Dodaj do ulubionych

Oszczędzanie dba o zęby

09.04.13, 17:39
Witajcie

Dzisiaj byłam u dentysty poprawić spartoloną plombę sprzed miesiąca (u innego, taniego lekarza, który summa summarum nie był ani tani, a ani profesjonalny). Zostawiłam 200 zł, a i tak zostałam odratowana przed leczeniem kanałowym. Czeka mnie jeszcze usuwanie kamienia i trzeba obserwować inny ząb.
Problem polega na tym, że ja bardzo dbam o zęby! Myję je 2x dziennie Adentem, czasem nawet fluoryzuję (jak byłam zdrowa to regularnie raz w tygodniu, swoją drogą BARDZO polecam nadwrażliwym zębom).
Zastanawiam się, gdzie jest granica pomiędzy dobrym lekarzem, a drogim. Próbowałam iść do przychodni studenckiej, ale jak poczytałam jaką mają "ofertę", to zrezygnowałam. Poszłam do poleconego taniego, ale spartolił sprawę, wziął więcej niż zwykle i zignorował inny psujący się ząb (nie miał chyba tak dobrego sprzętu). Teraz poszłam do innego poleconego i póki co ząb wygląda rewelacyjnie, ale mój portfel więcej takich "atrakcji" nie zniesie.
W związku z tym mam dwa pytania:
1) Czy usuwanie kamienia jest naprawdę potrzebne w profilaktyce?
2) Jak zapobiegać wysokim rachunkom u dentysty i mieć piękny, zdrowy uśmiech? Tylko nie piszcie o odstawieniu herbaty, bo nie piję ani nie palę, to mój jedyny nałóg wink

Jestem załamana sad
Obserwuj wątek
    • izzunia Re: Oszczędzanie dba o zęby 09.04.13, 17:49
      ja odstawiłam czekoladę i odczułam to w dwójnasób: zęby mi się nie psują czyli koszt dentysty zmalał drastycznie (wcześniej - zanim skończyłam robić ostatni ząb pierwszy znowu zaczynał się psuć) i nie tracę kasy na czekoladę.
      z tym że - w odstawieniu pomogła mi ciąża (nie miałam w ogóle ochoty na słodycze) oraz obecnie uczulenie na czekoladę smile

jak to było... nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło...
      • pindzia.lindzia Re: Oszczędzanie dba o zęby 09.04.13, 17:54
        Jako dziecko miałam uczulenie na czekoladę i wspominam to jako mroczny okres w moim życiu wink

Offtopując: od dawna chciałam Ci powiedzieć, że masz świetną sygnaturkę. Śmieję się za każdym razem jak ją czytam smile
        • hugo43 Re: Oszczędzanie dba o zęby 09.04.13, 17:58
          ja mysle,ze zeby to sprawa genetyczna.moj maz jako specjalnie nie dba,2 x dziennie umyje i w wieku 30 lat ma jedna plombe i hollywodzki usmiech.
        • kio-ko Re: Oszczędzanie dba o zęby 09.04.13, 18:08
          sygnaturka jest niemiłosiernie debilna i poniżająca moim zdaniem.
          • izzunia [OT] 09.04.13, 20:03
            być może i jest debilna jeśli nie jest znany kontekst...
            • jadowita71 Re: [OT] 11.04.13, 12:38
              nie znam kontekstu a wydaje mi się po prostu zabawna smile
            • lu31 Re: [OT] 14.04.13, 21:40
              znam kontekst i uwielbiam ww. inkwizytora
    • mocno.zdziwiona Re: Oszczędzanie dba o zęby 09.04.13, 18:55
      Też stawiam na geny. Są ludzie, którym "od patrzenia" zęby wypadają a inni nie dbają o uzębienie, gryzą orzechy a w wieku lat 80-ciu dalej mają swoje piękne i białe zęby. Ja np. nie usuwam kamienia bo nie widzę takiej potrzeby. Na pewno dobrze mieć swojego sprawdzonego dentystę. Ja chodzę średnio co pół roku do dentystki w miejscowości moich rodziców bo jest tanio, a przy tym jest dobra i dokładna. Uważam, że przy częstych kontrolach (co 6 m-cy a jak trzeba to i co 3 m-ce) nie ma prawa nic się z zębami poważniejszego dziać.
      • verdana Re: Oszczędzanie dba o zęby 09.04.13, 19:18
        Też widzę, ze żęby to w dużym stopniu genetyka.
        Natomiast usuwanie kamienia, o ile się tworzy jest konieczne. Problem, zę spustoszenia, zrobione przez kamień widac po latach.
        • pindzia.lindzia Re: Oszczędzanie dba o zęby 09.04.13, 19:52
          Dziękuję bardzo za ta wypowiedź. W takim razie się zdecyduję jak najszybciej, tylko muszę pomyśleć gdzie, żeby nie zbankrutować.
          • guderianka Re: Oszczędzanie dba o zęby 09.04.13, 20:14
            To kwestia genów a nie higieny- tak powiadają dentyści, tak wynika z moich obserwacji. Mam szczęście że uzębienie otrzymałam jako dobry kapitał od Taty a nie Mamy. Oboje wychowali się wsi, w podobnym okresie-podobne mieli podejście do higieny. Mama w wieku 28 lat miała masę ubytków i srebrny uśmiech-tata po raz pierwszy poszedł do dentysty po 40 tce-w sprawie konsultacji czy usuwać mleczka wink Oboje tak samo dbali o zęby-mycie dwa razy dziennie, bez ścierania kamienia, podobna dieta, ta sama pasta do zębów.
            Ja mam 34 lata-1 ząb leczony kanałowo,5 plomb na trzonowcach.
            Kamień nazębny usuwam średnio raz w roku-wyszkuję oferty stomatologicznych spa na grouponie, zęby myję zazwyczaj dwa razy dziennie-zazwyczaj bo nieraz wieczorem mi się po prostu nie chce i padam z brudną paszczą
          • mama_dorota Re: Oszczędzanie dba o zęby 10.04.13, 09:30
            Kilka lat temu usuwanie kamienia przysługiwało na NFZ i korzystaliśmy z tego tam, gdzie normalnie leczymy zęby. Ostatnio się o to nie dowiadywałam, bo kamień u mnie narasta w takim stopni, że ten jedyny raz musiałam dentystę przekonać, że naprawdę chcę, bo uważał, że nie ma potrzeby.

Sprawdź.
          • karro80 Re: Oszczędzanie dba o zęby 11.04.13, 17:41
            Kamień możesz na NFZ zrobić - najoszczędniej, bo raz do roku gratis - u mnie stykało. Miałam przychodnię prywatną z kontraktem z NFZ i część rzeczy robiłam tak. Czyli przeglądy<nie wiem czy prywatnie się płaci> i kamień własniesmile
            I warto robić, bo gromadzenie kamienia paradontozie sprzyja.

Niestety genetyka w dużej mierze- mój mąż dba jak nie wiem co i ma problemy<jakieś kanałowe, jeden już usunięty, coś się non stop dzieje> ja mam kilka ubytków z okresu matury i nic więcej - wymieniałam tylko plomby z amalgamatów na ładnesmile, a zdarza mi się objeść Nutellą i chycnąć spać z pysznym czekoladowym smakiem<umyć szkoda wtedywink>
          • sky81 Re: Oszczędzanie dba o zęby 11.04.13, 21:50
            usunąć kamień można na nfz. Tylko trzeba się często sporo wcześniej zapisać.
    • myrcella Re: Oszczędzanie dba o zęby 09.04.13, 20:10
      kamień raz na rok można bezpłatnie usunąć na nfz
    • johana75 Re: Oszczędzanie dba o zęby 09.04.13, 22:28
      Ja dbam o zęby, chodzę do jednego dentysty od kilku lat i jestem zadowolona. Wydałam na nie sporo, kilka kanałówek i pląb. jedyne co to wzbraniam sie przed implantami, a powinnam mieć 2-3. Szkoda mi na to kasy....sępię. Wolałabym zrobic sobie za ta kase operację plastyczną...nie nie piersi ;p
      Na szczęście nie musze usuwac kamienia co rok, tylko wystarczy co 8? na prawde prawie mi sie nie zbiera...nie wiem może troche pomaga w tym elektryczna szczoteczka ? Czasami używam nici dentystycznych i zawsze myje zęby wieczorem, rano zdarza mi sie zapominać. Używam Elmex.
      • apapon Re: Oszczędzanie dba o zęby 10.04.13, 08:46
        Mi zdecydowanie poprawiła sie akcja "odkładanie kamienia" po tym jak zmaiast ręczną zaczęłam myć zęby elektryczną szczoteczką. A co do psucia się zębów, niestety jestem na przegranej pozycji, w zasadzie każdy ząb mam połatany, bywają z trzech stron, przy tym bardzo mi się łamią. Mam 39 lat. sad Niedługo pewnie proteza pójdzie w ruch. Dentystę odwiedzam często, przynajmniej co pół roku. Mój mąż za to ma lat 44 i żadnego leczenia ani ubytku. Dobrze, bo ja "zjadam" jego pulę stomatologiczną. big_grin
        • beatrix_75 Re: Oszczędzanie dba o zęby 10.04.13, 09:04
          apapon -mam dokładnie tak samo.
          do dentysty chodzę czasami w serii -co 2 tyg przez 3- miesiące i jak juz połatam te najbardziej potrzebujące robie krótka przerwę.
          Tak -potwierdzam -geny i tylko geny .
          Mój syn odziedziczył jakosc zebów po mnie sad , i do tego ma krzywe niemilosiernie ...
          Małżonek zacząl w końcu chodzić ,wieć do dentysty biegamy wszyscy w trójke .Wydatki na dentyste i ortodonte sa bardzo dużym procentem w miesięcznym budżecie .
          Ale póki da sie ratować swoje , to ratujemy.Jakos nie bawi mnie wizja mostków , implantow , protez ...brrrrrrr
          Co do kamienia , to radzę usunąć .Najapierw kamień , a potem parodontoza ...
          • mama_dorota Re: Oszczędzanie dba o zęby 10.04.13, 09:34
            Moim dzieciom zęby prostujemy u ortodonty na NFZ. Syn zaczął leczenie w wieku 9 lat, córka przy okazji w wieku 7 lat. Koszt tego leczenia to tylko paliwo na dojazdy i wydatki na pudełka do aparatów.

Wiele osób nie wie o takiej możliwości, o możliwości rozpoczęcia leczenia gdy tylko pojawią się 2-ki i potem udają się do ortodonty wprost po stały aparat. Bliskim podpowiadam, ale obcym ludziom niezręcznie. Leczenie na NFZ przysługuje do ukończenia 12 lat, chyba że rozpoczęło się wcześniej, wtedy o rok dłużej.
            • beatrix_75 Re: Oszczędzanie dba o zęby 10.04.13, 09:42
              tak,tak na NFZ , aparat ruchomny -góra i dół , doplacalismy ok 100 zl ( podobno lepsze elementy ?) .Ale efekty sa mizerne , jesli nie żadne ...
              ma tak pokrzywiony dól , ze bez stalego aparatu się nie obejdzie .To raz , a dwa ,ze juz na tym etapie zastanawiamy sie na wizyta ( kosultacją ) u prywatnego ortodonty .
              • iguloo Re: Oszczędzanie dba o zęby 10.04.13, 10:41
                raz w roku można usunąć kamień w ramach NFZ - warto to zrobić!
              • mama_dorota Re: Oszczędzanie dba o zęby 10.04.13, 12:13
                Wiem, różnie bywa, ale u nas efekty są, wbrew opinii ortodontki, u której byłam z synem gdy miał 6 lat. Twierdziła, że i tak będzie potrzebny stały aparat. Po 2 latach koleżanka mnie namówiła, żeby spróbować u innej. Dzięki niej zaoszczędziłam kilka tysięcy, bo syn ma naprawdę ładnie ustawione zęby, nie mówiąc już o tym, że dzięki interwencji w wieku 9-ciu, a nie -nastu lat upragniona swego czasu gra na trąbce była dla niego możliwa, z przodozgryzem mógłby sobie o tym pomarzyć. Ja osobiście namówiłam szwagierkę i u jej syna też są duże efekty, choć była przekonana, że tylko stały rozwiąże jego problemy z zębami.

Ale aparat musi być noszony codziennie i nie tylko w nocy. No i ortodonta musi być dobry.
            • przeciwcialo Re: Oszczędzanie dba o zęby 02.06.13, 19:04
              Aparat nalezy się do 11 roku zycia, kontrole do 12. I tyle, reszta prywatnie.
            • gk102 Re: Oszczędzanie dba o zęby 02.06.13, 19:55
              Niestety nie u każdego aparat ruchomy daje zadowalając rezultaty. Dobrze, że Twoim dzieciom sie udało. Moja córa leczona była od 9 r.ż. w 13 roku NFZ przestał finansować. Założyłam jej aparat stały i po 2 latach leczenia (dziś ma 16 lat) ma uśmiech hollyłudzkiwink koszt niestety ok. 7 tys. Żałuję tylko, że 4 lata męczyłam ją aparatem ruchomym i wizytami u ortodonty na NFZ - nie było warto.
        • jadowita71 Re: Oszczędzanie dba o zęby 11.04.13, 12:43
          też mam olbrzymie problemy - zęby słabe, liczne choroby dziąseł, a z moją dentystką jestem na ty... smile chciałam oszczędzić tego dzieciom - ale syn dorosły już sobie zaniedbał sam, córa na razie słucha i chodzi smile ale ona podobno ma zupełnie inne zęby - mocne i zdrowe. Więc geny smile
          • mama_dorota Re: Oszczędzanie dba o zęby 11.04.13, 13:07
            Tak mnie zastanawiają te geny. Mnie się zęby mocno psuły do wieku 14 lat. Regularnie mama ze mną na leczenie jeździła i zawsze była to seria kilku wizyt, a w wieku 14 lat trzeba było usunąć jedną 6-kę, już wtedy połataną z każdej strony i problem wyhamował. Sama nie wiem, czy wtedy dopiero zaczęłam na serio dbać o higienę jamy ustnej, czy po prostu problem był z tamtym zębem. Od wtedy zdarza mi się leczenie jednego ubytku raz na kilka lat. Kamienia prawie nie mam, jak już pisałam, ale nie ominęło mnie leczenie ortodontyczne z powodu jednego zęba, bo w wieku 28 lat wyrosła mi wreszcie stała 3-ka, bardzo krzywo. Mleczaka trzeba było usunąć, a stały wyciągnąć ortodontycznie.

Mój mąż z kolei palił dawno temu i bał się dentysty. W końcu dojrzał do tematu, palenie rzucił, zęby wyleczył (i uzupełnił wink) i teraz tak raz do roku coś musi leczyć.
    • malwi.2 Re: Oszczędzanie dba o zęby 10.04.13, 11:58
      usuwać kamień trzeba (co najmniej raz w roku)
      co do mycia zębów ja staram się myć po każdym posiłku
      nie wiem czy pasta ma znaczenie, pewnie dieta ma znaczenie - bogata w mikroelementy i ograniczanie tego co nam te mikroelementy "kradnie" z organizmu, np cukier

ostatnio powiedział mi asystentka podczas zabiegu skalingu, ze gdyby wszyscy ludzie używali irygatorów (takie urządzenie do płukania jamy ustnej z resztek jedzenia) to by zawód dentysty przestał istnieć smile - tak jej na szkoleniu powiedzieli... ciekawe smile

• olivkah Re: Oszczędzanie dba o zęby 10.04.13, 13:22
      W ramach profilaktyki stomatologicznej zrezygnowałam w zeszłym roku całkowicie z cukru i glutenu (mąki). Zobaczymy, czy to coś da (nie należę do tych szczęśliwców z dobrymi genami). Na razie wydaje mi się, że kamień się mniej odkłada.
      • roseanne Re: Oszczędzanie dba o zęby 11.04.13, 19:23
        jaki ma wplyw gluten na zeby?
        • olivkah Re: Oszczędzanie dba o zęby 12.04.13, 10:21
          Nie tyle gluten co mąka. Tu można trochę poczytać o wpływie odżywiania na zęby: www.igya.pl/schorzenia-choroby/80-choroby-zebow/343-rady-westona-pricea.html
          Bardzo ciekawe.
    • madziulka1982 Re: Oszczędzanie dba o zęby 10.04.13, 18:47
      ja fluoryzacje z piaskowaniem i skalingiem szukam na gruponach, max 100zl kosztuje, czasem 70. ale chyba na nfz jest za darmo ?

warto tez uzywac nici dentystycznej, ale co geny to geny.
      Jakis czas temu udało mi się wygrac szczoteczke elektryczna, roznica jak dla mnie jest ogromna na plus.
      • anula36 Re: Oszczędzanie dba o zęby 10.04.13, 20:06
        U mnie tez dobre geny - 40 lat, wszystkie wlasne zeby, jeden leczony kanalowo - zaniedbanie z czasow szkolnych, pare ubytkow.Jedynym problemem byly polowicznie wyrzniete osemki, nizsze niz reszta zebow, tam sie lubily ubytki robic, szczoteczka elektryczna zlikwidowala ten problem.
        Podobny stan uzebienia ma moj ojciec i jego rodzice nawet w podeszlym wieku.
    • aagnes Re: Oszczędzanie dba o zęby 11.04.13, 10:10
      Przeciez usuniecie kamienia raz w roku jest na NFZ bezplatnie.
      • jarkotowa1 Re: Oszczędzanie dba o zęby 11.04.13, 12:41
        W takim razie ja mam słabe geny po "słabych rodzicach". Wszystkie trzonowce połatane, a jeden okazał się tak spartolony, że musiałam go usunąć (spartolenie ujawniło się po wielu latach). Dla mnie to masakra, bom mam świra na punkcie zębów, myję kilka razy dziennie, kamień mi się nie odkłada (chyba ze 2 razy w życiu miałam usuwany). Były krzywe i w dzieciństwie wieeeele lat prostowane państwowo. Efekt był taki, że założyłam stały aparat w wieku 30 lat. Są proste, białe, ale teraz ten jeden brak.....muszę to czymś uzupełnić. A to wydrenuje mi kieszeńsad Dodam, że nie jem słodyczy, bo nie lubięsmile
        • pindzia.lindzia Re: Oszczędzanie dba o zęby 11.04.13, 18:49
          Dziękuję bardzo wszystkim za odpowiedzi smile
          Genów nie zmienię, ale mogę iść na usuwanie kamienia. Poszukam kogoś na NFZ.
          Zastanowię się nad szczoteczką elektryczną, polecacie jakąś? Jakaś miała być w Lidlu, kiedyś tutaj ktoś chwalił szczoteczkę w Tesco, ale nie znam szczegółów.
          • madziulka1982 Re: Oszczędzanie dba o zęby 12.04.13, 07:36
            ja mam najzwyklejszą oral b, bez udziwień i tak wazniejsze są oryginalne koncowkismile a wybor koncowek jest ogromny - oryginalne maja to do siebie ze w miare zuzycia jasnieje kolor włosia w podrobkach nic nie jasnieje i nie wiesz tak naprawde kiedy koncowka juz sie nie nadaje do uzytku wink
            • mama_dorota Re: Oszczędzanie dba o zęby 12.04.13, 08:38
              A ja się właśnie ciągle zastanawiam jaką szczoteczkę elektryczną kupić, żeby potem nie stała bezużytecznie z powodu braku dostępu do niezbyt drogich końcówek na wymianę. Zwyczajnie się na tym nie znam i nie mogę się zdecydować od roku.
              Może ktoś mi coś podpowie? Może być mailem na mama_dorota@op.pl.
              • johana75 Polecam szczoteczke elektryczną Braun oral B 21.06.13, 18:29
                Momo -Doroto ja mogę tobie polecić szczoteczkę elektryczną Oral B z Brauna. W sumie nie mam porównania z innymi, ale niedawno po 10 latach kupiłam nowszą wersję z tej samej firmy z tego powodu że stara musiała juz być codziennie ładowana, a że mój syn zaczął tez myć szczoteczką elektryczną to zainwestowałam w nową i wypasioną. Właśnie wypasioną żeby go zachęcić do mycia ;P na razie zdaje to egzamin.
                Mamy ten model
                www.ceneo.pl/17231308
                Ale ty spokojnie możesz wziąć tańszą , polecam jednak aby miał kontroler siły nacisku, dla początkujących to dobre rozwiązanie
                Musze ci napisać że szkoda ami było pieniędzy na tak drogą szczoteczkę, bo taka z oral B za 50 zł też spełniłaby moje oczekiwania, ale teraz nie żałuje. Syn z chęcią myje zęby poniewaz na Smart Guide pokazuje sie jaką ćwiartkę zębów ma czyścić, po każdej ćwiartce jest krótki sygnał dźwiękowy i pojawia się gwiazdka, po 2 minutach szczoteczka na chwilę się zatrzymuje. Buźka na tym "zegarze " uśmiecha się do dziecka jak dobrze myje, a jak za bardzo przyciska to sie muci i pojawia się grymas na niej wink Ma 5 programów do mycia zębów ja jestem zachwycona programem do wybielania (jest specjalna końcówka) super usuwa osad z kawy która pijam namiętnie i naprawdę widac różnicę. oczywiście nie wybieli ci zębów tak jak zabieg wybielający. Moje są dośc białe więc ja nie potrzebuje nic więcej. Jest program do masowania dziąseł. też fajna rzecz. Jeden do normalnego mycia inny delikatny i jeszcze jeden na mycie 3 minutowe takie porządniejsze.
                Końcówki może i sa dośc drogie ale wymienia sie je średnio co 3 miesiące, więc to juz tak drogo nie wychodzi.
                Mam nadzieje że nowa szczoteczka posłuży nam tez ok 10 lat smile

• mama_dorota Re: Polecam szczoteczke elektryczną Braun oral B 24.06.13, 20:21
                  To jeszcze o coś ciebie wypytam. Mój mąż jest niechętny szczoteczce elektrycznej, bo kiedyś mu dentystka nagadała, że nie jest to dobre, szczególnie przy nadwrażliwości szyjek zębowych, a to jego problem. Średnio w to wierzę, bo ta sama dentystka mi odradzała aparat ortodontyczny, że niszczy zęby, ale w końcu go noszę i uważam, że do była dobra decyzja, choć dopóki nie skończę leczenia i nie zobaczę, czy retencja trzyma efekt nie będę mieć pewności. Ale z zębami nic złego mi się nie stało, nawet kamień się nie pojawił, a noszę go już ponad rok.

Jak więc jak twoim zdaniem jest z tą nadwrażliwością?
                  • johana75 Re: Polecam szczoteczke elektryczną Braun oral B 24.06.13, 23:21
                    Nie wiem o co dokładnie chodzi? Co ma szczoteczka robić? Pogłębi problem, czy ma go bolec przy szczotkowaniu? Co ona powiedziała?
                    • johana75 Re: Polecam szczoteczke elektryczną Braun oral B 24.06.13, 23:28
                      Zobacz tutaj:
                      www.dentysta.eu/forum/porady-dentystyczne-problemy-i-choroby-2/odsloniete-szyjki-zebowe-1459/
                      Ja mam własnie w szczoteczke z programem do masażu dziąseł, używam końcówki sensitiv do masażu.
                      • johana75 Re: Polecam szczoteczke elektryczną Braun oral B 24.06.13, 23:31
                        Twój M.może uzywac takiej końcówki:
                        www.dentylium.pl/oralb-sensitive-bezpieczne-miekkie-koncowki-szczoteczek-elektrycznych-p-633.html
                        • mama_dorota Re: Polecam szczoteczke elektryczną Braun oral B 25.06.13, 09:21
                          Tak. Jego zmartwienie dotyczyło tego, że ma odsłonięte niektóre szyjki i w związku z tym nadwrażliwość. Prawdopodobnie ta końcówka, której twój M używa byłaby rozwiązaniem.

Dzięki za pomoc smile.
                          • johana75 Re: Polecam szczoteczke elektryczną Braun oral B 25.06.13, 15:31
                            mama_dorota napisała:

> Tak. Jego zmartwienie dotyczyło tego, że ma odsłonięte niektóre szyjki i w zwią
                            > zku z tym nadwrażliwość. Prawdopodobnie ta końcówka, której twój M używa byłaby
                            > rozwiązaniem.
                            >
                            > Dzięki za pomoc smile.

Ja napisałam że TWÓJ M. moze jej używać, ja własnie jej używam ze wzgl. na odsłonięte szyjki, nie mam mocno, ale nie lubie normalnej twardości, a poza tym mam jakby to napisać krótkie, małe zęby więc od razu masuje dziąsła.
                            Na pewno mi sie nie pogorszyło z tymi szyjkami od uzywania szczoteczki el. a używam jej ponad 10 lat.
    • aga90210 Re: Oszczędzanie dba o zęby 11.04.13, 21:49
      Wydaję średnio 500 zl miesięcznie na zęby (dentysta + orto). I tak wydaje mi sie mało po tym gdy musialam zaplacić za aparat i zrobic te wszystkie zdjecia i wyciski- to byl wydatek!
    • duchess85 Re: Oszczędzanie dba o zęby 11.04.13, 22:37
      Ja mam dentystę w ramach NFZu w małym mieście - jest świetny. Płacę za usługi nierefundowane, ale np. plomba to 100 zł, a nie jak w Wwie 250 zł. Kamień raz w roku bezpłatnie. Piaskowanie robię za 100 zł - ja też mam koszmarny osad od herbaty smile Hurtem załatwiam co mogę, i tak mi się opłaca pojechać na jeden dzień.

Aha, usuwanie kamienia jest potrzebne, pod nim może się robić próchnica, której nie zauważysz.
    • alba27 Re: Oszczędzanie dba o zęby 12.04.13, 08:56
      W nawiązaniu do apartaów ruchomych...
      Jako nastolatka nosiłam taki aparat i mimo, że miałam juz naście lat to zgryz zdecydowanie się poprawił.
      Moja 8 letnia córka ma przeodzgryz i za ciasną dolną szczękę. W chwili obecnej nosi aparat ruchomy (NFZ), wiemy, że stały ją nie ominie, ale wada będzie mniejsza przez co aparta stały będzie nosić krócej. Ja myślę, że skoro jest szansa na darmowy ruchomy aparat to wart skorzystać.
      • przeciwcialo Re: Oszczędzanie dba o zęby 02.06.13, 19:03
        Dokładnie. Moja córka leczyła się u ortodonyu najpierw aparatami ruchomymi, prtzejście na stały powoduje że leczenie idzie pędzikiem.
        • babeth Re: Oszczędzanie dba o zęby 03.06.13, 06:46
          Poszukaj u siebie dobrego dentystę który ma kontrakt z NFZ a leczy również prywatnie. Zapisałam całą rodzinę do stomatologa do którego czeka się na wizytę ale warto. Dzieci chodzą na lakierowanie zębów - z NFZ przysługuje dzieciom nieodpłatnie raz na kwartał. My do plomb dopłacamy, ale dobrze wiedzieć że obecnie przysługuje z NFZ nawet znieczulenie. A ostatnio usuwał nam kamień. W ramach kasy chorych - nic dodatkowo nie płaciliśmy- a nigdy tak dokładnie nie miałam usuwanego kamienia. Także warto popytać u siebie.
          • agnes181jaw2008 Re: Oszczędzanie dba o zęby 08.06.13, 13:31
            Po przeczytaniu Waszych postów zrobiło mi sie ....dziwnie.

Chodzi mi o usuwanie kamienia. Ja musze usuwać ponieważ przy leczeniu ortodontycznym zbiera mi sie gigantyczny kamien.

Moja orto wyskoczyła z ceną 300 zl. za całość.

Znalazłam lekarza co zrobił za 120 zł. piaskowanie. Bylam przeogromnie zadowolona. Wtedy pierwszy raz sie przekonałam że mam białe zęby smile

Ale.... namówiłam mojego M na usuwanie kamienia na NFZ. NIe czekaliśmy długo. Ale problem polega na tym że..... usunął mu ten kamien jakoś dziwnie. Takim narzędziem jakby dlutkiem i mu ten kamień poprostu zrywał.
            Czy Wy piszac o tym ze usuwacie na NFZ też macie jak usuwany ten kamień?
            Jeśli chodzi o tą metodę to jak dla mnie jest to nieporozumienie. Owszem ściagnął mojego M kamień ale z pomiędzy zębów ale absolutnie nie cały.
            W porównaniu z moim piaskowaniem to jakaś żenada.

• kiddy Re: Oszczędzanie dba o zęby 21.06.13, 15:54
              300 zł to dużo, ja u swojej ortodontki (centrum Warszawy, lecznica ostatnio zrobiła się dość ekskluzywna) płacę 180 zł. A u mnie jest co zdejmować, mogłabym chodzić co kwartał. Za to poza kamieniem nie mam żadnych problemów z zębami. Geny genami, ale w grę wchodzi też skład śliny. U mnie jest "żrąca" wink, widać to po częstotliwości podklejania drucików retencyjnych po leczeniu ortodontycznym - stale wypłukuje mi się ten klej stomatologiczny.
              • johana75 Re: Oszczędzanie dba o zęby 21.06.13, 18:35
                Spróbuj szczoteczki elektrycznej Oral b z końcówką do aparatów a kamień będziesz miała na pewno rzadziej usuwany
                • agnes181jaw2008 Re: Oszczędzanie dba o zęby 25.06.13, 13:46
                  Miałam taką szczoteczkę....tą do aparatów. Ogólnie uważam ze to bajer ktory kompletnie nic nie daje. Miałam też koncowke przeznaczoną niby do scierania osadów itp(taka z gumką na środku) i niestety także uważam że to bajer.

Zdanie jest moje po przetestowaniu ale uwazam że może i owszem ktoś był z tych koncówek zadowolony. Osobiście używam zwykłej końcówki, samo mycie zebów el. szczoteczką dużo daje.

Jednak nikt nie odpowiedział na moje pytanie- jak Wam ściagają ten kamień w ramach Nfz? taki dłutkiem czy wiertłem ?

Zastanawiam sie czy wogole jest sens iśc na to bo jak już pisałam wyżej po ściaganiu u mojego M. to szkoda było fatygi nawet że już o dojazdach nie wspomne.
                  • mama_dorota Re: Oszczędzanie dba o zęby 26.06.13, 09:39
                    Ja miałam kamień usuwany na NFZ. Nie wiem jak to się fachowo nazywa, dlatego nie odpowiedziałam, ale to było przy pomocy ultradźwięków, na pewno nie żadnym dłutem, bo na coś takiego bym się nie zdecydowała.
                    • mama_dorota Re: Oszczędzanie dba o zęby 26.06.13, 09:40
                      Już wiem, to był scaling.
                • kiddy Re: Oszczędzanie dba o zęby 25.06.13, 19:48
                  Używałam szczoteczek elektrycznych, w tym Oral B, i niestety u mnie to nie działa. Kamień osadza się tak samo mocno. Dentyści twierdzą, że to kwestia składu śliny.
            • evolventa Re: Oszczędzanie dba o zęby 12.12.16, 14:05
              Bo pewnie Twój mąż miał robiony skaling, takim właśnie dłutkiem z ultradźwiękami, a Ty piaskowanie. To są dwa różne zabiegi i najczęściej skaling oczyszcza zgrubnie, a piaskowanie uzupełnia czyszczenie. Jeżeli mąż nadal ma między zębami kamień, to może po prostu lekarz to wykonał niedokładnie i należałoby to reklamować.
    • cotti Re: Oszczędzanie dba o zęby 25.06.13, 09:17
      Fluoryzacja co tydzień? Ale mówisz o fluoryzacji domowymi metodami czy profesjonalnie u lekarza?
      Może to "urok" Twoich zębów, że są podatne na uszkodzenia - po prostu musisz je wyleczyć i regularnie dokonywać przeglądów.
      Usuwanie kamienia jest wskazanie, dobrze po usunięciu dokonać fluoryzacji - wówczas ten zabieg ma sens. I może częściej myć zęby niż 2x dziennie? smile
      • ofelia1982 Re: Oszczędzanie dba o zęby 25.06.13, 15:01
        Moze chodzi o Tooth Mousse, ja miałam zalecenie uźywania tego jak mi w pierwszej ciąźy zęby zaczely leciec.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka