Dodaj do ulubionych

Najkrótszy program zmywarce-jak myje?jaka chemia?

10.01.12, 13:55
Pomóżcie smile

przed zmywaniem z talerzy zbieram "śmieci" (nie płuczę pod bieżącą wodą, ale talerze wkładam bez resztek), układam zgodnie z instrukcją, często też nie myję garnków. Chciałabym spróbować myć w związku z tym najkrótszym programem zmywarki-mam BOSHa, najkrótszy program "kieliszkowy"-45stopni, 35 minut.
Ale oczywiście tabletka się nie rozpuszcza wink

Zastanawiam się czy:
mój pomysł ma w ogóle rację bytu, czy jednak powinien być długi program?
czy warto zainwestować w żel zamiast tabletek?
czy proszek nie niszczy szkła?

Liczę na sugestie smile z góry dziękuję!
Obserwuj wątek
    • beatrix_75 Re: Najkrótszy program zmywarce-jak myje?jaka che 10.01.12, 13:58
      u mnie też sie nie rozpuszcza przy tym krótkim programie , dlatego chętnie posłucham rad smile
    • zosia711 Re: Najkrótszy program zmywarce-jak myje?jaka che 10.01.12, 14:03
      mam Bosha Silence, myję na programie 45 st. Używam tabletek finish oryginalnych niemieckich. Dopiero na forum dowiedziałam się, ze nie powinno uzywać sie tabletek do krotkich programów sad ale u mnie nie zdarzyło sie jeszcze, zeby została któraś nie rozpuszczona...
      mimo wszystko zmienie na proszek lub zel, jak wykończę tabletki...
      • kugorki Re: Najkrótszy program zmywarce-jak myje?jaka che 10.01.12, 14:09
        ja teraz mam domola 11w1 i teoretycznie napisane, że można używać w niskich temperaturach. Ale oprócz tego, że kostka się nie rozpuściła to na naczyniach pozostała jakaś tłustawa warstwa, więc trzeba było płukać jeszcze raz. A to już mało ekonomiczne wink
    • kugorki Re: stary wątek 10.01.12, 14:21
      forum.gazeta.pl/forum/w,20012,120484088,,oszczedzanie_na_tabletkach_do_zmywarki.html?v=2
      ale nadal mam pytanie-czy proszek nie rysuje naczyń?
      • jagoda85 Re: stary wątek 10.01.12, 14:24
        Jak masz naczynia ze słabo jakościowego szkła, to proszek ci porysuje, jak masz obawy używaj żelu.
    • jagoda85 Re: Najkrótszy program zmywarce-jak myje?jaka che 10.01.12, 14:23
      Program 45 stopnie jest krótki, dlatego tabletki się nie zdążą rozpuścić, dlatego na tych krótkich programach najlepiej używać proszku, lub żelu. Ja używam proszek Robot, jest dobry, i nie drogi. U mnie bosch na krótkim programie bardzo dobrze myje talerze, miski, kubki szkło. Czasem nawet wkładam garnki, ale takie, które nie są za bardzo dobrudzone.
      • kugorki Re: Najkrótszy program zmywarce-jak myje?jaka che 10.01.12, 14:26
        Muszę kupić proszek smile

i już wiem po wszystkich wątkach, że nie ma co kupować najdroższego smile
    • troll_only Re: Najkrótszy program zmywarce-jak myje?jaka che 10.01.12, 15:31
      Moim osobistym zdaniem programy 35 -40 minutowe nie sa w stanie umyc wsadu obiadowego i dokladnie wypłykac, w poprzedniej miałam program 60 min i był idealny - obecnie mam niestety 90 minutowy ktory myje dokladnie, przy 40 minutowym to domywa jedynie kubki po soku i talerze po zupie wink
      • b-b1 Re: Najkrótszy program zmywarce-jak myje?jaka che 10.01.12, 16:08
        Nawet jeśli na tabletach pisze, że są do użytku w niskiej temperaturze,(czyli teoretycznie mają się rozpuścić) to równocześnie pisze, aby do krótkich programów nie używać-bo się nie wypłuczą.
        Krótkim zmywam tylko kiedy sa goście-czyli świeżuteńkie naczynia-mam do tego celu żel-jakoś proszek mnie nie przekonał(czy się wypłucze).
    • trawaa Re: Najkrótszy program zmywarce-jak myje?jaka che 10.01.12, 17:07
      W zmywarce (chyba) candy mam taki krótki oszczędnościowy program (35 min, nie pamiętam ile stopni), używam proszku+nabłyszczacza+soli z tej najtańszej serii z kauflandu (k classik czy coś takiego), szkło mam z ikei i nic sie nie rysuje (pierwsze słyszę/czytam, że coś takiego może mieć w ogóle miejsce).
      Naczynia zbieram kilka dni i w 99% się domywają.
      • marzeka1 Re: Najkrótszy program zmywarce-jak myje?jaka che 10.01.12, 17:42
        Na co dzień używam w swoim Boschu właśnie tego krótkiego programu, jestem bardzo zadowolona- tyle ze w ogóle nie używam tabletek, a od zawsze proszku, nie ma żadnego wtedy problemu z rozpuszczeniem.Do tego osobno sól + nabłyszczacz (z tych niedrogich, lidlowych lub tescowych)- nic się nie rysuje.
        • blankaz Re: Najkrótszy program zmywarce-jak myje?jaka che 10.01.12, 19:49
          Ja podobnie - tzn. na co dzień używam tylko krótkiego programu. Z proszkiem z rossmana (czatuję na promocje zwykle) + nabłyszczacz (teraz też chyba rossman) + sól najtańsza, jaka się trafi.
          Nie narzekam na domywanie się naczyń, jedynie garnki nie zawsze się domyją, no ale coś za coś. Nic się nie rysuje.
          • pulcino3 Re: Najkrótszy program zmywarce-jak myje?jaka che 10.01.12, 20:06
            finish tabletki z luźnym granulatem - zmywarka :electrolux, 35min./ 60 st. pierze wszystko (naczynia, garnki) bez zarzutu, brak nalotów po praniu. Tanie tabletki(wc, rossmann, biedronkowe) kompletne mi nie podpasiły_ naczynia niedomyte, nalot itd.
          • ophelia78 Re: Najkrótszy program zmywarce-jak myje?jaka che 10.01.12, 20:08
            Ja podobnie: do krótkiego programu tylko płyn, do długiego tabletka (sól zawsze, jakakolwiek, najtańsza). Długiego używam tylko wtedy, kiedy mam garnki po gotowaniu, raszta naczyń domywa mi się na krótkim programie.
            • kanna Odnośnie najtańszej soli... 11.01.12, 23:10
              Zwykle kupowałam najtańszą. Az pani (owszem, z firmy wiodącej) zwróciła mi uwagę na ilość soli w soli w różnych - cenowo - opakowaniach.

Nie prowadziłam dalszych badań wink ale w tej tańszej soli było owej 60 % (a reszta to co??) a w droższej 99 %... oczywiście, może być tak, że sobie tylko tak napisali.

Teraz kupuje droższą sól i jakoś mi na dużo dłużej starcza takie samo kg opakowanie tańsze.
              • jagoda85 Re: Odnośnie najtańszej soli... 12.01.12, 12:33
                Nie wiem jakiej gramatury sól kupowałaś. Zazwyczaj sól jest pakowana po 1,5 kg. ceny są rożne w zależności od producenta. Kupuję sól w Simply, 1,5 kg za niecałe 3 zł. jest ok.
    • klaipio Re: Najkrótszy program zmywarce-jak myje?jaka che 11.01.12, 17:15
      Kiedyś używałam somatu - tabletek i rzeczywiście na krótkim programie bywało różnie. Ostatnio kupiłam tablutki w lidlu 40 szt za 16,99. Od tej pory myję tylko krótkim programem i odpukać i czyste i połysksmile
    • olivkah Re: Najkrótszy program zmywarce-jak myje?jaka che 11.01.12, 17:53
      Ja mam zmywarkę dopiero od niedawna, ale wyczytałam, że najbardziej ekonomiczny jest program eco, więc właśnie tego programu zaczęłam używać najczęściej, chociaż jest bardzo długi (prawie 3 godziny, ale co mi szkodzi, gdy nastawiam już po kolacji).
      • aga_mama_zosi Re: Najkrótszy program zmywarce-jak myje?jaka che 12.01.12, 12:23
        Właśnie to samo chciałam napisać, w instrukcji do zmywarki była tabela z której wynikało, że program Eco zużywa mniej wody i mniej prądu niż program krótki - 35 minutowy. Mam zmywarkę Electolux.
        Wyczytałam tu na forum, że ktoś daje pół kostki do zmywarki i tak samo domywa jak cała. Od około roku robię tak samo i jestem zadowolona. Tylko nie będę już kupowała tabletek z pastylką, bo nie da się jej przełamać. Kupuję najzwyklejsze kostki w Lidlu lub Rossmannie i jestem zadowolona z efektu.
        • jagoda85 Re: Najkrótszy program zmywarce-jak myje?jaka che 12.01.12, 12:40
          Nie lepiej używać proszku, taniej, naprawdę ekonomiczniej. Dajesz do programu krótkiego najmniejszą ilość proszku, to znaczy u mnie 15 gr, na cały cykl mycia. Moja komora na środki myjące ma skalę 15, 25, i full. Zawsze na krótkim programie daję minimum proszku. Nawet przy brudnych garach nie daję nigdy pełnego pojemnika proszku, zmywarka ładnie wszystko domywa. Z tabletkami nigdy nie masz takich możliwości.
          • kugorki Re: Najkrótszy program zmywarce-jak myje?jaka che 12.01.12, 13:23
            Muszę poszukać instrukcji obsługi, to co mówicie o różnicy poborów eco i krótkiego programu ma sens!
            i chyba też spróbuję przejść na proszek albo na połowę tabletek.
            • mamaalana1 Re: Najkrótszy program zmywarce-jak myje?jaka che 12.01.12, 13:32
              Mi jakoś to się nie widzi, że program, który trwa 30 min. zużywa więcej energii niż ten który trwa 3 godziny. Z wodą może być oki.
              Pozdrawiamsmile
              • olivkah Re: Najkrótszy program zmywarce-jak myje?jaka che 12.01.12, 17:05
                > Mi jakoś to się nie widzi, że program, który trwa 30 min. zużywa więcej energ
                > ii niż ten który trwa 3 godziny. Z wodą może być oki.
                > Pozdrawiamsmile

To chyba wynika z tego, że najwięcej energii zabiera podgrzanie wody, więc jak już podgrzeje, nie opłaca się od razu wyłączać. Z pralką jest podobnie - nie opłaca się wybierać krótkiego programu z wysoką temperaturą, oszczędniej zrobić dłuższe pranie w niższej temperaturze.
                • marzeka1 Re: Najkrótszy program zmywarce-jak myje?jaka che 12.01.12, 17:13
                  Przepisuję z ulotki mojego Boscha:
                  1. Program Eco - 50 stopni: zużycie wody- 11 litrów, zużycie energii w kWh- 0,70
                  2. Program szybki (30 minut): zużycie wody- 10 litrów, zużycie energii w kWh- 0,70.

U mnie program szybki JEST tańszy.
                  • olivkah Re: Najkrótszy program zmywarce-jak myje?jaka che 12.01.12, 17:30
                    OK, ja też sprawdziłam dokładnie - u mnie wody zużywa tyle samo w obydwu tych programach, za to trochę mniej energii w tym najkrótszym.
                  • nvv Re: Najkrótszy program zmywarce-jak myje?jaka che 12.01.12, 17:37
                    U mnie (Electrolux) też program szybki jest tańszy (zużywa mniej wody i mniej prądu), ale celem programu "ECO" nie jest wcale bycie naj-najtańszym; ja ECO widzę raczej jako ekonomiczny kompromis pomiędzy efektem mycia, a zużyciem prądu/wody.

Zwykle programy "ECO są długie, bo jak ktoś tu wspomniał najwięcej energii idzie na samo podgrzewanie wody, samo pompowanie już podgrzanej wody (do napędzenia "śmigła") to pikuś. Podobnie jak pranie w pralce
                    • kugorki Re: Najkrótszy program zmywarce-jak myje?jaka che 12.01.12, 19:17
                      mój bosh na krótkim programie pobiera prąd 0,70, wody 10l
                      na programie eco 0.80 prądu, 11wody.
                      • mamaalana1 Re: Najkrótszy program zmywarce-jak myje?jaka che 12.01.12, 20:48
                        Mam jeszcze takie pytanie
                        Zakupiłam wczoraj zmywarkę bosch SGS 56E48EU. Będzie montowana dopiero w przyszłym tygodniu jak przyjdą blaty. W instrukcji pisze coś o programie ECO 50, a na pokrętle nie ma takiego programu. Jest tylko Ekonomiczny 55-65 i program 50 itd.
                        Czy ten 50 to ten eco, czy ja po prostu go nie mam. Ma ktoś może taką zmywarkę?
                        • mag2004 jak to jest z tym eco... 13.01.12, 09:28
                          witam,

czy ktoś może mi wytłumaczyć, tak po ludzku, jak działa ten program eco, że jest dłuuuugi i tańszy ?? mam sprzęty boscha i w pralce i zmywarce mam programy eco - w pralce jest mega długi chyba ze 3h i w sumie chyba raz korzystałam, bo w porównaniu np. z programem bawełna trwa 2xdłużej...no i juz doczytałam, że dużo pobiera przy podgrzewaniu ?? poproszę jeśli można "łopatologicznie" smile

z góry dzięki !!
                          • kugorki Re: jak to jest z tym eco... 13.01.12, 14:12
                            co do zmywarki-w mojej program eco to ten zaznaczony 50 stopni. trzeba doczytać w instrukcji dla pewności.

w jednym i drugim przypadku są to programy dla dużych zabrudzeń, stąd długi czas prania-relatywnie niski poziom zużycia wody i energii, np. w porównaniu do programu auto.
                            • mamaalana1 Re: jak to jest z tym eco... 13.01.12, 14:17
                              Dziękismile
    • mamaalana1 Re: Najkrótszy program zmywarce-jak myje?jaka che 15.01.12, 19:45
      Przepraszam, że zabieram wątek i nie jest to pewnie miejsce na taki pytania, ale jeśli można. Sporo osób w tym wątku pisało, że ma boscha. Ja też zakupiłam boscha silence i wydaje mi się, że ta zmywarka jest dość głośna. Ma takich kilka momentów że tak głośno zasysa wodę. Kiedy czytałam opinie jedni pisali , że jest bardzo cicha, inni, że głośna. W końcu nie wiem czy to normalne, czy nie. Czy Wasze zmywarki też głośno pracują?
      Aha, przetestowałam dziś program kieliszkowy 45 stopni-30 minut z tabletką finish. Został mały kawałek czerwonej części tabletki. Ale szklanki i talerze czyste, lśniące.
      • kugorki Re: Najkrótszy program zmywarce-jak myje?jaka che 15.01.12, 21:16
        moja zmywarka też jest dość głośna, ale w rodzinie są jeszcze LG i Candy, to bosh nadal wypada nieźle wink
      • mag2004 bosch 16.01.12, 10:27
        witam,
        ja tez mam boscha silence, do zabudowy i mój jest cichy; słychać troszkę, że pobiera wodę (szumi), ale to nie jest uciążliwe ani nie powiedziałabym, że głośne...to moja 1 zmywarka i osobiście nie mam porównania, ale kolega ma whirlpool'a wolnostojącego i zachwycał się "cichością"mojego boscha....

pozdrawiam,
        • mamaalana1 Re: bosch 16.01.12, 13:43
          Ja mam wolno stojącego.
          • jagoda85 Re: bosch 16.01.12, 19:05
            Mój wolnostojący bosch silence jest cichy.
    • bruxelka.wielka Re: Najkrótszy program zmywarce-jak myje?jaka che 15.01.12, 23:27
      Ja mam zmywarke Beko - zwykly, prosty model (przy poprzedniej korzystalam tylko z 2 programow i stwierdzilam ze to sie nie zmieni smile.
      Myje na programie Quick Clean w 60 stopniach - wszystko idealnie czyste, tabletka zawsze rozpuszczona, choc jak przeczytalam Wasze posty to moze za duzo pradu ciagnie skoro taka temperatura w tak krotkim czasie... Zmywarka na tym programie nie myje dluzej niz jakies 50 minut.
      Uzywam tylko tabletek All in one - Dreft lub Finish plus dodatkowo sypie sol bo mam bardzo twarda wode. Kiedys kupilam tabletki z Lidla ale wyglad naczyn po myciu to byla masakra...
      Zelow, proszkow i nablyszczaczy nie uzywam - nie chcialoby mi sie bawic w to odmierzanie, sypanie, wlewanie smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka