Dodaj do ulubionych

Gastronomia - ekonomia program TVN Style

17.08.11, 12:39
pojawił się nowy program Gastronomia ekonomia na tvn style wtorki o godz. 22giej ale są również powtórki w inne dni..

oglądałam dwa - przyjemne, o angielskich warunkach, ale trochę można zapożyczyć na nasz grunt smile

głównie rzecz się rozbija o planowanie wydatków..

Obserwuj wątek
    • f.l.y tanie dania... 17.08.11, 12:50
      żywność wbrew pozorom nie jest taka droga, wystarczy robić zakupy z głową i ołówkiem w ręku

od niedawna muszę drastycznie oszczędzać, więc staram się przyglądać temu ile dana potrawa mnie kosztuje (obiady i ciepłe kolacje)

np mięso na mielone zamiast 14 zł/kg kupnego, można kupić za 10 zł/kg tj karkówkę lub łopatkę (Biedronka, Real itp) i zmielić

podudzia z kurczaka 4 szt kosztują w Biedronce do 4 zł/tacka - wychodzi 1 zł za porcję mięsa na obiad..

bardzo często spotykam się ze zdaniami, że jak ktoś oszczędza, to rezygnuje z częstego kupowania mięsa - a to wcale nie jest sposób.. bo można i oszczędzać i jeść mięso..

teraz pomidory są w Biedronce po ok 1,30 zł - ileż zdrowia na talerzu smile choćby w zwykłej sałatce z cebulą smile

parę przykładów mam już zapisanych...
      uigi.blox.pl/html
      chętnie poznam Wasze, bo wątki o tanich potrawach na górze forum jakoś ostatnio nie są aktualizowane..
      • milenamamazuzi trochę off top 17.08.11, 13:47
        Fly, bardzo fajny blog! Zaraz zasiądę do niego na dłużej smile

A program przypoluję wink
        U mnie też się kłania dobra organizacja kuchenna - ostatnio dużo czasu spędzam na tym forum i na forach kulinarnych, bo pokornie powróciłam po raz kolejny do oszczędzania.
        Wyszukuję inspiracje, staram się dobrze planowac zakupy pod kątem tego co będziemy jesc, wyciągam zapasy z zamrażalnika i szafek itd. No ale żeby to wszystko dobrze ogarniac to trzeba miec na to trochę czasu (ja w wakacje mam go dużo) więc mam czas na zaplanowanie, spokojne zakupy w satysfakcjonującej mnie relacji jakosc-cena, mam czas na przygotowywanie posiłków. Już samo niejeżdżenie na obiad na miasto i niezamawianie pizzy na tel. stanowi dla mnie oszczędnosc, a kwestia tego czy obiad domowy tani czy drogi to już drugorzędna sprawa - zawsze tańszy niż obiad rodzinny na mieście, no i zapewne znacznie zdrowszy smile A i satysfakcja z gotowania i pieniążków pozostałych w portfelu jest smile
        • f.l.y Re: trochę off top 17.08.11, 14:26
          słuszne słowa...
          jak pracowałam i żywiłam się 'na mieście' to pieniądze topniały, ale wtedy były..

teraz nie mam ani pracy, ani pieniędzy sad jak to mówią: jadę na oparach...

dlatego każdy taki program w tv, czy jest realny czy nie, oglądam, bo a nuż coś z niego dla siebie zaczerpnę...

a planowanie to podstawa moim zdaniem.. i tego się.... uczę smile bo dotąd byłam nauczona mieć w domu masę różnych produktów na wypadek 'zachciewajki'..

--
          uigi.blox.pl/html
          • f.l.y dzisiaj o 22 giej na TVN Style 23.08.11, 20:53
            kolejny, nowy odcinek smile

o oszczędnej kuchni dla studentów, przynajmniej tak mówili w zapowiedziach...

--
            uigi.blox.pl/html
          • kate.bu Re: trochę off top 24.08.11, 12:32
            super blog, mam ochotę na udziec pod pierzynką
            • f.l.y Re: trochę off top 24.08.11, 17:10
              jak już spróbujesz pod pierzynką, to zrób a'la schabowy tradycyjny

to mięso świetnie do tego pasuje, wychodzi najlepszy schaboszczak z udźca kurczakowego! polecam smile
              • ella_nl Re: trochę off top do f.l.y 24.08.11, 21:06
                I ja zasiadłam do Twojego bloga (cudnysmile) i jestem zła!!!
                Bo jutro ma być 32 st C w cieniu a ja będę robić ciasteczka mocno czekoladowe!
                Prawie zaśliniłam klawiaturęsmile
                • f.l.y Re: trochę off top do f.l.y 24.08.11, 23:11
                  autorką przepisu na ciasteczka jest kasiaaaa24 a tu jej blog, to dopiero jest cudo nad cuda smile
                  gotowaniecieszy.blox.pl/html
                  ale dziękuję za miłe słowa smile

--
                  uigi.blox.pl/html
              • kate.bu Re: trochę off top 25.08.11, 11:22
                pod pierzynką zrobiłam piersi z kurczaka- pychota! nie miałam kuskusu więc zrobiłam kaszę jaglaną, najgorsze jest to że nie mogłam sie oderwać od jedzeniasad
                • f.l.y Re: trochę off top 25.08.11, 16:43
                  cieszę się, że Ci smakowały smile
                  • f.l.y Re: trochę off top 09.09.11, 15:45
                    Dziewczyny, oglądałyście ten program?

pytam, bo ciekawa jestem Waszych opinii....

będzie dzisiaj o 16stej, zamierzam popatrzeć w tv...

smile
                    • pieskuba Re: trochę off top 09.09.11, 17:11
                      Fly,

Jak to się stało, że dotąd nie widziałam Twojego bloga? Piękny, ciepły, będę czytać!

pies
                      • f.l.y do Pieskuby.. 09.09.11, 22:25
                        Piesko...

chyba Ci trochę pozazdrościłam Twojego smile , a druga przyczyna, która skłoniła mnie do prowadzenia bloga, jest bardziej złożona....

ale oczywiście zapraszam smile
                        i dziękuję za miłe słowa...
                        • f.l.y Re: do Pieskuby.. 09.09.11, 22:31
                          Piesko..
                          zajrzałam w Twój link 'dla Tomka'

pozwoliłam sobie zaczepić go również na moim blogu w zakładce Ważne!
                          • pieskuba Re: do Pieskuby.. 12.09.11, 10:03
                            Bardzo dziękuję! Pozwalam sobie wspomagać Tomka w miarę skromnych możliwości smile
        • coralin Re: trochę off top 23.08.11, 22:21
          Oczywiście, że taki domowy obiad jest lepszy. Warto poszukiwać swoich smaków, bo masa dań nie dość, że pyszna i może trafić w nasze podniebienie to jest tania i nie do dostania w restauracjach. Latem warto jeść więcej warzyw i to nie tylko jako skromny dodatek do dania. Fajne pomysły na dania strączkowe są na blogach wegetariańskich (sama jem mięso wiec tu nie chodzi o ideologię), a przecież soczewice, grochy, fasole są przepyszne i tanie. Ja zdaję sobie sprawę, że makaron z sosem w polskim wydaniu to mięso mielone i pomidory . Trochę zachęcam do prostszych sosów, a jeśli się nie da to do zrobienia od podstaw samemu na zapas do zamrażalnika.
      • mmmagda_83 Re: tanie dania... 17.10.11, 19:14
        Śmieszne co piszesz! Ile może być zdrowia w pomidorach z Biedronki po 1,3!!! Przecież to szajs nafaszerowany chemią!!!! Wolę nie zjeść wcale pomidora niż zapychać się takim gównem!
        A co do mięsa to też podziękuję za to biedronkowo-realowe! wole zjeść 1raz w tygodniu ale dobre i świeże a nie takie śmieci!
        • f.l.y Re: tanie dania... 18.10.11, 10:52
          szajs, to się wylał Kochana, spod Twoich palców...
    • coralin Re: Gastronomia - ekonomia program TVN Style 23.08.11, 21:41
      Nie oszczędzam na jedzeniu, uwielbiam gotować, ale paradoksalnie od kiedy kuchnia stała się jedną z moich pasji wydaję bardzo mało na jedzenie. A latem to już w ogóle grosze choć mam wiele dodatków wydających się drogimi. O każdej porze preferuję jedzenie sezonowe i to ze względu na smak współgrający mi z aurą. Np. taki żurek teraz czy zimą kosztuje tyle samo, ale teraz mi nie smakuje. Podobnie jak styczniowe pomidory w Polsce. O każdej porze preferuję produkty nieprzetworzone- z puszek tylko pomidory, czasem mrożonki zimą. Latem jem mało mięsa, wędlin wcale.
    • ofelia1982 Re: Gastronomia - ekonomia program TVN Style 24.08.11, 16:30
      Ja długo się uczyłam gotować. Problem był taki, że nie miałam pomysłu na kolejne dania i czasu na przekopywanie internetu (jak pracowałam, teraz jestem na macierzyńskim). Dla mnie działa sposób taki, że przepisy zbieram do swojego prywatnego Wordasmile i co jakiś czas drukuję i wkładam do segregatora, który jest w kuchni. Tym sposobem jak nie mam pomysłu co zrobić następnego dnia - patrzę w swoim segregatorzesmile dla mnie działa
    • agpagp Re: Gastronomia - ekonomia program TVN Style 10.09.11, 23:36
      obejrzałam jeden odcinek z rodziną - małżeństwo z dziewczynką. Formuła programu fajna ale wychodzi na to że ja np osoba pracująca do 16 godzin na dobę nie miałabym szans smile
      chociaż niektóre wskazówki cenne smile coś tam sobie nawet zapisałam by kiedyś wykorzystać smile
      • f.l.y Re: Gastronomia - ekonomia program TVN Style 11.09.11, 12:17
        Boże, dziewczyno smile jak Ty wytrzymujesz pracę do 16 godzin na dobę?!!?!?!
        • hugo43 Re: Gastronomia - ekonomia program TVN Style 11.09.11, 15:05
          program fajny,ale rzeczywiscie dla osob pracujacych na etat.fly-fajny blog!
        • agpagp Re: Gastronomia - ekonomia program TVN Style 11.09.11, 20:04
          no normalnie big_grin zostaje mi jeszcze całe 8 na takie szaleństwa jak sen , jedzenie i dziecko big_grin
          a powazniej jednego dnia popracuję tylko 6 innego 16 trzeciego 12 więc da się żyć smile a z gastronomią ekonomią radzę sobie tak ze jak mam czas robię parę porcji jedzenia i zamrażam smile potem tylko odgrzewam i gotowe smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka