodow widzialam dzis w Tesco.Sama mam podobne i sa bardzo przydatne szczegolnie teraz.Pozdrawiam.
    • myszmusia albo mozna kupic takie 22.05.11, 06:01
      tego typu "urzadzenie"
      www.ceneo.pl/Urzadzenia_do_lodow_i_jogurtow?se=ycItkx7ca4_8OX2RHlKuqD_H4ZjbMHZt&gclid=CP3ui9DV-qgCFY8j3wodfXOjSg
      niektóre sa bardzo tanie - sama kupiłam jakies najtańsze bodajze w auchonie - i robic prawdziwe lody/sorbety .Bardzo łatwe i jak komus chodzi o oszczednosc to porównujac cene lodów sklepowych zakup zwraca sie po krótkim cxzasie.A lody sa przede wszystkim zdrowe, bez chemiowe i w takich smakach jak sie chce.NO i mozna robic faktycznie prawdziwe lody albo sorbety
      • jagusiia Re: albo mozna kupic takie 22.05.11, 06:43
        Szczerze mówiąc, mam takie urządzenie maszynkę do robienia lodów, ale nigdy go nie użyłam, ma juz ze 3 sezony, nie wiem jak zrobić te lody, przyznam się, macie jakieś przepisy sprawdzone na dobre lody w tym urządzeniu ? Mój mąz tłumaczył kiedyś instrukcję do podobnego urządzenia i tak zostaliśmy z nim, ale nie mam przepisów na lody, maszynka leży w piwnicy. Jesli masz sprawdzony przepis na lody smietankowe, mogłabys się nim tutaj podzielić ? z góry dziekuję
        • myszmusia prosze cie bardzo:-) 22.05.11, 06:58
          przepis podstawowy:
          LODY WANILIOWE KLASYCZNE

350ml mleka
          60ml slodkiej smietany 30%
          100g cukru
          jedna laska wanilli
          4 zoltka

PRZYGOTOWANIE:

Mleko wraz ze smietana nalac do garnka (w ktorym wiemy, ze sie nie przpali).
          Laske wanilli przeciac wzdluz, otworzyc i zeskrobac zawartosc dajac ja do mleka. Pusta skorke wanilii rowniez dajemy do mleka.
          Zagotowac i zestawic z pieca aby dobrze przeszlo smakiem wanilii. Zoltka z cukerm ubic na jasno zolty puchaty krem.
          Wyciagnac z mleka skorke z wanilii. Cieple mleko dolewac powolutku do masy zoltkowej, mieszajac leciutko drewniana lyzka.
          Masa jest dobra gdy zostaje na naszej lyzce drwnianej a nie splywa calkowicie na dol.
          Teraz musimy schlodzic calosc do temperatury ok.20°C, nastepnie napelnic masa automat do lodow.

Jest to podstawowy przepis na lody. Przez dodanie innych skladnikow uzyskamy inne smaki lodow

nie ma ze nie wychodzawink
          A dobrze zrobione z dobrych składników sa suuupersmile

mozna probowac - oszczednie - z jakis erzatzówwink ale nawet z dobrych bedzie taniej niz porownywalne jakosciowo kupionesmile (nie mówie o kiepskich - bo nie lubie)
          • myszmusia Re: prosze cie bardzo:-) 22.05.11, 06:59
            acga z białejk które mi zostaja najczesciej od razu robie bezesmile i potem mozna desery bezowo lodowo owocowe szybciutko miecsmile
            • roxanna1336 Re: prosze cie bardzo:-) 22.05.11, 08:12
              mojewypieki.blox.pl/2010/07/Lody-mleczne-miekkie.html
              • b-b1 Re: prosze cie bardzo:-) 22.05.11, 09:49
                Robię lody już trzeci sezon, ale oszczędności raczej nie widzę, zdrowsze te lody również nie są, (bo tłuste) -może tylko smaczniejsze i w wersji "wiem co jem". big_grin
                Jesli w Lidlu można kupic litr lodów za ok 5zł, to te domowe raczej się nie opłacają.

Mam dwa sprawdzone przepisy(a testowałam rożne-nie lubię jednak surowych jaj jeść).
                Ten, który podała Roxanna-rzeczywiście jedyne lody, które nie sa kamienne po wyjęciu z zamrażalnika-dodaję do nich przetarte owoce, albo kawałki czekolady,
                i drugi przepis-te lody ładuję własnie do ikeowskich foremek

0,5l śmietanki 30%
                150gr cukru rozpuszczonego w 50gr wody(podgrzać, rozpuścić-wystudzić)
                0,3-0,4 l zmiksowanych owoców(jagody, maliny, banany, sok pomarańczowy z miąższem)
                Śmietanke chwilkę ubujamy, dodajemy rozpuszczony cukier i przetarte owoce-miksujemy i wkładamy do maszyny do lodów. Potem do pojemnika, albo do mniejszych na patyku.

• jagusiia dzięki :-) 22.05.11, 09:58
                  dziękuję serdecznie za przepisy, mam jeszcze pytanko do ostatnich lodów z owocami - smaczne są ? zależy mi, żeby były takie kremowe a nie smakowały jak woda z cukrem (czasami takie napotykamy w cukierniach, uwielbiamy lody włoskie z automatu), te z owocami Ci najlepiej smakują ? bo widzę ze przetestowałaś różne przepisy.
                  • b-b1 Re: dzięki :-) 22.05.11, 10:40
                    Są smaczne i kremowe, a to za sprawą ilości tłuszczu w składnikach big_grin
                    Mleko skondensowane ma jak się nie mylę 7,5% -więc naprawdę nie smakują jak woda z cukrem. Widać jak po wyjęciu z maszyny taka warstwa jakby pianki się wytwarza-ten przepis naprawdę jest dobry i lody są miękkie. Tylko do owocowych nie dodaję wanilii, bo zabija smak owoców.
                    Te ze śmietanki 30% tym bardziej, ale po wyjęciu z zamrażalnika sa twarde jak beton-niezależnie czy zmiksowanych owoców jest dużo, czy mało-trzeba naprawdę chwilę odczekać, aby mieć możliwość nałożenia do miseczek-stąd wolę je w pojemnikach na patyku.

Owocowe moje dzieciaki wchłaniają -ja tam waniliowa jestembig_grin

• roxanna1336 Re: dzięki :-) 22.05.11, 10:43

Lody które kupujemy w cukierni są robione z gotowych koncentratów w proszku , miesza się taki proszek z woda wlewa do maszyny i mrozi . jest to mix konserwantów , i kolorantów . Domowe lody tez mogą byc aksamitne w smaku , albo robione w maszynce albo mieszane mikserem aby rozbić grudki lodu ,które tworzą się w czasie mrożenia .Kupując wielkie pudło lodów np z Lidla warto poczytać z czego są zrobione .
                    Tutaj jeszcze kilka ciekawych przepisów na lody :
                    forum.szafa.pl/12/1934523/page=3/jak-zrobic-loda.html
                • jamesonwhiskey Re: prosze cie bardzo:-) 22.05.11, 13:23
                  > Jesli w Lidlu można kupic litr lodów za ok 5zł, to te domowe raczej się nie opł
                  > acają.

tyle ze smakuja jak lody za 5 zeta, takie lepsze to pewnie z 15-20
                  • myszmusia Re: prosze cie bardzo:-) 23.05.11, 05:39
                    jamesonwhiskey napisał:

> > Jesli w Lidlu można kupic litr lodów za ok 5zł, to te domowe raczej się n
                    > ie opł
                    > > acają.
                    >
                    >
                    >
                    > tyle ze smakuja jak lody za 5 zeta, takie lepsze to pewnie z 15-20

dokładnie tak, a lepsze lody to kosztuja dwadziescia pare zł za 500 ml opakowanie
          • black_halo Re: prosze cie bardzo:-) 22.05.11, 16:33
            tez robie z tego przepisu i wychodza boskie, tylko ze w mojej maszynce wychodzi litr, czesc zjadam od razu, czesc pozniej. okropne jest to, ze trzeba tak strasznie dlugo czekac, zeby ta masa wystygla big_grin
    • johana75 kto poleci maszynkę do lodów? 22.05.11, 12:07
      jakąś dobra i sprawdzoną. na co trzeba zwracać uwage przy kupnie?
      Nie miałam takiego urządzenia a chętnie wypróbuje smile
      • b-b1 Re: kto poleci maszynkę do lodów? 22.05.11, 13:33
        johana75 napisała:

> jakąś dobra i sprawdzoną. na co trzeba zwracać uwage przy kupnie?
        > Nie miałam takiego urządzenia a chętnie wypróbuje smile

Podałam Ci już linki na WPD - ale tu też wkleję:
        Swoją upolowałam na Allegro-wyglada mniej więcej tak:
        cgi.ebay.de/Eismaschine-Eiscremeautomat-Philips-HR-2304-70-HR2304-/390314773767?pt=DE_Elektronik_Computer_Haushaltsger%C3%A4te_Kleinger%C3%A4teK%C3%BCche_PM
        Tu ich więcej:
        einkaufstipps.ebay.de/business-industrie/eismaschine/philips-eismaschine.htm
        Do zamrażalnika nie wkłada się całego, tylko na samym dole jest okragly wkład z żelem(nie zajmuje dużo miejsca w zamrażalce.
        • kruszynka.net Re: kto poleci maszynkę do lodów? 22.05.11, 22:06
          Co robią te urządzenia? Miksują masę , mrożą czy co? Bez tego urządzenia nie da się zrobić domowych lodów?
          • b-b1 Re: kto poleci maszynkę do lodów? 23.05.11, 07:54
            kruszynka.net napisała:

> Co robią te urządzenia? Miksują masę , mrożą czy co? Bez tego urządzenia nie da
            > się zrobić domowych lodów?

Aby zrobić lody w domu -robisz "masę" i wkładasz ją do zamrażalki-potem kilkukrotnie co godzinę/dwie musisz ją przemieszać , aby się nie skrystalizowała. Lody są do spożycia następnego dnia.
            Maszynka do lodów mrozi masę i rozbija kryształki na bieżąco(trwa to ok 30-40 minut).
            Po wyjęciu z maszyny lody sa gotowe do spożycia. Resztę niezjedzoną oczywiście można mrozić, ale już nie trzeba mieszać.

Czyli taki robot kuchenny , bez którego jak najbardziej mozna poradzić sobie samemu.

• linn_linn Re: pomocne linki 23.05.11, 10:43
      Lody przeze mnie testowane:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,39502198,39578484,0,2.html?v=2
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,42092609,42587922,0,2.html?v=2
      Tu jest instrukcja jak zrobic lody bez maszynki / niestety metoda mrozenia obniza ich jakosc, ale tym sposbem mozna choc troche ja poprawic /:
      forum.gazeta.pl/forum/w,77,96192074,96202905,Re_lody_i_instrukcja_dla_nieposiadajacych_maszynk.html
      O maszynkach do lodow:
      forum.gazeta.pl/forum/w,124,92607098,,maszyna_do_lodow_jaka_polecacie_.html?v=2
    • linn_linn Re: Domowe lody tanie i zdrowe 23.05.11, 10:44
      Lody z pojemnikow robione z soku kupowanego w biedronce to oczywiscie spam. Troche powagi.

• wajasa Re: Domowe lody tanie i zdrowe 23.05.11, 11:09
        Mój syn jest fanem lodów wodnych, sam się o nie upomina, a robię tak: do foremek wlewam sok, wodę przegotowaną, różnego rodzaju owoce ( jakie są w domu) lub dżem. Niestety lodów śmietankowych on nie chce jeść, nawet tych kupnych.
    • johana75 czy ma ktoś... 23.05.11, 11:57
      Ariete ice cream maker 645 ?

Fajna taka dziecięca, tylko jestem ciekawa czy trzeba zamrozić jakiś wkład czy całą miskę, bo mam nie za duzy zamrażalnik.
      • naturella Re: czy ma ktoś... 23.05.11, 14:06
        Ja robię lody w Thermomixie, jak ktoś ma mikser, który zmieli mrożone truskawki, to też można - torebkę mrożonych truskawek i lekkro zmrożoną śmietanę kremówkę miksuje się z odrobiną cukru pudru - do smaku, każdy lubi inaczej, jeśli za gęste to można gęstość regulować mlekiem. Są od razu gotowe do jedzenia, pyszne.
      • linn_linn Re: czy ma ktoś... 23.05.11, 15:53
        Ma niestety miske: poszukalam na wloskiej stronie / tazza autorefrigerante /. Lepszy jest wklad: latem najwygodniej jest trzymac go w zamrazalniku non stop: morzenie przez 24 godziny moze byc niewystarczajace. Wklad jest mniejszy i nie zabiera nam miejsca.
        • johana75 Re: czy ma ktoś... 24.05.11, 17:15
          Odpowiadasz na:
          linn_linn napisała:

> Ma niestety miske: poszukalam na wloskiej stronie / tazza autorefrigerante /. L
          > epszy jest wklad: latem najwygodniej jest trzymac go w zamrazalniku non stop: m
          > orzenie przez 24 godziny moze byc niewystarczajace. Wklad jest mniejszy i nie z
          > abiera nam miejsca.

Tego Philipsa mozna kupić tylko w 1 sklepie a przesyłak idzie ok 5 dni, żaden inny sklep nie ma go w ofercie. Allegro tez nie. Patrzyłam na Krupsa, ale tez trzeba zamrażac miskę...ech będe musiała na niego poczekać.pozdrawiam smile
          • verdana Re: czy ma ktoś... 24.05.11, 17:50
            Czy ktos może mi wiarygodnie odpowiedzieć na pytanie - czy mrożenie niszczy salmonellę? Bo ja się tych surowych żółtek boję.
            • linn_linn Re: czy ma ktoś... 24.05.11, 19:43
              www.pfm.com.pl/new/str4.php5?id1=61&id2=&id3=&id4=291
              Ja robie lody bez zoltek. Nie zebym sie bala salmonelli: tiramisù robie z jajkami.
            • myszmusia Re: czy ma ktoś... 24.05.11, 20:30
              Salmonella i inne bakterie nie są niszczone przez mrożenie. Niektóre z obecnych komórek zostaną zniszczone, ale stale pozostaną takie ich ilości, które są wystarczające do wywołania zakażenia. To oznacza, że po rozmrożeniu bakterie mogą ponownie się rozmnażać. Ich wzrost zostanie zatrzymany w zamrażalniku, dlatego też podczas mrożenia potencjalne ryzyko nie wzrasta .
              • myszmusia Re: czy ma ktoś... 24.05.11, 20:32
                www.nutrivitality.pl/zarys-historii/426-oso.html
                nie tylko jajka moga byc zarazone salmonella
              • linn_linn Re: czy ma ktoś... 25.05.11, 07:32
                Mrozenie niczego nie daje:
                www.pfm.com.pl/new/str4.php5?id1=61&id2=&id3=&id4=291
                "Pałeczki salmonelli giną w temperaturze 60–65°C, można więc uniknąć zatrucia podgrzewając potrawy."
                • naomi19 Re: czy ma ktoś... 25.05.11, 11:51
                  jajka wystarczy naświeltlić w specjalnym urządzeniu i problem z głowy wink
                  • myszmusia Re: czy ma ktoś... 25.05.11, 12:21
                    albo kupic juz takie "dla gastronomi dezynfekowane" sa dostępne
                  • linn_linn Re: czy ma ktoś... 25.05.11, 20:25
                    Jajka w lodach sa zbedne.
    • zielona-oliwka Re: Domowe lody tanie i zdrowe 25.05.11, 14:19
      Mam pytanie do roxanny - naprawdę uważasz, że te lody są zdrowe?
      • roxanna1336 Re: Domowe lody tanie i zdrowe 25.05.11, 15:50
        Chodzi Ci o to czy zdrowy jest mrozony sok ? czy o lody z jajkami ?
        • roxanna1336 Re: Domowe lody tanie i zdrowe 25.05.11, 16:32
          Moje dzisiejsze lody śmietankowe z kulkami czekoladowym domowej roboty . Lody robiłam bez maszynki . Wyszło mi dwa pojemniki jak na fotce .
          http://i51.tinypic.com/34njddj.jpg

Niestety lody nakładane są łyżką i nie są to idealne kulki.
          http://i56.tinypic.com/28v54ki.jpg
        • zielona-oliwka Re: Domowe lody tanie i zdrowe 27.05.11, 14:06
          O ten sok mrożony.
          • roxanna1336 Re: Domowe lody tanie i zdrowe 05.06.11, 12:42
            dziś degustacja różnych smaków :
            cytrynowe
            malinowe
            jogurtowo-sernikowe
            kawowe
            na fotce przygotowanie do nakładania i gotowe lody
            http://i52.tinypic.com/xb0ho6.jpg

http://i51.tinypic.com/15nvuhl.jpg
    • czekolada72 Re: Domowe lody tanie i zdrowe 03.05.12, 16:05
      up
      • johana75 Re: Domowe lody tanie i zdrowe 03.05.12, 21:09
        Kupilam maszynkę z Lidla do lodów, trzeba mrozic miskę, ale trudno. Zrobiło sie ciepło włąsnie ja wyciągam i będę robić lody wiśniowe.
        Wiśnie w cukrze, mleko śmietana i gotowe!
        • vvrotka Re: Domowe lody tanie i zdrowe 04.05.12, 18:02
          Najzdrowsze lody wg mnie to tylko w foremkach ikea, ale nie ze słodzonych pasteryzowanych soków bo to zdrowe nie jest. U moich dzieci hitem są lody z ananasa, zmiksowany dojrzały ananas, wychodzą bardzo słodkie pyszne lody.
          • linn_linn Re: Domowe lody tanie i zdrowe 05.05.12, 06:52
            Jasne... Co to za zdrowie bez ikei? A zmiksowany zamrozony ananas to wciaz jest zamrozony zmiksowany ananas. Lody to cos zupelnie innego.
            • vvrotka Re: Domowe lody tanie i zdrowe 05.05.12, 21:00
              Nie rozumiem czepiania się ikea. Twoim zdaniem lody to zupełnie coś innego..., czyli nie są mrożone i nie zawierają owoców? Czy koniecznie muszą być mleczne? Nie jemy mlecznych lodów i miksowane owoce są rewelacyjne, natomiast lody postrzegane przez większość jako normalne lody czy domowe czy kupne mają za dużo cukru, mlecznych dodatków i nie tylko.
              • johana75 Re: Domowe lody tanie i zdrowe 05.05.12, 22:44
                Też mam foremki z Ikea, wrzucam tam czasem jakies sorbety owocowe które tez lubimy. Ja wole jednak lody mleczne najlepiej ze śmietana uncertain
                Teraz się odchudzam więc staram się nie jeśc ale lato sie zaczyna, więc kulke lodów od czasu do czasu zjem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka