Dodaj do ulubionych

Chyba ktoś na głowę upadł!?

10.03.12, 20:21
Wróciłam właśnie z Auchana, gdzie zrezygnowałam z kupna jajek. Stwierdziłam, że 7 zł za 10 szt. to gruba przesada. Żeby to jeszcze były jakieś ekologiczne, ale gdzie tam- najzwyklejsze, te które dotąd kosztowały ok. 4 zł. Klasa wielkości M- w środku jajeczka niemal przepiórcze. Opakowanie 6 szt- prawie 5 zł. Co jest grane?? Przecież do świąt wielkanocnych jeszcze trochę czasu, a nawet gdyby, to przecież to nie powód, żeby tak drastycznie podnosić ceny!
Obserwuj wątek
    • ophelia78 Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 10.03.12, 20:28
      Faktycznie, drogo - bo jak kupowac jajka takiej jakości jak w supermarketach, to max. 40-50 gr za sztukę
      Dlatego NIGDY nie kupuję jajek w supermarkecie, dla mnie to szajs najgorszego gatunku.
      Za porządne jaja ("O", a nie "3", od kur zielononóżek) płacę na rynku 10-13 zł za 10 szt (zależnie od dostawcy). I to jest uczciwa cena za uczciwe jajka.
    • izzunia Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 10.03.12, 20:58
      wlasnie mija okres kiedy hodowcy musza miec zmodernizowane kurniki w innym przypadku placa kary - wiec ceny jaj podskakuja.
      informacje o podwyzkach cen jaj widzialam juz jakis czas temu na forach cukierniczo/piekarniczych, gdzie w hurcie jaja dochodza do 50gr/szt.
      • jagoda85 Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 10.03.12, 21:11
        Odpowiedziałaś właśnie na nurtujące mnie pytanie. Dwa tygodnie temu kupowałam jajka w budce 56 gr za sztukę, a ostatnio zapłaciła za sztukę 68 groszy. Nie miałam czasu, żeby zapytać sprzedającą, dlaczego taka wysoka cena.
      • ivoncja Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 10.03.12, 21:34
        izzunia napisała:

> wlasnie mija okres kiedy hodowcy musza miec zmodernizowane kurniki w innym przy
        > padku placa kary - wiec ceny jaj podskakuja.

Fuck!
        Czyli znów ktoś robi coś za moje (nasze) pieniądze i na moim portfelu odbija sobie własny wydatek, którego de facto nie poniesie! Dlaczego hodowcy podnoszą ceny? Nie są w stanie zrezygnować z części zysku? Przecież to nie mój problem- dlaczego ja mam płacić za modernizację kurnika? Zakładając taką czy inną działalność, przedsiębiorca powinien brać na siebie ryzyko związane z prowadzeniem tejże. Przecież klient za niemal dwukrotną cenę otrzyma ten sam produkt- jajka za 7 zł nie będą ani odrobinę lepsze od tych za 4 zł- będą dokładnie takie same! Nawet, jak mniemam, po modernizacji kurnika jajka nadal będą takie same...
        O ile jestem w stanie zrozumieć np. podwyżkę cen biletów komunikacji miejskiej, bo trzeba wymienić tabor- w końcu m.in. i ja będę tym nowym taborem popylać, to w przypadku nieuzasadnionej jak dla mnie podwyżki niemałych i tak cen żywności- cholera mnie jasna bierze.
        • klaipio Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 10.03.12, 21:41
          To nie do końca tak jak piszesz, Hodowcy musieli zmodernizowac kurniki, ale wielu z nich tego nie zrobiło co się wiąże z zaprzestaniem produkcji. Skoro jakiś % hodowców się wykruszyło, jest mniej jajek na rynku, a handlarze na tym korzystają i podnoszą ceny. W skupie ceny wcale durzo nie wzrosły, niestety.... Handlarz zawsze zarabia najwięcej - obojętnie od produktu.
          • ivoncja Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 10.03.12, 21:50
            Szczerze- mało mnie obchodzi, kto ile na tym zarabia, bo i tak na końcu tego łańcucha jestem ja jako symboliczny konsument. I to ja płacę za nowe kurniki hodowcy i nowego mercedesa pana handlarza...
        • araceli Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 10.03.12, 22:24
          ivoncja napisała:
          > Zakładając taką czy inną działalność,
          > przedsiębiorca powinien brać na siebie ryzyko związane z prowadzeniem tejże.
          > Przecież klient za niemal dwukrotną cenę otrzyma ten sam produkt- jajka za 7
          > zł nie będą ani odrobinę lepsze od tych za 4 zł- będą dokładnie takie same

Ależ banialuki! Podstawy ekonomii się kłaniają. Cena produktu zależy od kosztów jego produkcji a te wzrosły. Skoro Ciebie to nie obchodzi - nie kupuj i po sprawie. Nie masz takiego obowiązku.
          • ivoncja Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 10.03.12, 22:38
            I ja także się kłaniam podstawom ekonomii. Irytuje mnie tylko jedno- zawsze to samo: że Polak musi się dorobić szybko i wyłącznie cudzym kosztem. U nas nie działa zasada, że małą łyżeczką dłużej się je. U nas majątki nie powstają z pracy wielu pokoleń (co prawda, trzeba oddać, że od końca komuny tych pokoleń jeszcze wiele nie było), tylko z chachmętów, przekrętów, wyłudzeń... bo trzeba jak najwięcej i jak najszybciej. Vide sól drogowa, 30-letnie mięso i inne g..na, którymi karmią nas dla jak największego zysku.
            Temat "niemania" obowiązku kupowania przerabiałam już przy okazji wątku płatków kosmetycznych pod oczy na Grouponie bodajże, ale coś jeść trzeba. Nie miałabym nikomu za złe, gdyby za wyższą o 100% cenę klient dostał choć o 10% lepszy produkt, ale kto dobrowolnie pozbawi się choćby części zysku? Frajer tylko, a frajerem może być każdy, byle nie Polak. U nas sami cwaniacy.
            • zabol58 Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 10.03.12, 22:53
              Ok, są ludzie którzy dorabiają się przekrętem. Ale ja znam wiele pokoleniowych biznesów. Też chcę kupować jak najtaniej, też mnie wkurza, że jak chcę jeść zdrowo to muszę sobie sama wszystko od składników ugotować/ upiec, bo na gotowe zdrowe jedzenie mnie nie stać. A myślisz, że Anglik czy Niemiec jedzą gotowe tanie i zdrowe jedzenie?
              Z drugiej strony mam swoją firmę i sprzedaję, wiem też jak wygląda praca w rolnictwie.
              A jak tak bardzo Cię to wkurza, to weź dotację i załóż fermę. Jaja drożeją, kupę kasy zarobisz wink Ciekawe czy też się wkurzasz jak Ci opłatę za odpady podnoszą bo się ludziom nie chce segregować, albo jak ubrania markowe z chin drożeją.
              • ivoncja Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 10.03.12, 23:08
                zabol58 napisała:
                > A myślisz, że Anglik czy Niemiec jedzą gotowe tani
                > e i zdrowe jedzenie?
                Nie, ale myślę, że Anglik i Niemiec mają europejskie pensje, a my- tylko europejskie ceny. Ba, nierzadko nawet musimy płacić więcej od nich za ten sam towar.
            • araceli Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 10.03.12, 23:18
              ivoncja napisała:
              > samo: że Polak musi się dorobić szybko i wyłącznie cudzym kosztem.

No to ja Ci zaproponuję świecić przykładem. Załóż firmę i sprzedawaj np. benzynę za 3zł. No proszę - nie dorabiaj się cudzym kosztem! Ja bardzo chętnie od Ciebie po te 3zł kupię big_grin

Skoro uważasz, że unijne dyrektywy i konieczność dostosowania się do nich to 'chachmęt' przedsiębiorców to chyba naprawdę nie wiesz o co chodzi. Wkurzasz się i jedziesz po wszystkich nawet nie rozumiejąc dlaczego jest tak a nie inaczej. Takie 'polskie piekiełko'. Jeszcze tylko słynnym określeniem 'prywaciarze' nie rzuciłaś do kompletu big_grin
              • ula27121 Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 11.03.12, 11:27
                Modernizacja to jedno, drugie to podniesione składki ( pracodawcy muszą zapłacić więcej za swoich pracowników), ceny paliw to trzecie ( jajka trzeba dowieźć, paszę kurom trzeba przywieźć....ceny paliw takie same dla wszystkich).
            • jamesonwhiskey Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 11.03.12, 22:11
              >I ja także się kłaniam podstawom ekonomii. Irytuje mnie tylko jedno- zawsze to samo: że Polak >musi się dorobić szybko i wyłącznie cudzym kosztem. U nas nie działa zasada, że małą >łyżeczką dłużej się je.

dokladnie tak samo to widze
              a zastanawia mnie jedynie czy kiedykolwiek sie to zmieni
        • marajka Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 11.03.12, 22:06
          > Czyli znów ktoś robi coś za moje (nasze) pieniądze

Jakie nasze/Twoje?

Dlaczego hodowcy podnoszą ce
          > ny? Nie są w stanie zrezygnować z części zysku?

Bo nie prowadzą działalności charytatywnej? Ty byś zrezygnowała z zysku, bo kogoś nie stać na Twój towar?

Przecież to nie mój problem- dl
          > aczego ja mam płacić za modernizację kurnika?

Nie płać. Nie kupuj jaj i już.
      • brak.slow Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 25.03.12, 12:12
        guzik mnie obchodzą ich koszty. nie kupuję jajek od miesiąca i nie kupię dopóki nie stanieją. z wysokimi cenami walczy się po prostu nie kupując danego produktu. Gdyby ludzie znali podstawy ekonomii to ani cukier, ani mieszkania, ani nic innego nie drożałoby o 300%
    • ewaq Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 10.03.12, 20:58
      może ma to związek z dyrektywą UE, którą od 1 stycznia br Polska musi przestrzegać...?
    • aurinko Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 10.03.12, 21:16
      U mnie na rynku w niedziele " trojki" sa po 70 groszy/szt w tygodniu nieco taniej 50-60gr
      Kupuje zerowki po 70gr, dwa miesiace temu u tej samej osoby za takie same jajko placilam 50gr.
    • agpagp Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 10.03.12, 21:17
      mnie też to zaskoczyło - 7 zł w Selgrosie. Skok z tygodnia na tydzień. W Lidlach, Netto jeszcze po 5 zł .
    • trzydziestoletnia Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 10.03.12, 21:42
      A ja sie ciesze z tych zmian, ze hodowcy sa zmuszeni do zapewniania ciut lepszych warunkow, nie ma dla mnie wielkiego znaczenie te 30gr na jajku, zreszta i tak od dawna kupuje z wolnego wybiegu. Nie tylko cena sie liczy.
      • ivoncja Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 10.03.12, 21:57
        Gdybym kupowała po 1 sztuce, to też nie miałoby to dla mnie znaczenia. Ale już 3 czy 4 zł ma znaczenie. Pewnie, że to fajnie, że kury będą być może żyć w lepszych warunkach, ale czy modernizacja kurników kosztuje naprawdę tak potwornie wielkie pieniądze, żeby cały kraj musiał się na to zrzucać po 30 gr od sztuki? Nie mam pojęcia, ile jaj tygodniowo kupują Polacy, ale sądząc po półkach, chyba dużo- jak się to przemnoży, to pewnie złote pałace możnaby kurom wybudować...
        • nvv Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 10.03.12, 22:16
          > Gdybym kupowała po 1 sztuce, to też nie miałoby to dla mnie znaczenia. Ale już
          > 3 czy 4 zł ma znaczenie. Pewnie, że to fajnie, że kury będą być może żyć w leps
          > zych warunkach, ale czy modernizacja kurników kosztuje naprawdę tak potwornie w
          > ielkie pieniądze, żeby cały kraj musiał się na to zrzucać po 30 gr od sztuki?

Pewnie nie kosztuje aż tyle, ale mamy wolny rynek, a w nim to podaż i popyt decydują o cenie. Mniejsza podaż (z powodu likwidacji choćby małej części ferm, nie tylko w Polsce, bo jesteśmy w Unii "naczyniem powiązanym"), to wyższa cena.

Cytuje za money.pl:

Minister rolnictwa Marek Sawicki poinformował wczoraj, że do końca lipca polskie fermy, które nie zdążą z wymianą klatek będą musiały zlikwidować produkcję. W jego opinii, w Polsce już 80 ferm ma produkcję zgodną z unijnymi przepisami.

Problem jest jednak nie tylko ograniczony do Polski, zdaje się że w całej U.E. wprowadzili te przepisy; btw, w Bułgarii chcą importować jajka z Polski (link po ang.)

W Anglii piszą (link po ang.), że to już nie jest kwestia ceny, ale kwestia możliwości (lub nie) zaspokojenia popytu istniejącą podażą.
    • zabol58 Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 10.03.12, 22:10
      Już na początku roku słyszałam, że jaja mają dobić do 1,00 zł za szt.
      A mnie wkurzają ceny ropy, koszt wydobycia się zwiększył? zaczyna brakować na świecie? Zdrożała ropa więc drożeje wszystko. I nie czepiaj się hodowców, dlaczego mają nie zarabiać? A jak Tobie nie dadzą podwyżki to też będziesz chylić czoła, że to dla dobra firmy? Za dobre zdrowe jedzenie się drogo płaci, niestety. Jabłka w supermarkecie są nie wiele tańsze niż cytrusy, to też nie jest normalna sytuacja.
      • verdana Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 10.03.12, 22:38
        Hm. Jest mi wszystko jedno, czy producent wykorzystuje pracowników, czy zapewnia im godziwe warunki, czy wyplaca pensję w terminie i czy będzie miał zysk i nie zbankrutuje. Jestem konsumentem i trzeba mi zapewnić buty, które nie będą droższe niż 25 zł za parę - i tyle. Za wyższą cenę nie kupujmy, konsument jest najwazniejszy.
        I konsument będzie chodził boso, bo nie rozumie jak działa gospodarka.
        O cenach jajek pisano już od dawna. Modernizacja jest droga, nie kazdego było na nią stać - i jest absolutnie konieczna.
        • ivoncja Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 10.03.12, 22:49
          verdana napisała:

> I konsument będzie chodził boso, bo nie rozumie jak działa gospodarka.

Ja to rozumiem, Verdano, co nie przeszkadza mi się czasem oburzyć na nieuczciwe praktyki czy krzywdzące mechanizmy ekonomiczne. Kury dostaną lepsze kurniki- niechaj im będzie na zdrowie, ale co dostanę ja? Nic, tylko finansowo po dupie. Bo dziś hodowca musi kurnik zmodernizować, jutro piekarz będzie musiał wyremontować dom, pojutrze jeszcze ktoś inny będzie zmuszony podnieść koszty- ale wszyscy zrobią to tak, żeby samemu nic nie stracić, podniesie się cenę detaliczną i tak jak zawsze- za wszystko zapłacą konsumenci. Ma prawo mi się to nie podobać? Ma.
          Paliwo drożeje- dlaczego wszyscy narzekają? Wszak to prawa rynku, ekonomia itd... Nie ma co narzekać, a jak się nie podoba, to rowerem jeździć.
          • zabol58 Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 10.03.12, 22:55
            Krzywdzące jest ewentualnie to, że pensja nie wzrosła, a ceny bardzo.
          • dziek.anka Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 10.03.12, 23:10
            To nie tak: ceny jajek były jak dotąd niskie, bo produkowano je oszczędzając za pomocą systematycznej eksploatacji zwierząt. Płaciłaś mniej, bo prawo tolerowało okrutne praktyki. Tak samo, jak za buty zrobione w chińskim obozie pracy zapłacisz mniej niż za te zrobione za rogiem - bo mniej będzie kosztowało ich wyprodukowanie. Teraz po prostu masz zapłacić realną cenę za wyprodukowanie jajka w nieurągających jakiejś podstawowej wrażliwości warunkach.
            • zabol58 Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 10.03.12, 23:18
              dziek.anka napisała:

>za buty zrobione w chińskim obozie pracy zapłacisz mniej niż za te zrobione za rogiem - bo mniej będzie kosztowało ich wyprodukowanie.

Podobno nie chodzi o koszt produkcji a o markę... Markowe buty sportowe też są made in china, albo tajwan itd.
        • allybb Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 10.03.12, 23:11
          Od dawna nie kupowałam jajek z chowu klatkowego, tylko te tzw. ściółkowe. Ich producenci nie musieli ponosić kosztów związanych z wymianą klatek, dlaczego więc także te jajka podrożały?
          • zabol58 Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 10.03.12, 23:16
            np. dlatego że zdrożało paliwo, podatek za ziemię na której hoduje się kury, obowiązkowe ubezpieczenie budynków gospodarczych i ziemi. Pasze, czy tam to czym kto karmi te kury, też na pewno podrożały.
            • ivoncja Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 10.03.12, 23:20
              zabol58 napisała:

> np. dlatego że zdrożało paliwo, podatek za ziemię na której hoduje się kury, ob
              > owiązkowe ubezpieczenie budynków gospodarczych i ziemi. Pasze, czy tam to czym
              > kto karmi te kury, też na pewno podrożały.

Jasne, wszystko naraz hodowcom podrożało. Wszystkim. Razem z modernizacją kurników. Zaraz wyjdzie na to, że to dawno już podrożało, tylko oni biedni dokładali z własnej kieszeni i tak naprawdę to powinniśmy bić pokłony za to, że dopiero teraz ceny podnieśli.
              • zabol58 Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 10.03.12, 23:22
                Wymieniłam tylko to co wiem, że podrożało. U mnie za m2 podatek zdrożał o 2 zł. Paliwo wszyscy wiemy po ile było i po ile jest, chociaż w ostatnich dniach spadło. A kury powietrzem się nie żywią.
          • ivoncja Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 10.03.12, 23:17
            No bo jakżeby to wyglądało, gdyby te "klatkowe" kosztowały tyle samo, co "ściółkowe"? Czysty zarobek...
            • zabol58 Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 10.03.12, 23:20
              załóż hodowlę, przecież to żyła złota smile
              Ale pomysł na biznes, aż się temu przyjrzę smile
    • alpepe Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 10.03.12, 23:29
      ja kupuję jajka kur chodzących wolno, lepiej mi smakują (mieszkam w Niemczech, tu klatkowe zniknęły w ub. lub dwa lata temu). Wolę dać za jajko więcej i zjeść tych jajek mniej, ale niechże mi nie smakują rybną mączką i czym tam jeszcze. No i kury są szczęśliwsze pomimo nieciekawego losu.
    • havana28 Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 11.03.12, 08:18
      jak musisz jesc tyle jajek to proponuje od razu zacząć budżetować wydatki na leki i lekarza
      • gku25 Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 12.03.12, 20:34
        Co ma piernik do wiatraka?
    • linn_linn Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 11.03.12, 08:49
      www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/drob-i-jaja/rekordowe-ceny-jaj,34960.html
    • mai-ra3 Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 11.03.12, 09:53
      A tam, moim zdaniem trzeba ich przeczekać, tak jak z cukrem w zeszłym roku czy masłem z dwa miesiące temu.
      Cukier kosztował 6-7 złotych - ludzie przestali kupować - teraz kosztuje 3,50.
      Masło kosztowało 4-5 złotych - to samo co wyżej - teraz już jest za 2,90 - leżą pełne lodówki w Carrefour i nie widziałam, żeby specjalnie ktoś się na to rzucał.

Jeśli chodzi o jajka - to poczytałam sobie co nieco na ten temat i jednak staram się kupować w najgorszym wypadku 2, najchętniej 1 (zerówek nie widziałam) więc i tak płace więcej niż za trójki i ograniczam konsumpcję. Może jak ceny wrócą do normy to zwiększę konsumpcję, kto wie wink
      • linn_linn Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 11.03.12, 10:02
        Przeczekac? Jajka kupuje sie na biezaco, a nie na dluzsze przechowywanie. Jedzenie nadmiarze tez nie wychodzi bardzo na zdrowie, wiec duzy problem to nie jest.
        • mai-ra3 Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 11.03.12, 11:00
          No przeczekać, w sensie ograniczenia konsumpcji, jak napisałam powyżej. Najwyżej zamiast jajecznicy zjem sobie chleb z serem i rzodkiewką, a zamiast 3 ciast na święta zrobię jedno i galaretkę. Przykłady.
          • linn_linn Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 11.03.12, 11:39
            Juz widze te swiateczne galaretki smile
            • solejrolia Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 11.03.12, 14:36
              Moja mama dotąd piekła sernik świąteczny: na 1kg twarogu dawała 12 jaj, bo to był jakiś przepis na sernik staropolski, czy jakoś tak. teraz może upiecze, serniczek na serku już mielonym, w wiadereczku, i masa sernikowa nie będzie żółta od jajek a od budyniu i kurkumy, bo taki przepis wyszukała.
              może nie będzie bardzo tradycyjnie, ale wystarczająco smacznie.
              no i tak to będzie z tymi ciastami na święta.

mnie w tym roku Wielkanoc, a właściwie jej szykowanie, zupełnie nie dotyczy.
              jaj kupię tyle, ile do święconki.
            • mai-ra3 Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 11.03.12, 15:03
              Nie wiem co masz do galaretkiwink
              ....taka z bitą śmietanką, mniam.
              Dla mnie święta to nie powód do wydawania kupy kasy na jedzenie, chętnie spotkam się z rodziną, ale szaleć z zakupami nie zamierzam i nakręcać cen. Oczywiście wiem, że w sklepach będą tłumy z wyładowanymi koszami po brzegi, ale ja nie czuję takiej potrzeby. Normalne zakupy i styknie. Po świętach jajka wrócą do normalnych cen wink
      • alfa36 Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 11.03.12, 10:05
        Od jakiegos czasu kupuję jajka wiejskie. Placę 8-11 zł za 15 sztuk w zalezności od sezonu (teraz 8, przed BN 11). Co prawda nie wiem, czym kury są karmione, jedynie wiem, że kobieta ma gospodarstwo, więc mam nadzieję, ze jaja dobre są jekosciowo.
    • ablims Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 11.03.12, 10:03
      U mnie w mieście jeszcze po 4 zł. W Biedronce...
      Chyba musze kupić na zapas smile
      • anka.2 Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 11.03.12, 13:08
        ablims napisał:

> U mnie w mieście jeszcze po 4 zł. W Biedronce...
        > Chyba musze kupić na zapas smile

O, dziwne, bo u mnie od 2 tyg. w Biedronce "M" są juz po 5 zł, a "L" po 6 zł. Niestety sad

• anetapzn Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 11.03.12, 10:15
      ivoncja napisała:

> Wróciłam właśnie z Auchana, gdzie zrezygnowałam z kupna jajek. Stwierdziłam, że
      > 7 zł za 10 szt. to gruba przesada. Żeby to jeszcze były jakieś ekologiczne, al
      > e gdzie tam- najzwyklejsze, te które dotąd kosztowały ok. 4 zł. Klasa wielkości
      > M- w środku jajeczka niemal przepiórcze. Opakowanie 6 szt- prawie 5 zł. Co jes
      > t grane?? Przecież do świąt wielkanocnych jeszcze trochę czasu, a nawet gdyby,
      > to przecież to nie powód, żeby tak drastycznie podnosić ceny!

Kochana Wielkanoc sie zbliża, będzie jeszcze drożej. Do świąt jeszcze miesiąc prawie, ale jest okazja, żeby już podnieść ceny, podniosą przez ten miesiąc jeszcze kilka razy, a ludzie kupią co maja zrobić. Ja ostatnio 8zł. płaciłam na rynku, ale to ekologiczne. Jak jeden pan przede mną zapytał dlaczego tak drogo, to babka sprzedajaca jajka powiedziała, ze jak mu za drogo to, żeby...wysiedział sobie sambig_grin Urocze.
    • bebe.lapin Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 11.03.12, 12:34
      Przejrzalam watek, opinie tych, ktorzy mrudza i tych, ktorzy uwazaja, ze ceny sa normale i chyba zgodze sie z autorka watku. Jesli macie wszedzie takie ceny, to sa okropnie drogie, ja place we francuskim lidlu 1,19 € za 6 jajek "jedynek", wychodz ok 80gr za jajko, ale lepszej klasy i przy innych zarobkach. jajka "trojki" w najtanszej wersji sa oczywiscie jeszcze tansze, ale dla mnie niezjadliwe.
      • linn_linn Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 11.03.12, 13:20
        Poziom cen zywnosci w Polsce w ogole jest i chyba pozostanie zagadka.
      • konto_calkiem_nowe Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 12.03.12, 11:49
        w Brukseli w markecie place za 12 calkiem sporych jaj z 2 z przodu 1.14 euro
        nie rozumiem polskich cen i niby czemu unia taka zla ze jajka takie drogie, skoro w Belgii moga byc 2-3 razy tansze
    • duchess85 Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 11.03.12, 14:08
      Wczoraj w Tesco odłożyłam jaja "1" z powrotem na półkę. Cena: 10,5 za 6 jaj, przegięcie uncertain
      • bolek1921 Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 11.03.12, 15:03
        Ciekawe co na to najważniejsze w tej dyskusji kury co mają do wygdaczenia. Czy te nowe apartamenty zgodne z decyzjami unijnych VIP-ów przypadną im do gustu? Być może wolałyby trochę więcej swobody w zagrodzie i normalniejszego jedzenia co i na smaku jajka by się lepiej odbiło.
    • przeciwcialo Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 11.03.12, 15:58
      Za 10 jaj z jedynka płace 8-8,50 zł.
      Nie tak dawno płaciłam 7 zł.
      W tesco trójki po 90 gr za sztuke.
      • kostruszka Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 11.03.12, 20:11
        Płacę 9 zł za 10 jaj "od baby". Wygląda na to, ze tanio. Oby tak zostało wink
        • kropkaa Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 12.03.12, 00:14
          Płaciłam 70 gr u pani za jajka z jej podwórka, teraz płacę 80 gr, zważywszy, że musi przyjechać, a paliwo drożeje w oczach, nie uważam tego za rozbój w biały dzień.
          Jajek w sklepie już dawno nie kupuję.
          Mam tylko bez przerwy problem z uczciwością przysłowiowego chłopa ze wsi.
          Z ostatniego musiałam zrezygnować, bo prawdopodobnie, gdy popyt wzrósł, a podaż nie miała jak, zaczął się zaopatrywać na jakiejś fermie.
          Pani na razie wierzę. Trochę się na jajkach znamy i nie lubimy być oszukiwani.
          Wolę zapłacić więcej, ale za produkt uczciwy.
    • agpagp właśnie obejrzałam program o rolnictwie 12.03.12, 12:26
      i było o jajach. Producenci mieli czas na wymianę klatek - kto to zrobił może sprzedawać jajka na rynek dla takich konsumentów jak my. Jeden z hodowców wypowiadał się i oświecił że koszt nowych klatek to 1 milion złotych. To jeden z tych powodów dla których wzrosła cena. Ci którzy nie przerobili klatek mogą nadal zbierać jajka ale sprzedawać tylko do celów przemysłowych - rozumiem że chodzi o wszelkie cukiernie , producentów ciastek itp itd.
      Jak powiedziała jedna pani na tej podwyżce korzystają też Ci od zielononóżek bo dlaczego nie. No i nioski teraz na wiosnę mniej się niosą.
      Zakończono optymistycznym akcentem że mniej więcej za tydzień czeka nas jeszcze jedna podwyżka i do świąt powinien w cenach hurtowych być już spokój smile
      • ivoncja Re: właśnie obejrzałam program o rolnictwie 12.03.12, 14:13
        agpagp napisała:

> Jak powiedziała jedna pani na tej podwyżce korzystają też Ci od zielononóżek bo
        > dlaczego nie.

I o to właśnie mi chodzi. "Bo dlaczego nie", skoro jest okazja. Nie dlatego, że koszty wzrosły.

Marajka, nie irytuj się. Pisząc moje/nasze, miałam na myśli tylko tyle, że to wyłącznie konsumenci sfinansują tę modernizację, bo jej koszt pokryją podwyżki cen. Nikogo innego to po kieszeni nie pociągnie, jak sądzę- ani producenta, ani pośrednika, ani sprzedawcę. Bo każdy musi zarobić co najmniej tyle, ile dotąd i ani grosza mniej. A jak będzie trzeba, to się cenę podniesie i do 3 zł/szt. Jaki to problem- jak się nie podoba, niech nie kupują i nie jedzą.
        Co do rezygnacji z zysku- logiczne, że nie żądam od nikogo, żeby produkcję oddawał za darmo, niech każdy zarabia, ale uczciwie, a nie zdzierając skórę z innych, bo nikt z planów basenu w ogrodzie nie ma zamiaru rezygnować. I żeby nie było- nie chodzi mi tu już o te nieszczęsne jaja, bo nie jada się ich tuzinami codziennie. Tylko przelała mi się lekko czara goryczy, bo ceny żywności wciąż rosną, nieznacznie i po cichu albo też nagle i ostro, jak w tym w przypadku. I nie tylko żywności. Podobnie było z paliwami- kiedy cena baryłki ropy skoczyła w górę, było biadolenie, ale kiedy znów spadła- nie zauważyłam, żeby paliwo potaniało- a co, ludzie już przełknęli kolejną gorzką pigułkę, przyjęli na klatę, nie ma co się wygłupiać, niech płacą. Gdy ropa drożeje, jakoś nikt nie mówi, że mamy jeszcze na razie tańsze zapasy, tylko od razu winduje się ceny, a gdy ropa potanieje- stacje paliw są po kokardę zapchane "droższymi zapasami"...
    • chester28 Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 12.03.12, 14:46
      Dziś podjechałam na targowisko po jajka, byłam ciekawa po przeczytaniu tego postu, jak tutaj z podwyżkami. Przez miesiąc jaj nie kupowałam, miałam z innego źródła. Kupuję jaja od zielononóżki-jedynki i jaja ekologiczne-oba rodzaje były 90 groszy sztuka. Dziś już po złotówce:-0
      • witoldyna Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 13.03.12, 08:48
        Wczoraj w Almie kupiłam 8szt. jajek 1PL za 5.99zł. Zwykle kupujemy dwa rodzaje - tańsze 3PL do pieczenia, kotletów itd. a 1PL na śniadania. Wczoraj jajka 3PL kosztowały znacznie drożej niż 1PL więc mamy 3 opakowania jajek bardziej ekologicznych.
    • solejrolia Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 13.03.12, 16:27
      wyborcza.biz/Firma/1,101618,11331162,Ceny_jaj_poszybowaly_w_gore__Co_powstrzyma_wzrosty_.html
      • ivoncja Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 13.03.12, 21:16
        "- Mamy wolny rynek - jak jest okazja, to się winduje ceny - przyznaje Rafał Ratajczak z wielkopolskiej rodzinnej spółki Pa-Mi-Ra"

I to jest wszystko na ten temat. Każdy, kto może, za przeproszeniem, rżnie konsumentów w ... , bo wg Polaków hasło "wolny rynek" oznacza "wszystkie chwyty dozwolone". Szkoda, że producenci zapominają, że sami są również konsumentami i tak się nakręca to błędne koło chorych podwyżek.
        • nvv Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 14.03.12, 01:05
          Przy całej sympatii jaką do Ciebie mam, ivoncja, i podzielaniu podobnych emocji co do podwyżek, które same w sobie mogą wyprowadzić z równowagi
          • pulcino3 Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 14.03.12, 08:06
            no i długo się w naszym kraju miodem i mlekiem płynącym nie zmieni, skoro obojętnie jaka podwyżka nawet chorych jajek które są u nas 2 razy droższe niż w europie, jeśli wszyscy grzecznie będą brać to na klatę .
            I jeszcze jak śmiesz wyrażać niezadowolenie, że twoja pensja nie wzrosła 2 razy a żarcie tak?
            przecież to jest nie logiczne, że nie współczujesz hodowcom że im koszty wzrosły i grzecznie z podkulonym ogonkiem masz robić zakupy.
            heloł ?a mi to co nie wzrosły koszty?
            wściekła jestem
            bo ta cała sytuacja z cenami i proporcją do zarobków ( moich) zaczyna się robić choraaaa......
            • solejrolia Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 14.03.12, 08:20
              ceteris paribus-
              wraz ze wzrostem ceny danego dobra, zmaleje zapotrzebowanie na dobro

i wszystko na temat.
              będziemy mniej kupować (ja na pewno) to cena spadnie, bo spaść musi, to nie jest towar, który można dłużej przechowywać. raz czy dwa razy producent, lub handlarz, zostanie z niesprzedanym towarem i od razu spuszczą z tonu.
              • falllen_angel Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 14.03.12, 09:33

> będziemy mniej kupować (ja na pewno) to cena spadnie, bo spaść musi,

dwa pytania mam:

(1) ile kupiłaś w życiu nowych Ferrari?

(2) o ile spadła w wyniku tego cena?

W.
                • listopad2009 Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 14.03.12, 10:09
                  Po pierwsze: zaraz zaczniemy importować te jajka - tak samo było z cukrem - jak u nas podniesiono ceny to zaraz niemiecki cukier się pojawił.

A jak pojawią się tańsze jajka, to polscy producenci będą musieli obniżyć ceny.

Wczoraj kupiłam w realu 12 szt. jajek za 8,99 rozmiar L wielozbożowe 3.
                  Najtańsze były wink po przeliczeniu na sztukę. No tańsze były S tipowskie (3,29 zł/6szt.).
                  Ja zakupy z reguły robię w Lidlu, ale wczoraj podjechałam, bo np. moje ulubione oliwki tylko w realu są. I popatrzylam na produkty, które normalnie kupuję w Lidlu (albo podobne) - ceny w realu o 20-40% wyższe. Nie wiedziałam, że aż tak podrożało...
                • zooba Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 14.03.12, 10:11
                  Ale Ferrari i jajka to zupełnie inna bajka, jedno jest produktem luksusowym, a jajka zdaje się nie są...
                  • falllen_angel Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 14.03.12, 10:23
                    zooba napisała:

> Ale Ferrari i jajka to zupełnie inna bajka, jedno jest produktem luksusowym, a
                    > jajka zdaje się nie są...

Nie są to będą luksusowe.... hehehe

W.
                • solejrolia Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 14.03.12, 10:30
                  falllen_angel napisał:

>
                  > > będziemy mniej kupować (ja na pewno) to cena spadnie, bo spaść musi,
                  > dwa pytania mam:
                  > (1) ile kupiłaś w życiu nowych Ferrari?
                  > (2) o ile spadła w wyniku tego cena?

1) żadnego
                  2)nie wiem, nie interesowałam się, nie jestem targetem
                  zapytaj Skoda, Fiat czy inne w tej klasie- to Ci odpowiem. bo te chociaż mogą pracować na siebie, a ferrari, to raczej lans wyłącznie.

tylko co jajko ma do samochodu?

chodziło mi bardziej o to, że zamiast 30 jaj na święta kupię tyle, co do święconki (6sztuk).
                  do śniadania wielkanocnego spokojnie można je wszystkie wykorzystać, i nie muszą potem leżeć na stole jako ozdoba, bo pisanki, żeby po świętach wywalić. z ciast typowo jajecznych można zrezygnować, lub je ograniczyć, i w ogóle zamiast 3 placków upiec jeden, potrawy z jajem zastąpić nowalijkami i sałatkami.
                  jeśli ja tak zrobię, i jeszcze kilka setek, tysięcy, osób, to nie mów, że producent czy handlarz tego nie zauważy. zostanie z jajami i od razu spuści cenę.
                  i faktycznie, jeśli zaczną ściągać jajka z zagranicy, jak cukier w zeszłym roku, to musowo cena polskiego jaja spadnie. bo tak być musi.

• falllen_angel Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 14.03.12, 10:43
                    solejrolia napisała:

> falllen_angel napisał:
                    >
                    > >
                    > > > będziemy mniej kupować (ja na pewno) to cena spadnie, bo spaść musi
                    > ,
                    > > dwa pytania mam:
                    > > (1) ile kupiłaś w życiu nowych Ferrari?
                    > > (2) o ile spadła w wyniku tego cena?
                    >
                    > 1) żadnego
                    > 2)nie wiem, nie interesowałam się, nie jestem targetem
                    > zapytaj Skoda, Fiat czy inne w tej klasie- to Ci odpowiem. bo te chociaż mogą
                    > pracować na siebie, a ferrari, to raczej lans wyłącznie.
                    >
                    > tylko co jajko ma do samochodu?

zasadniczo jest to taki sam produkt i rządzi się może nie takimi samymi zasadami, ale bardzo podobnymi...

> jeśli ja tak zrobię, i jeszcze kilka setek, tysięcy, osób, to nie mów, że produ
                    > cent czy handlarz tego nie zauważy. zostanie z jajami i od razu spuści cenę.
                    > i faktycznie, jeśli zaczną ściągać jajka z zagranicy, jak cukier w zeszłym roku
                    > , to musowo cena polskiego jaja spadnie. bo tak być musi.

(1) problem z jajkiem ma obecnie cała Europa. Są kraje gdzie cenka poszła w górę 2x a jajka po prostu w sklepie nie ma! Znaczy są, ale tylko przepiórcze...

(2) polskie jajko zawsze można było kupić w krajach ościennych (Czechy, Niemcy), tak więc jajko którego nie kupisz pojedzie sobie tam.

(3) jajko wbrew pozorom nie jest produktem łatwo psującym. można je z łatwością przerobić na susz, który to przechowuje się długo, można wysłać nawet do Ameryki, a przemysł suszu bardzo potrzebuje...

Tak wiec nie chcę Cię martwić, ale raczej z tego focha nic nie będzie...

W.

• ivoncja Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 14.03.12, 10:24
            nvv napisał:

> Odwróćmy kota ogonem: jakby Ci dawali w pracy podwyżkę, nie wzięłabyś?

Bardzo Ci dziękuję za sympatię.smile
            Podwyżkę każdy by wziął, ale problem w tym, że od dawna dać nie chcą mimo próśb, "bo kryzys jest", co jednak nie przeszkadza szefowi jeździć na coraz lepsze i częstsze wakacje, bo skoro wszystko podrożało, to też podniósł ceny i zarabia więcej. O to mi chodzi. Jedynie o pazerność. Nikogo nie obchodzi, że mi też wzrosły koszty życia (i wszystkim w ogólności). Szef zaoszczędzi na pracownikach, podniesie ceny i swoje zarobi, a ja- nie mam już na czym oszczędzać bez obniżania dotychczasowego poziomu życia.
            • ula27121 Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 14.03.12, 12:50
              ivoncja napisała:

co jednak nie przeszkadza szefowi jeździć na coraz lepsze i
              > częstsze wakacje, bo skoro wszystko podrożało, to też podniósł ceny i zarabia
              > więcej.

Temu chyba nikt nie zaprzeczy ale...jak to się ma do jajek i ich producentów? Nie znam drobiarza, który będąc właścicielem fermy drobiu jaj towarowych, mógłby się tak zachowywać... zazwyczaj siedzi kołkiem w miejscu i pilnuje kurnika....pieniądze wydaje na modernizację na razie.
              • ula27121 Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 14.03.12, 12:56
                W ogóle przykład producentów rolnych jako tych dorabiających się nas wydaje mi się nietrafiony.....przez ostatnie dwa lata cena żywca ( trzody) była bardzo niska, spadała, rolnicy likwidowali stada a nie zauważyłam, żeby mięso czy wędliny były tańsze w sklepach.
                Poza tym na modernizacji kurników to przede wszystkim dorabia się producent nowych, większych klatek.......
    • mamrrrotka Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 15.03.12, 09:52
      A ja się bardzo cieszę, że jajka tak drożeją. Życzyłabym sobie, żeby drożały jeszcze bardziej.
      Ciekawa jestem czy z taką przyjemnością kupowalibyście jajka (te najtańsze rzecz jasna), gdybyście spędzili trochę czasu na fermie, gdzie zwierzęta te męczone są w nieprawdopodobny sposób. Wiecie jak wygląda taka ferma? Na pewno nie, bo jeśli wiedzielibyście na pewno nie kupowalibyście takich jajek.
      W Polsce spożycie jajek z "0" lub "1" jest bardzo niskie; w cywilizowanych krajach niskie jest spożycie "3". Bo ludzie mają empatię.
      • linn_linn Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 15.03.12, 10:56
        Malo masz widac powodow do radosci w zyciu. Przykre to...
        • mamrrrotka Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 15.03.12, 11:22
          Mam mnóstwo powodów do radości i jestem bardzo szczęśliwą osobą. Mojej radości jednak nie opieram nigdy na cierpieniu ani ludzi ani zwierząt. Ot co.
          • linn_linn Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 15.03.12, 11:28
            Nie przeszkadza Ci to jednak cieszyc sie z tego, ze np. osoba o bardzo niskich dochodach / ktoerj brakuje do pierwszego / za 6 jajek bedzie placic wiecej. Malo tego: zyczysz jej, aby placila jak najwiecej. Ciesz sie dalej...
            • mamrrrotka Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 15.03.12, 12:36
              Ja też mam niewysokie dochody, dlatego tu jestem. Dodatkowo akurat mój narzeczony jest bez pracy, więc żyjemy z jednej pensji. I wyobraź sobie, że nie kupujemy jajek i nie jest to tragedia.
              Dlatego życzę sobie, żeby jajka i mięso były tak drogie, żeby więcej osób musiało z niego zrezygnować.
              • ofelia1982 Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 16.03.12, 18:39
                ja też się ciesze, że wreszcie cena jajek się UREALNI. Ludzie działają tak, że jak coś było tanie , to uważają to za prawidłową uśrednioną cenę. Wolę kupować mniej jajek, ale za to od kur hodowanych humanitarnie.
              • jagoda85 Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 16.03.12, 21:50
                To, że ty jesteś wege, to nie znaczy, że wszyscy tacy mają być. Niby dlaczego ktoś ma rezygnować z jedzenia mięsa, lub jajek, bo ty sobie tak życzysz? I nie ma co się cieszyć z tego, że inni mają problemy.
              • brak.slow Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 25.03.12, 12:25
                aleś ty mądra. poczekaj zdrożeje mięso i jajka to ludzie przestaną je kupować i owszem, ale przerzucą się na soję, fasolę kaszę i inne tego typu, którymi to uzupełnia się mikroelementy odpowiednie dla mięsa i jajek, a wtedy zdrożeje też i twoja żywność. ten się śmieje....kto się śmieje ostatni.
                • black_halo Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 25.03.12, 13:06
                  > aleś ty mądra. poczekaj zdrożeje mięso i jajka to ludzie przestaną je kupować i
                  > owszem, ale przerzucą się na soję, fasolę kaszę i inne tego typu, którymi to u
                  > zupełnia się mikroelementy odpowiednie dla mięsa i jajek, a wtedy zdrożeje też
                  > i twoja żywność. ten się śmieje....kto się śmieje ostatni.

Wiele osob juz teraz rezygnuje z miesa na rzecz produktow wegetarianskich. U mnie np. 3-4 razy w tygodniu na obiad jest mieso lub ryba a reszte dni raczej dania typowo wegetarianskie albo takie typu ziemniaki w plasterkach smazone z cebulka i boczkiem plus chlodnik. Moglabym spokojnie jesc mieso codziennie ale robie to tez nieco z rozsadku, metan jest duzo gorszy od CO2 a ograniczajac spozycie miesa ograniczam produkcje metanu. Moim zdaniem wiekszosci wyszloby na zdrowie gdyby zrezygnowali z jedzenia miesa codziennie. Chociaz co ja mowie, juz dzisiaj polowa polskiego spoleczenstwa zywi sie kopytkami, kluskami i makaronem.
      • ada16 Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 15.03.12, 12:02
        i na szczęscie dla nih - mają też kasę.
        Polaków zwyczajjnie nie stac na lepsze produkty
        • mamrrrotka Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 15.03.12, 12:44
          Nie stać mnie na jajko od szczęśliwej kury i to ma mnie upoważniać do przykładania ręki do tego, żeby kura stała w ciasnej klatce, miała obcinane pazury, dziób i spędzała tak całe życie tylko po to, żebym mogła zjeść jajko? Wybór jest prosty - zrezygnuję z niego. Od 3 lat nie kupiłam jajka z "trójką". Czasem kupowałam kilka od "szczęśliwych kur", ale jeśli takich nie było - po prostu nie jadłam jajek. Mało tego - żyję i czuję się dobrze.
          • 3onbingo Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 15.03.12, 13:04
            Kurcze, ja też sie cieszę, ze unia zakazała niehumanitarnych praktyk. Nie przeszkadza mi podwyżka bo i tak zawsze kupowałam 0 badź 1, najwyżej zjem jedno jajko mniej w tygodniu. PO reszcie społeczeństwa też specjalnie nie widać, żeby umierało z głodu. Wrecz przeciwnie- jest z czego obcinać.
            • mamrrrotka Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 15.03.12, 13:13
              Uff! Już myślałam, że sama tu jestem ze swoimi poglądami smile
          • zooba Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 15.03.12, 13:27
            Ja stawiam dobro kury niż dobro mojego dziecka, sorry.

Pamiętam książkę, której akcja dzieje się w powojennych Niemczech, gdzie jajka były takim rarytasem, że jadł je tylko ciężko pracujący ojciec. Nie wiem, czy dobrze by było by te czasy wróciły dla dobra kur.
            • zooba Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? errata 15.03.12, 13:34
              Miało być:

Ja stawiam dobro kury niżej niż dobro mojego dziecka, sorry.
              • mamrrrotka Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? errata 15.03.12, 13:45
                Okay, rozumiem o co Ci chodzi.
                Wychodzę z założenia, że można dawać samo dobro swojemu dziecku i kochać je ponad wszystko, nie powodując jednocześnie cierpienia innych albo minimalizując to cierpienie jak najbardziej.

Swoją drogą, sądziłam, że po wejściu w życie przepisów, które nakazują wymianę klatek dla kur na trochę mniej niehumanitarne (bo to nie poprawia życia kurze w jakimś znacznym stopniu) bulwersować się będą właściciele ferm, dla których to wielka inwestycja. Nie myślałam, że i konsument, który będzie musiał dopłacić 2 czy 3 złote zrobi z tego taką tragedię. Jak powiedział ktoś mądry - "Stosunek do zwierząt jest miarą człowieczeństwa", a zwierzęta to nie tylko koty i psy, których złe traktowanie tak bardzo nas oburza. Prawda?
                • zooba Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? errata 15.03.12, 13:57
                  Akurat na ceny jajek sama nie pomstuję, nie zauważyłam, być może zbyt mało jajek kupuję.

Odnoszę się do wypowiedzi innej forumki, która zwróciła uwagę, że podwyżka cen jajek dotknie biedniejszych ludzi i o nich powinniśmy się bardziej martwic niż o kury. Z tym akurat się zgadzam, co nie znaczy, że zwisa mi sposób traktowania zwierząt hodowlanych.
                  • mamrrrotka Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? errata 15.03.12, 14:01
                    Można więc kupić mniej jajek, ale za to wybrać te, które nie pochodzą z fabryki jajek, w której zamiast maszyn są żywe zwierzęta.
                    • vvrotka Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? errata 16.03.12, 21:01
                      a mleko kupujesz? Krowy też są traktowane jak maszyny, nie ogladają trawy na żywo, chorują, potem idą na ubój.
                • jagoda85 Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? errata 16.03.12, 21:56
                  Ja w tej sprawie nie rozumiem, dlaczego to konsument ma ponosić całe koszty powyższych zmian. Chyba to nie jest w porządku.
                • black_halo Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? errata 25.03.12, 13:01
                  > Swoją drogą, sądziłam, że po wejściu w życie przepisów, które nakazują wymianę
                  > klatek dla kur na trochę mniej niehumanitarne (bo to nie poprawia życia kurze w
                  > jakimś znacznym stopniu) bulwersować się będą właściciele ferm, dla których to
                  > wielka inwestycja. Nie myślałam, że i konsument, który będzie musiał dopłacić
                  > 2 czy 3 złote zrobi z tego taką tragedię.

biorac pod uwage, ze nie tylko jajka podrozaly w ostatnim roku i biorac pod uwage, ze wciaz wmawia sie nam ( w calej europie), ze inflacja to marne 5% to tak - kosument ma prawo zrobic z tego tragedie. Sorry, ale my we dwojke z niezlymi pensjami i dosc niskimi kosztami stalymi typu wynajem, prad, gaz, woda, media odczuwamy te podwyzki dramatycznie. oczywiscie, ze nam spokojnie wystarcza ale wizja wlasnego lokum oddala sie w blizej nieokroslona przyszlosc bo o ile pol roku temu moglam spokojnie odlozyc 40% naszych dochodow to teraz tylko niecale 30%. Ale mam nieco empatii w stosunku do mnie zarabiajacych, bo sama miala duzo nizsze dochody przez pare lat i wiem jak sie odczuwa w kieszeni kazda najmniejsza podwyzke. Jajka 2-3 zlote drozsze przed swietami i w ogole? To po ostatnich podwyszkach kolejny gwozd do trumny domowego budzetu, ktory jest teraz jest trudno dopiac na ostatni guzik. Widze po moich rodzicach, ktorzy tez nie zarabiaja najnizszej krajowej a musza kombinowac na milion sposobow jak przyoszczedzic tu i tam.
            • mamrrrotka Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 15.03.12, 13:36
              "Ja stawiam dobro kury niż dobro mojego dziecka, sorry."

Wybacz, ale nie rozumiem tego zdania.

• black_halo Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 25.03.12, 12:32
        > A ja się bardzo cieszę, że jajka tak drożeją. Życzyłabym sobie, żeby drożały je
        > szcze bardziej.
        > Ciekawa jestem czy z taką przyjemnością kupowalibyście jajka (te najtańsze rzec
        > z jasna), gdybyście spędzili trochę czasu na fermie, gdzie zwierzęta te męczone
        > są w nieprawdopodobny sposób. Wiecie jak wygląda taka ferma? Na pewno nie, bo
        > jeśli wiedzielibyście na pewno nie kupowalibyście takich jajek.
        > W Polsce spożycie jajek z "0" lub "1" jest bardzo niskie; w cywilizowanych kraj
        > ach niskie jest spożycie "3". Bo ludzie mają empatię.

W cywilizowanych krajach spozycie jagnieciny tez jest duzo wyzsze niz w Polsce. Nie z powodu empatii moja droga, tylko dlatego, ze ludzi na to stac. A nie dlatego, ze Polacy sa tacy empatyczni w stosunku do owieczek. Takze na zachodzie stac ludzi na jajka ekologiczne a w Polsce nie jest to regula. Mieszkam pod Bruksela i wczoraj odwiedzilam 3 sklepy, w pierwszym nie bylo jajek 0, ktore zawsze kupowalam. Zapytalam dlaczego nie ma ich w ofericie i sprzedawca odpowiedzial, ze jajka po 3.5 euro za 6 sztuk zwyczajnie nie schodzily wiec teraz maja tylko 1, 2 i 3. Takze i tutaj jajka zrobimy sie drogie i wiekszosc cen poszla do gory ak znacznie, ze sklepy nie notuja zwyczajowego przed swietami wzrostu przychodow.Zwyczajnie, ludzie oszczedzaja.
    • linn_linn Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 22.03.12, 12:15
      wyborcza.biz/biznes/1,100896,11372144,Czesi_szturmuja_niemieckie_dyskonty.html
      wyborcza.biz/biznes/51,100896,11372144.html?i=1
    • alojzymo Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 18.10.25, 13:53
      Komisja Europejska chce by rolnictwo w Polsce upadło.
    • kitty4 Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 29.10.25, 13:13
      Gdzie wy kupujecie te jajka tak tanio ?! Na warszawskim bazarze Wolumen co sobota kupuję jajka po 1,5 PLN za sztukę. Zeby nie było, to nie są dwużółtkowe, tylko pojedyńcze. Większe, ale pojedyńcze. Chciałabym płacić 0,70 za szt.....
      • alpepe Re: Chyba ktoś na głowę upadł!? 20.11.25, 08:34
        Spójrz na datę założenia wątku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka