Dodaj do ulubionych

Wakacje 2013

02.02.13, 17:27
Już czas chyba na planowanie? Jak to wygląda u Was?
U nas w pracy już musimy się w grafik wakacyjny wpisać...
U nas po latach wybitnie oszczędnych wakacji (góry u koleżanki lub leśniczówka u kuzyna męża) nadszedł czas na wypuszczenie się gdzieś dalej. Chociaż nie wyobrażam sobie nie pobyć choć przez weekend nad ukochanym jeziorem w lesie, nie pojeździć po okolicy na rowerach, nie odwiedzić gospodarzy w okolicznej wsi i nie zrobić hurtowego zakupu moreli w pobliskim sadzie smile
W zeszłym roku po raz pierwszy poszalałam i za dodatkowe pieniądze pojechałam z córeczką we wrześniu na 2 tygodnie nad morze do Jastrzębiej Góry. Mój pierwszy zorganizowany wyjazd od czasów kolonii w podstawówce big_grin
W sumie za 2 tygodnie pobytu w świetnym ośrodku z pięknymi basenami, dobrym jedzeniem i tysiącem atrakcji dla dzieci zapłaciłam 2460zł, do tego około 200zł koszt dojazdu.
W tym roku razem z dzieciatymi koleżankami wybieramy się tam na przełomie maja i czerwca-ale tylko tydzień. Jest niestety drożej niż rok temu, ale już wytargowałam z panią kierownik cenę zbliżoną do zeszłorocznej big_grin
Poza tym mężowi marzył się wyjazd na 2-3 tygodnie do Bułgarii-jak zwykle na własną rękę. Ale właśnie przeglądam interesujące mnie rejony Francji i Włoch-znalazłam kilka świetnych i tanich hotelików. Może jednak tour w tamte rejony? Zanim na świecie pojawiła się młoda, zawsze jeździliśmy właśnie do Włoch i Francji. Patrząc po cenach to 3-tygodniowa wyprawa powinna się zamknąć w kwocie 5000tys. Znajomi namawiają na Turcję, ale 2 tygodnie w hotelu to nie dla nas, o nie! A poza tym w sierpniu to koszt około 10-16 tysięcy w zależności od rodzaju hotelu za 2 tygodnie. Dla mnie to kwota nie do przyjęcia.
Poza tym młoda jak zwykle wyjedzie gdzieś z dziadkami na 2 tygodnie...
Reasumując-w tym roku planujemy bardzo "kosztowne" jak na nas wakacje-zamiast corocznych max 3-4 tysięcy w tym roku dobijemy pewnie do 7tys. Ale mam nadzieję, że będzie warto!
Obserwuj wątek
    • birkin-bag Re: Wakacje 2013 02.02.13, 17:55
      w marcu 8 dni w Maroko na własną rękę [daleko od Agadiru] i przystanek w Paryżu.mam nadzieję, że zamkniemy się w 5 tys.
      poza tym pewnie kilkudniowe wypady do domu w górach, może jakiś weekend w Tokaju i chyba tyle.
      • zonaniezona1 Re: Wakacje 2013 02.02.13, 18:13
        Działka, działka, jakieś jeziorko, ponton. Może jakieś parę dni nad morzem... Spływy kajakowe się jakies szykują. A na urlop zagraniczny to może za rok.
        • chill Re: Wakacje 2013 02.02.13, 18:44
          Gdybym miała działkę też bym nigdzie nie wyjechała, tylko rozkoszowała się urokiem okolicy... Niestety nie mam-póki co. Ale nadziei nie tracę smile
          • zonaniezona1 Re: Wakacje 2013 02.02.13, 19:08
            Ciągłe tym samym widokiem? Wakacje dla mnie mają wymiar poznawczy, nowe miejsca, nowa kultura itd. Marzę o Tajlandii - ale o tym chyba tylko mogę pomarzyć w mojej sytuacji. Za to jakieś wyspy kanaryjskie za rok...może się uda.
            • nessska Re: Wakacje 2013 04.02.13, 10:56
              qatar ma teraz promocję na bilety do Bangkoku, ale do "wylatania" do grudnia, coś kolo 1,5 tys. w obie strony. Za to ich regularne ceny w porównaniu do ubieglorocznych taryf Turkish Airlines (tylko oni i Ukraińcy latali według jakiegoś cywilizowanego rozkładuwink) też są korzystne, bo na te trasy weszła jeszcze Lufthansa. Z całych wakacji w Tajlandii właśnie lot jest najdroższy, prześpisz się i wyżywisz za grosze.
              • maciejka_73 Re: Wakacje 2013 03.06.13, 23:07
                Z tymi 'groszami' bym nie przesadzała, jeżeli chcesz coś zwiedzić to samo przemieszczanie na miejscu za darmo nie jest. Choć perełki są, jak pociąg do Kambodży za 5 PLN ok 200 km III cią klasąsmile
                Generalnie za 5 000 PLN za ok 17 dni wraz z przelotem (dla osoby dorosłej, w tym Kambodża, słonie, kilka wysp, spanie w Parku Narodowym, jakieś zakupy, Bangkok no i Doha po drodze)- spokojnie, myślę że da się ściąć do 4K rzetelnie i wcześnie planując, lub 3K, jeżeli zadowolisz się zwiedzaniem jedynie Bangkoku i byczeniem na jakiejś bliskiej i taniej wyspie i bez wychodzenia w Katarze z lotniska (acz warto wyjść jednak...)
                Generalnie porównując do podróżowania po Włoszech na przykład, masz poczucie że wiesz, za co płacisz i że nie jest to kasa wydana bez sensu - a to na tym forum lubimy najbardziejsmile
                Żeby było trochę dziegciu - kupa turystów, a poza tym trzeba z pewnym dystansem podchodzić do norm sanitarno-epidemiologicznych, przepisów BHP, czystości, bezpiecznego transportu... Generalnie EU by się tu nie przyjęła.
    • aagnes Re: Wakacje 2013 02.02.13, 19:17
      Czy moglabys podac nazwe tego osrodka w Jastrzebiej Gorze? jestem wlasnie na etapie wyboru i mam ochote zamienic Dąbki na cos innego. Dzieki.
      • chill Re: Wakacje 2013 02.02.13, 19:29
        Ja jestem z tych, co jak im się raz gdzieś spodoba, to mogą jeździć tam non stop smile Dlatego tak ciężko mi rezygnować z wyjazdu w miejsca, które już nam i gdzie mi dobrze smile
        A do Jastrzębiej jeździmy do Primavera Spa. Ważne-rezerwujemy pokoje w budynku A. Wtedy w tym samym miejscu są baseny, miniprzedszkole, sala zabaw dla dzieci, spa i restauracja. I warto negocjować cenę oraz wielkość pokoju smile
        • anula36 Re: Wakacje 2013 02.02.13, 20:39
          Ja to mam jak zonaniezonasmile W wakacje musi byc cos nowego.
          W same wakacje pare dni na Wegrzech - ku uciesze dzieciarni, a we wrzesniu pewnie jakis kraj basenu morza srodziemnego.
          W tym roku koncze 40 lat, mysle o tym czy po latach wyjazdow na wlasna reke nie zafundowac sobie opcji zorganizowanej all inclusive i niech sie wszystkimi szczegolami martwi ktos innysmile
          • hoopcola12 Re: Wakacje 2013 02.02.13, 20:58
            Ja jadę w maju do Portugalii na "wlasnoręcznie" zorganizowaną objazdowkę.
            W stosunku do cen biur podróży powinniśmy oszczędzić 25-30%.
        • aagnes Re: Wakacje 2013 03.02.13, 09:21
          Nielichy ten osrodek, juz sie widzialam w basenie i na lezaku, ale w lipcu i sierpniu cena za mnie i corke wychodzi spora. a tam gdzie jezdze do Dąbek za nas dwie zaplacilam 2500 za 2 tygodnie, osrodek co prawda paździerzasty, ale do morza 3 minuty i dobre jedzenie.

• momas maj/czerwiec nad Bałtykiem? 03.02.13, 11:43
            Do tej pory najczęciej jeździlam na Mierzeję, ale tam do morza kawałek..
            Szukam czegos blisko morza, kwatera prywatna, pensjonat, cokolwiek. Musi spełniac warunki:
            -ma byc blisko morza
            -pokój dla dwoch rodziców z malym dzieckiem (3lata)
            -pokój z łazienką
            -dostep do kuchni ewentualnie wykupione posiłki z uwzględnieniem diety bezmlecznej, bezjajecznej, bezwędlinowej (chyba nierealne:/)
            -okolica raczej "dzika" bez zbytnio rozbudowanej infrastuktury turystycznej ( dlatego, Mierzeja Wiślana, za wyjatkiem Krynicy) odpowiada mi smile, niemniej jakas knajpka by sie przydała smile

Macie cos godnego polecenia?
            Musze wywiezc dzieciaka nad morze, wlasnie w tym terminie (korzystnym dla alergików), by podratowac pluca...
            • aagnes Re: maj/czerwiec nad Bałtykiem? 03.02.13, 14:36
              To wlasnie polece Ci Dąbki, my jezdzimy do: www.susmed.com.pl/
              bylam tam tez w maju - podobno jest tam niezwykle korzystny mikroklimat (zreszta to sanatorium) i cenowo jest bardzo ok, szczegolnie te turnusy poza sezonem letnim.
              jak chcesz wypasiony budynek to bierz A, ale ja wole C, bo jest najdalej od wszystkiego i najblizej morza (doslownie 3 minuty).
              diete mielismy wegetarianska, co do pozostalych opcji - nie wiem.
        • nie_wiem_nie chill 04.02.13, 10:27
          powiedz, proszę , coś więcej o Primaverze, jakie warunki, wyżywienie, atrakcje
      • berciunia1 unieście KROKUS 03.02.13, 18:06
        a ja Wam polecę ośrodek Krokus w Unieściu
        jeździmy tam od 8 lat co roku

ceny przystępne- baaardzo dobre domowe jedzenie, zawsze jakieś ciasto do obiadu, bez ograniczen chlebek smalczyk i ogórasy małosolne. naprawdę smacznie- sam ośrodek nad samymi wydmami, nie trzeba tłuc się przez miasto- z naszego domku 3 min i jesteśmy na plażysmile z środka murowanego 5 minsmile

spokojnie, duży teren , place zabaw, dużo zieleni.
        my zawsze bierzemy domek drewniany bez prysnica bo to najtaniej wychodzi
        w 2 os domku jest 1 wersalka plus tapczanik więc 2 +1 spokojnie
        my jeszcze łóżeczko turtstyczne więc 2 + 2 wchodzi do 2 osobowego domku
        w 3 osobowym 2 tapczaniki i wersalka
        więc podobnie

w domku jest wc i umywalka z termą i wieeelka miska
        do ośrodka pod prysznic który zawsze jest czysty i nie ma kolejek jest 3 min drogi więc woleliśmy mieć przeszło 200zł w kieszeni więcej niż mieć w domku prysznicsmile

tanio i naprawdę fajnie polecam
        www.krokus.ta.pl
    • amused.to.death Re: Wakacje 2013 02.02.13, 21:49

ja jestem na forum oszczędzanie, żeby oszczędzać na wakacje (no nie tylko, ale to coś na co oszczędzam regularnie) - plany mam takie, że spędzę wakacje tam, dokąd będzie jakaś promocja lotniczawink
    • volta2 Re: Wakacje 2013 02.02.13, 22:04
      my w tym roku po raz pierwszy na zachód - ja i dzieci jeszcze nie byliśmy w londynie, a dzieciom bardzo się zachciało do szkocji to łączymy jedno z drugim i pełne 2 tygodnie robimy w uk.
      tanie latanie z modlina się coś nie udaje, ale zobaczymy, najgorzej, że mąż nie bardzo ma jak zaplanować termin urlopu, pracę zaczyna dopiero za tydzień i trudno wyskoczyć z grafikiem tak od razu(a tu bilety wypadałoby upolować)

tanio i oszczędnie nie będzie, ale trudno się mówi...
      ten rok na to zapracował, by planować egzotycznie, jak dla nas.

gdyby nie ta szkocja to w planach były włochy, ale właśnie tam spędzamy majówkę i obecnie narty. więc jakby tych włoch będzie wystarczajaco chyba? boję się tylko że pomarzniemy w tym ukeju i nic oprócz deszczu nas nie czeka. no ale co się nie robi dla dzieciarni?

• kosc_ksiezyca Re: Wakacje 2013 03.02.13, 02:24
        Szkocja Szkocja Szkocja smile Polecam Aberdeen, Dundee, obowiązkowo oczywiście Glasgow i Edynburg oraz Highlands - jest PRZEPIĘKNIE smile

I urokliwą wieś niedaleko Abd, Stonehaven, przepiękny mały port, zamek i kamieniste plaże... Pociąć się dam, żeby znów tam pojechać.

l-userpic.livejournal.com/117866512/3491182
    • anias29 Re: Wakacje 2013 03.02.13, 10:09
      > Znajomi namawiają na Turcję, ale 2 tygodnie w hotelu to nie dla nas, o nie!

Ale dlaczego Turcja kojarzy Ci się z 2 tygodniami w hotelu? Przecież to piękny, ciekawy i bardzo różnorodny kraj, nie trzeba siedzieć w hoteluwink
    • dorek3 Re: Wakacje 2013 03.02.13, 10:27
      Na razie mamy "zaklepana" majówkę. Lecimy w okolice Malagi na 9 dni. Nie zdecydowaliśmy się na tanie połączenie wiec najdroższe są oczywiście bilety. Za to lokum kosztuje nas niespełna 1 000 zł (70 m2 apartament tuz przy plaży).
      Na wakacje marzą mi się właśnie Włochy, trochę mam pietra przed Bułgarią za która optuje mąż.
      • simari1980 Re: Wakacje 2013 24.03.13, 19:37
        Samej Malagi nie zwiedzałam, tylko tam lądowałam ale całe Costa Del Sol jest przepiekne. Byłam tam w maju 2010 r Polecam wynająć samóchód i zwiedzić miejscowości takie jak Nerja, Salombrenia, Ronda ( być może zrobiłam błędy w nazwię za co przepraszam ale pamieć ulotna jest wink). Generalnie widoki powalają i chyba nie byłam w piekniejszym miejscu.... Włochy też mi sie marzą, Wizzair oferuje teraz loty z Katowic do Neapolu, a stamtad to jjuż rzut beretem do przepieknej wyspy Capri, są to jedna dosyć kosztowne wakacje i duzo zwiedzania, więc wolę poczekać aż dzieciaki podrosną.
    • katja75live Re: Wakacje 2013 03.02.13, 10:57
      Chill, Czy Ty te Wlochy planujesz poza sezonem? i w jakim wieku sa dzieci?
      Jak dla mnie 5.000 PLN na 3 tygodnie to niemozliwe. To przeciez gdzies 1250 EUR, na sama benzyne wydasz juz 400 - 600 EUR, a gdzie noclegi, jedzenie ( male zakupy typu chleb, makaron itp. to juz 30-40 EUR), jeszcze lody dla dzieci, jakies wstepy min. 500 EUR.
      Ja tez mysle o tych regionach, ale jak dla mnie to musze wydac min. 3.000 EUR (I to jak sie bardzo postaram i na wszystkim bede oszczedzac). Jesli masz jakies sprawdzone patenty, to chetnie sie dowiem.
    • falllen_angel Re: Wakacje 2013 03.02.13, 11:31
      chill napisała:

> Patrząc po cenach to 3-tygodniowa wyprawa powinna się zamknąć w kwocie 5000tys.

3 tygodnie we Włoszech i Francji za 5000PLN. Na ile osób?

Nie wiem czy to jest w ogóle możliwe, nawet śpiąc pod namiotem, jeżdżąc stopem oraz pijąc wodę z hydrantu.

> Znajomi namawiają na Turcję, ale 2 tygodnie w hotelu to nie dla nas, o nie! A
      > poza tym w sierpniu to koszt około 10-16 tysięcy w zależności od rodzaju hotelu
      > za 2 tygodnie.

Dziewczyno, zastanów się chwilę co Ty piszesz?! 3 tygodnie w Europie za 5000 PLN vs 2 tygodnie w Turcji za 16000 PLN??!!? Nie zamieniły Ci się ceny przypadkiem miejscami?

W.
      • alfa36 Re: Wakacje 2013 03.02.13, 17:38
        Zarezerwowałam 13 noclegów w Chorwacji. Organizacja (tzn. co warto zobaczyc w okolicy) jeszcze przede mną. Za nami natomiast pierwszy wyjazd na narty. Wyjeżdżając zarezerwowałam miejsce na ferie w 2014 rsmile Majówki nie planuję, "czerwcowki" też nie.
      • iberka Re: Wakacje 2013 03.02.13, 21:16
        niestety mojego M ciężko namówić na jakiekolwiek wjazdy a ja sama z dwójka dzieci nie mam ochoty zatem nie wiem.
        Za to nasi bliscy znajomi jeżdżą od 5 lat do Włoch, zawsze na własną rękę, zawsze na 14 dni tam, zawsze objazdówkę regionu robią i w 2+2 zamykają się w 6k pln. Widziałam rozliczenia, bo sama nie wierzyłam wink. w ubiegłym roku byli z niemowlakiem zatem 2+2 + maluch i mieli 6k z kawałkiem.
        • prunio4 Re: Wakacje 2013 03.02.13, 21:48
          Za to nasi bliscy znajomi jeżdżą od 5 lat do Włoch, zawsze na własną rękę, zaw
          > sze na 14 dni tam, zawsze objazdówkę regionu robią i w 2+2 zamykają się w 6k pl
          > n. Widziałam rozliczenia, bo sama nie wierzyłam wink. w ubiegłym roku byli z niem
          > owlakiem zatem 2+2 + maluch i mieli 6k z kawałkiem.

nie wiem w jaki sposób wypoczywają. prowiant wyłącznie własny?co robią podczas takich wakacji? nic zwiedzają w ciągu tych 14 dni? po prostu przemieszczają się i gotują na własnej płytce? zero włoskiego jedzenia, chociażby symbolicznej pizzy/lodów/spagetti dla dzieci ? nocują w lesie/szczerym polu przy drodze?

2 lata temu za tydzień w podrzędnym *** hoteliku w Rimini z dala od plaży z wyżywieniem hb na 2 osoby (w tym dziecko lat 10) zmieściłam się w ok 5 tys. bez szaleństw restauracyjnych, zakupowych. jedyne na co nie żałowałam, to na własną rękę organizowane wycieczki wraz z biletami wstępu na okoliczne atrakcje.

www.youtube.com/watch?v=tm9-Dc68VNk
        • zuzanna56 Re: Wakacje 2013 04.02.13, 08:26
          U nas w tym roku wakacje drogie, jedziemy na 2 tygodnie do Grecji (all) naszą czwórką, dzieci duże, w zasadzie już nie mamy zniżek, ale to mogą być ostatnie tego typu wakacje ze względu na wiek dzieci, pewnie potem już nie będziemy razem jeździć w ten sposób. Jedziemy ze znajomymi, którzy też mają nastoletnie dzieci. Zimą za to nigdzie nie jedziemy ani na majówkę. Dzieci być może na obozy pojadą jak będą chciały.
          • zuzanna56 Re: Wakacje 2013 04.02.13, 08:29
            A resztę czasu spędzimy na łonie natury smile w Polsce.
            Blisko naszego domu jest las, polana, łąka, jezioro. Jak pojedziemy 20 minut samochodem mamy morze.
            • jarkotowa1 Re: Wakacje 2013 04.02.13, 15:38
              Jadąc do Włoch (pod namiot) na 2 tygodnie w 4 osoby trzeba liczyć na same przejazdy i spanie blisko 5tyś zł. A reszta? Byliśmy rok temu na objazdówce we Włoszech - pod namiotem (od Wenecji po Amalfi).
              W tym roku planujemy tydzień górskich wędrówek w austriackich Alpach i tydzień nad włoską Gardą. Włochy - namiot, Austria - zobaczymy. Co roku oszczędzam na wakacje/ferie.
              Dla mnie wakacje są po to, żeby odkrywać, poznawać, smakować. Nie wyobrażam sobie jeżdżenia co roku w to samo miejsce. Nudno po prostu.
              • volta2 Re: Wakacje 2013 04.02.13, 21:30
                ano cóż, klikam z włoch aktualnie, i tydzień kwatery zapłaciłam wczoraj 440 euro, to w sumie taniej niż poprzedni tydzień w zakopcu. różnica - tu śniadania robię sama, ale mam do dyspozycji ok. 80 metrów w tym super wypas kuchnię, w zakopcu na 25 metrach śniadania dawali własne.

benzyny jeszcze nie liczyłam, do tego płatne autostrady więc swoje zapłacimy, ale nie spodziewam się przekroczyć limitu dużo powyżej 5000 zł. oczywiście nie zwiedzamy bo nie czas po temu, siłą rzeczy na paliwo dużo na miejscu nie idzie. objazdówki z reguły są droższe, jeśli ktoś jedzie na 2 tygodnie stacjonarnie, ma szansę zmieścić się w budżecie.

prowiant z polski - czemu nie? włoskie słońce wszystkim świeci tak samo - ja jadę właśnie po słońce, po ciepłą wodę latem i fajne narty zimą, na jedzeniu włoskich kluchów mi zbytnio nie zależy - zresztą wczorajsza pizza za 6 euro była i tak tańsza niż u mnie na osiedlu. nie wspominając o winie. stek grillowany porównywalnie z tym zakopiańskim

• chill Re: Wakacje 2013 04.02.13, 23:23
                  Nie, ceny mi się nie pomyliły. Na takie wakacje do Turcji jeżdżą moi znajomi. Mam zeskanować ich fakturę za all ze zeszłego roku? suspicious Dla mnie Turcja możliwa tylko na własną rękę, ale na to mój mąż jeszcze zbyt bojaźliwy (bo dziecko małe). Choć akurat w tej kwestii szlaki przez kilka dzieciatych osób mamy już przetarte smile
                  A co do Włoch małe sprostowanie-mamy tam przyjaciela, który już nam podesłał jakieś oferty domów na wynajem, więc ta część wyprawy wyjdzie bardzo tanio. To dla mnie szok, że w sezonie za naprawdę piękny domek pewnie zapłącimy tyle, co za podobny standard na Mazurach! Co do makaronu-nie rozumiem, dlaczego ma być drogi-mąż przywozi go regularnie z Włoch w ilościach hurtowych, jest o połowę (lub nawet więcej) tańszy niż w PL. Poza tym jeździłam w tamte rejony wiele razy jak już pisałam i nigdy nawet nie zbliżyłam się do czarnych sum jakie wieszczycie. Ale nawet gdybym miała zapłacić 7 zamiast 5 tysięcy, to i tak się na to piszę...
                  Aaa, jeszcze odnośnie Primavery-w życiu nie pojechałabym tam w pełnym sezonie ze względu na ceny. Co do moich osobistych odczuć po zeszłorocznym 2-tygodniowym pobycie we wrześniu:
                  -ośrodek wybitnie nastawiony na rodziny z dziećmi
                  -jedzenie w ogromnym wyborze, świeże i każdy znajdzie coś dla siebie
                  -dla dzieci wszelkie atrakcje w ilości nie do ogarnięcia jak dla mnie-codziennie animacje (po 4-5 różnych zajęć w ciągu dnia), sala zabaw, świetny kompleks krytych basenów.
                  -blisko do morza, choć wiem, że niektórych klifowe wybrzeże odstrasza
                  -dla aktywnych mam duży wybór zajęć fitness
                  -dla chcących się pławić w luksusie naprawdę przyzwoite spa (miałam w cenie jeden zabieg, do tego wykupiłam sobie jeszcze dwa i byłam bardzo zadowolona).
                  I niestety jak już pisałam-w tym roku ceny są znacznie wyższe... Już wytargowałam sporo, ale i tak jest drożej o niemal 400zł za tydzień. Pal licho. Na tydzień i tak pojedziemy...
    • nie_wiem_nie chill 05.02.13, 09:49
      dziękuję bardzo, czyli w lipcu-sierpniu nie ma co jechać, ceny mnie zabiją
      • rooms Re: chill 05.02.13, 14:50
        chill, bardzo mnie zainteresowała ta primavera smile jeżeli masz chwilę, daj znać na priv (gazetowy) do kogo uderzać o ewentualne negocjowanie ceny? z góry dziękuję!
        • chill Re: chill 09.02.13, 04:28
          Ja negocjowałam z panią z recepcji, zostawiłam jej swój numer. Potem porozmawiała z panią dyrektor i oddzwoniła do mnie z propozycją ceny.
          • rooms Re: chill 09.02.13, 09:46
            dzięki za informację!
    • jagoda_pl Re: Wakacje 2013 05.02.13, 21:57
      Mnie wakacje nie w głowie. Tzn. chętnie bym gdzieś wyjechała, ale nie wiem jak to będzie finansowo. Niebawem wracam po przerwie do pracy, zacznę coś odkładać, ale nie może być to zbyt duża kwota, bo nowe mieszkanie jest nieurządzone, a ja choruję na widok prowizorek. Może jesienią jakiś last minute lub tanie latanie dopadniemy - mam nadzieję, że będą się tu pojawiały wątki o tanim wypoczynku i coś podpatrzę wink
      • gingers73 Re: Wakacje 2013 06.02.13, 09:27
        Ja szukam i myślę
        2 lata pod rząd była Łeba i 3Miasto
        teraz chcę gdzie indziej
        i szukam
        myślałam o Międzyzdrojach, ale chyba za daleko
        może Rowy ?
        i nie wiem sad

Szukam ładnego pokoju z łazienką i aneksem kuchennym
        albo z dostępem do kuchni
        i blisko plaży
        i żeby było nie za małe miasteczko żeby jak dziecku się będzie nudzić mieć gdzie chodzić
        • dreamywind Re: Wakacje 2013 19.02.13, 18:30
          Polecam Willę Arletta - w sam raz dla rodzin z dziećmi, tam na pewno będą miały co robićsmile
          www.facebook.com/WillaArletta
          www.willaarletta.koti.pl
        • nerri Re: Wakacje 2013 19.02.13, 22:29
          To jest fajny pensjonat, też przyjazny rodzicom z dziećmi.

www.rowy-marcus.pl/
      • tom-ss Re: Wakacje 2013 11.04.13, 21:01
        Wakacje nie zawsze muszą być bardzo drogie
        Wakacje nie trzeba spędzać w miejscach popularnych tylko po to by się pochwalić przed znajomymi w pracy gdzie to się było.
        Jak ktoś szuka taniego wypoczynku to polecam wypoczynek w Beskidach gdzie noclegi kosztują do 30zł
        Ja polecam tanie wakacje w miejscowości Zwardoń
        Jest to urokliwa miejscowość z bardzo dobrą komunikacją kolejową i
        Z samej miejscowości wychodzi kilka szlaków turystycznych dla początkujących czyli szlaki krótkie spacerowe, jak i dla zaawansowanych szlak na Wielką Raczę lub Baranią Górę
        Dużym plusem tej miejscowości jest że można zwiedzać pobliską Słowację do której można iść piechotką dosłownie 5 minut a tam zaraz za granicą kolejne szlaki turystyczne po Beskidach Kisuckich
        Oprócz szlaków czekają inne ciekawe miejsca do zwiedzania bo w Beskidach znajduje się wiele ciekawych miejscowości turystycznych Wisła, Milówka Trójwieś Beskidzka to tylko nie które miejsca które warto odwiedzić
        Jeszcze raz polecam góry noclegi w Beskidach
        • tom-ss Re: Wakacje 2013 22.04.13, 18:20
          Oszczędnie można wypocząć w Beskidach moją tanią miejscówką jest Zwardoń
          tam kilka fajnych miejsc np Noclegi Jolanta fajna atmosfera miły gospodarz Noclegi w cenie 25zł
          standard za który w Zakopanym trzeba dać z 50 dyszek
          Podsyłam link noclegi Zwardoń
          Mnie się podobało Wam myślę że też!!!
    • hermenegilda_zenia Re: Wakacje 2013 19.02.13, 21:11
      Można znaleźć coś fajnego we Włoszech i Francji za nieduże pieniądze, nawet w sezonie. Parę dni temu rezerwowałam apartament ze śniadaniem dla 9 osób w Toskanii na 2 tygodnie za niecałe 6 tys. za wszystkich i to w sierpniu, gdy ceny są najwyższe. Chata jest z basenem, ma dobre recenzje w necie, a lokalizacja taka, że można z powodzeniem zrobić wycieczki do Pizy, Sieny, Florencji i zabytkowych toskańskich wiosek. Wystarczy poświęcić trochę czasu i poszukać samodzielnie, żeby mieć fajne wakacje i nie zbankrutować.
      • hellusia Re: Wakacje 2013 19.02.13, 22:16
        zgodzę się z przedmówczynią, jeśli wszystko dobrze się rozplanuje i trochę pokombinuje to wakacje można spędzić za dużo mniejsze pieniądze
        my w tym roku w sierpniu Kreta rodzina 2+2 myślę że za 9 dni zamkniemy się w 7tys. W zeszłym roku spędzilam 7 dni na Cyprze (sierpień) za właśnie tę kwotę. Pół na pół gotowałam, chodziliśmy też na pizze, lody, zakupy w markecie, drobne pamiatki, wynajęliśmy auto i zjechaliśmy ponad 800km.
        Już kupiłam bilet na samolot.
      • et75 Re: Wakacje 2013 19.08.13, 21:31
        Chętnie bym zapisała sprawdzone namiary we Włoszech. Jeśli ktoś ma to proszę podać.
    • robert3511 Re: Wakacje 2013 22.02.13, 08:18
      W zeszłym roku byłem niedaleko Łeby w miejscowości Sasino, cisza spokój blisko do morza pojechałem na próbę i się nie zawiodłem w tym roku też się tam wybieram
      sasinodominik.pl/ nie ma takiego tłoku jak w co niektórych miejscowościach nadmorskich.
      • j_rutka Re: Wakacje 2013 22.02.13, 12:41
        Czy ktoś z Was zna może sprawdzone i niedrogie miejsce w Portugalii- dla 3 osób gdzieś blisko morza???
    • nuova Re: Wakacje 2013 22.02.13, 13:28
      Szukam osób, które leciały do Maroka jak najtaniej. Jak patrzę an ceny bp to mam gęsią skórkę. A może takie wysokie ceny są normą? Ile dacie max. za tydz. lub 2 tyg w Maroku?
      • pani_replay Re: Wakacje 2013 22.02.13, 13:44
        nuova napisała:

> Szukam osób, które leciały do Maroka jak najtaniej. Jak patrzę an ceny bp to ma
        > m gęsią skórkę. A może takie wysokie ceny są normą? Ile dacie max. za tydz. lub
        > 2 tyg w Maroku?

Taniej wyjdzie Ci zorganizować wyjazd na własną rękę. Nie wiem skąd jesteś ale można polecieć np. z Berlina Easy Jetem. Nieznajomość francuskiego trochę utrudnia podróżowanie, ale można dać sobie radę samemu.
        • nuova Re: Wakacje 2013 22.02.13, 13:59
          pani_replay napisała:

> Taniej wyjdzie Ci zorganizować wyjazd na własną rękę. Nie wiem skąd jesteś ale
          > można polecieć np. z Berlina Easy Jetem. Nieznajomość francuskiego trochę utrud
          > nia podróżowanie, ale można dać sobie radę samemu.

Właśnie franca nie pamiętam oprócz kilku bardzo podst. zwrotów uncertain Z eng bardzo cienko. Z w.w powodów myślę o bp, ale te ich koszty jakie zaśpiewali za tygodniowy objazd to masakra. Chyba w całej tego typu imprezie najdroższy jest koszt lotu.
          • etna22 Re: Wakacje 2013 22.02.13, 15:45
            Jak nad morzem i z dziecmi to możesmile Ustka. Ja mam pokoje i mieszkanie do wynajęcia- napisz do mnie na maila: etna22@wp.pl
            • etna22 Re: Wakacje 2013 22.02.13, 15:47
              Zapomnialam dodać ze to do gingers73 smile
      • nina.t Re: Wakacje 2013 27.02.13, 12:58
        w zeszłym roku z Berlina Easy Jet do Agadiru za 318 zł w obie strony. Wylot początek czerwca - było już gorąco, zwłaszcza w Marakeszu. W tym roku trochę wyższe ceny - trzeba śledzić stronę przewoźnika, ewentualnie portale o tanim lataniu.

Spędziłam tydzień, nie nastawiałam się na plażowanie, tylko zwiedzania. Pojeździłam trochę, autobus, pociąg, taksówki. Spanie w hotelach z booking.com (czyli nie najtańsze), jedzenie raz w dziennie w knajpkach, śniadanie zazwyczaj w hotelu plus cos na mieście.
        Całość zamknęła się około 1700 zł/os. Spokojnie mogłabym zejść do 1400.
    • figrut Re: Wakacje 2013 22.02.13, 16:30
      Po raz kolejny na wakacje wybieram się do Sopotu. Rodzina ma tam ogródek działkowy z małym domkiem. Domek mamy za darmo, ale przy okazji robimy porządki na działce. Jak dla mnie, to wakacje idealne tym bardziej, że do morza mamy jakieś 80 - 100 metrów.
    • pani_replay Re: Wakacje 2013 26.02.13, 21:57
      A ja wybieram się na tydzień na południe Portugalii - uwielbiam ten kraj smile mam już upatrzony apartament i plan jest taki: słońce, dobra kawa, pyszne jedzenie i czytanie zaległych książek smile
      • chill Re: Wakacje 2013 27.02.13, 12:17
        A u nas jednak wybór padł na Bułgarię-mój mąż i maż przyjaciółki strasznie się na tą wyprawę zafiksowali... Może dlatego, że ich aktywność zawodowa często prowadzi ich do Italii i współpracują z Włochami? Chyba mają po prostu włoskiego dość, hi hi wink Dla mnie to bez różnicy - we Włoszech byłam wiele razy, w Bułgarii-nigdy. Pewnie na początku marca będziemy coś rezerwować, wtedy dam znać, jak to cenowo ostatecznie wychodzi...
        • bo76 Re: Wakacje 2013 27.02.13, 21:30
          A my po sprzedaży starego mieszkania i czekając na klucze do nowego zaliczymy przedsezonowo Kretę - koniec maja, we własnym zakresie, tanie latanie plus okazyjnie znalezione all inclusive. Za 10 dni na 3dorosłych i 2 dzieci zamknę się w 5tyś (tym razem typowo plażowy urlop, auto tylko na 3-4 dni).

A potem do siebie, a raczej do domu rodziców w górach - ale musimy w tym roku też trochę go wynająć, żeby zarobić na wyposażenie nowego mieszkaniawink
          Jeśli ktoś lubi Beskidy, okolice Szczyrku, Ustronia, Wisły - to zapraszam

www.1-szy.net/mesznadom/index.php?p=0
      • j_rutka Re: Wakacje 2013 28.02.13, 19:08
        pani_replay...
        a możesz zdradzić gdzie warto pojechać i jakieś namiary na apartamenty, bo my się właśnie zaczynamy rozglądać za czymś w Portugalii i trochę nie do końca wiemy gdzie co i jak , bo jak do tej pory głównie włochy.
        Jakby Ci się chciało to może byś coś podrzuciła na maila gazetowego to będę niebywale wdzięczna.
        zalezy nam nam na czymś sprawdzonym i tak ,zeby mozna podjechać na tydzień z dzieciem 4,5 roku...

Jak ktoś chce namiary na fajną miejscówkę w Toskanii prowadzoną przez Polkę to służe ...
        • agni71 Re: j.rutka 01.03.13, 08:42
          Moge prosic o te namiary w Toskanii? Dzięki.
          • j_rutka Re: j.rutka 01.03.13, 12:56
            proszę
            www.villacosta-toskania.pl/
            • agni71 Re: j.rutka 01.03.13, 17:26
              Dzięki
        • pani_replay Re: Wakacje 2013 01.03.13, 10:11
          j_rutka napisała:

> pani_replay...
          > a możesz zdradzić gdzie warto pojechać i jakieś namiary na apartamenty, bo my s
          > ię właśnie zaczynamy rozglądać za czymś w Portugalii i trochę nie do końca wiem
          > y gdzie co i jak , bo jak do tej pory głównie włochy.
          > Jakby Ci się chciało to może byś coś podrzuciła na maila gazetowego to będę nie
          > bywale wdzięczna.
          > zalezy nam nam na czymś sprawdzonym i tak ,zeby mozna podjechać na tydzień z dz
          > ieciem 4,5 roku...
          >
          > Jak ktoś chce namiary na fajną miejscówkę w Toskanii prowadzoną przez Polkę to
          > służe ...
          >
          Ciężko mi odpowiedzieć na pytanie gdzie warto pojechać, bo każdy lubi coś innego, innego standardu szuka. Ja nie byłam w typowo turystycznych miejscowościach z plażą itp więc tu nie mogę nic polecić. Byłam w Faro - stolica regionu, przyjemne miasto, dużo pensjonatów jak wrzucisz w google, ja byłam chyba w Pensao Magdalena czy jakoś tak. W Lagos - dla mnie taki ichni Sopot - ładne klify, dużo knajp - miałam nocleg z przypadku - w pociągu zaczepił mnie facet, który wynajmował pokoje. W Tavirze też miałam coś przypadkowego - obejrzałam kilka pensjonatów i wybrałam ten co mi się podobał.
          Można pojechać do Sagres na tzw. koniec Europy, zobaczyć Tavirę czy park wodny - jest kilka w okolicy, ale nie powiedziałabym żeby tam było dużo do zwiedzania.
          Mnie po prostu kręci klimat tych miasteczek, ludzie i jedzenie więc głównie spaceruję, czytam i jem smile
          Jak masz konkretne pytania to pisz, postaram się pomóc.
          Pozdrawiam!
          • j_rutka Re: Wakacje 2013 01.03.13, 13:00
            pani_replay
            Dziekuje za podpowiedzi.. poszukam sobie...

nam właśnie chodzi o takie spokojne wakacje, łazimy i oglądamy, jemy, delektujemy się..
            Młody jeszcze nie jest na tyle duży ,żebyśmy zwiedzali zbyt wiele..., ale młodzieniec lubi sobie tak spacerwowac i oglądać drzewka, domki etc..hehe
            Czasem plaża, ale też nie codziennie..
            zamierzamy lecieć do Hiszpani, przejechać sobie południem do Portugalii...
            • pani_replay Re: Wakacje 2013 01.03.13, 13:38
              j_rutka napisała:

> pani_replay
              > Dziekuje za podpowiedzi.. poszukam sobie...
              >
              > nam właśnie chodzi o takie spokojne wakacje, łazimy i oglądamy, jemy, delektuje
              > my się..
              > Młody jeszcze nie jest na tyle duży ,żebyśmy zwiedzali zbyt wiele..., ale młodz
              > ieniec lubi sobie tak spacerwowac i oglądać drzewka, domki etc..hehe
              > Czasem plaża, ale też nie codziennie..
              > zamierzamy lecieć do Hiszpani, przejechać sobie południem do Portugalii...

W Lagos byłam tu:
              www.hostelbookers.com/property/prp/43114/arr/2013-03-25/ngt/2/ppl/1/
              nie jest to hostel, to jest willa w której na parterze mieszkają właściciele (małżeństwo port.-franc.) a na górze wynajmują pokoje. Pokoje są ładne, z łazienkami. Do dyspozycji kuchnia. Jest to kawałek od miasta, kawałek od plaży - najlepiej sprawdźcie na googlach czy Wam taka lokalizacja pasuje.
        • et75 Re: Wakacje 2013 19.08.13, 21:35
          Poproszę o ten namiar Jak ktoś chce namiary na fajną miejscówkę w Toskanii prowadzoną przez Polkę to służe ...
          • dorek3 Re: Wakacje 2013 09.09.13, 10:59
            Hej,
            My na przyszły rok rozważamy Włochy wiec dobra miejscówka mile widziana smile
    • 5cegielka Re: Wakacje 2013 28.02.13, 18:59
      We Włoszech jest pięknie ale latem strasznie gorąco, po plazy nie mozna przejsc goołymi stopami tak parzy piasek, wieczorami nawet listek nie drgnie, zero wiatru a mieszkałam nad morzem, poprostu koszmar. Najlepiej w tamte rejonu pojechac w maju badx wrzesniu smile
      • agni71 Re: Wakacje 2013 01.03.13, 08:45
        A maj i wrzesień rozbija się o rok szkolny sad

Kocham Grecję i tez marzę o wyjeżdzie we wrześniu, ale cóż dzieci szkolne...

• 23krzysztof Re: Wakacje 2013 09.03.13, 00:40
          Jeśli lubicie rodzinne wyjazdy po Polsce, wejdźcie na stronę Dzieciaki w Plecaki - sporo atrakcji, propozycji wycieczek i nie tylko smile
    • kuku-na-muniu8 Re: Wakacje 2013 01.03.13, 10:55
      Jakiś tam zarys mam, mianowicie, że chciałabym jechać gdzieś na wakacje w sierpniu. I to wszytskouncertain Nie wiem jakim budżetem będę dysponować tak samo jak mój partner i czy w ogóle dostane urlopuncertain
    • beakarp Chorwacja - Istria? 01.03.13, 13:26
      Chcielibyśmy wybrać się w tym roku na Istrię samochodem: 2+1. Ma ktoś namiary na niedrogie kwatery? Musi być z dostępem do kuchni...
    • dzinet Re: Wakacje 2013 03.03.13, 00:53
      Ja zastanawiam się nad połączeniem przyjemnego z pożytecznym. Planuję wybrać coś z ofert praca nad morzem, co w dobie kryzysu powinno być dobrym rozwiązaniem. Urlopu powinnam sobie załatwić ze 30 dni smile więc może się uda.
    • iberka Re: Wakacje 2013 11.03.13, 10:25
      Lot tanimi liniami ktw- kreta- ktw + 2 tyg ma krecie w 4* hotelu yo ostatnio 1600 pln za 2 osoby.
      Bez wyżywienia.
      • iberka poprawka: to cena z opcją all inc 11.03.13, 10:33

• hugo43 Re: Wakacje 2013 19.03.13, 17:08
      My w kwıetnıu planujemy rıwıere turecka.poznıej baltyk,jak sıe doturlam.
    • martakora29 Re: Wakacje 2013 24.03.13, 10:58
      Moje plany to wyjazd miejscowości Okuninka nad Jeziorem Białym. Malownicze miejsce i krystalicznie czysta woda oraz nie za drogie noclegiwink
    • simari1980 Re: Wakacje 2013 24.03.13, 19:27
      Rok temu kupiłam bilety lotnicze na własną rękę na Costa Brava i osobno hotel z opcją śniadań i obiadokolacji i ta dwutygodniowa wycieczka w czerwcu kosztowała nas 2 dorosłych, roczniaka i 4 latka 3000zł + to co wydaliśmy na miejscu. Zamkneliśmy się w ok 7 tysiącach zł bo nie szczędziłam sobie mojego ulubionego drinka Mohito, a do tego też troche zwiedzalismy ( Barcelona- którą odradzam zwiedzać z małymi dziećmi, Tosse de Mar.
      W tym roku poluję na bilety do Grecji, narazie są drogie ale jestem cierpliwa wink
      • newyork32 Re: Wakacje 2013 12.04.13, 13:09
        my nad nasze morze, okolice Mielna. Wynajmujemy domek 8os- z siostrą i jej rodziną. Za paliwo ( dojazd ze Śląska) + wynajem zapłacimy ok. 1200PLN. Dochodzą koszty wyzywienia i atrakcji, przewiduję ok. 150-200zł na dzień, czyli ok. 1600zł. Na wakacje przewidzieliśmy wydać 4 000, wiec zostanie jakiś tysiąc do dyspozycji. Za to spędzimy kilka dni na wsi w domku+ wycieczki w Świętokrzyskie smile
        generalnie przedkładamy wypoczynek w Polce nad wyjazd zagraniczny. Co roku we wrześniu/październiku wymyślamy gdzie pojedziemy za rok, do końca grudnia mamy zaklepany nocleg i potem zaczyna się najprzyjemniejsze- szukanie lokalnych atrakcjismile
        Na naszej mapie brakuje zwiedzania zachodniej Polski, więc wakacje 2014 to włąsnie będzie ten kierunek smile
    • patry.k225 Re: Wakacje 2013 16.04.13, 15:41
      Hej, a może warto wybrać się do Francji na Lazurowe Wybrzeże ? Ja byłem i jestem strasznie zadowolony. Byłem tam ze swoją kochaną żonką i jej również się podobało. My wybraliśmy się z biurem www.apartandhotel.pl Cena nie jest duża a podróż świetnie zleciała. Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka