Dodaj do ulubionych

Chcę oszczędzać

13.03.12, 19:08
Nie dawno znalazłam wasze forum. Jestem w szoku że można tak oszczędzać czy wyżyć cały miesiąc za marne grosze. Chcę oszczędzać. Może nawet nie ze względu na to że brakuje nam do pierwszego, ale po to żeby sobie i mężowi udowodnić że kupę kasy wydajemy nie potrzebnie. Mieszkamy za granicą. Ja na razie nie pracuję (siedzę z maluszkiem w domu). Jeśli chodzi o nasze dochody to jest wypłata męża (ok 1900euro) i różne dodatki (na mieszkania, do ubezpieczenia, na dziecko (w sumie ok 600euro). Z naszych wydatków to ok 1100eur za mieszkanie i opłaty, abonamenty za tel, internet. więc mniej więcej na oko każdego miesiąca mamy ok 1400euro. Dobra, jeszcze stówke odejmę na paliwo do samochodu. Więc niech będzie 1300. Proszę doradźcie mi od czego mam zacząć żeby zacząć oszczędzać. Przyznam że oboje z mężem nigdy nie byliśmy oszczędni, a gdy jeszcze pracowałam to i wtedy mąż miał lepszą pracę i razem mieliśmy prawie 4tys euro dochodów a i tak to wszystko wydawaliśmy. Teraz mamy mniej a i tak widzę że da się radę wyżyć. Po poczytaniu waszego forum ogarnęła mnie wielka ochota na oszczędzanie... Być może chcę udowodnić mojemu mężowi że POTRAFIĘ oszczędzać, bo często mi wypomina że jestem rozrzutna. Teraz powiedział ze mogę się zająć naszym budżetem (czyli ja dysponuję kartami i pieniędzmi i ja trzymam rękę na rachunkach i wszystkiego pilnuję i robię listy zakupów). A więc - od czego zacząć? Na co zwracać uwagę? Bardzo proszę o rady!
Obserwuj wątek
    • zabina87 Re: Chcę oszczędzać 13.03.12, 19:12
      Aha chcę się przyznać od razu do błędów których jestem świadoma. Na przykład to że zawsze po wypłacie czuję się jak milionerka i gdy jesteśmy na zakupach to po prostu na wiele sobie pozwalam, nie myśląc o tym ile mamy wydatków. Na dziecku też nie oszczędzam (używa pampersów i chusteczek z pampersa a także mleko bebilon które tutaj jest najdroższe) ale powiedziałam sobie że na dziecku oszczędzać nie chcę. Moim słabym punktem są też kosmetyki... Gdy widzę te śliczne różności w ładnych opakowaniach to nawet jeśli to ma być 5 tusz do rzęs to kupuję... No na razie tyle, jak jeszcze sobie z czegoś zdam sprawę to napiszę!
      • gogologog Re: Chcę oszczędzać 13.03.12, 21:17
        > Na przykład to
        > że zawsze po wypłacie czuję się jak milionerka i gdy jesteśmy na zakupach to p
        > o prostu na wiele sobie pozwalam,
        > Moim słabym punktem są też kosmetyki... Gdy widzę te śliczne różno
        > ści w ładnych opakowaniach to nawet jeśli to ma być 5 tusz do rzęs to kupuję...

Musisz zmienic mental. Inaczej nie ma szans na zadne oszczedzanie
    • linn_linn Re: Chcę oszczędzać 13.03.12, 19:14
      Bylo juz o tym w wielu watkach: zaczac od spisywania wszystkich wydatkow.
      • zabina87 Re: Chcę oszczędzać 13.03.12, 19:21
        no tak, to wiem, ale co jeszcze?
        • mimi_chicago Re: Chcę oszczędzać 13.03.12, 20:29
          Musisz miec jakas motywacje do oszczedzania. Naprzyklad,ze za odlozone pieniadze pojedziecie na wakacje. Ja jestem w podobnej sytuacji, bo tez jestem w tej chwili z dzieckiem i z dwoch dochodow zostaly nam jedne( robie jeszcze projekty w domu, ale z tego kokosow nie ma). Bez wiekszych wyrzeczen nam wystarcza na wszystko. Zrezygnowalismy tylko z rzeczy zbednych, takich jak drugi samochod; maz dojezdza kolejka do pracy, wiec jeden nam spokojnie wystarcza. Zadziej jemy w restauracjach, ale to nam raczej na zdrowie wychodzi. Jestem z natury raczej oszczedna i nie lubie wydawac pieniedzy na zbedne rzeczy. Jakis czas temu przeprowadzilam gruntowne pozadki w szafach, lazienkach itd i pozbylam sie nadmiaru. Musialam niezle sie nagimnastykowac, zeby znalesc nowy dom dla wielu rzeczy(nie lubie dobrych rzeczy wyzucac na smietnik), wiec teraz trzy razy sie zastanowie zanim przyniose cos nowego do domu. Trzeba umiec odroznic "chce", od "jest mi potrzebne"; a trzeci tusz do rzes to zdecydowanie "chce". Lepiej nauczyc sie rozsadnego zarzadzania pieniedzmi, zanim zycie cie tego nauczy ! Sama zauwazylas jakie bledy popelniasz, wiec zacznij od tego zeby je skorygowac. Na tym polega rozwoj osobisty smile
        • linn_linn Re: Chcę oszczędzać 13.03.12, 20:34
          Przeciez nie zapisujesz po to, aby miec archiwum, ale po to, aby przeanalizowac na co wydajesz, ile na to idzie, warto bylo itp. Przejrzyj szafe, polki z kosmetyki, sprawdz koszw kuchni itp. Ile pieniedzy wydalas bez sensu, ile wycieklo na bzdury, fast fooody, kosmetylki, ktore sie przeterminowaly zanim doszlas do polowy itp.
          A tak w ogole przejrzyj watki z tego forum: nie jestes tu pierwsza. Co jakis czas pojawa sie ktos, kto chce zaczac oszczedzac. Znajdziesz tu kopalnie wiedzy, ale tylko od Ciebe zalezy, co z tym zrobisz.
    • mama_dorota Re: Chcę oszczędzać 13.03.12, 21:34
      To poczuj się jak milionerka jeszcze bardziej. Załóż dodatkowe darmowe konto bez karty płatniczej i otrzymywane zasiłki wpłacaj na nie. Nie ruszaj, chyba że to ostateczna konieczność, po prostu zapominaj o tej kasie, traktuj jak jakąś ratę.
    • ablims Re: Chcę oszczędzać 14.03.12, 08:41
      Jakie korzyści może przynieść minimalizm osobom, które zaczną żyć zgodnie z tą filozofią?

- większa kontrola nad wydatkami

- mniej niepotrzebnych rzeczy w domu

- większa mobilność i elastyczność

- większe oszczędności

- skupienie na tym, czego Ty chcesz

Jakie są wady tego podejścia?

- możliwe, że trzeba będzie sobie odmówić niektórych przyjemności

- na początku może być problem z przyzwyczajeniem się do nowego sposobu życia

- wymaga to wysiłków intelektualnych i rozwoju w kierunku obrony przed manipulacją (najlepiej poznać samemu techniki i wyłapywać, kiedy ktoś je wypróbowuje na nas)

zarówno minimalizm jak i konsumpcjonizm jest szkodliwy, a dlaczego :

Minimalizm sprowadza człowieka do groteskowosci i ograniczeń. Jest ryzyko , że po pewnym czasie wkrada się w życie takich ludzi pewien zastój emocjonalny, ponieważ dzięki ciągłym ograniczeniom również na poziomie duszy, nie mogą oni zaznać żadnego wzniosłego doznania skoro się tak ograniczają we wszystkim. Po pewnym czasie urasta to, do rangi bycia samowystarczalnym, prawie na zasadzie...że z własnych włosów jak je zapuści to zrobi sobie szatę, i to już bedzie megaminimalizm, bo nie będzie potrzebne żadne ubranie, ani do ozdoby ani do ogrzania i jest tak samowystarczalny , że aż niewidzialny heheh. Nie ma to jak własne futro

Jeśli chodzi o konsumpcjonizm to sprowadza on człowieka na manowce wynaturzenia, gdzie materializm całkowicie dominuje nad głębszymi wartościami, a wręcz posiadanie staje sie nadrzednym calem samego istnienia i stanowi o wartosci człowieka.
      Jasne że to jakaś farsa, bo od tego zaczyna się pustka i wszelkie choroby zarówno psychiczne jak i fizyczne człowieka.

Zawsze nalezy szukać złotego środka i w tym wypadku jest podobnie. Jeśli czujesz potrzebe posiadania czegoś, o ile jest w granicach twoich możliwości nie zabraniaj sobie tego, ale tak aby nie nie przywiązywać się do tego i nie uzależniać od tego. Tak żebyś miał świadomość, że w każdej chwili możesz to oddać np. drugiemu człowiekowi bez żalu jeśli już nie jest Ci to potrzebne, a nawet jeśli nadal tego potrzebujesz, ale możesz bez tego żyć, a ciesząc się np. z tego że sprawisz komuś tym radość.

Największą sztuką jaką musisz się nauczyć to umiejętnie korzystania z pieniędzy i tego co Ci oferują. Kupuj tylko to co potrzebujesz, a nie to co "ładne i fajne"...
      • malwina.113 Re: Chcę oszczędzać 14.03.12, 10:13
        ja równiez jestem tu nowa (podczytuje od 3 miesięcy), uzależniłam sie od tego forum, tez siedze z maluszkiem w domu, życie mnie zmusiło do oszczednosci,, to forum baaardzo pomaga smile
        • f.l.y Re: Chcę oszczędzać 14.03.12, 11:05
          u mnie utrata pracy zrewidowała moje podejście do wydatków, nagle z 'bardzo dużo' zostało 'nic' - oszczędzanie zaczęłam od stworzenia sobie tabeli w excelu z wydatkami i potencjalnymi dochodami (dorywczymi pracami, pomocą finansową od mojego syna itp)

miałam czarno na białym wydatki, które są konieczne (opłaty, kredyt, telefon, internet) i te, które do tej pory ponosiłam, ale nie muszę lub mogę ogranicznyć np słodycze, gazety, kino, paliwo, wino i inne art spożywcze..

prowadzę zapisywanie wydatków, które już w pierwszym miesiącu zapisu uświadomiło jak dużo wydawałam na mięso, wędliny, nabiał, prasę czy chemię gospodarczą..

planuję jadłospis na tydzień, a tym samym zakupy - mimo, iż jestem zwolenniczką pełnej lodówki o każdej porze dnia i nocy, to znajdują się w niej produkty, które wykorzystuję w danym tygodniu, ale również i takie, które zastępczo a więc oszczędnie pozwalają mi na godne i w miarę dostatnie życie..

ot, sernik na zimno - dla tych muszących oszczędzać, to luksus - ale wystarczy zrobić taki sernik z jogurtu greckiego, cukru i żelatyny, bez jaj, bez masła i mamy zdrowszy i bardzo smaczny, a przede wszystkim tańszy zamiennik...

podobnie jest z daniami mięsnymi, z których wcale nie trzeba rezygnować na rzecz placków ziemniaczanych, bowiem schab, łopatka, szynka, karkówka nie są takie drogie, a wręcz tańsze od mięsa mielonego gotowego / mięso na wagę ok 10-12 zł/kg, mielone ok 16 zł/

kotlet schabowy to 1-1,30 zł/szt, podobnie porcja duszonej łopatki w sosie cebulowo-śliwkowym itd...

wg mnie oszczędzanie to przemyślane działanie w zakresie planowania posiłków i zakupów

zamiast kupować chleb codziennie można go upiec np w weekend i taniej i 'domowo' smile
          i tak dalej i tak dalej... temat rzeka..
    • naczelnikgw Re: Chcę oszczędzać 21.02.13, 21:16
      Witam,
      Ja też zacząłem oszczędzać od początku tego roku, zrobiłem to jednak z nieco innej strony.
      Żeby zacząć oszczędzać trzeba wiedzieć na co wydaję najwięcej.
      Użyłem do tego specjalny program (zupełnie darmowy) dostępny tu: Finanse domowe
      Programu do monitorowania wydatków szukałem ponad miesiąc, przetestowałem wiele i tylko ten według mnie nadaje się w 100%.
      Dla czego? Proste.
      Robiąc kategorie wydatków utworzyłem sobie kategorie np. odzież, art. spożywcze itp. Po pierwszym miesiącu miałem rozeznanie ile na co wydaję co dało mi podstawę do nałożenia ograniczeń na te kategorie.
      Taką właśnie funkcjonalność oferuje ten program, pozwala nakładać ograniczenia i teraz kupując odzież w danym m-cu widzę ile jeszcze mogę wydać.
      Ciekawe, prawda?
      Polecam
    • oszczednypiotr Re: Chcę oszczędzać 24.02.13, 23:43
      Powiem szczerze, że powinnaś zacząć od weryfikacji gdzie robisz zakupi i czy nie ma sklepów (supermarketów) gdzie mogłabyś zaopatrywać się produkty na np. cały miesiąc przynajmniej te podstawowe z długą datą ważności. Pozostałe kwestie to już pewnie będą drobnostki ale, zweryfikuj opłaty związane z telefonami, TV, internet itp czy na pewno potrzebujesz tego za co płacisz czy nie kupiłaś czegoś na wyrost. Więcej przeczytasz na moim blogu. Efektywne oszczędzanie pieniędzy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka