Dodaj do ulubionych

Władysławowo-namiot-obiady

30.07.12, 12:38
W tym roku powysyłaliśmy dzieci na obozy, pieniądze oszczędzamy w miarę możliwości, aby spłacić wcześniej mieszkanie i kupić działkę pod dom, a w związku z tym rodzinnie po raz kolejny wyjeżdżamy pod namiot w okolice Władysławowa. Zaprzyjaźnione pole namiotowe będzie bardzo tanie, sprzęt mamy, więc pozostaje kwestia posiłków, a dokładnie obiadów, z pozostałymi nie przewidują problemów.

I w tej kwestii proszę was, drodzy forumowicze o pomysły jak to zrobić, aby wydać jak najmniej. Mamy turystyczną kuchenkę gazową, ale nie planuję robić na niej więcej, niż gotowanie wody, podgrzanie mleka i gotowanie jajek. Słoików z przygotowanym jedzeniem nie będę zabierać, bo ani nie zdążę nic już zrobić (wyjeżdżamy w sobotę 4 sierpnia), mam z tym zresztą złe doświadczenia, kiedy to nie było gdzie przechowywać w zimnie fasolki po bretońsku i się zepsuła, zresztą dzieciaki i tak jej prawie nigdy nie jedzą.

Nastawiam się na to, że większość obiadów zjemy gdzieś we Władku, więc proszę o polecenie sprawdzonych miejsc, gdzie można tanio i smacznie zjeść i gdzie wybór jest stosunkowo duży, gdyż sama jestem na diecie bezglutenowej i typowy obiad typu pierogi lub kotlet nie wchodzi w grę w moim przypadku.

W domu jadamy latem za ok. 40 zł/dziennie średnio, na campingu możemy dojść do 70 zł, chętnie 60.

Jestem też otwarta na sprawdzone propozycje dań przygotowywanych na miejscu, obok namiotu wink. Prawdopodobnie będziemy też mieli do dyspozycji grilla lub ognisko.
Obserwuj wątek
    • mama_dorota Re: Władysławowo-namiot-obiady 30.07.12, 12:42
      Do Władka pod namiot jedziemy po raz pierwszy, nie znamy "terenu". Jesteśmy rodziną 2+2, dzieci 10 i 12 lat.
      • zolzatoja Re: Władysławowo-namiot-obiady 30.07.12, 13:01
        Szczerze polecam bar BLIZA na ul. Spokojnej. Dobra domowa kuchnia, obiekt całoroczny, a nie budka obliczona na szybki zarobek. Czysto, schludnie i niedrogo. Ostatni raz wizytowaliśmy w czasie majówki, ale jeździmy co roku i tam się głównie stołujemy. O ile pamiętam "danie dnia" w maju było za 15 - 16 zł (zupa + drugie).

Pod namiotem, kiedy jeszcze na takie wakacje jeździłam, gotowałam normalnie wszystko (przyczepa z lodówką, co prawda); teraz mąż przez miesiąc na rybach też gotuje wszystko, oczywiście głolwnie ryby smile. Na szybko i na jednym palniku to kasza gryczana + kefir, ziemniaki + kefir, kurczak smażony z różnymi warzywami, placki ziemniaczne. Zależy co kto lubi i ile pracy chcesz w to włożyć.
        • babeth Re: Władysławowo-namiot-obiady 31.07.12, 07:38
          Konkretnego miejsca nie polecę. Ale w Chłapowie kolo Władysławowa obiady domowe kosztują w tym sezonie 18 złotych od dorosłego i 10 złotych od dziecka. Są to obiady 2 - daniowe z kompotem. My mieliśmy nocleg z aneksem kuchennym więc zdecydowałam się na gotowanie bardzo prostych posiłków (kupowaliśmy w dyskontach) albo coś na bazie ryb ze sklepów lokalnych do tego jakieś lepsze sery, jogurciki, owoce. Taki obiad wychodził dużo taniej niż wydatek na 5 osób w knajpce.
          • dzidka-dwa Re: Władysławowo-namiot-obiady 31.07.12, 14:46
            niedawno wrociłam z Władysławowa właśnie. Co prawda nie byłąm pod namiotem a na kwaterze ale też jadaliśmy obiady na mieście. I tak, szczerze mogę polecić stołówkę przy ulicy młyńskiej 3, pamietam dokladnie adres bo po sąsiedzku byłam na kwaterze. To nie żadna restauracja tylko właśnie stołówka. Były tam obiady dwudaniowe za 14 zł. Nie wiem na ile bezglutenowe, bo to minie akurat nie interesowało. Ale jedzienie pyszne, takie domowe, widać, że nie kombinowane i nie robione zupy z torebki. Pyszny krupnik, moj 3 latek sie zajadał. Na zupę z pomidorów chodzilismy na ten głowny deptak (chyba ul morska to jest) do knajpy na rogu, niepamietam niestety nazwy, ale są stolika na powietrzu i knajpa ma dwa poziomy. Zupa przepyszna, z kawałkami pomidorów, no cudo. Nie polecam natomiast Kuźni, nie wiem przy jakiej to ulicy, nieopodal biedronki i torów. Byłam tam 3 razy, bo znajomym odpowiadało ale ja nie byłam zadowolona. barszcz czerwony z uszkami okazał się zrobiony z koncentratu.to mi zdradzilła kelnerka gdy zapytalam o jakieś warzywa (buraki) z tej zupy bo syn uwielbia buraki. A dostał czerwoną wodę z kilkoma uszkami. Rosół również był chyba wodą z kostką rosołową. NIe czułam tam żadnego wywaru z warzyw i miesa tylko smak glutaminianu.
            • cilantre Re: Władysławowo-namiot-obiady 31.07.12, 15:05

Ja polecam Bar pod sosnami ( lub pod sosną- nie jestem pewna) przy ul. Slonecznej.
              Jedzenie jest naprawdę smaczne i świeże, porcje spore i raczej niedrogo. Bylam w ub.roku i kilka lat wstecz, więc konkretnych cen nie pamiętam, ale tam są smaczne domowe posiłki.
              Jedyny mankament, to kolejki w porze obiadowej, brak miejsc itp. Nam to nie przeszkadzało, woleliśmy poczekać i smacznie zjeść, niż gdzie indziej od razu dostać danie z torebki.
    • alfa36 Karwia, Dębki 31.07.12, 15:58
      Podepnę sie pod wątek... gdzie w Karwi czy Dębkach można smacznie zjeść?
    • kasia_madej Re: Władysławowo-namiot-obiady 31.07.12, 16:08
      też polecam Bar POD SOSNĄ. Jedzenie pyszne, duży wybór, niedrogo. Danie dnia w czerwcu kosztowało ok 12-13zl - dwa dania, kompot i budyń. Rybki pyszne - polecam łososia z grillasmile
      Spaghetti też supersmile
    • mama_dorota Re: Władysławowo-namiot-obiady 31.07.12, 17:45
      Pięknie wam dziękuję za te wszystkie cenne rady i kontakty. Poproszę o więcej smile.

Tak sobie myślę, że z dań do przygotowania na kuchence to byłabym w stanie zrobić ryż ze śmietaną i cynamonem lub owocami.

Kiedyś na urlopie oszczędzając z konieczności jadaliśmy tak, że jednego dnia zupa na obiad, a potem kiełbaski z grilla na obiadokolację, a następnego dnia już coś konkretnego barowego.

Czasem też w jadłodajniach porcje są tak duże, że spokojnie najedzą się tym 2 osoby. Tak było w restauracji chińskiej w Karpaczu 2 lata temu, ale oni ją wtedy dopiero otworzyli, było bardzo smacznie, a jak się sytuacja rozwinęła nie wiem. Jedną porcją za 17-20 złotych najadaliśmy się do syta we dwoje.
      • babeth Re: Władysławowo-namiot-obiady 01.08.12, 07:05
        Łosoś z makaronem. Kupowałam w lokalnym sklepie rybnym (ważne musi być łosoś wędzony na zimno), przygotowanie na patelni w czasie kiedy gotuje się makaron. Pyszne danie do przygotowania w 15 minut.
        • astrum-on-line Re: Władysławowo-namiot-obiady 04.08.12, 17:39
          Łosoś z makaronem

Doskonałe danie dla osoby na diecie bezglutenowej wink
    • ciotka.aka Re: Władysławowo-namiot-obiady 05.08.12, 13:29
      Autorka postu już na wakacjach ale ja podpowiem jeszcze, że kilka lat temu wykupiłam obiady dla siebie i wówczas 3,5 latka w COS Cetniewo we Władysławowie. Pamiętam, że było tanio, dość zdrowo - w końcu żywią sportowców (można było spotkać znane osoby - co dla mojego małego fana sportu było dużą atrakcją), zawsze 2 dania do wyboru (zarówno zupy jak i II dania) kompot i deser. Było nieźle.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka