10.06.13, 08:47
U mnie w sklepie dzisiaj po 5 zł za kg, bardzo ładne, czerwone... zastanawiam się czy to już jest ten moment żeby mrozić. W zeszłym roku nie zdążyłam bo czekałam że stanieją, a potem nagle było już po truskawkach. A jak u Was? Na placach targowych pewnie taniej...
Obserwuj wątek
    • fiona_76 Re: Truskawki 10.06.13, 09:18
      Ja w sobotę kupowałam 7,50zł/kg - smaczne były.
      Wstrzymaj się jeszcze chwilkę z tym mrożeniem - może jeszcze stanieją smile
    • anika_ic Re: Truskawki 10.06.13, 09:23
      Cena to jedno, a gatunek to drugie. Nie wszystkie truskawki nadają się do mrożenia czy przetworów - te powinny być czerwone (także w przekroju o zwartym aromatycznym miąższu i raczej niewielkie. Te jasne, duże i różowawe, żółtawe są smaczne na świeżo (zawierają więcej wody i nie nadają się do przetwarzania).
      Myślę, że 4-5 zł to dobra cena. Zacznij po trochu kupować, jeśli trafisz na odpowiedni gatunek.
      A, i jeszcze jedno - są też odmiany nadające się się do mrożenia, które wydają owoc (chyba drugi raz) pod koniec sierpnia/ przełom września smile.
      A kupując pytaj, czy to truskawki polskie - spotkałam się ze sprowadzanymi z Bułgarii, Rumunii i podobno z Chin(??!!). Toż to zgroza!
      • linn_linn Re: Truskawki 10.06.13, 09:36
        www.gazetawroclawska.pl/artykul/898986,truskawki-w-tym-roku-pozniej-ale-beda-az-do-sierpnia,id,t.html?cookie=1
    • marysia460 Re: Truskawki 10.06.13, 14:33
      U mnie już po 3,50 smile
      • naomi19 Re: Truskawki 11.06.13, 10:28
        gdzie wy mieszkacie?
        u mnie po 13!!!!!
        • angazetka Re: Truskawki 12.06.13, 10:23
          To gdzie TY mieszkasz? W Warszawie po 4-7 zł.
          • naomi19 Re: Truskawki 14.06.13, 15:25
            ufff już po 5,5 i lżej mi na sercu
            • naomi19 Re: Truskawki 25.06.13, 21:21
              kupiłam za 2,99 w auchan, czyż to nie cudowne?
    • przeciwcialo Re: Truskawki 10.06.13, 14:46
      Ile kosztuje kilo mrozonych? Opłaca się zamrażarkę załadowywać?
      Ja ewentualnie parę słoiczków dżemu zrobię na zachcianki.
      U mnie tez po 5 zł.
    • joanna_poz Re: Truskawki 10.06.13, 15:08
      rany boskie, a u poznaniu i okolicach 9-12 zł....
      • krewetka Re: Truskawki 10.06.13, 15:34
        u mnie w sklepie nie ma a moje jeszcze zielone sad
      • nini6 Re: Truskawki 10.06.13, 22:20
        No właśnie, gdzie te truskawki po 5 zł.......
        Szlag mnie trafia.
      • kariatyda79 Re: Truskawki 11.06.13, 09:48
        Wczoraj w Poznaniu, ryneczek na Dębcu najdroższe były po 5 zł, najtańsze po 3,50. Mąż kupił przyzwoite za 4 zł. Dzisiaj kupi na przetwory. Przy okazji witam się na forum smile oszczędzająca z Poznania
        • zooba Re: Truskawki 12.06.13, 10:48
          Masakra, w Suchym Lesie nadal są po 10zł. To samo na Piątkowie.
    • solejrolia Re: Truskawki 10.06.13, 19:20
      w sobotę na rynku były po 7zł, żałuję, że nie kupiłam, bo dziś były wprawdzie po 6zł, i faktycznie kupiłam, ale tak jakoś były przejrzałe, napite wodą i kwaśne, że, eee
      nie na takie truskawki czekam...ale cóż pogoda nie sprzyja, niestety...
    • majowa_kotka Re: Truskawki 10.06.13, 22:34
      Do czego używasz mrożonych truskawek? Moi rodzice hodują truskawki na działce, zwykle większość zjadamy, część idzie na przetwory (dżem i kompot). Nie wiem, do czego można by użyć mrożonych, wbrew obiegowej opinii uważam, że mrożenie znacznie psuje smak produktu, szczególnie warzyw i owoców sad ale może można zrobić z nimi coś, na co jeszcze nie wpadłam?
      • sylvie08 Re: Truskawki 10.06.13, 23:18
        U nas (Legnica) truskawki były po 10 zł. Coś tanio u was smile
        • indigoblue Re: Truskawki 12.06.13, 22:57
          w Łodzi w w sobotę 8 czerwca po 6,5 za kg na rynku Barlickim - i to te droższe
      • izzunia Re: Truskawki 11.06.13, 11:51
        ja miksuję truskawki z cukrem i taka papkę zamrażam. Potem to i do koktailu i do musów.
        kiedyś mroziłam całe truskawki, to później wykorzystywałam po kilka sztuk do mrożonego koktailu z różnych owoców.
      • duchess85 Re: Truskawki 12.06.13, 09:47
        Można zrobić koktajl, rozmrozić do ryżu, do różnych deserów (ja np. robię z mascarpone). Pewnie że świeże lepsze, ale mrożone lepsze niż żadne smile

Btw., w Warszawie dziś po 4,5 koło mnie smile
    • guderianka Re: Truskawki 11.06.13, 10:29
      wczoraj kupiłam po 6,50
    • joan-nako Re: Truskawki 11.06.13, 10:40
      U nas- Gorlice- dzisiaj znowu po 5 zł. W osiedlowym sklepie niezbyt ładne, namoknięte, ale ponieważ jest wtorek i targ poleciałam jeszcze sprawdzić (jedyny plus bycia bezrobotną) i tez były po 5 zł, niektóre po 6, ale bardzo ładne. Pytałam pana czy się już kończą, ale twierdzi ze jeszcze nie.
      A co do wykorzystania mrożonych- do ryżu z truskawkami, do pierogów(mi nawet bardziej smakują pierogi z mrożonymi niż ze świeżymi) i na kompot.
      • kitty4 Re: Truskawki 11.06.13, 12:06
        U mnie dziś po 3,50. Kupiłam 4 kg.
        • prakseda_ka Re: Truskawki 11.06.13, 18:39
          no ja w Poznaniu tez po 7 widziałam w sobotę ... w Kiekrzu 9 pod poznaniem po 10 nadal )
          a mrożone owoce - ale ja się bawię i mrożę osobno każdą sztukę, albo cukrem, to potem zima namiętnie w galaretkach zjadamy - świetne są wink i do muffinek też.
    • saguaro70 Re: Truskawki 12.06.13, 12:04
      U mnie wszędzie stała cena- 5 złociszków za kilogram. Czy to rynek czy samochód pod Polo Market po piątaku. Dziś kupiłem 4 kilo, bardzo ładne.
      • adamczykowa Re: Truskawki 12.06.13, 22:42
        Dziś kupowałam bardzo ładne i słodkie za 4zł na rynku wildeckim (Poznań). Widziałam też za 6-7zł za kg.
        • krewetka Re: Truskawki 13.06.13, 13:51
          dzis po 6zl od chłopa z auta, w sklepie po 8zl, południowa małopolska
          • czegos_mi_sie_chce Re: Truskawki 14.06.13, 16:50
            Może nie będę zakładała nowego wątku, ale ma pytanie po ile jest u Was bób?
            U mnie po 16 za woreczek, chyba dużo?
            A mi tyle pomysłów chodzi po głowie na bób w tym roku (który kocham) i przebieram mocno nogami w oczekiwaniu na niego.
            A propos truskawek moja przyjaciółka zrobiła w tym roku dżem truskawkowy z bazylią i ponoć jest rewelacyjny (i bardzo prosty). Jakby co, służę przepisem.
            • qrka Re: Truskawki 15.06.13, 10:10
              czegos_mi_sie_chce napisał(a):

> Może nie będę zakładała nowego wątku, ale ma pytanie po ile jest u Was bób?
              > U mnie po 16 za woreczek, chyba dużo?

14 pln, ale pan z zieleniaka powiedział, że będzie spadać.

> A mi tyle pomysłów chodzi po głowie na bób w tym roku (który kocham) i przebieram
              > mocno nogami w oczekiwaniu na niego.

Też nie mogę się doczekać. Wiele miesięcy tęskniłam za takim świeżym, młodziutkim, drobnym boberkiem.
            • linn_linn Re: Truskawki 15.06.13, 10:41
              Z octem balsamicznym tez? Tak czy inaczej, przepis przetestowany wstaw. Ja zachowam na przyszly rok: juz nie pamietam jak wygladaja truskawki / w moim regionie pierwsze dojrzewaja w styczniu smile /. Na szczescie wole czeresnie.
              • dolmadakia Re: Truskawki 15.06.13, 13:49
                U nas na targu dziś truskawki po 4.Górny Śląsk
    • aga_martusia Re: Truskawki 25.06.13, 21:33
      Bób po 10zł wczoraj kupowałam (Gdynia)
      • krewetka Re: Truskawki 26.05.15, 10:53
        juz sa smile u nas od 5zl /kg ( na targu) do 10zl w warzywniaku a jak to u was/ teraz brzydlk pogoda wiec za slodkie nie beda
        • lynyang Re: Truskawki 26.05.15, 15:45
          4.5 dzisiaj kupiłam od Pani rolnik. Piękne małe i słodkie smile
          • rybakaro Re: Truskawki 26.05.15, 19:52
            fajne ceny macie, u mnie niestety po 10 zł. Czekam na obniżkę i zrobię trochę zapasów
            • czekolada72 Re: Truskawki 27.05.15, 06:59
              spod folii - 8zl, z Kleparza - nie wiem skad, mniej efektowne - 5 zł
    • linn_linn Re: Truskawki 28.05.15, 08:09
      Ja kupuje czeresnie. We Wloszech truskawki rzadko sa dobre, czesto drogie, a sezon bardzo krotki. Czeresnie sa wspaniale: niestety sezon tez krotki, ale dopoki sa, kupuje prawie wylacznie czeresnie.
      • krewetka Re: Truskawki 05.06.15, 10:47
        kiedy jest wysyp truskawek?
        • pulcino3 Re: Truskawki 12.06.15, 21:47
          Truskawki w zależności od pogody i gatunku wysyp mają w połowie czerwca. Najczęściej kończą się końcem czerwca/początek lipca. Później zaczynają się czereśnie i jagody.
    • panirogalik Re: Truskawki 11.06.15, 14:38
      Już są, bardziej kwaśne niż słodkie, wczoraj po 4 zł za kg.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka