Dodaj do ulubionych

Jakie konto?

05.12.13, 11:36
Mam pewną drobną sumę pieniędzy, którą chcę trzymać w banku.
Sporadycznie z tych pieniędzy korzystam (płatność kartą, płatność online), sporadycznie również wpłacam jakąś sumę (gotówka, rzadziej przelew).
Dotychczas trzymałam tę kasę w ING, ale po zwiększeniu wymaganej kwoty operacji kartą nie jestem w stanie wydać miesięcznie 200zł i co miesiąc tracę 7zł, na koncie oszczędnościowym zarabiając jednocześnie 1zł wink i w ten sposób moich mini oszczędności ubywa.
Lokata odpada, bo czasem muszę mieć do tej kasy dostęp.
Czy polecicie jakiś konto w banku internetowym, które byłoby bezpłatne, ewentualnie prowizja byłaby niższa? Czy tylko skarpeta mi pozostaje? tongue_out
Mbank z pewnych względów odpada.
Obserwuj wątek
    • goodlokacja Re: Jakie konto? 05.12.13, 11:43
      DB net - konto bezpłatne, do niego podpięty r-k oszczędnościowy. Raz w miesiącu możliwa bezpłatna wypłata. Oprocentowanie zmienne, ale często najwyższe z dostępnych. Teraz znowu spadło do 2%, ale chwilę temu było 3,1%. Kwota do 10 tys. Korzystam z niego już ze 3 lata i właśnie ze względu na oprocentowanie często przerzucam tam pieniądze. www.deutschebank.pl/klienci-indywidualni/konta/konto-internetowe-dbnet.html Tylko karty do tego konta nie polecam brać, bo płatna. Sama używam ror-u i tego oszczędnościowego. Nie można się zagapiac i wypłacić drugi raz, bo kosztuje to 5 zł. I ważna rzecz - pieniądze z oszczędnościowego muszą iść najpierw na rachunek, potem można wypłacić dalej. Wtedy jest bezpłatnie.
      MBank ma żałosne oprocentowanie już od wielu miesięcy.
      • lynette.s Re: Jakie konto? 05.12.13, 14:32
        Dziękuję za odpowiedź.
        Ta płatna karta mnie martwi, bo czasem - rzadko bo rzadko - ale potrzebuję nią zapłacić.
        Ostatecznie można się bez tego jakoś obejść. W końcu ideały nie istnieją.
        • stef63 Re: karta do dbNET 05.12.13, 16:30
          Ta karta o ile dobrze pamiętam może byc bezpłatna: wystarczy zrobic jedną transakcję kartą - wypłata z bankomatu to w tym banku transakcja i już nie ma opłaty za kartę.
          • akjawah Re: karta do dbNET 05.12.13, 20:26
            stef63 napisała:

> Ta karta o ile dobrze pamiętam może byc bezpłatna: wystarczy zrobic jedną trans
            > akcję kartą - wypłata z bankomatu to w tym banku transakcja i już nie ma opłaty
            > za kartę.

Już nie - kiedyś tak było, ale teraz jest wymóg transakcji bezgotówkowej (nie bankomat) i dodatkowo na określoną kwotę.

mogę polecić:
            Alior Sync - póki co bez warunków, krata debetowa gratis i wszystkie bankomaty w PL bez prowizji
            Millenium Dobre Konto - wpływ na konto 1500 zł/ m-c i jedna transakcja bezgotówkowa kartą (bez wymogu kwoty)
            • lynette.s Re: karta do dbNET 05.12.13, 22:39
              Dzięki, chyba uderzę do Aliora.
              Millennium odpada, bo wpływy mam nieregularne i malutkie.
            • goodlokacja Re: karta do dbNET 06.12.13, 07:48
              Od kiedy w Millenum jest 1500? Zmieniło się z likwidacją cashback od stycznia? Było 1000 wpływów.
              • goodlokacja Re: karta do dbNET 06.12.13, 17:36
                Spawdziłam. W Millenium jest jeden przelew na 1000 zł i trzeba zapłacić kartą - może to być nawet 0,5 zl za chusteczki smile
                • akjawah Re: karta do dbNET 07.12.13, 16:47
                  faktycznie, w Millenium jest 1000 zł.
                  Pomyliło mi się z EuroBankiem konto OnLine- tam jest 1500.
    • araceli Re: Jakie konto? 05.12.13, 14:58
      BGŻ Optima:
      www.bgzoptima.pl/konta_oszczednosciowe/konto_indywidualne/
      Zakładasz całkowicie przez internet (potwierdzenie z innego konta - rachunku powiązanego), brak opłat, nie ma limitu wypłat tylko karty nie ma (można przelać tylko na rachunek powiązany). Oprocentowanie jak na tego typu rachunek przyzwoite.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka