Dodaj do ulubionych

ekonomiczny bojler

02.03.12, 13:05
Cieknie mi terma, hydraulik orzekl, ze dziurawa. Ma juz swoje lata, wiec nie ma rady, trzeba kupic nowa. Oczywiscie musiala pasc w miesiacu, kiedy musze mojej mamie dac 2500 zl na przegrany proces sadowy (za dlugi mojego ojca). Mozecie cos polecic? Z jednej strony zalezy mi na niskiej cenie zakupu, ale takze nie horrendalnych rachunkach za prad. Bojler powinien obsluzyc 2 osoby dorosle (na szczescie maz sie kapie rano, a ja wieczorem) oraz jedno dziecko (3 lata), w niedalekiej przyszlosci planujemy drugie. Obecnie byl to bojler 50 l, wlaczany wlacznikiem czasowym na grzanie 03.00-06.00, 13:00-15:00 oraz 18:00-19:00, ale sama nie wiem, czy daje to jakies oszczednosci... Wolalabym lepiej zaizolowany, zeby mogl chodzic caly czas, ale nie za kosmiczne pieniadze na dzien dobry... Doradzcie cos, plz... Tak, wiem ze bojlery sa z definicji nieekonomiczne, ale nie mamy pieniedzy, zeby robic modernicazje pieca gazowego.
Obserwuj wątek
    • bwportal.pl Re: ekonomiczny bojler 03.03.12, 11:32
      Producenci podają coś takiego jak "dobowe zużycie energii na podtrzym. temp. 65°C" . Porównaj i poszukaj takiego, który najmniej energii zużywa na podtrzymanie, bo to znaczy, że jest dobrze izolowany. Możesz też policzyć sobie ile cię kosztuje to wychładzanie się bojlera.

[*] np. Biawar (zakładka Dane techniczne)
      www.biawar.com.pl/index.php/ogrzewacze-wody/classic-+/menu-id-111.html
      • alcea3 Re: ekonomiczny bojler 03.03.12, 23:31
        Grzanie tylko na potrzeby niestety to mit oszczednosci...
        Lepiej grzac cały czas, bo zuzywajac wode, wpada zimna do goracej i szybciej sie nagrzewa, niz cały bojler od nowa, no i woda cieola czały czas.
        Ja mam 80 L kupilam jakies 5 lat temu, niezle trzyma cieplo, Ariston.
        Teraz na rynku duzo takich dobrze trzymających cieplo.
    • nvv Re: ekonomiczny bojler 04.03.12, 00:47
      > Obecnie byl to bojler 50 l, wlaczany wlacznikiem czasowym na grzanie 03.00-06.00,
      > 13:00-15:00 oraz 18:00-19:00, ale sama nie wiem, czy daje to jakies oszczednosci..

Tak, daje to oszczędności [względem grzania non-stop].
    • trypel Re: ekonomiczny bojler 04.03.12, 09:43
      po pierwsze - lepsza mniejsza pojemność ale mocniejsza grzałka niż duża pojemność ale słaba grzalka (w mniejszym straty są mniejsze), po drugie - wyłaczanie i włączanie ma sens w domku na dzialce - w domu żadnego chyba że kąpiemy sie co tydzień.
      Po trzecie - jak używacie tylko prysznica to bojler 50 l ale z grzałką 2 kW i z ekonomicznymi prysznicami wystarczy aż nadto.
      Po czwarte nie grzejcie na maxa (pow 60 stopni odkłada sie kamień kotłowy) ale do 45-50 stopni (najmniejsze straty i wciąż gorąca woda). Po piate min raz na 2 tyg włączcie grzanie na max (legionella).
      Przezyłem już 2 lata z bojlerem 30 l (ale grzałka 2,5 kW) i tez dawało radę, ale miałem prysznic z ogranicznikiem do ok 7 l/min.
      • anula36 Re: ekonomiczny bojler 04.03.12, 10:23
        tez mam 30 L Aristona i na 1 osobe jak znalazl.jesli wychodze na dlugo z domu ( 8-12 H) wlaczam grzanie na minimum.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka