Dodaj do ulubionych

obiady ze stołówki

12.10.12, 10:22
Mam już dość gotowania. Męczy mnie codzienne myślenie co by tu zrobić na obiad, potem latanie za składnikami. Nie umiem się ogarnąć z robieniem menu na cały tydzień.
Pracuję w szkole która ma internat a w nim stołówkę. Wielu pracowników szkoły wykupuje obiady i zabiera do domu dla całej rodziny. Obiad z dwóch dań kosztuje 7 czy 8 zł (nie interesowałam się tym wcześniej więc dokładnej kwoty nie znam). Musiałabym brać 3 porcje dla mnie, męża i jedną dla dwójki dzieci które jedzą obiad w przedszkolu i szkole ale zawsze w domu coś tam z obiadu jeszcze lizną.
Jak myślicie, strasznie to nie oszczędne będzie? W skali miesiąca spora kwota wyjdzie a z drugiej strony to nawet nie wiem ile teraz wydaję na obiady a zawsze jak wejdę do sklepu to nakupuję różności i kasa leci.
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: obiady ze stołówki 12.10.12, 10:25
      Powinnas zaczac od dokladnego wyliczenia kosztow, moim zdaniem.
      • chwalipieta Re: obiady ze stołówki 12.10.12, 11:28
        jak nie spróbujesz to się nie dowiesz wink czy takie coś Wam odpowiada /smakuje, jak wychodzi kosztowo/
    • volta2 Re: obiady ze stołówki 12.10.12, 12:09
      jeśli codzienne gotowanie cię męczy - to gotuj więcej raz na 2 dni. i już się luzuje myślenie i stanie w kuchni

jeśli dalej cię męczy i masz ochotę na tę stółówkę - to przecież to chyba nie jest nieodwracalna decyzja, i po miesiącu, dwóch jak zobaczysz że ani to mega zdrowe ani oszczędne jedzenie - wrócisz do gotowania.

spróbować zawsze warto.

• czekolada72 Re: obiady ze stołówki 12.10.12, 12:15
      marika012 napisała:

> Jak myślicie, strasznie to nie oszczędne będzie? W skali miesiąca spora kwota w
      > yjdzie a z drugiej strony to nawet nie wiem ile teraz wydaję na obiady a zawsze
      > jak wejdę do sklepu to nakupuję różności i kasa leci.

OK 21-24 zl za obiad dla 3 osob.
      A ile kosztuje Cie obiad gdy sama gotujesz?
      Przelicz, to przekonasz sie czy i jaka to nieoszczednosc.
    • aga90210 Re: obiady ze stołówki 12.10.12, 12:28
      Ja bym brała stołowkowy- pewnie wyjdzie troche drożej, ale zaoszczedzisz mnóstwo czasu- zarówno na zakupy jak i gotowanie. Mniej sie nadźwigasz, mniej wydasz na paliwo, i w ogóle będziesz pewnie bardziej zadowolona z zycia smile
      A jak ci sie nie spodoba to po miesiącu zrezynujesz i już.
    • semi-dolce Re: obiady ze stołówki 12.10.12, 13:01
      Jeśli te obiady są smaczne, to ja bym się w ogóle nie zastanawiała. Ja nie umiem ugotować normalnego obiadu dla 4 osób mieszczącego się w 25 zł, to raz. Dwa - czas i wysiłek są bezcenne, jeśli zamiast wymyślać, robić zakupy i gotować mogę sobie poleżeć z dobrą książką nie głodząc przy tym rodziny to jak najbardziej jestem na tak smile
    • sylwiam_m Re: obiady ze stołówki 12.10.12, 13:52
      Ja bym nie kupowała, ale ja lubię i umiem gotować. Z obiadami ze stołówki jest taki problem , że 2-3 razy w tyg. są b. dobre, a w pozostałe dni jest makaron z jakąś nieokreśloną polewą, ryż z "potrawką" rozgotowaną czy bigos z ziemniakami. Moje dzieci kiedyś musiały chodzić na obiady i wyczaiłyśmy dni tyg. kiedy obiady są dobre, a w pozostałe nie brałyśmy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka