zabina87
13.03.12, 19:08
Nie dawno znalazłam wasze forum. Jestem w szoku że można tak oszczędzać czy wyżyć cały miesiąc za marne grosze. Chcę oszczędzać. Może nawet nie ze względu na to że brakuje nam do pierwszego, ale po to żeby sobie i mężowi udowodnić że kupę kasy wydajemy nie potrzebnie. Mieszkamy za granicą. Ja na razie nie pracuję (siedzę z maluszkiem w domu). Jeśli chodzi o nasze dochody to jest wypłata męża (ok 1900euro) i różne dodatki (na mieszkania, do ubezpieczenia, na dziecko (w sumie ok 600euro). Z naszych wydatków to ok 1100eur za mieszkanie i opłaty, abonamenty za tel, internet. więc mniej więcej na oko każdego miesiąca mamy ok 1400euro. Dobra, jeszcze stówke odejmę na paliwo do samochodu. Więc niech będzie 1300. Proszę doradźcie mi od czego mam zacząć żeby zacząć oszczędzać. Przyznam że oboje z mężem nigdy nie byliśmy oszczędni, a gdy jeszcze pracowałam to i wtedy mąż miał lepszą pracę i razem mieliśmy prawie 4tys euro dochodów a i tak to wszystko wydawaliśmy. Teraz mamy mniej a i tak widzę że da się radę wyżyć. Po poczytaniu waszego forum ogarnęła mnie wielka ochota na oszczędzanie... Być może chcę udowodnić mojemu mężowi że POTRAFIĘ oszczędzać, bo często mi wypomina że jestem rozrzutna. Teraz powiedział ze mogę się zająć naszym budżetem (czyli ja dysponuję kartami i pieniędzmi i ja trzymam rękę na rachunkach i wszystkiego pilnuję i robię listy zakupów). A więc - od czego zacząć? Na co zwracać uwagę? Bardzo proszę o rady!